maanantai 25. toukokuuta 2009

Herkuttelua

tunnetila: nautiskelu

Helsingin Kruununhaassa avasi ovensa viime viikon tiistaina fantastista ruokaa tarjoileva ravintola Luomo. Luomo on käsittääkseni tällä hetkellä ainut ravintola Suomessa jossa on tarjolla ainoastaan menu. Seitsemän ruokalajin menun voi syödä kokonaan tai siitä voi valita itselleen mieluisimmat kolme tai viisi eri ruokavaihtoehtoa. Söin itse koko menun (punaisen lihan tilalle sain kasvisvaihtoehdon) ja voin lämmöllä suositella paikkaa kaikille kulinaarisista nautinnoista kiksejä saaville herkuttelijoille.


Jokaisen ruoan kanssa valitut juomat (sherry, viinit, portviini ja shampanja) oli valittu järkähtämättömällä ammattitaidolla ja täydensivät ruoan upeita ja uniikkejakin makuja loistavasti. Paikan erikoisuutena mainittakoon mm. taivaallinen sienitoffee joka todella vei kielen mennessään. Vaikka itse nautiskelin koko menun, niin yllättävää kyllä, vähemmälläkin lähtisi nälkä. Usein paikoissa joissa ruoasta nautiskellaan pitkän kaavan mukaan annokset ovat niin pieniä että seitsemän ruokalajin syömiseen saattaa mennä kuusikin tuntia ja ravintolasta täytyy mennä snägärin kautta kotiin. Luomossa nälkä lähti ja koko pitkästä illasta jäi oikein hyvä mieli.

Luomon menu vaihtuu kuukausittain, joten jos tekee mieli vaikka kerran kuussa satsata kunnolla illalliseen suosittelen testailemaan Luomon tulevia menuita. Jos aiotte mennä heti kokeilemaan eikä tee mieli herkutella listaa läpi, suosittelen maistamaan ainakin alkuruoista luomumunaa. Tämä alkuruoka on juomineen täydellinen kokonaisuus johon ei voi pettyä! (Huom! Edellä oleva mainos ei (valitettavasti) ollut maksettu vaan tein sen silkasta intohimosta. :))



Kun nyt kerran herkuttelun ja uutuuksien maailmaan lähdettiin, niin voin samaan syssyyn esitellä Italiassa kohtaamani herkullisen kahvitrendin: Ginseng Coffee. Yleiskuntoa vahvistavan Ginseng -juuren lisääminen joskus hyvin epäterveelliseksi miellettyyn kahviin tekee päivittäisistä kahvihetkistä terveellisemmän. Ja tuo kahvi on hyvää. Itse juon vain vihreää teetä enkä oikein edes pidä kahvin mausta. Ginseng kahviin ihastunut serkkuni sai minut nyrpistelyistä huolimatta tilaamaan kahvilassa pienen kupin ko. kahvia enkä voinut kuin hämmästellä. Mieheni ihastui kahviin niin paljon että ostimme sitä supermarketista mukaan kotiin.

Tietysti pussikahvi on erilaista kuin ravintolassa saatava herkku (ja kuvan pussikahvin valmistaja on valitettavasti Nestlè jota yleensä boikotoin), mutta miehen mukaan maku on pussiversiossa kohtuullisen samanlainen. Itse en ehtinyt pussista saatava versiota maistaa kun mies jo nautiskeli ne kaikki, mutta ajattelin vinkata herkullisesta ja terveellisemmästä kahvista kahvia rakastaville suomalaisille. Vai juotteko te erilaisia kahveja vai oletteko yhtä tylsiä kuin minä ja vannotte vihreän teen nimeen?


Yllä vielä loppukevennyksenä kaiken mainostamisen jälkeen vihreää teetä litkivän hihhulin päivän liehukeasu. Huivi Antti Asplund, jakku Your Face, t-paita Mango, alempi pusero Marimekko, housut Lindex ja balleriinat (jotka elävät jo symbioosissa jalkojeni kanssa) Italiasta.

Mutta miten on, saako olla kahvia vai teetä?

