lauantai 12. helmikuuta 2011

Tyylin aakkoset

tunnetila: lisää haasteita

Nooruska haastoi minut viime syksynä (sorisorisori, olen saamaton!!!) kertomaan tyylini aakkoset. Tässä niitä olisi.

A = ajattomuus. Minusta on ihana käyttää samaa vaatetta vuosikymmeniä. Vaikka muoti muuttuu, ajattomat klassikot (esim. pikkumusta) ovat aina tyylikkäitä.

B = boheemius. Rento, sisältä tuleva boheemius saa vaatteen kuin vaatteen näyttämään hyvältä kantajansa yllä. Liika jäykistely tai liika yrittäminen ei ole koskaan kaunista. Boheemius on ihmisille sisäänrakennettuna, sitä ei voi opetella. Yritän sitä silti.

C
= Calvin Klein. Ensimmäinen muotisuunnittelija jonka kädenjälkeen todella ihastuin. Ihastus tapahtui joskus teini-iän lopussa kun oma tyylini selkiytyi. Pidän edelleen Calvin Kleinin simppeleistä malleista ja selkeästä värimaailmasta. Alusvaatteissa käytän lähes ainoastaan Calvin Kleinin mallistoja.

D = Dior. Klassisista klassisin muotitalo jonka kukoistusta ei voi kuin ihailla. En omista yhtään Diorin vaatetta tai laukkua, mutta silti talo saa varauksettoman ihailuni. Sitä paitsi yksi lempituoksuistani jota olen käyttänyt jo useamman vuoden on Miss Dior Chérie L'eau. Hajuvesi joka tuoksuu kauniille kuvastaa ajatuksiani Diorin muotitalosta.

E = erilaisuus. Tyylini ei ole koskaan ollut silmiinpistävän erilainen, olen aina sulautunut katukuvaan sieltä erottumatta, mutta silti en ole koskaan halunnut ostaa mitään samanlaista vaatetta tai asustetta mitä ystävilläni/tuttavillani tiedän olevan. Ystäväpiirissäni on kerran ollut "matkija" (osti jatkuvasti samoja vaatteita mitä minä) ja voi jumankauta että minua ärsytti!

F = feikki. Merkkilaukun halpa kopio tai hipsteriksi Flow-festareille pukeutuva ihminen joka ostaa hipstervaatteita ollakseen yhden viikonlopun ajan cool. Tarvitseeko sanoa että karvat nousevat pystyyn molemmista ajatuksista?

G = Gwyneth Paltrow. Kaunis, tyylikäs, luonnollinen, raikas, ihana ihana ihana!

H = housut/hame. Olen housuihminen. Silti minulla on tällä hetkellä vaatekaapissa vain yhdet hyvin istuvat housut ja hameita tai mekkoja löytyy vino pino. Miten hyvien housujen löytäminen voi olla näin vaikeaa??

I = ilmaan soveltuva pukeutuminen. Pakkasella laitetaan välihousut, toppahousut, villapusero ja untuvatakki, sateella valitaan päälle kumisaappaat ja sadetakki. Niin helppoa se on. Näytän ehkä typerältä ja lihavalta toppiksissani mutta eipähän palella enkä kastu. Näytän mielummin järkevältä kuin muodikkaalta.

J = jakut. Tykkään jakuista ja opettelen koko ajan käyttämään niitä. Tyyliltäni en ole "jakkupukuihminen", joten haluan opetella yhdistämään jakut muuten rentoihin asuihin. Pari kesää sitten onnistuin kun löysin siihen hetkeen täydellisen jakun. Ensi kesänä uudella jakulla (jonka ostin jo viime kesänä mutta siinä roikkuu edelleen laput kiinni) uusi yritys. (Vanhan jakun kangas hapertui kovan käytön seurauksena selkäsaumasta eikä sitä voi korjata. Nyyh.)

K = kotimaisuus. Pyrin kannattamaan kotimaista suunnittelua niin paljon kuin mahdollista. Oli kiva huomata että sain koottua toimivan matkapuvuston pääosin kotimaisista tuotteista (sis. myös kenkiä ja laukkuja) kun viimeksi läksin New Yorkiin. Mukana matkalaukussa oli ainakin Noolan, Antti Asplund, Marimekko, Youth vs. Future, 2or + by YAT, Friitala, Minna Parikka, No Bad Design ja Your Face.

L = leggingsit. Olen yrittänyt olla leggingseissä ihmisten ilmoilla muistaakseni kolme (tai ehkä sittenkin kaksi) kertaa. Ja ei, en pysty. Tuntuu että olen lähtenyt vahingossa ulos talvikalsareilla. Eli kokeiltu on, enää en yritä.

M = muuntautumiskykyiset vaatteet. Sama sifonkipusero näyttää hyvältä kapeiden nahkahousujen, löysien farkkujen tai juhlavan hameen kanssa. Arjessa ja juhlassa. Sanon "ei" vaatteille, jotka ovat hankalasti yhdisteltävissä useisiin kokonaisuuksiin.

