lauantai 6. heinäkuuta 2013

Halvempi ei ole aina huonompi

tunnetila: muistelu ja vinkkaus

 photo vitafit_zps2cebad52.jpg
 
Olin opiskeluaikoina vaihto-oppilaana Sveitsissä. Sveitsissä kaikki oli niin kallista että köyhää opiskelijaa itketti. Opiskelin saksan kielisellä alueella ja onnekseni Saksan puolelle pääsi bussin kyydissä muutamalla frangilla. Saksassa oli kaikki niin paljon Sveitsiä edullisempaa, että kävimme ostamassa Saksan puolelta päivittäiskosmetiikan, dödöt, shampoot sekä muut kulutushyödykkeet, joskus jopa ruokaa. 

Tuolloin tutustuin ensimmäisen kerran Lidliin. Kun palasin vaihdosta Suomeen rantautui Lidl tänne samoihin aikoihin. Asioin tuolloin Lidlissä aika usein. Kävin ostamassa samoja ruokia mitä söin vaihto-oppilaskauteni aikana ja tuttujen makujen kautta palasin kivoihin vaihtoaikoihin. Aika kului, muistot Sveitsistä muuttuivat kaukaisiksi ja samalla kiinnostus Lidliä kohden lopahti. En asioinut Lidlissä varmaan viiteen vuoteen kertaakaan kunnes maaliskuisen muuton myötä yksi lähikaupoistamme sattuu nyt olemaan Lidl.

Tuttuja tuotteita vaihdon ajalta Lidlistä ei enää juurikaan saa, etsitty on, mutta kaikkea muuta mahtavaa kylläkin. Esimerkiksi tällä hetkellä olen ihan koukussa Lidlin tuorepuristettuun appelsiinimehuun. Litran pullo tuota herkkua maksaa 1,99€ (mehu oli viikonloppuna tarjouksessa 1,49€) ja mehu on mielestäni sata, ellei tuhat kertaa parempaa mitä moni tuplasti kalliimpi mehu. Lidlistä saa myös kausittain hyviä miniavocadoja, todella edullisia kirsikoita ja aina tarjolla on maistuvaa kreikkalaista jogurttia. 

Lidlissä asiointia pidetään jotenkin nolona, mielestäni ihan turhaan. Toki kaikkea ruokaa en Lidlistä osta ja vaikkapa kalat haen mieluiten kauppahallista, mutta hinta-laatusuhde monissa tuotteissa on Lidlissä vertaansa vailla. Harmi ettei Suomessa Lidlistä saa viiniä. Kolmen euron valkkaripullo kelpaisi varsin hyvin hellepäivinä spritzeriin ja edullinen punaviini sangriaan.  

Asioitteko Te koskaan Lidlissä vai suositteko ainoastaan suomalaisia päivittäistavaraliikkeitä? Itse pyrin normaalisti suosimaan suomalaista, mutta jos hinta-laatusuhde jossain tuotteessa on toisaalla parempi niin käytän rahani mielummin järkevämmin ja ostan sieltä mistä saan samalla rahalla, ja yleensä jopa edullisemmin, parempaa. Sitä paitsi myös Lidlistä saa kotimaisia tuotteita.

19 kommenttia:

  1. Anonyymi6/7/13 18:36

    Meidän Lidliin on pari kk sitten tullut paistopiste, josta saa tuoretta leipää ja muita leivonnaisia. Tosi hyviä ovat. Tarjolla on usein myös kotimaisia kasviksia, enkä ymmärrä miten ne olisivat huonompia kuin viereisessä marketissa myytävät kotimaiset.

