torstai 7. tammikuuta 2010

Mokkasaappaat

tunnetila: vihdoin!

90-luvun lopussa minulla oli vaalean beiget mokkasaappaat. Rakastin niitä valtavasti! Ne sopivat kauniisti kaiken kanssa mitä vaatekaapistani löytyi. Erityisesti tykkäsin käyttää niitä hameiden kaverina. Pitkät ja löysät, hyvin ohutta mokkaa olevat varret valuivat kauniisti ruttuun nilkkaan, mutta halutessani varret pysyivät myös ylhäällä sillä varsi istui pohkeeseeni kuin valettu. Eräänä kohtalokkaana päivänä käytin vaaleita mokkakenkiäni tummansinisten farkkujen kanssa. Jätin farkkujen lahkeet kengän päälle ja kuinka ollakaan, farkku värjäsi vaaleat kenkäni siniseksi. Teimme suutarin kanssa kaikkemme saadaksemme värin pois mutta mikään ei auttanut. Lopulta eräs pelastusyritykseni pilasi kengät lopullisesti. Voi että silloin harmitti!

Lopetin mokkakenkien käytön kokonaan tuon episodin jälkeen (yhtä tummanruskeaa pakkaskenkäparia lukuunottamatta). Vaikka mokkakengät ovat kauniita, ne ovat kuitenkin Suomen olosuhteissa hyvin hankalia hoitaa ja pitää kuosissaan. Silti olen kaikki nämä vuodet katsellut kenkäkauppojen saapasosastoja "sillä silmällä", haikein mielin, löytämättä kuitenkaan mitään kiinnostavaa. Luulin, ettei vanhojen saapasihanuuksieni korvaajia tule löytymään. Kunnes..

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

neuletakki Bershka, toppi Marimekko,
t-paita Filippa K, shortsit H&M Trend, saappaat Billi Bi

Palautellessani tekemiäni kurjia ale-ostoksia näin yllättäen saapashyllyssä jotain kaunista joka toi mieleeni mokkasaappaat kymmenen vuoden takaa. Pakkohan tämän päivän versioita oli kokeilla, vanhojen aikojen muistoksi! Saappaat tuntuivat jalassa mukavilta, "röntsähtivät" nilkkaan kivasti ja istuivat pohkeesta yhtä napakasti kuin vanhat ihastukseni. Voi tätä ilon päivää!

Saappaat ovat tummemmat kuin ensi-ihastukseni olivat, mutta pysynevät sitten pidempään myös parempina ja puhtaampina kuin edelliset versiot. (Kuvissa kenkien sävy on tummempi kuin luonnonvalossa.) Olen hyvin iloinen löydöstäni, ainoastaan yksi juttu mietityttää. Saappaat ovat merkkiä Billi Bi ja olivat mielestäni kalliit. En ole aiemmin omistanut ko. merkin kenkiä ja nyt haluaisinkin kuulla Teiltä mahdollisia käyttökokemuksia. Heitinkö rahani hukkaan vai teinkö laatuostoksen? Kengät on päältä ja sisältä mokkaa/nahkaa, pohjat kumia.

Image and video hosting by TinyPic

Voi olla että tulevana keväänä muut kenkäni kokevat inflaation käytön määrässä sillä olen niin järjettömän viehtynyt näistä saappaista. Näiden kanssa voisin jopa harkita käyttäväni sitä kukkamekkoa (jota minulla ei vielä ole) tai joitain muita kevyitä kesähepeniä. Nyt täytyy vain malttaa odottaa että lumet sulavat ja sen alta paljastuu kuiva asfaltti. Lumeen ja/tai loskaan en näitä kenkiäni vie pilaantumaan!

21 kommenttia:

  1. Onpas kivat saappaat! En ole kuullut koskaan tuosta merkistä, mutta toivottavasti ovat hintansa väärtit. :) Mulle on käynyt ihan samalla tavalla beessien mokkakenkien kanssa, farkkujen indigoväri pilasi ne täysin. :( Kannattaa hommata sellaista suojasuihketta, toivon mukaan se estää pahimmat katastrofit...

