maanantai 21. syyskuuta 2009

Termistöä ja muuta mutkutusta

tunnetila: ärsytys

Olen viime päivinä ahdistunut erittäin irrelevantista asiasta: vääristä vaatetusalan termeistä. Muodista kiinnostuneille mutta asiaan vihkiytymättömille bloggareille (tai muille muodista jutteleville) väärien termien käyttö on sallittua tai sillä ei oikeastaan ole edes väliä, mutta jos ollaan muotitoimittajia tai muuten vain asioista perillä (tai ainakin annetaan niin ymmärtää) niin olisi kiva että asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä.

"Puserossa on syvään uurrettu v-kaula-aukko." "Siistissä miesten neuleessa on v-kaulus." Kyseessä on em. tapauksissa lähes aina v-pääntie. Useimmissa neuleissa ei edes ole kauluksia, miksi sitä sitten kutsutaan v-kauluksiseksi? En ymmärrä. Voi olla v-pääntie ja kaulukset, niin voi sanoa. Ja pääntie on siis aina pääntie, ei kaula-aukko, oli sen muoto mikä tahansa.

"Hihattomassa puserossa on isot hiha-aukot." Hiha-aukot? Kädentiet, hyvät ystävät, kädentiet. Kädentie on tehty puseroon käden kulkea läpi kuten pääntie on tehty puseroon pään kulkea läpi.

"Tässäpä upea puolihame." Mikä helkkarin puolihame? Puolihametta ei ole olemassa. On vain hame josta on olemassa eri pituuksia. On olemassa myös mekko, mutta ei puolihametta. Puolihameesta puuttuu joko etu tai takakappale, eli hameesta on olemassa vain puolikas. Sanaa puolihame ei siis tule käyttää jos hameessa on molemmat, etu- ja takakappale.

Noin, siinäpä mieltäni eniten kaivelleet sanat tähän hätään. Ja kuten jo aiemmin sanoin, "tavalliset" bloggarit saavat kutsua minihamettaan vaikka 1/3 hameeksi, mutta muotitoimittajilta en hyväksy räikeitä termistövirheitä.

Ja kun marmattamaan päästiin niin vielä on pakko mutkuttaa yhdestä asiasta joka tällä hetkellä ärsyttää, nimittäin keskustelu Muodin huipulle -kilpailijoista. "Mitä Antti Asplund tekee ohjelmassa?" Ohjelmaan valikoituneista kilpailijoista esim. Jarno Viitala on suunnitellut niinkin merkittävälle kotimaiselle yritykselle kuin Nanso ties kuinka kauan eikä kukaan marmata hänen ohjelmassa olostaan. Antti Asplund sen sijaan jaksaa askarruttaa.

Antti, kuten moni muukin kisaan osallistujista on suunnittelija, mutta Antti ei ole ompelija. Minua suorastaan hirvittää miten Antti saa ohjelmassa vaatteita kasaan vaikka hänen suunnitelmansa ovat varmasti ensiluokkaisia. (Anteeksi Antti jos satut tämän lukemaan, hirvittävä epäluottamuslause mutta tiedät mitä tarkoitan.. Kyllä mä suhun luotan. ;)) Kisan kuitenkin ratkaisevat luovuus ja näkemys, ei saumojen rakenteet tai taidokkaasti rakennetut drapeeraukset, joten uskoakseni jokaisella kilpailijalla on yhtäläiset mahdollisuudet onnistua. Sitä paitsi julkisuuden pyöriteltävänä ollut Antti joutunee työskentelemään suuremman paineen alla kuin muut, häneltä kun "julkkiksena" odotetaan ainakin alkuun enemmän kuin muilta.

Uh, jopas moni asia ärsytti! Ja julkinen marmatus puolestaan helpotti. Ärsyttääkö teitä joskus epäolennaiset asiat? Narraatte jos vastaatte ettei muka ärsytä!