    Meille ostetaan Lidlistä usein näitä:
    * tuorepuristettu appelsiinimehu (juuri tuo mistä säkin tykkäät)
    * suolatut cashew-pähkinät
    * vuohenjuusto
    * vähärasvaiset jugurtit (iso purkki maksaa 0,39 euroa ja niitä on eri makuja)
    * kreikkalainen jugurtti
    * pakasteesta luomu-keittojuurekset
    * leikkokukat (maksavat yleensä alle 3 euroa/ kimppu ja kestävät ihan yhtä kauan kuin muualtakin ostetut)
    * juustot
    * tuoreet leivät
    * juokseva kukkaishunaja
    * oliivit ym. säilykkeet

    Olen myös pessyt kasvojani Lidlin puhdistusmaidolla ja sillä lähtee hyvin meikit, eikä kuivata. Loistava hintalaatusuhde! Ja joskus tarjosin jossain kekkereissä Lidlin suodatinkahvia (itse en juo kahvia, joten en osaa arvioida), mutta tuota kahvia kehuttiin pehmeän ja hyvän makuiseksi.

    Nämä taas ovat olleet pettymyksiä Lidlissä:
    * pyykinpesuaineet (hirveän hajuisia kaikki)
    * vessapaperit (kehno laatu)
    * vihreä tee (kitkerää ja epäluonnollisen makuista)

    Mun päähän ei mahdu, miten joku oikeasti voi pitää Lidlissä asioimista "nolona". Mun mielestä sellaisen ihmisen oma ajatusmaailma on nolo. Mutta meitä on moneksi. Itse aion jatkossakin asioida iloisena Lidlissä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla muitakin positiivisia kommentteja Lidlistä! Itse ostan sieltä myös mainitsemiasi juustoja, säilykkeitä ja leikkokukkia. Wc-paperin totesin joskus liian kovaksi, mutta äitini vannoo Lidlin kasvopapereiden kestävyyteen ja koostumukseen ja minulle on kehuttu myös Lidlin vanulappuja.

      Tuo paistopiste kuulostaa hyvältä, tulisipa meidänkin Lidliin sellainen! Olen kanssasi samaa mieltä tuosta nolous -asiasta ja pysyn jatkossakin tyytyväisenä Lidlin asiakkaana. :)

      Poista
  2. Meidän kahden hengen perhe asioi usein Lidlissä, nimenomaan hyvän hinta-laatusuhteen takia :) Ja varsinkin tällä hetkellä, kun kukkaron nyörit on tiukilla, asioin mielelläni kaupassa, jonka hintoihin ei ole piilotettu bonuskorttikatetta. Harmi, ettei Lidl ole kuitenkaan tuonut tämän enempää kilpailua alalle, ruoan hinta on nykyään aika kallista! Ero on kuitenkin aika iso, joskus huvikseen katsottiin, mitä vastaava tuote maksaa S-ryhmän kaupassa. S-ryhmä oli huomattavasti kalliimpi.

    Aiemmin koin, että Lidlistä ei välttämättä löydä kuin valmiita pakettiruokia, mutta sieltähän saa nykyään vaikka mitä, varsinkin paistopisteellisistä pisteistä! Me ostetaan tuoretta leipää, vihanneksia, hedelmiä, maitotuotteita, lihaa, juustoa, leikkeleitä, päivittäistaloustarvikkeita ( suodatinpussit, wc-papru jota kyllä sieltä löytyy myös hyvänä :) jne.). Kyllä sieltä löytyy ihan perusruokiin tarvikkeet, jos jotain hifimpää haluaa niin sitten on suunnattava johonkin toiseen kauppaan.

    Pettymykset omalla kohdallani ovat kallistuneet siivousaineisiin ja päivittäiskosmetiikkaan, siellä kemppariosastolla haisee niin synteettinen ja kamala pesuainekäry että huhhuh :(

    Pakko muuten kertoa ensimmäinen muisto Lidlistä, menimme iskäni kanssa juuri naapurikaupunkiin avautuneeseen Lidliin ensimmäistä kertaa. Ja voi vide, me niin revettiin nauramaan siellä kassalla! En tiedä, oliko silloin kassatyyppejä koulutettu olemaan ripeitä, mutta kassahenkilö veti viivakoodit läpi sellaisella tulipalokiirevauhdilla ettei siinä voinut kuin nauraa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, mahtava ensimmäinen Lidl-muisto! :)

