maanantai 21. helmikuuta 2011

Toimivan vaatekaapin kirous

tunnetila: kyllästyminen

Sain ystävältäni tekstiviestin jossa hän kirjoitti: "Mun vaatehuone on nyt hyvässä jamassa. Löysin tänään pari juttua joita olen etsinyt jo pitkään ja vihdoin löytyi." Vastasin viestiin näin: "Mun vaatekaappi on ollut hyvässä jamassa jo monta vuotta. Ei tarvitse kuin silloin tällöin ostaa sinne jotain pientä. Ja voi että mua kyllästyttää!!"

Siinäpä se, toimivan vaatekaapin kirous. Pärjään loistavasti kaikella jo olemassa olevalla enkä oikeastaan tarvitse mitään uutta. Olen jo hetken pärjännyt niin, että hankin vasta loppuun kulutettujen juttujen tilalle uusia vaatteita ja vaatekaappi päivittyy siinä samalla, kuin itsestään. Mutta voi jestas että tuntuu tylsältä nähdä kaapissa aina ne samat housut joita on käyttänyt neljä vuotta lähes päivittäin tai se siisti jakku joka on edelleen käytössä vaikka on hankittu kymmenen vuotta sitten. Kaapissani on paljon muitakin noin kymmenen vuotta vanhoja vaatteita jotka ovat edelleen jatkuvassa käytössä. Esimerkiksi rakastan yli kaiken harmaata duffelivillatakkiani jonka ostin vuonna 1998, kolmetoista vuotta sitten, enkä kyllästy siihen ikinä!

Yhtä kaikki, oma iänikuinen vaatekaapin sisältö kyllästyttää silti ihan pirusti. Tulisi edes kevät niin voisi laittaa jalkaan jotkut muutkin kengät kuin kohta puhki kulutetut karvasaappaat. Haaveilen käveleväni kuivalla asfaltilla kiilapohjaisissa sandaaleissa levarifarkut jalassa. Oi onnea! Testailin tuota keväistä yhdistelmää eilen ja totesin, että vaatekaappiahdistus helpottaa varmasti kunhan saa pakata talvivaatteet pois kevyempien vaatteiden tieltä.

Neljä kuukautta samoissa talvivaatteissa voisi olla jo tarpeeksi, vai mitä sanotte? Alkaa olla taas niin paha talvikyllästyminen päällä, että en mene takuuseen siitä mitä tapahtuu kun ensimmäiset kunnolliset kevään merkit ilmestyvät kaduille. Yksi mahdollisuus on, että kevään saapuessa pakkaan kaikki talvivaatteet pusseihin ja kannan ne Fidaan. Tuo episodi toisi ihan erilaista odotusta ensi syksyyn kun saisi ostaa ihan kaikki uudet talvivaatteet. Niillä sitä pärjäisi sitten seuraavan vuosikymmenen.

Onko teilläkin meneillään perinteinen "mä vihaan mun talvivaatteita" -kausi vai jaksatteko edelleen ilahtua rapsakoista pakkassäistä?

17 kommenttia:

  1. Mua kyllä jo kyllästyttää mun megapakkassäävaatteet, ja mun vaatekaappia ei tosiaankaan voi sanoa tiiviiksi ja simppeliksi. Odottelen niitä -2 kirpeitä pakkassäitä, kun pääsee käyttämään kivoja talvikenkiä ja kevyempiä toppauskerroksia. Tosin pelkään pahoin, että saan sen +2 loskaa ja kuraa -kelin, jolloin olen taas jumissa yhden vaatekerran kanssa.

    Hmm... Tästä päätelleen siis ilmeisesti ostan vaatteita johonkin toiseen, mukavampaan ilmastoon. Aina/ikinä ei voi voittaa.

    VastaaPoista
  2. Mua ainakin kyllästyttää tää talvi ja kylmyys. Samat ikuiset vaatteet vaan päällä. Oma vaatekaappi taitaa sisältää eniten sellaisia kivojen leutojen kelien +15-20C vaatteita. Miksiköhän? Kun ei Suomessa oo oikein ikinä tuollaisia kelejä, ainakaan ilman sadetta :( Mut kyl se kevät tulee...

    VastaaPoista
  3. Olisiko mahdollista, jos laittaisit joskus postauksen siitä mistä vaatteista oma toimiva vaatekaappisi koostuu? Vai oletko ehkä koonnut omasi noudattaen (tarkalleen) esim. kirjoista löytyviä listauksia (joista postauksiakin löysin blogistasi)? Itse yritän kovasti rakentaa toimivaa vaatevarastoa, periaatteella mahdollisimman vähän mutta monikäyttöistä ja kunnollista. Pidän kovasti tyylistäsi, sen käytännöllisestä ja yksinkertaisuudesta kauneudesta, ja mielestäni osaat taitavasti muunnella vaatteen käyttötarkoitusta. T. Luna

    VastaaPoista
  4. En ole aikaisemmin kommentoinut blogissasi, vaikkka olenkin seurannut sen pitkän aikaa jo, olen sinua paljon vanhempi, mutta pidän tyylistäsi, olen myös esteetikko. Olen varmaan poikkeustapaus, pidän myös talvesta ja talvivaatteista, osasyy siihen varmaan on, että minulla on todellakin paljon myös talvivaatteita, varsinkin takkeja, mutta myös saappaita, neuleta ym. Toki pidän eniten kesästä, mutta kuten jo mainitsin, rakastan takkeja, joten pidän myös keväästä ja syksystä kun saan pitää trenssejä.

