tunnetila: mihin sitä nyt uskoisi?
Olen käyttänyt nyt kuukauden verran minulle uutta ihonhoitosarjaa nimeltä Ren. Tykkään kasvovoiteesta todella, mutta aamuin-illoin käytettävä voide ei ole näillä pakkasilla kasvoilleni tarpeeksi kosteuttava. Niinpä halusin yöksi hieman ravitsevamman voiteen samasta sarjasta. Käväisin Stockmannilla kartoittamassa vaihtoehdot.
Vaihtoehtoja oli kaksi: perinteinen yövoide sekä upealta kuulostava Omega3 seerumi. Testasin hyvin ystävällisen ja asiantuntevan myyjän kanssa tuotteita kämmenselkääni ja seerumi teki ihosta fantastisen tuntuisen. Olin jo kiikuttamassa seerumia kassalle kun mainitsin myyjälle hankkiutuneeni eroon Dermalogicasta pahojen iho-ongelmien vuoksi. Myyjä oikein hätkähti ja kertoi, että jos joku, niin tämä seerumi saattaa aiheuttaa epäpuhtauksiin taipuvaiselle iholle mojoavia finnejä. APUA! Sitä en todellakaan halua kun nyt olen saanut ihoni kohtalaisen hyvään kuntoon Dermalogica-katastrofin jälkeen.
Myyjä kertoi, että ihoa ärsyttävät aineet jaetaan viiteen luokkaan: luokka 1 aiheuttaa vähiten ärsytystä, luokkaan 5 luettavat tuotteet ovat sitten pahimpia. Tässä seerumissa käytetty vehnänalkioöljy (wheat germ oil) luetaan kuulema viidennen luokan ainesosaksi, eli saattaa aiheuttaa katastrofeja finneihin taipuvaisella iholla. Siis vehnänalkioöljy joka kuulostaa maallikosta niin luonnonmukaiselta kuin olla voi. Mikä yllätys! Jätin seerumin kauhistuneena hyllyyn.
Pyysin myyjää katsomaan tällä hetkellä käyttämäni päivävoiteen INCI-listaa ja kertomaan mitä sieltä löytyy. Ja voi peijooni sentään, myyjän ilme vakavoitui ja jälleen löytyi viitosluokan aine: Myristyl Myristate. Olen nyt selannut nettiä läpi tunti kausia mutta en ole löytänyt pahaa sanaa ko. aineesta. Jossain sanotaan, että Myristyl Myristate saattaa aiheuttaa mietoa ärsytystä, mutta se on aika harvinaista. Ehkä se sitten jollekin aiheuttaa ongelmia, mutta onneksi ei minulle, ainakaan toistaiseksi.
Hei oikeasti, onko ihan pakko käyttää luonnonmukaisissa, parabeenittomissa, eläimillä testaamattomissa ja muuten kaikin puolin hyvältä kuulostavissa ihonhoitotuotteissa tuollaisia aineita?! Tiedän, että jokainen iho reagoi eri tavalla eri ainesosiin mutta eikö silti voitaisi keksiä hoitavia aineita ilman mahdollisia allergeeneja?
Mihin tässä INCI-listojen viidakossa pieni ihminen oikein joutuu?
toi INCI listaus on sellainen loputon suo että peruskuluttajalla ei ole paljon jakoa... Olisi mahtavaa saada kiihkotonta selvitystä noista perus aineista mitä kosmetiikassa käytetään. Silloin kun itse kävin koulun, INCI oli vasta tulossa eli minulla ei siitä ole koulutusta ikävä kyllä :(
VastaaPoistaHomma nyt vaan menee niin, että luonnolliset kasvikunnan ainesosat ovat helposti juuri niitä ärsyttävimpiä. Harmillista sinänsä. Täällä http://www.cosmeticscop.com/cosmetic-ingredient-dictionary.aspx on hyvä lista ainesosista ja siitä, mitä ne tekevät. Aika paljon siellä on myös kerrottu luonnonainesosien haittavaikutuksista (tsekkaa esim. laventeli). Tsemppiä sen oikean rasvan ja seerumin etsintään :)
VastaaPoistaMm. Ostolakossa -blogissa (http://ostolakossa.blogspot.com/) on infoa inceistä ja niiden vaikutuksista. Ja hyviä tuotevinkkejäkin löytyy. :)
VastaaPoistaKappas, nyt selvisi miksi minulla on ollut saman seerumin kanssa näppyongelmia! Ostin viime kesänä RENin kokeilupakkauksen, jossa oli tuo kyseinen seerumi. Lopetin sen käytön kun aloin epäillä että se aiheuttaa näppyjä. Ja näpyt katosivat. Osa RENin tuotteista on tosi ihania, mutta olen ollut tuon seerumi-tapauksen jälkeen vähän skeptinen... Kannattaa muuten kokeilla Korresin Thyme Honey Maskia - ihana kosteuttava naamio etenkin talvisin! (pyydä siitä Stockalta näyte:)
VastaaPoistaNelliina: Älä muuta sano! Tuntuu että joka tuotteessa on jotain epäilyttävää. Mutta toisaalta, niin sitä sanotaan kaikessa ruoassakin olevan. Jos kaikkea kuuntelisi niin kohta ei voisi syödä yhtään mitään saati käyttää mitään kosmetiikkaa.
