keskiviikko 6. tammikuuta 2010

Järki hoi!

tunnetila: hämmentynyt mutta iloinen

Olen jo useampana päivänä käynyt joulunjälkeisissä alennusmyynneissä. Varsinkin tämän vuoden puolella into on ollut kova ja olenkin ravannut läpi kaikki ne liikkeet joissa olen aiemmin nähnyt jotain kivaa normaalihintaisena mutta jättänyt ne silloin ostorajoitteen vuoksi kauppaan. Lindexistä hain harmaan neuletakin, Objectilta luonnonvalkoisen tunikan, Marimekolta sukkahousut ja pitkävartiset villahanskat sekä KappAhlista kivasti laskeutuvan liivin. Olin innoissani, kannatti kärvistellä alennuksiin asti sillä löysin kaiken haluamani ja kaiken vieläpä edullisesti.

Ei haitannut vaikka neuletakin villa ja angora kutittivat liikaa, neuletakki oli silti kaunis ja klassinen. Objectin luonnonvalkoinen tunika taas oli muuten kiva mutta tylsän värinen (ja ehkä pikkuisen ahdas takamuksen kohdalta). No, ainahan sen voi värjätä (ja venyy varmasti käytössä). KappAhlin liiviä ei ollut koko Suomessa minulle oikeassa koossa mutta ei kai se laskeutuvassa liivissä haittaa jos se on vähän reilu..?

Siis mitä helkkaria?! Kotona katselin ostoksiani ja totesin olevani järjettömän typerä. Kärvistelin loppuvuodesta ostorajoitteeni kanssa ja jätin kauppaan vaikka mitä sata kertaa ihanampaa kuin nyt ostamani vaatteet. Kaikkia näitä olin katsellut jo aiemmin mutta jättänyt ne silloin hankkimatta ja tullut ilman niitä toimeen ihan hyvin. Miksi ostaisin ne nyt, paitsi siksi että saisin ne edullisesti?

Pari päivää pohdittuani pakkasin ostokseni kassiin ja palautin kaikki. (Paitsi Marimekon hanskat on jo käytössä, eikä Marimekolla ole edes aletuotteilla vaihto- tai palautusoikeutta. Miksei muuten ole kun lähes kaikkialla muualla on? Useissa paikoissa jopa 30 vrk.)

Vaatteita palautellessani päätin, että oli ale tai ei, ostan vain tuotteita jotka saavat sydämeni sykähtämään yhden ylimääräisen lyönnin. Ja niin taisi käydä tuolla palauttelureissulla siinä yhdessä kaupassa jonne muina miehinä poikkesin... Mutta se onkin jo ihan toinen tarina!

Onko teihin iskenyt alehulluus vai oletteko tehneet vain tarpeellisia ostoksia?

17 kommenttia:

  1. Juuri postasinkin järkevistä ale-ostoksista :)
    Itse olen (ihmeekseni) säilynyt "järjettömiltä" ale-ostoksilta, vaikka ehtiihän tässä vielä.... ;)

    VastaaPoista
  2. Järkeviä, onneksi! Alennusmyynneissä on niiiiin helppo naksahtaa. :)

    VastaaPoista
  3. Mä harrastan kyllä tota osta-nyt-päätä-vasta-kotona -shoppailua ympäri vuoden ja olen kohta ehkä kaikkien vaatekauppojen mustalla listalla, kun vien lähes kaiken aina takas... mutta sitä varten se palautusoikeus on, eikö?

    VastaaPoista
  4. Olen koittanut vältellä aleja, että ei tule tuhlattua liikaa rahaa, mutta jotain ihan tarpeellistakin on tullut haknittua kuten uusia alusvaatteita, jotka sain tosi halvalla, mutta jotka nyt ovat ihan tavallisia, joten en ala niitä esittelemään;)

    VastaaPoista
  5. Anonyymi6/1/10 12:59

    Alennusmyynneistä kotiin lähti vain eräs neuletunika, jonka ostin vielä sovittamatta. Kotona sitten piti ihmetellä, että miksi ihmeessä se piti hankkia, kun väri oli tylsä, istuvuuskaan ei ollut kaksinen eikä hintakaan nyt mikään järkyttävän halpa ollut. Harvoin olen tähän mennessä palauttanut ostettuja vaatteita kauppaan, mutta nyt päätin alkaa siinäkin mielessä parempaan suuntaan. Jos vielä kotona mietityttää, palautukseen vaan! Mun kun on usein tullut tehtyä ostoksia tyyliin, sit kun oon pari kiloa hoikempi, tää näyttää nätiltä... :D