    VastaaPoista
  5. Minäkin kannatan "Toimiva vaatekaappi"-postausta, jos et sellaista ole vielä tehnyt. Itselläni kyseinen projekti menossa ja hyvässä vauhdissa, mutta vielä kaipaan uutta näkökulmaa asiaan.
    Pitäisi vielä jonkin verran karsia "ihan kivoja" vaatteita kaapistani.

    VastaaPoista
  6. Minulla taitaa olla ensimmäinen talvi ikinä, kun talvivaate- ja talvikenkävarastoni on aika monipuolinen enkä ole ehtinyt niihin ihan totaalikyllästyä.

    Tosin sellainen alle -10 pakkanen olisi toivottavampi, jotta voisin käyttää myös niitä ei-niin-paksuja-talvitakkeja vaihteeksi.
    Niin ja edelleen on metsästyslistalla paksu, oikeasti lämmin ja samalla kaunis villakangastakki leijonankeltaisena tai jossain muussa reippaassa värissä.

    VastaaPoista
  7. Ehdottomasti kyllästyttää kaikki talvikamppeet! Olis niin ihanaa vaan juoksennella ympäriinsä hameissa (ilman sukkahousuja) ja näteissä kesätopeissa (ilman paksuja neuleita) ja kauniissa pikkukengissä (ilman kolmia villasukkia)...

    VastaaPoista
  8. Ehdottomasti vihaan talvivaatteita tällä hetkellä!! Kesä tänne ja äkkiä.

    VastaaPoista
  9. Melkoista kyllästymistä talvivaatteisiin myös täällä. Olen koko alkuvuoden muutamaa poikkeusta lukuunottamatta asunut mm. samoissa farkuissa. Kesä sais jo tulla.

    Mitä tulee toimivaan vaatekaappiin, niin kadehdin :) Mulla on se toinen ääripää, täysin toimimaton. Se on ääriään myöten täynnä vaatteita, joita en edes käytä. Sitten ne helmet hukkuu sinne tavaranpaljouteen. Tavoite olisi karsia vaatteet puoleen, mutta olen myös huono luopumaan...

    VastaaPoista
  10. tiiti: Oi, just vaikka tuo -2 jo helpottaisi. Ja sit kun on +8 ja +16, voi jeeeeeee!!! On näissä super talvissa se hyvä puoli että oppii arvostamaan (kylmääkin) kesää eri tavalla. :)

    Nasu: Tuo +15-+20 on kyllä optimaalinen sää pukeutumiseen. Liian kuumalla kun ei voi laittaa mitään päälle, tuntuu heti että tukehtuu. Optimaalisia pukeutumissäitä odotellessa...

    Luna: Voi kiitos kivoista sanoistasi Luna! Ja kiitos postausideasta. Oma peruspuvustoni ei koostu valmiista listoista tai muista suosituksista vaan ihan siitä mistä itse pidän ja jotka toimivat parhaiten minulla. Kaikissa peruspuvustoissa mainitaan aina mm. klassiset siniset farkut, mutta minä en ole vielä onnistunut löytämään täydellisiä farkkuja. Niitä edelleen odotellessa..

    Anonyymi: Hei, ja kiva että tällä kertaa kommentoit. Kommenttisi piristi mieltäni, kiitos! Myös minä pidän takeista, trensseistä, saappaista ja lämpimistä asusteista, mutta näillä pakkasilla olen käyttänyt ainoastaan yksiä kenkiä ja kahta takkia. Vain nuo ovat tarpeeksi lämpimiä. Kun tulisikin vaikka -5 astetta, niin saisin käyttöön klassiset ratsastussaappaani ja hieman ohuemman duffelitakin. En malttaisi odottaa edes pientä lämpenemistä!

    Zana: Kiitos postausvinkistä sinullekin. Voisin toteuttaa postauksen vaikka ihan lähiaikoina. Heti kun on tarpeeksi aikaa (ja valoa!!) kuvailla juttuja kunnolla. Ja hei, tsemppiä oman puvustosi kanssa. Muista, että kaapissa saa ja tulee olla myös niitä "ihan kivoja" juttuja. Nekin piristävät joskus.

    Ilona: Leijonankeltainen takki olisikin ihana. Siis sinulle. :) Mä jo kertaalleen pesin untuvatakin ja laitoin sen talviteloille. Ja kyllä, taas se on kaivettu esiin. Voi mur....