VastaaPoistaNoora: Kiitos Noora linkistä! Laventelista en onneksi itse pidä tuoksuna yhtään joten sitä välttelen jo senkin vuoksi. Ja kiitos tsemppauksesta! Kyllä mä vielä pysyttelen näissä Reneissä, kunnes toisin todistetaan. ;)
Anonyymi: Kiitos vinkistä! Olenkin joskus käynyt lukemassa ko. blogia ja vaikuttunut tietämyksestä. Reniä kehuu hänkin, pysyttelen siis siinä kunnes iho alkaa reagoida. Toivotaan ettei ala ollenkaan vaan pysyy hyvänä.
Sointu: Ai sulle kävi noin! Onneksi en ostanut tuotetta. Myyjä kehui vuolaasti Renin kuorinnan, naamiot ja suihkusaippuat, niissä laatu on kuulema loistava ja allergisoivia aineita ei ole. Rasvoista hän ei ollut niin vakuuttunut.
Ja kiitos naamio-vinkistä, haen näytteen heti ensi viikolla. :)
Minäkin suosittelen sua kääntymään Ostolakossa-blogin Virven suuntaan. Hän on kosmetiikkamyyjä ja tietää paljon inci-jutuista ja on juuri postannut Ren-sarjan tuotteista. Mulla on töissä kosmetiikan raaka-aineista kertova kirja, yritän muistaa katsoa ensviikolla tuosta mainitsemastasi raaka-aineesta mitä se tekee.
VastaaPoistaIte en ole kuullut tuollaisesta yhdestä viiteen luokka-jaosta mutta totta on että jotkut raaka-aineet ärsyttävät enemmän kuin toiset. Ärsytys voi toki ilmetä muutoinkin kuin finneinä, kuten kuivuutena, kutinana tai punoituksena. Pahimmillaan iho voi mennä rikki. Eikä nyt puhuta pelkästään keinotekoisesti valmistetuista raaka-aineista. Myös luonnosta saatavat raaka-aineet ärsyttävät herkkää ihoa. Osalla käyttäjistä ärsytys johtuu ihan puhtaasti allergioista. Siitepölyt ja kasvit kun ovat yksi herkimmin allergisoivista asioista. Siksi en ole koskaan ymmärtänyt sitä että luonnonkosmetiikkaa mainostetaan hellävaraisena ja turvallisena. Mutta tämä niinkuin moni muukin kosmetiikassa ovat täysin yksilöllisiä kokemuksia eikä voida sanoa varmasti ennen kokeilemista että tuleeko oireita vai ei.
Mullekaan ei sopinut Dermalogica ollenkaan mutta tuo seerumi taas pelasti mun ongelma-finni-ihon ihan täysin! Niin on yksilöllistä noiden rasvojen kanssa, sopivuus selviää vaan itse kokeilemalla :).
VastaaPoistaHot tip: Ostolakoss-blogi! Blogin Virve on myös tosi avulias kommenttiboksissa, linkkaa vaikka tää postaus hälle niin hän saattais vaikka ottaa asiaan vaikka kantaa ihan omassa postauksessaankin jos tuuri käy :)
VastaaPoistaJaha hmm, en ollut ihan ainut tän vinkkini kanssa... :) Ens kerralla: luen kommentit ennen omaan kontribuutiotani!
VastaaPoistaTämä on nyt ehkä kaikille muille maailman naisille itsestään selvä asia mutta voiko kosmetiikasta siis pyytää näytteitä itselleen? (Viitaten tuohon naamioehdotukseen.)
VastaaPoistaMinä olen aina luullut että uusien tuotteiden koittaminen on sellaista riskipeliä, osta tuote ja jos se on omalle ihollesi huono niin too bad, haaskasit juuri rahasi.
