maanantai 25. tammikuuta 2010

Ihoa ärsyttävää

tunnetila: ärsytys

Aloitin vähän yli vuosi sitten säännölliset käynnit Dermalogica-keskuksen kasvohoidoissa. Kävin hoidoissa noin kuukauden välein puolen vuoden ajan ja ihoni tykkäsi säännöllisestä ihoterapiasta. Kasvohoitoja kutsutaan keskuksessa ihoterapiaksi, sillä hoidon yhteydessä tehdään mm. ihon kosteusmittaukset ja face mapping, eli ihon kuntokartoitus, ja näiden pohjalta valitaan iholle sopivin hoitomuoto. Pidin hoidoista ja hoitajasta, sekä ihastuin kovasti Dermalogica sarjaan ja pikku hiljaa siirryinkin käyttämään ihonhoidossani vain Dermalogicaa.

Kuten olen blogissanikin useamman kerran maininnut, ihoni alkoi yhtäkkiä kukkia ja voida huonosti. Aikuisiän akne valtasi leuan ja olin siitä harmissani. En aluksi epäillyt oireiden tulevan uusista tuotteista, olivathan ne hyvin kiiteltyjä ja ylistettyjä ympäri maailman. Lopulta en kestänyt enää vaan päätin testata mitä tapahtuu kun lopetan tuote tuotteelta Dermalogican käytön. Palasin ensin takaisin vanhaan luottoputsariini, Elizabeth Ardenin herkän ihon puhdistusvaahtoon, ja iho tuntui heti paremmalta. Jatkoin kuitenkin Skin Smoothing Cremen käyttämistä kasvovoiteena ja luulin kaiken olevan hyvin.

Yllättäen muutama viikko sitten kasvojeni iho alkoi taas ärtyä ja finniä pukkasi toisensa perään. Lakkasin käyttämästä Skin Smoothing Creamea ja otin käyttöön lahjaksi saamani Vichyn Aqualia Thermal Rich-voiteen. Iho parani taas silmissä. Käytin jäljelle jääneisiin finneihin Dermalogicalta näytteeksi saamaani Clearing Mattifier tahnaa, jonka luvattiin kuivattavan finnit hetkessä. No, finnit kuivuivat mutta tilalle sain leukaani suuren ihottumaläiskän! Varasin heti ajan perusteelliseen ihoanalyysiin Dermalogica-keskukseen ja kävin siellä viime keskiviikkona. Ihoani tutkittiin, todettiin se hirvittävän kuivaksi, ja kasvoilleni tehtiin syväkosteuttava hoito. Kuinkas kävikään? Ihoni on vieläkin, hoidosta aikaa jo 5 päivää, valtavan kipeä, punainen ja nenänpielet, nenän ja ylähuulen välinen alue sekä leuka on täynnä kutisevaa ihottumaa! Iho on todella ärtynyt ja kipeä.

Ilmoitin tapahtuneesta keskukseen, saapa nähdä miten siellä reagoidaan. Toivottavasti ihottuman aiheuttajaa aletaan selvittää, jos se yleensä on mahdollista. Eilen illalla en keksinyt enää muuta kuin laittaa kipuileville kasvoille kutinaa lievittävää Bepanthenia. Aaaah, ensimmäistä kertaa neljään päivään ihooni ei sattunut. Jos tästä tuskaisesta ihokriisistä ei muuta jää käteen niin ainakin se, että viiden euron Bepanthen pelastaa lähes tilanteessa kuin tilanteessa!

22 kommenttia:

  1. Olen itse todennut, että ne parhaimmat möhnät naamaan ovat itseasiassa niitä, joissa ei ole mitään tai ainakaan paljon ekstraa.. ja halpoja myös :-) Tummeli on ihan pakko olla aina kaapissa, samoin Erisan / LV perusvoide.

    Äiti taas on ottanut koko kasvojen luottotuotteeksi Weledan Skin Foodin, mikä on myös täällä hyväksi todettu.

    Jos katsoo Erisan purkin Ingredients kohtaa, siellä on listattuna 10 kpl. Weleda Skin Foodissa myös 10 kpl. Jos katsoo Dermalogin tuotteen samaa listaa.. pikainen vilkaisu ja näyttäisi olevan 40+.

    http://www.dermstore.com/product_Skin+Smoothing+Cream_524.htm

    Eikö aina sanota, että less is more ;-) Vaikka onhan se niin, että se on niin yksilöllistä mikä toimii kenellekkin, mutta voisi kuvitella, että perusvoiteista ei ainakaan saisi mitään ihottumareaktioita.