26 kommenttia:

  1. Hihihii! Anteeksi kun nauran tuohtumuksellesi. En ymmärtänyt tuon taivaallista päänteistä, puolihameista yms. termeistä. Tai siis ymmärsin, mutten ymmärtänyt miksi toiset oikein ja toiset väärin.

    Tuotumuksesi Antista tosin ymmärsin. En kanssa ole itse tajunnut sitä miksi ei saisi osallistua ken haluaa. Suomalainen kateus taas nostaa päätään... Eiköhän kilpailijat ole valittu, niin että sopivat konseptiin. Eikös siinä jenkkiversiossakin ollut vaikka kuinka kokeneita suunnitelijoita mukana.

    VastaaPoista
  2. Jaan mielipiteesi väärien sanojen käytöstä! Minua ei häiritse ainoastaan muotialan sanaston puutteellisuus vaan ihan yleensäkin kirjoituksissa ja virallisissa puheissa vilisevät kielimokat. Ärsyttävää. Jokainen käyttäköön omassa puhekielessään tai kirjoituksissaan sellaista kieltä kuin haluaa, mutta virallisissa yhteyksissä julkaistavat tekstit tai puhutut puheet tulisivat olla kunnollista suomea, englantia tai mistä kielestä nyt kulloinkin on kyse.

    Mutta tuosta Antti-tuohtumuksesta. Olet usein blogissasi hehkuttanut Anttia ja Antin luomuksia. Tunnetko Antin jostain? Kun tunnut ottavan niin henkilökohtaisesti nämä arvostelut.

    Sitten ihmettelen myös, että oletko muodistakiinnostunut kanssaihminen vaiko kenties muotikouluttautunut ihminen? Ja tunnut paljon kulkevan kaikenlaisissa kissanristiäisissä Helsingissä, olet varmaankin sellaisissa töissä, että saat kutsun niihin sitä kautta. Onko oikein?

    Kiitos kantaaottavista teksteistäsi ja aina yhtä kritisoivista kommenteistasi.

    VastaaPoista
  3. Piksi: Heh, saa nauraa! Taas lähti vähän lapasesta nämä kirjoitukset.. Mua tuppaa nykyään ärsyttämään näköjään aika moni asia. :)

    Sepä se, Jenkki-versioissa on ollut paljon hyvinkin kokeneita suunnittelijoita, siksi kohu Suomessa ihmetyttääkin. Mutta ainahan täällä jostain täytyy päästä sanomaan.. :)

    Anonyymi: Kiitos kivasta kommentistasi ja hauska huomata että on muitakin "termistönipottajia"!

    Olen tutustunut Anttiin aluksi ihan asiakaspohjalta ja huomannut hänen olevan tosi hyvä tyyppi ja lahjakas suunnittelija.

    Tuo Antin osallistumiseen puuttuminen harmittaa niin Antin kuin muiden kilpailijoidenkin puolesta. (En siis ota sitä henkilökohtaisesti sillä eihän se minuun mitenkään liity. :)) Antti saa tässä paljon julkisuutta jo ennen ohjelman alkua (tosin julkisuus on tässä negatiivissävytteistä). Kaikki kilpailijat ansaitsisivat samat lähtökohdat kilpailuun, oli taustat mitkä hyvänsä. Eli muut kilpailijat jäävät alkukahinoissa selvästi vähemmälle huomiolle eikä tuo keskustelu ole kenenkään edun mukaista.

    Ja viimeiseen kysymykseen, olen yhdeltä ammatiltani pukuompelija, erikoistunut naisten vaatetukseen. En tosin ole koskaan tehnyt ko. työtä, mutta alan koulutus on olemassa. Noihin kissanristiäisiin tulee kutsuja kun suhteet oikeisiin tahoihin on kunnossa. ;)

    VastaaPoista
  4. Hmm..mulle tulee puolihameesta mieleen,et se olis vähän vanhahko ilmaisu n.polvipituiselle hameelle...Eli ei lyhyt,eikä pitkä vaan siltä väliltä.Siihen en ota kantaa,että sopiiko tuo sana muotitoimittajien suuhun;)

    VastaaPoista
  5. Marja: Jep, oikein, juuri tuossa tilanteessa termiä käytetään. Ja se onkin ihan ok puhekileessä, mutta oikea termi se ei ole joten ei kuulu ammattilaisten termistöön.