    VastaaPoista
  2. Mä olen kuullut pelkkää hyvää Billi Bi -kengistä, mutta itellä ei ole ollut (kun ne ainoat jotka kerran ostin vein takaisin kun löysin toisen, paremmin tarpeisiini vastaavan parin).
    Ja saappaasi ovat niin sanotusti Aivan Ihanat! (ja saavat mut himoamaan ruttuvarsia... (mumisee itsekseen: 'pysy lujana, pysy lujana...') ja palaamaan kukkamekkojen hiplailuun kaikkien näiden farkkumustaharmaapäivien jälkeen...

    ;P
    
http://anotherfabday.blogspot.com

    VastaaPoista
  3. Jonkun seuraamani bloggarin muistan maininneen Billi Bin kengät kerran, jos toisenkin vaan enpä muista sen tarkemmin. :)

    Minullakin on eräät lähes 10 vuotta vanhat beiget mokkasaappaat, joita palvon syvästi. Alkuaikoina käytin niitä housujen lahkeiden alla, jolloin ne eivät päässeet ollenkaan oikeuksiinsa, mutta kiitos siirtymiseni kapeisiin lahkeisiin, ne näyttävät nykyisin juuri niin hyvältä kuin kuuluukin. :)

    VastaaPoista
  4. Ihanat, ihanat saappaat!!

    Minulla on ollut koko aikuisikäni himo hiekanväriseen mokkaan. Saappaita en koskaan ole sen värisinä saanut aikaiseksi hankkia, himoinnut olen senkin edestä - ja ostellut sitten pikkukenkiä. Tuo sävy on kyllä paljon käytännöllisempi saappaissa. Tahdon!

    MISTÄ NOITA SAA??? Miten oikea koko on?

    Ja ihanaa alkanutta vuotta vielä!

    VastaaPoista
  5. Mun ymmärtääkseni Billi Bi on hyvä ja laadukas merkki (ainakin kallis...). Mulla on yhdet Billi Bin kengät, mutta olen käyttänyt niitä vain pari kertaa, joten sen perusteella en voi laadukkuutta vahvistaa. Tosin aion myydä nämä, kun ei tule käytettyä mallin vuoksi (tolppakorko, neliönmallinen kärki ja värinä beige).

    Minäkin yhdessä vaiheessa päätin, että mokkakenkiä en hanki enää ikinä. Niin vaan kaapista löytyy neljät mokkasaappaat. Yhdet mokkakengät aikoinani värjäsin itse suihkutettavalla automaalilla ruskeista mustiksi. Hyvä tuli, vaikka turvallisempaa lienee olisi viedä kengät suutarille. Eli jos vaaleat kengät menevät pilalle, niin mokkaa pystyy kyllä värjäämään tummemmaksi, jolloin muuten hyväkuntoisilla kengillä on vielä käyttöikää.

    VastaaPoista
  6. Anonyymi7/1/10 14:30

    Hei!

    Ostin eräät Billi Bi:n matalakantaiset teräväkärkiset saappaat, joissa puinen(?) "korko" rakentuu päällekkäin ladotuista paloista. Eiköhän korosta sitten irronnut puolet heti kun ensilumi satoi. Myyjä väitti kyseen olevan pelkästä korkolapusta mutta ei, kyllä siitä irtosi selkeästi osa korkoa (maksoivat siis korjauksen). Tämä sama juttu tapahtui kaksi kertaa lyhyen ajan sisään koron eri kohdille. Lisäksi nahka oli niin ohutta, että se hiutui kärjistä pois. Muutama viikko sitten meni sivuvetskari rikki. Hintaa oli yli 200e, käyttöikää kengillä oli vuosi. Enpä ostaisi enää. Toisaalta,eivät ne mitkään supertalvisaappaat ohuine nahkoineen olleetkaan,mutta kyllä sitä luulisi pikkuisen parempaa laatua saavan yli kahdella huntilla, koskien juurikin tuota vetoketjua ja nahkaa. Koron irtoaminen johtui tod näk siitä, että lumi jotenkin "liuotti" ne irti :D

    - LK

    VastaaPoista
  7. Anonyymi7/1/10 14:31

    Lisäys edelliseen: tai noh, käyttöikää vuosi ja vuosi, viime vuoden TALVI.

    -LK

    VastaaPoista
  8. Onnea uusille kengille!