      Ruoka on kyllä nykyään tosi kallista!! Hinnan nousun huomasi selkeimmin kun syksyllä tuli New Yorkista takaisin kotiin. Muistin mitä tuotteet maksoivat lähtiessä ja hämmästyin aikalailla kun samat tuotteet olivat muutamassa kuukaudessa nousseet hinnoiltaan kymmeniä senttejä. Ja palkka, sehän vain pienenee (ainakin jos lyhentää viikottaista työaikaansa ihan itse..). ;)

      Poista
  3. Hep! Mekin käydään Lidlissä koska: LIDL ON HALPA ;). Kaikkea sieltä ei saa mutta usein arkisin käydään siellä ostamassa perusjutut ja sitten viikonloppuisin muualla. Paistopisteen cheddar-sämpylät & appelsiiinimehu lasitölkissä ovat minun suosikkeja! Ainiin ja jugurttirahka on huippuhyvää myös.

    Kassat ovat tosi ystävällisiä ja NOPEITA! Ja minusta on ihanaa kun Lidlissä on hiljaista, ei taustamusaa eikä tarjousrummutusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olin oikeasti pyörtyä kun nyt keväällä katsoin ensimmäisen ostosreissun jälkeen Lidlin kuitin loppusummaa. Olin varannut käteeni 50€ setelin ja olin aika varma ettei se riitä joten kaivelin kolikoita käteen hirveän määrän. Ostokset maksoivat 24€!!! Tuijotin varmaan hyvin terävän näköisenä myyjää suu auki ja lopulta maksoin ostokset pienten sisäisten jihuu -huutojen kera.

      Tuo lasitölkissä myytävä appelsiinimehu on hyvää, mutta ne lasipurkit harmittaa. Niitä kertyy ihan valtavat määrät enkä millään jaksaisi olla raahaamassa niitä jatkuvasti lasinkeräykseen. Mutta muuten se mehu on kyllä ihanaa!

      Poista
  4. Anonyymi7/7/13 18:12

    Hei,
    Kiitos ihanasta blogista ensinnäkin :)
    Lidl on huippukauppa lapsiperheellisellekin. Lidln vauvan peppupyyhkeet ja housuvaipat on laadultaan varsin hyviä. Jotenkin vaipat istuu parhaiten meidän 1,5v tytölle kun vastaavat pampersit tai liberot. Piltti ja bona ruokapurkit ovat jopa 20senttiä edullisempia kun toisessa lähikaupassa k-supermarketissa. :)
    Meidän perhe ostaa ja suuntaa autonsa aina Lidliin sen enempää noloilematta. ;)

    A-k

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lapsiperheille ja paljon ruokaa ostaville suuremmile perheille Lidlistä saatava säästö on varmasti merkittävä. Kahden hengen taloudessakin tuo jo tuntuu kukkarossa huomattavasti, saati sitten jos ostaa ruokaa ja muita tarvikkeita triplasti enemmän.

      Poista
    2. Kiitos kiitoksista A-k! Olipa kiva saada mukavaa palautetta! :)

      Poista
  5. Meidän lähi-Lidleissäkin on paistopiste - croissantit ja sämpylät ovat ihania! Ja muutenkin teemme ruokaostokset siellä usein. Fetajuusto esim. on ihanan kreikkalaista (siellä tehtyä, itse asiassa!) Näinä kallistuvan ruoan aikoina on kiva käydä kaupassa, josta saa ostoskassin edullisemmin kuin isojen ketjujen liikkeistä.

    Mutta yhtä ei Suomen Lidlistä saa - sitä viiniä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, viini vielä Lidliin niin tuntuu kuin ulkomailla olisi. :) Harmi ettei tuota paistopistettä ole lähi Lidlissämme. Toivottavasti saamme sen sinne pikaisesti. Tuoreet leivonnaiset kuulostaa niin hyviltä!