    VastaaPoista
  2. Onpa kummallista ja harmillista! Minulle Dermalogican tuotteista ei ole ollut ongelmia. Ja ihoterapeuttini äitiysloman ajaksi aion ostaa häneltä tuotteita varastoon.

    Tosin kotona hoitojen välillä olen käyttänyt mm. apteekin puhdistustuotteita; jospa vaihtelu virkistää? Ihokin nimittäin tottuu tuotteisiin.

    Vaan apteekin perusvoiteet ja -putsarit lienevät kaikkein parhaimpia ja puhtaimpia - hintakin on kohdallaan.

    Hyvä että Bepanthen auttoi :)

    VastaaPoista
  3. No voi mikä tuskien taival! Taitaa olla sinun parempi jättää Dermalogican tuotteet ja hoidot hetkeksi hyllylle, ja käyttää vain vanhoja luottotuotteita!

    VastaaPoista
  4. Itse sain myös jonkinlainen yliherkkyysreaktion Dermalogican tuotteista, jopa sarjan suihkusaippua aiheutti kokovartaloihottuman, käsivoide myös.p Itselläni on käytössä luonnonkosmetiikan lisäksi Clarinsin ja Biothermin tuotteita, ne ovat ainakin toistaiseksi sopineet.

    VastaaPoista
  5. Otathan huomioon, että näppylöinti+kutina voi olla myös monen asian summa johon tietyt aineosat voivat niinsanotusti heittää bensaa liekkeihin. Omalla kohdallani kuvailemasi oireilu (samalla tavalla jotkut tuotteet rauhottivat vähäksi aikaa mutta ongelma ei kuitenkaan kokonaan kadonnut) todettiin perioraalidermatiitiksi - "Sitä on pidetty milloin ehkäisytablettien, milloin kortisonivoiteiden tai kosmetiikan aiheuttamana, mutta ne ilmeisesti vain laukaisevat taudin eivätkä aiheuta sitä yksin ilman muita tekijöitä.Jokin nykyajan altiste on ilmeisesti oireilun takana, sillä perioraalidermatiittia on ollut vasta 1950-luvulta lähtien. Yhdeksi tekijäksi on esitetty ehkäisypillereitä."
    En tietenkään voi lähteä tässä sanomaan että "sulla on hei tää!", mutta kannattaisi varmaan konsultoida esim. ihotautilääkäriä jos oireet ei lähde litomaan? :)
    Mukavaa maanantaita!

    VastaaPoista
  6. Oi miten tuskallisen kuuloista! Toivottavasti oireiden syy selviäisi että pystyisit jatkossa välttämään. Yksi juttu mikä tuli mieleen niin tarkistapa piruuttaan että onko niissä tuotteissa lanoliinia. Se on nimittäin kosmetiikassa yksi yleinen raaka-aine mikä voi aiheuttaa kipeitä näppyjä ja ihottumaa. Lanoliinia voi olla myös puhdistusaineissa, ei pelkästään rasvoissa.

    VastaaPoista
  7. Onpa ikävää! Kärsin itse atooppisesta ihosta ja kutiava ihanan punainen läntti-ihottuma kaulassa ja käsivarsissa on joka talvista kauraa. Helkkarin ärsyttävää! Villa kutittaa ja herkistää, kloorinen vesi saattaa laukaista tämän niin, että jopa silmät kuivuu (tällä hetkellä nekin ovat aika kuivat pakkasen takia) ja lopulta iho lastuilee eikä mikään auta. Ole onnellinen, että tuo sinun ihottuma on varmaan vain väliaikaista. :D Suosittelen, että äkilliseen ihottumaan pidät kortisonivoide kuurin, jotta tulehdus rauhottuu. Sitten vaan paksuja voiteta, kuten karitevoita sisältäviä tuotteita joka paikkaan. :) Toivottavasti ihottuma helpottaa!

    VastaaPoista
  8. getpalmd: Sulla on Tummelia!!! Ihana! :) Joku perusvoide on aina hyvä olla kaapissa, juuri siksi etten ole saanut niistä koskaan mitään muuta kuin apua ongelmiin. Tuo Weleda on kiinnostava sarja, pitäis melkein kokeilla sitten kun uskaltaa laittaa naamaan jotain uutta..