    VastaaPoista
  6. Oikeastaan nyt onnistuin ensimmäistä kertaa tekemään vain hyviä aleostoksia. Päätin etukäteen jättää peruskaupat, henkkamaukat ja muut väliin, ja metsästää vain sellaista sykähdyttävää jota olin himoinnut jo aiemmin useita kertoja. Olen erittäin tyytyväinen ja muutama sykähdys löytyikin. :)

    VastaaPoista
  7. Hmm, mä pyrin tietoisesti välttämään alet, kun en oikein keksi, mitä tarvitsisin, ja monesti alennusmyynneissä huomaa tarvitsevansa ihan kaikkea..tosin ennen joulua tein hyvän alelöydön, mustat nilkkurit, joita olin etsinyt kissojen ja koirien kanssa pitkin syksyä :) Ne tuli ostettua hyvin spontaanisti( en siis ollut lainkaan kenkäostoksilla), mutta nykyisin osaan spontaanisti ostamisen taidon, mulla on kyllä ostohetkellä hyvin vahva tunne, muodostuuko niistä itselle rakkaat vai ei :)

    VastaaPoista
  8. Alennusmyynneistä kyttäilen hyviä, mutta kukkarolle normaalihinnalla ei niin innostavia vaatteita. En innostu vielä -30% alesta ellei sitten ole ostoslistalla ensimmäisenä. -50% tai vielä isompi aleprosentti houkuttelee ostamaan ja silloinkin vain niitä tuotteita, joista haaveilin jo normaalihinnalla. Tässä asiassa olen ollut aikaisemmin leväperäisempi. Nyt ostan mielummin tuotteen jo normaalihintaisena ja jätän "alehudit" suosiolla tekemättä.

    VastaaPoista
  9. Nina, tuosta saat miinuspiinuspisteitä! Jokainen turha alerytky, jonka kannat kotiin (vaikkakin palauttaisit), antaa mulle veto-oikeuden vaatteisiin, jotka sä nakkaisit kirpparille mut mä vielä haluaisin säilyttää ;D

    Mä olen pysynyt kaukana alennusmyynneistä, sairastelu tietty osittain syynä kun en oo saanu poistua kotoa. Mut ei kyllä muutenkaan kauheesti kiinnosta mikään nyt kun yrittää vaan päästä eroon. Mä en tarvitse mitään. Paitsi lihonneelle ylävartalolleni oikeankokoiset rintsikat, mut en raaskis jos kohta taas laihdun. Piruvie mitään kalliita rintsikoita pistetä joka vuosi uusiksi.

    VastaaPoista
  10. Joy: Juu, vielähän tässä on viikkokausia aikaa aleostella.. :) Mä tosin ajatelin pysyä kaukana kaupoista hetken. Saapa nähdä.. ;)

    teresa: Niinpä, alennusmyynneissä tuntuu välillä että on oikein pakko löytää jotain kivaa kun kaikki on vaikka -70%. Ja sitten taas kotona mietitään että mikä tolkku tässä taas oli. :) Ja onnea järkevistä ostoksista!

    Prefecta: Kyllä, palautusoikeus on juuri sitä varten että tuotteen saa palauttaa. (Kappas.. :) ) Itse, varsinkin ale-ruuhkassa, saatan ostaa jotain mutta en jaksa jonottaa tuntia sovituskoppiin. Kotona on kiva sovittaa rauhassa ja pitää kivat ja palauttaa loput.

    Hilja: Heh, en kaipaa alusvaate-esittelyä mutta uskon että sait kivoja edullisesti. :)

    Maija: Voi ei, hutiostos sielläkin. Mutta hyvä että palautit sen! Turhia vaatteita ei kannata ostaa kaappiin. Ikealla on slogan: "On OK muuttaa mielensä!" Tuo kannattaa muistaa jos tuntuu että nolottaa palauttaa ostoksiaan.

    visuaalisesti vaativa kottarainen: Ihanaa, ja onnea!! Onnistuneet ja sykähdyttävät ostokset (ja vielä alennuksesta!) ovat parhaita ja siksi täytyisikin pysytellä vain niissä.

    Salka: Alen välttely kuulostaa hyvältä. Mä vaan olen usein niin utelias että en malta pysyä sieltä poissa. :) Jos tarkoitat niitä Rilsin kenkiä ale-ostoksena niin olet käyttänyt niitä jo niin paljon että ostos on palkinnut itse itsensä.

    Piksi: Oikein! Kunnioitettavaa luonteenlujuutta!

    Rva Herttainen: Heh, sä sait kuule niin paljon miinuspiinuksia siitä kittanasta neuleesta että saan ostaa vielä vaikka mitä alesta! :D :D

    VastaaPoista
  11. Mä ostan melkein kaiken muutenkin alesta, että arvelen olevani sellainen järkevä aleostaja. Välillä tietysti tulee poikkeuksia tähänkin, mutta noin yleensä...