      Poista
  6. Olin Lidlissä kesätöissä parin päivän ajan vuosia sitten ja kyseisten kahden päivän vuoksi en juurikaan ole asioinut Lidlissä. Työntekijöitä kohdeltiin Lidlissä erittäin huonosti. Onneksi sain toisen kesätyöpaikan ja tuo kamala kokemus jäi osaltani lyhyeksi.

    Salka kommentoikin kassanopeutta jo aiemmin - siihen on syynä se, että Lidlissä kassanopeutta valvotaan koko ajan ja jos nopeus ei ole tarpeeksi kova, saa siitä huomautuksen. Perehdytys oli lähes nolla ja uudet, kokemattomat työntekijät käskettiin kassatyöhön ilman opastusta. Itku ei ollut kaukana, kun en tiennyt mistä nappulasta mikin hinta tulee ja jono vain kasvoi kassalla.

    Lakisääteisiä taukoja ei Lidlissä tunnettu, hyvä jos ehti käydä vessassa työpäivän aikana. Hedelmien ja vihannesten pois heittäminen tuntui pahalta, kun en nähnyt esim. banaanissa muuta vikaa kuin pari ruskeaa pilkkua.

    Kaikki tämä tapahtui vuosia sitten, voihan olla, että asiat ovat muuttuneet. Mutta en halaua viedä rahojani kauppaan, joka kohtelee työntekijöitänsä niin huonosti. Ikävä on tosin niitä vihreitä oliiveja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistan kun Lidl Suomeen tullessaan sai tuosta työntekijöiden kohtelusta paljon negatiivista palautetta. Muistan silloin itsekin ajatelleeni etten halua asioida Lidlissä jos henkilökuntaa kohdellaan noin. Käsittääkseni työntekijät saavat nykyään kuulua liittoon ja kohtelu on parantunut. En tosin voi olla tuosta varma sillä en tunne ketään nykyään Lidlissä työskentelevää. Olisipa kiva saada kommentti joltain nykyiseltä lidliläiseltä tuohon tilanteeseen. Ymmärrän kyllä Tanja sinua tosi hyvin ja boikottisi kuulostaa ihan järkevältä.

      Poista
    2. Lyhyestä työurastani Lidlissä on tosiaan jo varmaan kahdeksan vuotta aikaa, joten toivottavasti asiat ovat siellä muuttuneet parempaan päin.

      Haluan tässä samalla myös kiittää ihastuttavasta blogistasi. Olin pitkään jo etsinyt kiinnostavaa blogia seurattavaksi, mutta en löytänyt sellaista mistään. Kunnes eksyin tänne. Aiheet ovat mielenkiintoisia ja pidän tosi paljon tyylistäsi. Puhumattakaan siitä, että vastaat kommentteihin ystävällisesti ja ajatuksen kanssa. Joten kiitos tästä!

      Poista
    3. Voi kiitos Tanja kivoista sanoistasi! Mukava että viihdyt täällä vaikka postausten aiheet vaihtelevat aiheesta toiseen. :) Ja hei, totta kai vastailen kommentteihin ajatuksella. Te kommentoivat lukijat olette bloggaamisen suola ja olen jokaisesta saamastani kommentista aina ihan valtavan iloinen. :) Eli kiitos sinulle kun kommentoit!