Tämä näytteiden saaminen (jos totta) on oikeasti avaamassa oven ihan uusiin ulottuvuuksiin minulla! :D :D (Teen ostokseni yleensä Sokoksella ja Stockalla.)
Rhia: Täällä jo Noora ehti mainitsemaan että usein luonnon raaka-aineet allergisoivat eniten. Ja ymmärtäähän sen kun sanoit esim. nuo siitepölyallergiat yms. En ole itse allerginen muulle kuin penisiliinille, joten ei tule tuollaiset edes mieleen..
VastaaPoistaJo: Ai jaa!!! Vau! Olisikohan sittenkin pitänyt koittaa..?
Emma: Kiitos myös sinullekin vinkistä. Täytyy kysellä Virveltä ja lukea vanhoja postauksia. Ihana että joku jaksaa olla niin perusteellinen ja auttaa epätietoisia.
elsie: No totta maar! Itse en varmaan ole ostanut yhtään kosmetiikkatuotetta ilman testereitä. Niitä saa yleensä kaikkialta. Aineita saa pienissä pusseissa tai jos valmiita pusseja ei ole niin olenpa saanut pikkuruiseen kippoon myös meikkivoidetta testeripullosta kotiin mukaan. Käytin sitä viikon ja totesin että hyvää on. Sitten hain omani pois.
Myös toisenlaisia kokemuksia on, eli onneksi hain näytteen sillä tuote (silmänympärysvoide) ei sopinut minulle yhtään ja silmäni vuosivat koko käytön ajan. Eli todellakin nyt vaan näytteitä kaikesta kiinnostavasta hakemaan!
Ja sitten vielä kun esimerkiksi tuo Nooran mainitsema laventeli kuitenkin on hyvä joissakin toisissa asioissa, esim. tuoksunsa puolesta. Mene ja tiedä. Itse olen ottanut sen asenteen, että luonnonraaka-aineista itse sekoittelemalla ainakin ITSE tiedän tasan tarkkaan, mitä olen tököttiiini laittanut. Jos tulee allergisia reaktioita, niin siitä on helppo arvailla ja muuttaa koostumusta. En kyllä käytä läheskään ainoastaan luonnonkosmetiikkaa, että kyllä minunkin kaapissa on vaikka kuinka sitä L'Orealia, Maybellinea ja muita kemianteollisuuden :oD tuotteita.
VastaaPoistaJoo, incien tutkiminen on kyllä vaativaa puuhaa. Mutta mielenkiintoista ja hyödyllistähän se on tietää, mitä se oma naamarasva on syönyt. Mä käyn aina välillä täällä tarkastaan jotain ainesosia: http://www.cosmeticscop.com/cosmetic-ingredient-dictionary.aspx
VastaaPoistaMielestäni ihan hyvä sanakirja ja tuo Paula ei käsittääkseni pidä luonnonmukaisia aineita oletusarvoisesti parempina kuin synteettisiä aineita. Mielestäni ihan hyvää kriittisyyttä siihenkin suuntaan :)
Laitan vastauksen tännekin oman blogini lisäksi:
VastaaPoistaSanoisin, että myyjä on satavarmasti ollut hyvin innokas estenomi. ;)
Itse en ollut moisesta viiden tason luokituksesta kuullut, mutta googlettelin tällaisen: http://www.dermaxime.com/acne-comedogenic-ingredients.htm.
Lista on muuten siitä hauska, että usein mineraaliöljyjen sanotaan olevan komedogeenisiä (tukkeutumista aiheuttavia), mutta tuolla mineral oil on saanut numeron 0.
Itse sanoisin, että kannattaa mennä oman fiiliksen mukaan noissa jutuissa. Esimerkiksi nikkeli on useille allergiaa aiheuttava aineosa, mutta se ei silti tarkoita, etteikö suuri osa ihmisiä voisi käyttää nikkeliä sisältäviä koruja. Sama pätee kosmetiikassa. Moni juttu on mielestäni melkoista pelottelua ja jos tuote epäilyttää, kannattaa siitä pyytä ensin näyte. Toki mahdolliset näpyt eivät heti näy iholla.
Itsekin olen kuullut Wheat germ oilin olevan kuulemma komedogeeninen aine, mutta omissa kokeiluissani en ole sitä itselläni huomannut.