    Olin ihan iloinen, että en huomannut mitään "tarpeellista" muutamasta alekaupasta jossa olen viime päivinä käynyt :)

    VastaaPoista
  12. Mä olen vältellyt aleja aika hyvin. Kirpparilta hankin vain punaiset kengät ja kaupasta yhden alennetun mustan liuhuvan topin, joka on ollut onnistunut ostos. Toppatakin ostan jo mieluisen löydän mutta muutoin tuotteen tulee olla jollain erityisellä tavalla huippu, juuri sellainen, joka saa sydämen läpättämään että sen ostan.

    Parhaiten aleostoksilta välttyy kun ei edes mene kauppoihin. Itse ainakin olen jättänyt tänä vuonna ne suosiolla vähemmälle. Muistissa on vielä viime vuoden haksahdus jollaisia yritän välttää. Tosin löysin myös alesta vuosi sitten puoleen hintaan paljon käyttämäni laukun, joten joskus onnistaa :)

    VastaaPoista
  13. Musta on vissiin tullut niin järkevä vaateostoksilla, jopa alessa, että vaikka kannoin sylikaupalla vaatteita sovituskoppiin, niin kotiin toin niistä vain neljä. Ja kaikki olivat sellaisia, joita katselin jo normaalihintaisena, mutta päätn odottaa.

    Yhtä paitaa jäin vielä miettimään ja ajattelin huomenna mennä katsomaan sitä uudestaan. Sen hintana kun oli alennettunakin vielä hieman liikaa...

    VastaaPoista
  14. Kirjoitin etukäteen listan (!) mitä tarvitsen ja mitä kaapistani puuttuu, ja tätä listaa vasten kävin pyörähtämässä aleissa pariin otteeseen. Mukaan tarttui vaan joitakin alusvaatteita ja yksi kauniinmallinen perustunika mustana ja tummanluumuna Lindexistä (olin sovittanut ko. tunikaa jo syksyllä, mutta päätin kokeilla onneani ja odottaa ale-myyntejä, kannatti).

    Jotenkin jäi sellainen fiilis ettei tarjolla ollut mitään todella sykähdyttävää. Joko olen tullut todella nirsoksi, tai sitten tarjolla oli vaan varastosta kaivettuja ylijäämälumppuja, mene ja tiedä.
    Toisaalta, tällä hetkellä yritän vaan päästä kaikesta "ihan kiva"-tavarasta/vaatteista eroon ja noudattaa tästedes linjaa "vähempi on parempi,mutta täysrakastumisia ei lasketa".

    VastaaPoista
  15. Hihii, Ril'sit tosiaankin on kyseessä :) Muttakun niitä ei vaan voi olla käyttämättä..siksi toivonkin napakoiden, mokkanilkkureille ystävällisten pakkaskelien jatkuvan vielä pitkään :D

    VastaaPoista
  16. Hiphei, en ole ostanut aleista mitään! Mutta arvaa olenko meinannut ostaa, sata kertaa, nimittäin nettikaupoista. Houkuttelisi kaikki ihanat asiat nettikaupoissa hirveästi mutta pitää miettiä nyt järjellä, kun ei ole oikeen tilaa millekään, enkä ehdi edes nykyisiä vaatteita käyttää :D

    Jos saan kirppiksellä hävitettyä hyvin tavaraa, voin ehkä sitten sallia itselleni jotain ihanaa, mutta sen on todellakin oltava ihanaa. Mahtavaa kun mennään kirppikselle! Mä aika surutta pystyn myymään käyttämättömiä juttuja pois. Saa kaappiin taas mukavasti tilaa :D

    VastaaPoista
  17. Ilona: Luin juuri postauksesi viime vuoden ostoksistasi ja se näytti tosi hyvältä! Loppusummakin oli mielestäni hyvin hyvin maltillinen. :)

    sunshe: Vitsi te kaikki lukijat olette mahtavia! Olen niiiiin ylpeä teistä ja järkevästä ostelustanne! Ja kyllä, alesta voi tehdä oikeastikin löytöjä.

    Shandi: Hyvä hyvä, ostomentaliteettisi kuulostaa loistavalta! Onnea tuleville ale-viikoille. ;)

    Enne: Mahtavaa!!! Listan kanssa ostoksille meno on parhautta! ;) Ja kannattaakin olla ronkeli ja ostaa vain silloin kun jostain todella pitää eikä "vähän sinnepäin" juttuja.

    Salka: Toivon samaa puolestasi! Itse olen lähes lakannut käyttämästä mokkakenkiä kun on käyttökelit Suomessa niille aika vähäiset.

    wikke: Mäkin ajattelin ostaa jotain kivaa jos saan siihen rahat kirppikseltä.. ;) Ja onnea luonteenlujuudesta, ettet ole mennyt tilaamaan mitään nettikaupoista!

    VastaaPoista