    VastaaPoista
  6. Minäkin käytän välillä sanaa puolihame ihan siksi, että se on selkeästi niin vanhanaikainen termi ja jotenkin nostalginen, mummomainen, ja siten kuvaava jollekin vanhalle hameelle :) (eli ajattelen suomen kielen sanoista usein sitä, millaisen fiiliksen ne tuovat mukanaan)

    Ja minulle taas Antti Asplund on yksi nimi monen "nuoren suunnittelijan" joukossa, enkä ilman blogiharrastusta ja muiden blogien lukemista varmaan edes tietäisi senkään vertaa. Luulen, että Antti Asplundin julkisuus ja blogit liittyvät jollain tapaa toisiinsa, eli ne jotka lukevat paljon muoti/tyyliblogeja, tietävät hänet paremmin kuin muut suomalaiset? Vai olenko ihan harhapoluilla tässä oletuksessa?

    VastaaPoista
  7. Oon itsekin vähän pilkunviilaaja tietyissä termiasioissa, nimittäin ärsyttää suunnattomasti kun ihmiset ei tajua ettei akryylineule ole villapaita eikä polyesteripaita silkkiä. Lähinnä siis ihmisten materiaalituntemuksen puute on ihan uskomatonta välillä. Ei ihme että sitä akryylineuletta tuotetaan halpakauppoihin tonnikaupalla joka syksy vaikka itse pysyttelen vähintäänkin kädenmitan päässä supernyppyyntyvästä 100-prosenttisesta akryylistä ja usein myös sekotteista.

    VastaaPoista
  8. Mä jaksan kans aina hekotella tuota puolihame -termiä :D mutta toisaalta sama se mitä kirjoittaa kunhan tulee ymmärretyksi.

    En ole nähnyt mitään keskusteluja tuosta miksi Antti on mukana, missämissä? Itsekin nimittäin olin vähän ihmeissäni että miksi noin lahjakas suunnittelija on mukana, kun tavallaan on jo todistanut kykynsä, luulin siis että kisa toimii enemmän ponnahduslautana ns. nobodyille.. ilmeisesti näin ei sitten ole :) Mutta toisaalta ihan mahtavaa että Antti on mukana, kiva päästä seuraamaan kisatöitä.

    VastaaPoista
  9. No joo, ihan hyvä pointti tuossa pääntiessä.

    Vähän välimerkin kanssa tanssahtelulta tuntuu tämä paatos, mutta onpahan sinulla oma kanavasi mihin purkaa, eikä siinä ole mitään väärää :)

    VastaaPoista
  10. Mun täyttyy kanssa kommentoida tähän Antti-asiaan (siinä teille muuten termi, hahahah!). Minulla ei ole ollut digiboksia, eli siis television katselu mahdollisuuutta, pitkään aikaan, enkä sitä ole havitellutkaan. Mutta, nyt otin boksin käyttöön, nimenomaan, että näen mitä Antti saa ohjelmassa aikaiseksi. Toki ohjelma kiinnostaa muutenkin.

    VastaaPoista
  11. Ilona: Heh, puolihameesta tulee todellakin mieleen mummo. :)

    Olet oikeassa, Antin nimi on varmaan aika outo ihmisille jotka eivät seuraa muotia aktiivisesti, ja blogimaailmassa Antin tunnettuus on eri luokkaa mitä muualla. Sen vuoksi juuri harmittaakin muiden osallistujien puolesta että Antti saa kovasti nostetta jo ennakkoon eikä muista suunnittelijoista puhuta niin paljon. Kaikkien olisi ollut hyvä lähteä liikkeelle puhtaalta pöydältä, kuka tahansa voi nimittäin voittaa kisan!