    Heidi: Mä niin haluaisin käyttää näitä Dermalogican tuotteita, ovat Animalian listallakin. Mutta ei nähtävästi kannata. :( Nim. taas suihkun jälkeen naama täynnä Bepanthenia :)

    Joy: Sanos muuta. Tämä on oikeasti tuskallista. Ihoon sattuu ja kaiken lisäksi olen niin turhamainen että v**uttaa kulkea töissä ja ihmisten ilmoilla tämän näköisenä.

    Marjukka: Onpa kurja että sinullekin tuli oireilua. :( Noita Biothermejä on kehuttu paljon. Mistä ihmeestä sitä tietää mitä uskaltaisi kokeilla?? Tylsää...

    Minnie: Kiitos vinkistä, mulla on lääkäri huomenna! :) Työkaverilla on ollut myös tuo POD ja sanoi ihottuman olleen samanlaista. Mutta jos se on tuo niin aika jännä ettei ihottumasta ollut tietoakaan ennen kasvohoitoa..

    Rhia: Kiitos vinkistä! Linalolia siellä oli, ei lanoliinia. :) Tosin löysin wikipediasta tiedon että myös linaloli voi aiheuttaa herkille ihmisille allergiareaktioita.

    VastaaPoista
  9. Anna-Maria: Kiitos vinkeistä! Myönnän turhamaisuuteni mutta on tää nyt aika perseestä että perjantaina on tulossa kiva risteily ja mä näytän ihan kamalalta! Harmi ettei livenä voi esiintyä päättömänä. ;)

    VastaaPoista
  10. Eräs erittäin pitkänlinjan kosmetolgi oli sitä mieltä, että ehdottomasti parhaat kasvovoiteet ovat Humektan ja Bepanthen. Kuulema kaikki muut ovat enemmän tai vähemmän turhuutta. Noh, koska itse olen turhamainen, niin hankin kuitenkin tuon kosmetologin kohtaamisen jälkeen Dermalogican tuotteita. Siis toisin sanoen olin kai eräänlaisen mainonnan orja. Olisi pitänyt kuunella em. kosmetologia ja käydä apteekissa kasvovoide ostoksilla. Dermalogican tuotteiden reilun parin kuukauden käytöstä ei juuri ole kehuttavaa. Kasvoni ovat aivan järkyttävässä kunnossa. Ja sekös tätä neiti-ihmistä ärsyttää, koska toivoisin jo että näin 30+ iässä ei iho-ongelmia hirvittävästi olisi... Ainahan saa toivoa! Aionpa muuten käväistä joku päivä apteekissa : )
    Mukavaa risteilyä!!

    VastaaPoista
  11. Moi,
    Ihan kuten Minnie jo totesi, kyse voi olla perioraalidermatiitista. Sen todennäköisyys on sitä suurempi, muta useampia kosmetiikkatuotteita on käyttänyt lyhyen ajan sisällä. Minulla se puhkesi Lancomen tuotteiden jälkeen. Pitkä antibioottikuuri tarvittiin, ja nyt ei vuoteen ole ollut ongelmia.

    VastaaPoista
  12. Anonyymi: Eikä, vai sanoo noin joku kosmetologi?! Onpa hauska kuulla. Hauskaa taas ei ole että sinäkin joudut 30+ ikäisenä kärsimään huonosta ihosta. Tää on niin pe**eestä! :) Ja kiitos, toivottavasti ei tarvitse kulkea risteilyllä pussi päässä. :)

    Anonyymi: Alan itse kallistua myös tuohon diagnoosiin. Mutta antaa lääkärin huomenna kertoa mielipiteensä. Oletko uskaltanut tuon puhkeamisen jälkeen käyttää Lancomen tuotteita? Musta tuntuu että Dermalogica jää nyt pannaan. Hitto kun juuri ehdin ostaa uuden, ison tuubin kasvovoidetta..

    VastaaPoista
  13. Lanoliinistä vielä sen verran että se on siis lampaan villasta saatavaa rasvaa jota käytetään yleisesti kosmetiikassa. Esim villalle allergiset voivat saada lanoliinistä pahoja finnimäisiä ja kipeitä näppyjä ja polttelevaa ihottumaa. Se on yksi useimmin allergisoivista kosmetiikan ainesosista mutta silti sen käyttö on vielä runsasta esim huulirasvoissa, kosteusvoiteissa ja jopa suihkusaippuoissa.
    Linalol taas on tietyistä kasveista saatava hajuste. Sekin voi aiheuttaa ärsytystä etenkin herkälle iholle.