    Täällä ilmoittauttuu kaksien Billi Bi kenkien omistaja, toiset ovat saappaat ja toiset korolliset kävelykengät. Ovat olleet hyvälaatuiset ja ihanan pehmeää nahkaa, mutta omani olen ostanut "asiallisempaan työkäyttöön" ja ovat aavistuksen mallia täti. Näitä on siis säästelty tilanteisiin, kun tarve vaatii jakkupukua.

    Mutta sinun ihanat kenkäsi yllättivät täysin, kun olin jotenkin mieltänyt ko. merkin ihan erityyliseksi.

    Muistan myös omasta nuoruudestani ihanat mustat mokkaiset ruttuvarsikengät, joita olen tänä talvena kaiholla muistellut. Niissä oli ihana villavuori ja ne olivat lämpimät ja tuoksuivat uutena ihanalta. Mutta muistan myös miltä ne näyttivät loskakelin jäljiltä.

    VastaaPoista
  9. Anna-Maria: Kiitos, olen itsekin aivan myyty ja haaveilen jo kuivasta asfaltista ja liehuvahelmaisesta kukkamekosta näiden kaveriksi. MITÄH???!!!! :D

    Ja juu, ajattelin todella suojata kenkiä parhaani mukaan kaikenlaisilla suihkeilla.

    Prefecta: Kiitos! Kuten jo Anna-Marialle vastasin, näen itsekin nämä juuri kukkamekkojen kanssa. Taidan olla sekoamassa.. ;)

    Olga: Kiva että sinulla on vielä vanhat ihanuussaappaat olemassa. Voi että mua harmitti silloin omieni menetys. Toivottavasti näistä tulee yhtä rakkaat.

    Ami: Kiitos Ami! Näitä saa ainakin Aleksi13:sta josta omani ostin. Käytän kengissä kokoa 37 tai 38, näissä paremmat oli 37. 38 oli myös ihan ok mutta päädyin silti pienempiin sillä hankin kengät lämpimiä säitä ajatellen eikä kenkään tarvitse mahtua paksua sukkaa.

    Tiina: Toivotaan että näissä kengissä maksaa laatu eikä pelkkä merkki. Mietimme silloin suutarin kanssa kenkien värjäämistä mustaksi, mutta sitten joku putsausyritykseni (olisiko ollut Fairy..?) teki kenkien pinnasta niin liukkaat ettei siihen enää mikään väri tarttunut.. :)

    LK: Voi ei, inhottava kokemus sinulla Billi Bi'stä!!! Näidenkin kenkien ovh. oli 249€ eli pitäisi kestää pidempään kuin yhden kauden. Onneksi ajattelin säästää nämä kevät/kesäkengiksi enkä vie niitä lainkaan talvella/sateella ulos. Jos säästyisin silloin pahimmalta.

    Itselläni on noita "liian ohutta nahkaa" kokemuksia muutamastakin Vagabondin kenkäparista jotka ovat menneet liian nopeasti puhki.

    VastaaPoista
  10. Piksi: Kiitos Piksi! Heh, onneksi muistat myös mokkakenkien kunnon loskakelien jälkeen. Yleensä aika nimittäin kultaa muistot ja sitten tulee tehtyä samat virheet uudelleen (=mokkakengillä loskaan). ;)

    VastaaPoista
  11. No minä ostin juurikin ne harmaat mokkaiset Billi Bit vähän ennen joulua, ja niissä materiaalit on samat kuin noissa sinun uutukaisissa. Säästän omani kyllä reilusti sinne kevääseen, jolloin on kuivaa ja lumetonta...

    Käyttökokemusta ei siis ole toistaiseksi kuin sisällä pidettyinä, mutta onhan ne ihanat ;)

    VastaaPoista
  12. Ilona: No sinä se olit! :) Mietin pitkään missä olen ihan hetki sitten lukenut Billi Bi'stä mutta en saanut mieleeni. Testaillaan siis molemmat omia kenkiämme keväämmällä. :)

    VastaaPoista
  13. ihanat!

    ps tilasin mokkaiset bikerit aleista, kengät 39,90 usd. toimitus 50 usd. järjellä tällä ostoksella ei tietenkään ole mitään tekemistä..