    Auri: Oikein! Olen ihan samaa mieltä "villapaidoista". Uh, akryyli on itse paholaisen keksintöä. Pihin paholaisen... :)

    Nelliina: Kyllä, sama se mitä sanoo kunhan tulee ymmärretyksi, mutta jos on ammatiltaan muodin asiantuntija niin hei kamoon...

    Antin mukanaolosta on juteltu kovasti mm. blogien kommenttibokseissa ja useissa kahvipöytäkeskusteluissa joissa olen ollut mukana. Sä taisit olla juuri silloin reissussa kun tuo keskustelu kävi kuumimmillaan.

    Anonyymi: Heh, joskus kun sille päälle satun niin olen kyllä sellanen pilkun VIILAAJA ettei pahemmasta väliä. Ja nyt ärsytti epäammattimaisuus niin oli pakko "tanssahdella". (Hyvä sanonta muuten sinulla tuo pilkun kanssa tanssahtelu. ;) )

    Joy: Katos katos! Hyvä että puheet Antin ohjelmassa olosta toimivat myös tuohon suuntaan eikä vain dissailumielessä. Mäkin haluun telkkarin!!

    VastaaPoista
  12. Muahhahhaa.XD Mikä olisikaan oikeaoppinen termi sitten tuolle paidan alimmaiselle aukolle, jos pää tulee pääntiestä ja kädet kädenteistä...? Takapuolentie? Ja onko housuissa vastaavasti jalantiet ja mahantie?

    VastaaPoista
  13. AnneVee: Hah hah haa! :) Sä voit Anne kutsua niitä ihan miten haluat! Muistutan vaan että sulla oli viimeksi tavatessamme päällä mekko jonka helma omituisesti lyheni illan kuluessa polvimittaisesta 1/4 mittaan... Se mekko oli todella loppuillasta takapuolentien mittainen.. :D

    VastaaPoista
  14. Juu, se ei ollut puolimekko vaan ennemminkin kutsuisin sitä mielipuolimekoksi.;)

    VastaaPoista
  15. Aargh, mua taasen ärsyttää ihmisten alkukantainen käsitys tekonahan ja oikean nahan erosta. Hei kamoon, jos ostan tekonahkaisen pusakan, ei se tarkoita sitä että sulla olisi nahkatakki! Eikä puuvillaneule ole muuten villapaita !! Eli voin ihan hyvin pitää kesällä "villapaitoja" jos mieli tekee!

    Jumaleissön, nyt alkoi ärsyttää!!

    VastaaPoista
  16. Huoh, mua taas ärsyttää ja suorastaan myötähävettää ainejärjestöni pj:ltä tullut s-posti, onneksi sentään suomeksi kun niissä saksankielisissä on niin nolon paljon virheitä... Mutta Oktoberfest oli kirjotettu Octoberfest... Kyseessä kuitenkin saksan kielen asiantuntija, ei tommoset mokat nyt jollain oppilailla tai kielen harrastelijoilla ois niin pahoja.

    Mä joskus kädentiestä käytän hihansuuta, mun huuto.net-kohteista saisi varmaan kans joku hyvää gradumatskua tollasten termien käytöstä kun käytän varmaan joka kerta vähän eri termiä :D

    Mut ihan aiheesta nillitystä, luulis tosiaan ammattilaisilla olevan termit hallussa!

    VastaaPoista
  17. AnnaVee: Mileipuolimekko juu, mutta silti hieno!!!

    Mikkan: Heh, mua ärsyttää myös nuo mainitsemasi jutut. Ja kun joskus oikein mainoksissa sanotaan nahkatakki ja tuote ei ole nähnytkään nahkaa.

    Rva Herttainen: Hih, arvasin että kielipoliisi Rva Herttainen tuo kortensa kekoon. :) Mutta oikein, Oktoberfest kovalla koolla täytyy tietää, varsinkin jos on kielilaitoksella töissä..