    Mä lupaan etten katso sua kasvoihin risteilyllä. Tai ehkä voidaan hommata sulle semmonen ruskea paperipussi päähän ja siihen silmänreiät =)

    VastaaPoista
  14. Nina, voi ei, I Feel You! Tosi samanlaisia kokemuksia minullakin, mulla on ollut jo pitkään kesken postaus aiheesta -käyn vaikka vinkkasemassa, kun saan sen kirjoitettua loppuun. Lohduttaako yhtään, jos kerron, että palattuani vanhoihin rutiineihin samoilla vanhoilla aineilla (mulla Biotherm), iho on alkanut tosi hyvin rauhoittua, ja finnit ja näpyt hävinneet, arvet (snif) enää jäljellä, ja nekin ehkä vaalenemaan päin.

    Kivaa risteilyä! Jos kyseessä on blogiristeily, niin pitääpä vähän harmitella, että en lähtenyt mukaan. Saamaton minä! Seuraavalla kerralla sitten ehkä, jos rohkaistuisin :)

    VastaaPoista
  15. Rhia: Tsekkasin tuon linalolin: sitä oli kaikissa Dermalogican tuotteissa mutta ei yhdessäkään tuotteessa joita olen ennen käyttänyt. Voisi siis olla yksi syy...

    Lilou: Kiitos, onneksi olet jo päässyt suurimmaksi osaksi eroon ongelmasta. Täällä vielä taistellaan. :)

    Ja joo, saivat houkuteltua minut mukaan tuolle blogiristeilylle. Olen aikonut perua sen moneen otteeseen (tulevana viikonloppuna olisi mm. töitä ja mieheni syntymäpäivät.. ;) ) mutta menossa ollaan. Toivottavasti tulee kiva reissu!

    VastaaPoista
  16. Toi kuulostaa melkein allergiselta reaktiolta... itse sain vastaavan Bepanthenista :DD

    VastaaPoista
  17. Nelliina: EIKÄ!!! Et voinut saada allergista reaktiota Bepanthenista?!?! Anteeks mutta mä nauran täällä ihan kippurassa! :D

    VastaaPoista
  18. Hmm... voi olla että Dermalogica vaan toimii eri tavalla eri ihmisillä. Minulle se on ollut rasvaisen ihon pelastaja ainakin näin 1,5 vuoden kokemuksen perusteella. Ennen sitä käytössä oli Lancomen Primordiale-sarja, joka oli vissiin liian tuhtia omalle iholleni.

    VastaaPoista
  19. Mulla siis tuli Lancomen käytön jälkeen perioraalidermatiitti ja kokeilin sitä uudestaan n puoli vuotta sen jälkeen kun iho oli ollut hyvä. Heti tuli yksi tai kaksi näppylää, ja lopetin käytön. Sen jälkeen en ole uskaltanut.

    VastaaPoista
  20. marsu: Totta, kaikkien iho on erilainen ja reagoi eri tavalla voiteisiin ja meikkeihin. Hyvä etät sinä ole tlöytänyt pelastuksen sarjasta, minulle se ei taida olla sopiva.

    Anonyymi: Okei, selvät merkit. Ei kannatakaan kokeilla jos on noin selkeä tulos havaittu.

    VastaaPoista
  21. Mulla ensimmäinen tutustuminen Dermalogicaan oli vartalovoide. Malttamattomana sitä piti heti tietysti levittää kaulasta varpaisiin - ja seurauksena kaksi viikkoa kiivaasti kutiseva kokovartaloihottuma. Aargh!

    Ihoni ei pidä mistään tämän sarjan iholle jätettävästä. Kuitenkin sarjan Daily microfoliant -kuorinta on lempparini, tosin vain kerran viikossa käytettynä. Ohje kehoittaa käyttämään päivittäin, huh.

    VastaaPoista
  22. Ami: Ei helkkari, voin vaan kuvitella mikä kutina tuosta tuli! Auts! Mä ajattelin myös jättää kylppäriin sen kuorinnan ja toivon ettei siitä tule mitään oireita. Se on niin kevyt että uskon sen toimivan edelleen hyvin.

    VastaaPoista