18 kommenttia:

  1. Hello! I would hear if you can explain to me how to put a background on your blog instead of a color? I'm sorry to ask in english, but I can't speak your language. :)

    VastaaPoista
  2. Vihreää teetä tännekin, kiitos! Juon kyllä myös kahvia, mutta se tuoksuu aina paremmalle kuin maistuu - ja paahdon on parasta olla tummaa. En tiedä mitään kamalampaa kuin Kulta Katriina. Kuulostaa kiinnostavalta tuo gingseng-kahvi, vaikka onkin Nestlen. Boikotoin myös! Sama maku.. :)

    VastaaPoista
  3. Mä vannon kahvin nimeen, tosin liian monen kupin juominen päivässä ei kyllä tee hyvää :/ Voisikin testata tuota kahvia, tosin mulla on kyllä hirveä varaus noihin pussikahveihin ( samoin miehelläni, mun täytyy varmaan salakuljettaa meille noita :D ), mutta ei kai kokeilemisessa mitään häviä, varsinkin jos on hyvän makuista :) Me juodaan ihan Meiran luomukahvia, tosin välillä haetaan jostain paahtamosta tuoretta kahvia, mutta vähiin on se ns. hifistely jäänyt :T

    VastaaPoista
  4. Mille Dinesen: Hi Mille! I have used a background from http://www.thecutestblogontheblock.com/. There you can find a lot of different kind of backgrounds and there you can also find instructions how to get a background to your blog. Hope this helps!

    Ami: Heh, mitäs me boikotoijat! Meillä taitaa olla aika sama maku vaikka missä asioissa. :)

    VastaaPoista
  5. Salka: Oi, te juotte luomukahvia! Se on hyvä se! :) Mies juuri ehti kertomaan ettei Nestlé myy tuota kahvia (siis just tuota samaa)muualla kuin Italiassa. Toivottavasti joku muu merkki myy sitä täällä. Tai edes alkaa myydä, saattaa olla uusikin trendi joka ei ole vielä rantautunut Suomeen.

    VastaaPoista
  6. Uhm, kylläpäs tuli nälkä...

    Mä juon kahvia kaikissa muodoissa ja paljon. Juon kotona espressoa, mutta Suomen kahviloissa aina piheyttäni tavallista. Sen etu on tietysti siinä, että sitä voi juoda vaikka kuinka paljon, toisin kuin espressoa.
    Hollannissa oli muuten jännät keittimet (joillain)
    ihmisillä. Siihen kaadettiin ihan normisti vesi, mutta kahvi laitettiin sellaisen teepussin tapaisena pyörylänä omalle kohdalleen ja painettiin tiukasti sitten kiinni. Vesi kiuhui ja porisi sitten sen pyörylän läpi, suoraan kuppiin/kuppeihin (piti valita ottaako yhden tahi kaksi kuppia). Hmh, olipas huono selitys!

    Ja hei, taas viimeisimmän tutkimuksen mukaan kahvi on tooosi terveellistä (max 5 kuppia/pv.) ;)

    VastaaPoista
  7. Teetä kiitos! :)
    Mielestäni Kuurna on myös sellainen ravintola jossa tarjotaan vain menu-listaa, sekin on jossain Krunikan tienoilla ja aika suosittu paikka oli ainakin avatessaan jokunen vuosi sitten.

    VastaaPoista
  8. Mä juon kahvia, kahvia, kahvia. Tummaa paahtoa tai ekspressoa, ei näitä pauligin juhlamokkaa tms. Ja paljon maitoa mukaan, usein juonkin cafe au laitia tai lattea, joissa ei käytännössä juurikaan ole eroa. Molemmissa on vähän kahvia ja paljon maitoa. Kuten ehkä huomaat, olen hulluna kahviin ;D

    Teestä en juuri perusta, vaikka teelajeja on kaapissa useita. Saan niitä lahjaksi, mutta en osaa juoda teetä. Se on kai liian terveellista tällaiselle kahvikissalle.

