tiistai 31. elokuuta 2010

Jatkoaika

tunnetila: hyvä mieli

Laadukkaatkin vaatteet menettävät, ikävä kyllä, kymmenien pesukertojen jälkeen väriään. Varsinkin mustat vaatteet haalistuvat vaikka kuinka käyttäisi mustille vaatteille tarkoitettuja pesuaineita. Elin Tiger of Swedenin mekossa aka mpm (=maailman paras mekko) viimeiset kaksi kesää ja menneen kesän viimeisinä päivinä mekko oli enemmänkin harmaa kuin musta. En suostunut kuitenkaan vielä luopumaan mekosta joten päätin kokeilla tarttuuko Dylonin Wash & Dye, velvet black, väri hyvin paksua lyocelia olevaan mekkoon.

Yhdellä pussilla värjää noin 500g kangasta, joten uskaltauduin heittämään mukaan myös toisen, lähes harmaaksi muuttuneen Hanna Sarenin Seppälälle suunnitteleman puuvillamekon.


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Kyllä on kuulkaa taas mekot mustat ja uusi elämä molemmilla edessä! Olen ennen värjännyt toisella Dylonin pesukonevärillä mustia housuja, ja silloin väri kiinnitettiin 500 grammalla suolaa. Tämä, pussissa oleva väri, oli hieman yksinkertaisempi käyttää ja luulenkin palaavani tähän myös jatkossa. Itse asiassa ostin värejä kerralla kaksi pussia, sillä moni muukin musta talvivaate kaapissani tarvitsee hieman tekohengitystä ennen käyttöönottoa.

Olen värjännyt usein mustia vaatteita mustemmiksi, muihin väreihin en ole vielä tutustunut. Oletteko te antaneet vaatteillenne uuden elämän värjäyksen avulla ja jos olette, niin kuinka olette siinä onnistuneet?


12 kommenttia:

  1. Mä ostin joskus teininä vähäisillä rahoillani koola annan mustat pillifarkut ja käytin niitä lähes päivittäin. Ehdin värjätä ne ainakin kolme kertaa ja aina ne olivat kuin uudet värjäyksen jälkeen :) Kunnes rätsähtivät puhki haaruksista (käytin niitä itseasiassa vielä silloinkin, pitkien paitojen kanssa :D)

    Erään kerran yritin värjätä sohvanpäällistä, se ei mennyt niin putkeen.. Nimittäin sohvanpäällisestä tuli harmaamusta-laikukas.

    Viime talvena värjäsin villapaidan kattilassa mustaksi, ja se onnistui! Mun mielestä värjääminen on hyvä keino pidentää tuotteen ikää.

    VastaaPoista
  2. Olen yrittänyt metsästää juuri tuota Dylonin Wash & Dyetä, mistä itse löysit? Kaapissa odottaisi värjäystä muutama kauluspaita sekä Marimekon olkalaukku, jotka ovat jääneet vähemmälle käytölle juuri sen surkean harmaantumisen vuoksi.

    VastaaPoista
  3. Värjäsikö väri pesukoneen kumin mustaksi? Mulle on nimittäin käynyt niin ja nyt en haluaisi toistaa saamaa uudelle koneelle.

    t. Veera

    VastaaPoista
  4. Voi, mulla olisi yksi kulahtanut musta takki, jota voisi koettaa värjätä. Uskaltaiskohan. Vähän jo nolottaa pitää sitä takkia.

    Kerran koetin värjätä äitini 70-luvulta olevaa paitaa. Paita oli harmaa ja värjäsin mustaksi. Muuten tuli ihan hyvä, mutta en ottanut huomioon sitä, että paidan tikkaukset (siis lanka) olivatkin jotain tekoista ainetta eivätkä siis värjäytyneet. Se kokeilu ei mennyt ihan nappiin.

    Kiva että noita väriaineita saa tuolla lailla helpohkosti pussissa. Viimeksi kun värjäsin, niin se oli just sitä suolan kanssa sähläystä.

    VastaaPoista
  5. Mä olen kans värjäillyt harmaiksi haalistuneita vaatteita tuolla samaisella värillä ja aina on toiminut. Vaatteet saavat yhdellä pesulla lisää käyttöikää ja tuon värin käyttö ei tosiaan ole mitään ydinfysiikkaa, tykkään!