    Täytyypä seurata Huutiksessa myynnissä olevia tuotteitasi.. ;)

    VastaaPoista
  18. Eihän ne ainejärjestön tyypit siellä suinkaan töissä ole vaan opiskelee mutta jotain tasoa luulisi silloinkin jo olevan... Tai itse ainakin jos olisin epävarma kielitaidossani oikoluetuttaisin tekstit jollain äidinkielisellä tai muulla jolla on vastaavat tiedot ja taidot. Naama punaisena olen erityisesti silloin kun s-posti on ns. virallisempi ja menee esim. laitoksen henkilökunnallekin... Se meilien kirjottaja kuitenkin edustaa koko ainejärjestöä=kaikkia opiskelijoita...

    Keksin yhden uuden graduaiheen jollekin. Vois katsoa miten korreloi facebookiin päivitetyt statukset ja aikaansaamattomuus gradun suhteen, heh.

    VastaaPoista
  19. Mua ärsyttää myös nuo väärät termit. Tosin mua ärsyttää käytti niitä kuka hyvänsä ihminen koska ne tuppaa sitä kautta tarttumaan myös omaan suuhuni mitä en voi sietää. Eniten kuitenkin ärsyttää juuri se että muotitoimittajat käyttävät nimiä väärin muotilehdissä. GRRRR! Itse tein samantyylisen postauksen jo viimevuonna...

    http://evildressmaker.blogspot.com/2008/09/mik-hiton-vytrvy.html

    VastaaPoista
  20. minä luonnollisesti ärsyynnyn vain todella merkittävistä ja olennaisista asioista. varsinkin maanantaina.

    VastaaPoista
  21. Rva Herttainen: Miten mä koko ajan ajattelin että amanuenssi teki sen kirjoitusvirheen..? Mutta silti, moka mikä moka.

    Rhia: Vyötärövyö ja jalkasukka. Jes, päivän parhaat naurut! Ihana että suakin ärsyttää termiviidakko, tai siis niiden väärinkäyttö, kuten minuakin. Mä en edes lähtenyt puimaan tuota neulomis asiaa mutta olen kanssasi tismalleen samaa mieltä. Punkt!

    Tiiti: Hahahaa, suhun voi aina luottaa kun on mutkutustarvetta!

    VastaaPoista
  22. No tässä minun ainaisen ärsytykseni kohde eli opetuksena kaikille teille:
    -tuotekehitys ei tuotekehittely
    -tuotekehittäjä ei tuotekehittelijä.

    Sinulta Nina kysyisin, että mitenpä tuo college-kangas tulisi suomen kielessä oikein kirjoittaa?

    VastaaPoista
  23. Venny: Hups, "tuotekehittelyyn" sorrun ihan varmasti itsekin. Kehitys tuntuu niin varmalta ja päämäärätietoiselta, kehittelyssä vähän testaillaan ja katsotan mitä tästä kokeesta saataisi aikaan... ;)

    Tuo college-kangas taitaa olla ainut tapa ilmaista se suomeksi, kunnollista vastinetta ei tietääkseni ole keksitty. College fyysisesti on paksuhkoa puuvillaneulosta. Jos joku tietää jonkun muun kutsumanimen collegelle niin kertokoon sen meille kaikille!

    VastaaPoista
  24. ^ No college on tietysti kolitsi ja fleece on fliitsi. Nih.

    (Sorioliaivanpakko ;D)

    VastaaPoista
  25. Tunsin jotain kutkuttavaa yhteenkuuluvuutta, vaikka eri alan termistön väärinkäytöstä onkin kyse. En voi sietää blogeissa viljeltyä sanaa vinjetti kun ihmisillä ei tunnu olevan aavistustakaan siitä, mitä se tarkoittaa. Ei, se ole tummennetut reunat valokuvassa. :D

    VastaaPoista
  26. Midinetti: Mä melkein kirjoitin noi itsekin mutta sitten ryhdistäydyin. Tulihan ne kolitsit sieltä kuitenkin! :)

    Visuaalisesti vaativa kottarainen: Hah hah, ymmärrän vinjetti-ahdistuksesi. Noita hienoja ammattitermejä vaan on niin kiva viljellä vaikkei tarkoituksesta olisi hajuakaan.. ;)

    VastaaPoista