      Poista
  7. Anonyymi8/7/13 17:53

    Itse en halua syödä halpaa ruokaa. Haluan tietää kuinka ruoka on tuotettu. Tämä tarkoittaa omalla kohdallani luomuruokaa ja itse kasvatettua ruokaa. Minun on vaikea uskoa, että Lidlin kaltainen jätti tuottaa elintarvikkeet eettisesti ja luonnonmukaisesti. Ketju palvelee niitä, jotka haluavat saada halvalla paljon. Itse olen huomannut, että kun ruoka on arvokasta (=kalliimpaa, kuin isot ketjut tarjoavat), on se myös arvokkaampaa. En heitä juuri lainkaan ruokaa roskiin ja olen oppinut tekemään upeita ruokia jämistä. Pystyn pitämään talouden kurissa ja silti syön laaturuokaa. Siispä jutun Lidl-hehkutuksen rinnalle haluan nostaa kunniaan meidän upean hallikulttuurin ja hallien sinnikkäät yrittäjät! Minulle Lidl edustaa mennyttä maailmaa. Toivon, että menemme kohti pientä ja maltillista, myös ruoan ja sen tuotannon suhteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hyvästä kommentistasi! Luulen että me kaikki haluaisimme syödä ainoastaan luomu- tai itsekasvatettua ruokaa. Valitettavasti se taitaa tällä hetkellä olla vain onnekkaiden maalla asuvien sekä hieman varakkaampien ihmisten etuoikeus. Kuten postauksessa mainitsin, ostan itse esim. kalat kauppahallista sillä niin varmistan niiden tuoreuden ja usein myös laadun. Olen kuitenkin nyt huomannut että kun asioin kauppahallissa entistä harvemmin (ennen asuimme hallin vieressä, nyt aika kaukana lähimmästä kauppahallista) ruokakulumme kuussa ovat lähes puolittuneet!

      Kävin juuri äsken Lidlissä, tarkoituksena ostaa tuorepuristettua lempparimehua joka oli kuitenkin myyty loppuun (voi ei!!!). Ostin kuitenkin mehun sijaan muutaman ostoksen: kotimaisia Järvikylän salaatteja (sama tuote myös muissa kaupoissa mutta kalliimpana), Vaasan Isoäidin rukiisia riisipiirakoita (sama tuote myös muissa kaupoissa mutta kalliimpana), PullaPirtin ruispaloja, valmistaja Perheleipurit (Oulu, Raahe, Rovaniemi ja Kauhava)(kotimainen tuote jota en ole nähnyt muissa liikkeissä joten valmistanee tuotteensa mahdollisesti Lidlille). Kaikki ostamani tuotteet olivat siis kotimaisia ja työllistävät suomalaisia ruoan tuottajia.

      Mielestäni myös tuo on kotimaisen kannattamista vaikka välikätenä toimiikin Lidl. Mutta kuten sanottu, kannatan toki itsekin kauppahallissa asioimista. Ruokaostoksien teko on hallissa mukavaa eikä missään muualla asioidessa ole niin kiva tunnelma!

      Poista
  8. Niin, kukapa ei haluaisi ostaa lähi- tai luomuruokaa. Onneksi myös itse voi jotain kasvattaa.

    Lidlissä vetää puoleensa hyvä hedelmä- ja vihannesosasto (kiusallisen monessa S-marketissa ko. osasto on katastrofaalinen), paistopiste, kreikkalainen jogurtti ja juustot (buffalon mozzarellaa, kreikkalainen feta jne.). Lisäksi siellä on paljon kotimaisia tuotteita esim. rotukarjan jauhelihaa. Toki edullinen hintakin vetää puoleensa.

    Marketeissa joissa käytetään vihreää bonuskorttia harvemmin on tarjouksia ja bonuksetkin jakautuvat eri maakunnissa epätasaisesti. Minusta ei ole mitenkään erityisen hienoa maksaa samoista ruokatarvikkeista lisähintaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri noita, samoja tuotteita mutta halvemmalla, minäkin Lidlistä ostan. Ja eilen tuli tehtyä poikkeus, ostin myös kalaa sillä oli kiire enkä ehtinyt enää halliin. Hämmästyksekseni savukala oli peräisin Oulusta! Maku ei ollut niin hyvä kuin ihan tuoreessa, tiskiltä valitussa kalassa mutta aivan kelvollinen kuitenkin.

      Poista