N = Noolan. Kotimaisia ekologisia vaatteita ja asusteita jotka kestävät ikuisesti. Tarvitseeko sanoa muuta?

O = oloasut. En omista varsinaista oloasua, mutta ihania silkki/kashmir/angora pehmeyksiä siitäkin edestä. Vaihdan heti kotiasun päälle kun pääsen töistä kotiin. Päivän paras hetki!

P = persoonallisuus. Kuinka tiiviisti muotia seuraatkin, älä kuitenkaan menetä omaa persoonallisuuttasi. Kaikkiin muodin tuulahduksiin ei ole pakko lähetä mukaan. Poimi asuihisi sen hetken muodista ne yksityiskohdat jotka miellyttävät sinua eniten ja jätä ylimääräinen pois.

Q = quality. Laatu ja hyvät materiaalit, esim. kashmir. Olen niin mukavuudenhaluinen, että haluaisin kietoutua joka päivä maailman pehmeimpiin kashmirvaatteisiin. Olen kuitenkin niin laiska että en millään jaksa harjata helposti nyppyyntyvää kashmiria niin usein kuin pitäisi, joten tässä tapauksessa laiskuus kumoaa mukavuudenhalun ja siksi käytän kashmiria harvemmin mitä haluaisin. Vaatteiden materiaali on minulle tärkein ostoperuste.

R = rohkeus. Mietin silloin tällöin pitäisikö minun olla rohkeampi ja näyttävämpi pukeutuja. Joka kerta tulen samaan johtopäätökseen: ei pitäisi, vaikka joskus se olisi kivaakin. Mielestäni rohkeutta on olla oma itsensä, käyttää vaikka vanhanaikaisia vaatteita jos niissä kokee viihtyvänsä. Ihailen ihmisiä joiden omintakeinen tyyli erottuu joukosta. Itse en ole kuitenkaan se erottuva tyyppi joten miksi muuttuisin?

S = silittäminen. Vaatteiden silittämisellä pidennät niiden käyttöikää roimasti. Silityksen jälkeen vaatteet näyttävät siisteiltä, sinä näytät huolitellulta ja likakaan ei tartu silitettyyn vaatteeseen niin helposti mitä silittämättömään. Myönnän etten jaksa kovin usein arkeen vaatteita silitellä, mutta jos joskus haluan näyttää huolitellummalle vaikka päälläni on vain t-paita, niin silitän silloin tuon teepparin. Koko asun ilme muuttuu heti!

T = tuunaus. Vaatteiden tuunaus ja päivittäminen ei tarvitse aina olla vaatteen muokkaamista ompelemalla. Vanhojen asujen uudistaminen onnistuu helposti myös asusteilla. Käytän itse usein esim. hihakkeita (ts. ranteenlämmittimiä) joilla saa puseroihin helposti uutta ilmettä. Hihakkeiden avulla voin käyttää talvella 3/4-hihaisia puseroita tai t-paitoja ilman paleltumista. Vaatteen ilme muuttuu ja pysyt lämpimänä.

U = urheiluvaatteet. Liikun paljon mutta minulla on liian vähän kunnollisia urheiluvaatteita. Ns. teknisiä urheiluvaatteita ei ole olemassa turhaan. Oikeanlaiset ja hengittävät varusteet päällä urheilu on täysin erilaista kuin vanhassa hiostavassa ja ihoon kiinni liimautuvassa t-paidassa. Tekniset vaatteet ovat aika kalliita ja siksi minulla onkin niitä liian vähän. Pesen ja pidän samoja vaatteita jatkuvasti vaikka tiedän että järkevämpää olisi omistaa useampi pari esim. kunnollisia toppeja tai urheiluliivejä. Nyt on saatava sporttivaatevarasto kuntoon!

V = villasukat. En poistu kotoa ilman mummon neulomia villasukkia. Ne ovat must reissussa, seminaareissa, ihan kaikkialla! Nukun myös villasukat jalassa kesät talvet.

X = x-factor. Joskus yllättävien vaatteiden hankinta kannattaa. Jossain mielenhäiriössä ostin viime keväänä persikkaisen hörhelöhihaisen mekon (jota käytän puserona). Kotona katselin hieman järkyttyneenä ostostani ja ajattelin palauttaa sen saman tien. Onneksi en palauttanut. Hörsäke on pelastanut jo monet juhlat ja se saa joka kerta osakseen kehuvia kommentteja.

Y = yökkärit. Rakastan erilaisia yöpukuja ja minulla onkin niitä useita. Olen pitänyt lämpimässä yökkärissä nukkumista ihan normaalina mutta kerran yökkäriostoksilla kaverini järkyttyivät ostoksestani ja totesivat: "Voi sun mies raukka!" Mitäh, eikö miehet muka tykkää kun naiset käyttävät Nanson pupukuosisia yöpukuja??!