    Roadrunner: Voi niinpä!!! Itse haaveilen myös siitä hetkestä kun ei tarvitse laittaa takkia päälle. Ihana hetki! :)

    Sara: Heh, sama angsti päällä täälläkin. :D

    VastaaPoista
  11. Heidi: Luopuminen on usein hankalaa, mutta minulla on siihen tosi hyvä vinkki! Täytyykin kirjoittaa heti tuosta postaus, kiitos aiheesta. Omistan sen postauksen sinulle, toivottavasti saat siitä tsemppiä luopumiseen! ;)

    VastaaPoista
  12. Katselin tänään RUUTUpaitoja?? SINISIÄ ruutupaitoja?? Minä???
    Lienen sekoamassa. Talvi pehmentää pään.

    VastaaPoista
  13. Mä saan varmaan kaikkien vihat niskoilleni, mutta mua ei kyllästytä talvi :D Huomasin tänään, että oon karaistunut eikä tuo pakkanen enää tuntunut niin purevalta. Ehkä osasyynä on myös todella lämmin talvitakki, jonka alle uskeltaa pukea vähän kevyempääkin vaatekertaa.

    Mutta joo, kyllä se oma vaatekaappi aina silloin tällöin kyllästyttää. Mutta onneksi se on useimmiten tilapäistä! Mutta tuo "talvikamppeiden Fidaan vieminen" voisi olla aika rohkea veto :D Saisi ainakin puhtaalta pöydältä koota uuden talvipuvuston!:D

    VastaaPoista
  14. Jep. Vaihtoehdot villakangastakki vai parka / pitkävartiset talvisaappaat vai lyhytvartiset talvisaappaat alkavat jo todella kyllästyttää. Hiekoitus+jää+sohjo-yhdistelmän vuoksi mitään nahkaisia korkokenkiäkään ei oikein voi edes kuvitella käyttävänsä. Tule jo toukokuu, haluan trenssin ja korot.

    VastaaPoista
  15. Mua kyllästyttää se että ei mulla oikeastaan ole mitään hirveän isoa talvivaatevarastoa olemassa. Mulla on yks ohuempi neuletakki, pari ohutta neulepuseroa, 1 paksu neuletakki joka ei lämmitä kaulasta koska on syvä v-pääntie, yhdet villakangashousut ja kolme paksumpaa takkia joita vaihtelen pakkasasteiden ja fiiliksen mukaan. Pari talvimekkoa mulla on mutta en voi käyttää niitä koska paksummissa sukkahousuissa on lähes kaikissa reikä jossain kohtaa enkä ole jaksanut ostaa uusia koska niihin tulee kuitenkin heti reikä. (Nimimerkillä ostin bambu-sukkikset ja aattelin että jee tästä saan hyvät lämpöiset sukkikset, niin niissä oli reikä jo paketista avattaessa... =( ) Olen niiiin lopen kyllästynyt tähän talveen. Tulis jo kesä niin vois käyttää muitakin vaatteita ja noita kivoja uusia kenkiä jotka toin Englannista joulukuussa.

    VastaaPoista
  16. Kuulostaa taas kovin tutulta! Testailin myös hetki sitten levarifarkkuja ja kiilakorkoja, ja johtopäätös on se että talvi voisi tosiaan väistyä.

    Blogistani voit myös bongata tunnustuksen :)

    VastaaPoista
  17. Prefecta: Heh, nyt pipo syvemmälle päähän siellä ettei käy vielä pahemmin. :) Ei vaan, silmä alkaa vaan tottua joihinkin juttuihin jotka ovat olleet pinnalla jo pidempään. Sitä se vaan on, älä huolestu. :)

    Salka: Heh, ei kukaan kaada vihoja päällesi tuosta kommentista. Tosin jos olet vielä juhannuspakkasten aikaan tuota mieltä niin sitten alan vihaamaan sinua ihan avoimesti. :)

    En ole tänä talvena ostanut uusia talvivaatteita joten aika vanhoilla ollaan menty jo muutama talvi. Siksi kaiken vieminen Fidaan ei tunnu lainkaan pahalta ratkaisulta.. ;)

    wikke: Trenssi ja korot, trenssi ja korot! Yhtykää kuoroon! Trenssi ja korot, trenssi ja korot!

    Rhia: Minua polttelee myös muutamat uudet kengät. Yhdet olen ottanut jo "esikäyttöön" ja käytän niitä töissä sisäkenkinä. Ai minäkö malttamaton?? En kai.. ;)

    Ja mitäh, reikä sukkiksissa jo ostettaessa?! Just joo.

    bea: Oi, kiitos tunnustuksesta! Ostin omat levarifarkkuni jo pari kesää sitten mutta ne ovat jääneet liian vähälle käytölle. Tulevana kesänä ne ovat juuri paikallaan ja olen niistä oudon kovasti fiiliksissä. :)

    VastaaPoista