    VastaaPoista
  9. Joy: Oikeesti, mistä noita tutkimustuolksia aina revitään? Jos niihin olisi uskomista niin ei uskaltaisi kohta syödä enää mitään. Paitsi juoda kahvia jos tulokset osoittaa että se onkin hyväksi. :)

    Ilona: Juu, Kuurnassa on myös tarjolla vain menu mutta käsittääkseni siitä aina valitaan yksi vaihtoehto per alkupalat/pääruoka/jälkkäri, eikä syödä koko listaa tai siitä valittuja vaihtoehtoja. Voin olla kyllä väärässäkin.

    Shandi: Tiedän hirvittävän paljon ihmisiä jotka ovat aivan koukussa kahviin. Mietin juuri yhtenä päivänä mihin mä olisin koukussa enkä keksinyt mitään nautintoainetta kun tupakkaakaan en polta enkä huumeita käytä. Ja skumpastakin sain hetki sitte tarpeekseni. Onneksi tuo outo fiilis on mennyt jo ohi. :)

    VastaaPoista
  10. Isipappamme pureskelee päivittäin Ginseng-juurta ja kuulemma auttaa kaikkeen...?

    Pitäis sitten vissiin kokeilla.

    VastaaPoista
  11. Kuurnaa olisin minäkin ehdottanut, mutta enpä nyt tosiaan muista miten sen menun kanssa olikaan. Ja kahvia kiitos! Runsaalla maidolla ja mieluiten tummapaahtoista/voimakasta.

    Kiva asu taas kerran :)

    VastaaPoista
  12. Katsoin heti Luomon sivuja, mutta eihän siellä paljon infoa ollutkaan... :(

    Missä hintaluokassa menu noin suunnilleen pyörii? Kuulosti houkuttelevalta!

    Kaisa

    VastaaPoista
  13. Iris: Kannattaa kokeilla, sähän onnekas asut Italiassa ja pääset vaikka heti kahvilaan herkuttelemaan. :)

    Bea: Kiitos Bea! :) Moni tuntuu pitävän voimakkaasta kahvista. Kun kaikkia uutuuksia tulee kahviloihin koko ajan niin joskus tekisi itsekin mieli niitä testailla. Mutta jotenkin olen niin tee-tyttö ettei sitten lopulta tulekaan ikinä mitään erilaista kokeiltua.

    Kaisa: Luomon sivuilta löytyy tosiaan hyvin vähän tietoa. Gourmet-ravintolaksi hinta on mielestäni kohtuullinen, olisko ruoat olleet 38€/48€/58€ riippuen lajien määrästä ja juomat aika samaan tyyliin. Koko satsi (7 ruokaa ja 7 ruokajuomaa) oli vähän yli 100€/hlö. Voin muistaa väärin mutta tuohon suuntaan ne hinnat oli.

    VastaaPoista
  14. Ehdottomasti teetä!

    VastaaPoista
  15. Rakastan kahvia! Kaikessa muodossa; jäätelö, karkit you name it. Kokeilen myös eri kahveja, mutta sokeri ja kahvi yhdistelmä ei nappaa ja yleensä juonkin maitoa kahvilla ;-)

    VastaaPoista
  16. Mari: Mulle myös tee on ehdoton vaihtoehto! Paitsi maistelen juuri Pietarista ostamaani vihreää teetä joka on.. noh.. ei ihan hirvittävän herkullista.. ;)

    Nooruska: Samaa mieltä, kahvi ja sokeri ei todellakaan kuulu yhteen. Nuorempana kun join kahvia niin join sen aina mustana. Siitä ne sydämen ylimääräiset tykytykset varmaan johtuivatkin.. :)

    VastaaPoista
  17. Tampereella myös Hella ja huone on menuravintola. Kannattaa käydä kokeilemassa!

    Ninni

    VastaaPoista
  18. Ninni: Niinpä onkin! Näitähän alkaa nyt löytyä.. :) Olen kerran syönyt tuolla ja itselleni sekä seuralaiselleni tuli vatsa tosi kipeäksi. Söimme tuoretta tonnikalaa ja loppuilta menikin ystävän lattialla tuskassa maaten. Mutta olen kuullut kyllä paikasta muuten vain hyvää, en tiedä mikä tuolloin meni pieleen. Harmitti. :(

    VastaaPoista