Jos itse kuulen jostakin tuotteesta sen aiheuttaneen usealle ihmisille epäpuhtauksia, pyrin kokeilemaan tuotetta myös itse ja harvoin olen näppyjä saanut.
Toivottavasti tästä oli edes jotain apua! :)
(Kiitos muuten, kun kysyit asiasta, tuli itsekin opittua uutta!)
Kuulostaapa taas sekavalta. Luulisi olevan helppoa tehdä voide, jossa ei ole mitään ärsyttäviä aineita. Olen itsekin kokeillut vaikka mitä kasvovoiteita eikä täydellistä meinaa löytyä. Tällä hetkellä kokeilussa on ihan apteekin perusvoide kun osittain myös sun kokemuksien perusteella totesin, että haluan tuotteen jossa on mahdollisimman vähän ylimääräisiä kemikaaleja. Toistaiseksi olen ainakin ollut tyytyväinen. Toivottavasti ihosi ei ala ärsyyntymään tuosta nykyisestä voiteestasi.
VastaaPoistaHeips,
VastaaPoistakatselin Rita Stiensin kirjasta (Totuus kosmetiikasta) mitä tuosta sanotaan ja se on kasviperäinen, ihoa hoitava ja geelinmuodostaja. Saanut arvosanan erinomainen.
Eli tuolta osin sarja on ihan aiheensa mukainen, kuten itsekin sanoit jokaisen allergioita on mahdotonta ottaa huomioon. Valitettavasti luonnonmukaisetkaan aineet eivät kaikille sovi, niin mukavaa kun se olisikin. Itse kuitenkin koen että peruslorealit ne vasta kamalaa kuraa ovatkin, eipä tee mieli edes ajatella mitä p** niihin on tungettu.
Aurille sen verra haluan kommentoida että olisi varmaan helppoa tehdä ärsyttämätön kosmetiikkatuote jos kaikkien maailman ihmisten iho olisi täsmälleen samanlainen ja reagoisi kaikkiin aineisiin täysin samoin. Mutta koska meillä kaikilla on erilainen iho niin se mikä yhdellä ihmisellä on täydellinen tuote voi toisella olla hirveästi ärsyttävä.
VastaaPoistaSyitä miksi kosmetiikkateollisuus käyttää myös niitä ärsyttäviksi luokiteltuja tuotteita on monia. ESim jonkun raaka-aineen edullisuus tai tietyt halutut ja hyvät ominaisuudet voivat vaikuttaa asiaan. Ja ehkä tuote ei alunperin ole testeissä osoittautunut ärsyttäväksi mutta pitkäaikaisessa käytössä onkin huomattu että herkemmille voi aiheuttaa ärsytystä. Joissain tapauksissa joku raaka-aine ei yksinään aiheuta mitään mutta yhdistettynä johonkin toiseen saattaa aiheuttaa. Kosmetiikka on niin loputon suo että mikään ei siinä maailmassa ole yksinkertaista. Onhan joidenkin raaka-aineiden käytöstä ja säädetty erilaisia lakeja että mihin niitä saa käyttää ja mihin ei. Uusia aineita kuitenkin tulee kokoajan eikä niiden todellisista vaikutuksista saada tietoa ennenkuin vasta kymmenien vuosien päästä.
May: Itse tekeminen olisikin ihan huippua, mutta en viitsi/osaa/ehdi, joten kokeilen valmiita tuotteita ja pidän peukut pystyssä ettei tuote aiheuta iholleni katastrofeja.
VastaaPoistaannika: Kiitos linkistä, tuolta löytyikin paljon tietoa. Pääsi heti suosikkeihin. :)
Virve: Kiitos vastauksestasi! Ja hauska kuulla että sinäkin opit tässä jotain. Arvelinkin että myyjä oli ehkä turhan innostunut asiastaan, mutta parempi noin että varoitti kuin että olisin ostanut kalliin tuotteen ja sitten joutunut pettymään.
Auri: Mä kans niin toivon ettei ärsytystä näistä aineista tulisi. Vitsit mä muistan kun teininä mulle tehtiin kaikkia rajujakin akne-hoitoja kun ihoni kesti mitä vaan. Eipä enää tunnu kestävän juuri mitään. :(
S: Kiitos vinkistä! Te olette kyllä ihanan valveutuneita ihan kaikissa asioissa. Tosi kiva kirjoittaa teidän kaltaisillenne blogia!!! Opin samalla itsekin valtavasti.
Rhia: Totta, loputon suo, loputon suo! Ja siinä rämmimme koko elämämme. :)
VastaaPoista