Z = Zara. Minulla on viha-rakkaussuhde Zaraan. Zaran housuosasto aiheuttaa minulle pahemmanlaatuisia ahdistuskohtauksia ja vaatteiden laatu on myös usein masentavan huono. Tykkään kuitenkin vaellella Zaran vaaterekkien välissä sillä sinne tulee usein uusimmat trendit ensimmäisenä Suomessa. Ja joskus, joskus olen tehnyt sieltä myös hyviä löytöjä.

Ä = äidin vaatekaappi. Jos äitisi on vähänkään samankokoinen kuin sinä, suosittelen äidin vaatekaapin ratsaamista silloin tällöin. Äitisi on elänyt kymmenet muodin vaihtelut ja kaapin perukoilta saattaa löytyä jos jonkinlaisia aarteita. Viimeksi joululomalla kotana käydessäni sanoin ääneen tarvitsevani uudet toppahousut. Meni minuutti ja sain uudet, käyttämättömät toppikset. Äiti oli ostanut ulkoiluasun sen takin vuoksi, minä sain housut. Kiitos äiti, lenkkeilin nuo toppikset jalassa tänäänkin.

Ö = överiys. Joskus on ihana pistää täysin överiksi! Jos et kuitenkaan ole ihan varma asusta tai tilaisuuden pukukoodista niin jätä överiyskokeilut sikseen. Jos kuitenkin huomaat olevasi överiysasusi kanssa ihan väärässä paikassa väärään aikaan niin kerro pokkana tulleesi tilaisuuteen naamiaisista. Tai jätä selittelyt sikseen ja kävele paikalle pää ylväästi pystyssä. Mieti mielessäsi: Kukaan muu tässä tilassa ei kantaisi tätä asua yhtä upeasti kuin minä!

Uh! Urakka suoritettu. Parempi myöhään kun ei silloinkaan. Mikä on teidän tyylinne tärkein aakkonen? Tai löytyisikö listaltanne samanlaisia ajatuksia?


Ps. Yritän laitella viikonlopun aikana Huutikseen vaatteita yms. myyntiin, sivupalkissa vasemmalla linkki.

11 kommenttia:

  1. Näistähän on helppo allekirjottaa melkein kaikki :). Ei tarvi paljon lisäillä.

    VastaaPoista
  2. Mii: Jaksoitko lukea kaikki aakkoset läpi?? Jee, ansaitsisit palkinnon! :) Ja hienoa kuulla että olet samaa mieltä.

    VastaaPoista
  3. Voi hitsit, mä jäin harmittelemaan sun ihanuusjakun kohtaloa! Mä varmaan itse ratkoisin sen ja ottaisin siitä kaavat uuteen jakkuyksilöön :)

    VastaaPoista
  4. Salka: Hyvä idea, kiitos! Itse olen roikottanut jakkua henkarissa kun en vaan voi heittää sitä pois. On liian suosikki. Lyhyt pellavajakku on ollut ensimmäinen jakku josta olen tykännyt ihan järjettömästi ja se oli minulla päällä yhden kesän ja syksyn joka päivä. Pellava ei tuota kestänyt vaan hiutui rikki hiljalleen, nyyh, kuulostaa dramaattiselta. :)

    VastaaPoista
  5. Oi, kiva kun löysit kameran. Kaikkeen tottuminen vie aikansa ja sä löydät siitä varmasti ne namiskat, joilla saa huippu kuvia. Ja onhan nuo laukkukuvat jo tosi onnistuneita!

    Ja näistä aakkosista allekirjoitan kaikki. Boheemiutta yhä tosin etsiskelen, se vaan näyttää muilla niin hyvältä :)

    VastaaPoista
  6. Uusi Aamu: Kiitos sinulle kameravinkistä! Tuo boheemius on kyllä jännä juttu. Sitä joko on tai sitä ei ole. Ja sitä on joko juuri sopivasti tai sit se menee yli että puiden latvat kolisee. Vaikeita asioita. :) :)

    VastaaPoista
  7. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  8. Olipas osuvat aakkoset. Erityisesti toi leggings-juttu. Mä en oo uskaltanut kokeilla kuin niitä vajaamittaisia ja nekin tuntuu melkein aluskalsareilta, vaikka päällä olis mekko :)

    VastaaPoista
  9. Olipas osuvat aakkoset. Erityisesti toi leggings-juttu. Mä en oo uskaltanut kokeilla kuin niitä vajaamittaisia ja nekin tuntuu melkein aluskalsareilta, vaikka päällä olis mekko :)

    VastaaPoista
  10. Ohoh. Kommentti tuli jostain syystä kahteen kertaan. Anteeksi.

    VastaaPoista
  11. Nasu: Useammankin kerran saa kommentoida eikä haittaa vaikka sanoo saman asian kahdesti. :)

    Mutta noista leggingseistä ei siis olla vieläkään päästy selvyyteen. Ja musta tuntuu ettei kohta tarvitsekaan. Suomessa on nykyään niin pitkät ja kylmät talvet ettei kukaan halua laittaa enää pitkiksiä jalkaan jos ei ole pakko. :)

    VastaaPoista