    VastaaPoista
  14. I May Say: Heh heh, ihan aina järki ei ole se tärkein syy millä itse kukin toimii.. :D Eikä aina tarvitse ollakaan. Uskon, että tilaamasi kengät on tosi hienot ja isojen postikulujen arvoiset! ;)

    VastaaPoista
  15. Anonyymi7/1/10 20:45

    Teit hyvän ostoksen. Minulla on ollut yhdet Billi Bin mustat saapikkaat, jotka käytin ihan loppuun ja parit matalat avokkaat, jotka toivottavasti vielä ensi kesän kestäisi. Olen tykännyt merkistä tosi paljon ja kengät ovat olleet tosi laadukkaita. Onnea uusille popoille!

    -Kay

    VastaaPoista
  16. Ihanat saappaat, kyllä noilla kelpaa saapastella:)! Mä itse fanitan mokkaa, tykkään siitä paljon enemmän kuin nahasta ( eritoten saappaissa), ja olen ollut hyvin, hyvin iloinen tästä pakkastalvesta, joka on mahdollistanut edes silloin tällöin tapahtuvan mokkakenkien käyttämisen :D

    VastaaPoista
  17. Ensin pitää sanoa, että ihanat shortsit! Olen etsinyt jotain pussittavampaa mallia ja siinähän ne malliyksilöt on sulla jalassa. Onko kuinka kauan aikaa sitten hankitut?

    Billi Bi:n kengistä olen kuullut tutuilta hyvää ja kaikki itse sovittamani parit on vaikuttaneet jämäköiltä ja hyvälaatuisilta, vaikka lesti ei ole sopinut mulle. Luulenpa siis että olet tehnyt ihan laatuhankinnan. Tykkään saappaiden väristä ja toivoisin että osaisin itsekin joskus edes poiketa siitä iänikuisesta mustasta kenkävalinnoissa.

    VastaaPoista
  18. Kay: Kiitos tiedosta, kiva kuulla merkistä hyvää. Toivottavasti nämäkin kestävät kovaa käyttöä, sitä nimittäin tällä innostuksella tuleman pitää! :)

    Salka: Tämä talvi on kyllä ollut mokkakenkien kaveri. Ja jos on säätiedotuksiin uskomista, niin mokkaystävällisyys jatkuu vielä viikkokausia. ;)

    Auri: Kiitti! Shortsit on ostettu viime kesänä ja on ihan lempparit! Itsekin etsin pussittavia shortseja kyllästymiseen asti mutta sitten onneksi löysin nämä.

    Ja kengistä. On harmi kun jotkut lestit ei sovi omaan jalkaan vaikka kuinka merkistä ja sen malleista pitäisikin. Onneksi nämä tuntuivat minulle passeleilta.

    VastaaPoista
  19. Mulla on yhet Billi Bi:n nahkasaappaat olleet käytössä parisen talvea. Ovat pysyneet pehmeinä ja hyvinä. Taannoin ostin ne mainion lestin vuoksi. Hinta voi olla suolanen, mutta Billi Bi tekee kenkänsä Italiassa eikä Kiinassa kuten aika moni muu pulju.

    Tietty mokka vaatii materiaalina enemmän suojausta kuin nahka. Toisaalta itseltäni löytyy mokkasaappaat, jotka ovat viidettä talvea käytösssä ja tämä siksi että olen muistanut suihkutella niihin aina välillä suojausainetta :)

    VastaaPoista
  20. Kauniin ja varmasti hyvälaatuisen hankinnan olet tehnyt! Nuo ovat tosi kivan malliset, menee mekkosten ja housujen kanssa!

    Liityn muiden kehujien joukkoon, itselläni on "aikuissaappaat" billi bi:ltä, ostettu jo nelisen vuotta sitten, ja ovat edelleen loistavan hyvässä kunnossa, vaikka työssä ollessani pidin niitä syksystä kevääseen useita kertoja viikossa! Olivat myös turkasen kalliit, mutta joka sentin arvoiset!

    VastaaPoista
  21. Marsu: Oikein, kenkiä kannattaakin huoltaa säännöllisesti! Ja kiva kuulla sinultakin vain hyvää ko. merkistä.

    Lilou: Kiitos, ja mahtavaa kun hyviä arvioita merkistä satelee. Tovotaan ettei minulle sattunut maanantaiparia vaan saan itsekin nauttia näistä saappaista pitkään!

    VastaaPoista