    VastaaPoista
  6. wikke: Värjääminen on ihan hurjan hyvä keino pidentää lempivaatteiden ikää. Tekisi mieli kokeilla joskus värjämistä ihan toisella värillä, ei vain värin palauttamismielessä.

    Laura: Ostin omani Saiturinpörssistä. Olisikohan pitänyt hamstrata enemmänkin jos ovat haluttua tavaraa??

    Veera: Jep. :) Pesukoneen kumi on nykyään harmaahko.. :) Tosin ajattelin yrittää putsata sitä kun seuraavan kerran valkaisen kloritella lakanoita tms. Saapa nähdä auttaako..

    Netta: Tuo oli tosi helppo tapa värjätä, suosittelen. Paitsi kuten yllä kerroin niin koneen sisältä valkoiset osat ottivat vähän itseensä prosessissa mutta ei kai se ole kuin kosmeettinen haitta. :)

    Ja voi ei mikä lankayllätys.. Niistä on aina vaikea mennä arvaamaan mitä matskua ovat. Paremmalla onnella seuraavan kerran. :)

    Juliahelmiina: Samat sanat, helppoa kuin heinän teko! Itse asiassa helpompaa kuin heinän teko, sitä en varmaan oikeaoppisesti nimittäin osaisi. :)

    VastaaPoista
  7. Olen värjännyt paljonkin, mm. haalistuneita mustia vaatteita takaisin sysimustiksi, yhdet farkut lilaksi ja toiset pinkiksi jne jne. Olen myös kokeillut pesukoneessa värinpoistoa Marimekon siniseen laukkuun ja värinpoiston jälkeen värjäsin laukun lilaksi ja siitä tuli tosi upee! :)
    ...pesukonevärjäys kun on niin älyttömän helppoa!

    VastaaPoista
  8. Anonyymi: Oi, sinä ihanan inspiroiva anonyymi!!! Kommenttisi sai heti sormet syyhyämään ja tekisi mieli heti kokeilla vaikka mitä. Tuo värinpoisto ja uudelleen värjäys kuulostaa mielettömältä! Teitkö värinpoiston Kloritella ja sen jälkeen värjäsit haluamallasi värillä? Voi jee, olisipa tosi mielenkiintoista!

    VastaaPoista
  9. Tein Marilaukun värinpoiston Dylonin värinpoistajalla http://www.transmeri.fi/index.phtml?s=247 pesukoneessa, minkä jälkeen värjäsin laukun Dylonin lilalla pesukonevärillä.

    Täytyy myöntää, että kyseessä oli kokeilu enkä ollut yhtään varma värinpoiston onnistumisesta, mutta kannatti ottaa riski, koska laukusta tuli tosiaan aivan ihanan lila :-)

    VastaaPoista
  10. Anonyymi: Hooo, värinpoistaja!!! Tuohon on tutustuttava. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
  11. Kyllä noita mustia vaatteita kannattaa vaan raikastaa värjäämällä. Käyttöikä pitenee kummasti. Ite oon suorittanut erilaisia värjäys- ja värinpoistokokeiluja sekä hyvällä että huonolla menestyksellä =)
    Viimeksi värjäsin kermanväriset pillihousut mustaksi ja samassa koneellisessa yksi lempparipaidoistani sai värinparannuskäsittelyn. JOnkin verran olen tehnyt värinpoistoa ihan kloritella eikä se aina mene ihan nappiin, etenkin jos poistaa väriä vain tietyiltä alueilta eikä koko vaatteesta. Mutta olen onnistuneestikin tehnyt haalistukset mm. muutamiin farkkuihin. Pitää vaan muistaa että kaikki metalliosat ei aina tykkää hyvää valkaisuaineista =) Yks epäonnistunut valkaisukokeilu oli joskus teininä kun ostin valkoiset farkut kirppikseltä ja niissä oli jotain tahroja. Kuvittelin että tahrat lähtisi valkaisemalla pois. No housut virui kaksi päivää valkaisuaineessa. Tahrat ei lähteny mutta vetskari kyllä lähti, se nimittäin ruostui niin että syövytti kankaaseenkin kivat ruosteiset reiät =D

    VastaaPoista
  12. Anonyymi2/9/10 12:58

    Missä asteessa värjäsit, onko noissa aina se ohjelämpötila 40 astetta? En uskalla laittaa 40 asteeseen elastaania sisältävää vaatetta mutta väriä olisi tarvis raikasta... Ohjelämpötila on 30 astetta.

    VastaaPoista