torstai 22. syyskuuta 2011

Paha olo pähkinöistä

tunnetila: ällötys

Olen kova tyttö napostelemaan ja kun esim. istun koneella iltaisin, tekee mieleni koko ajan syödä jotain. Useimmiten napostelen blogikirjoittelun lomassa hedelmiä, marjoja, suklaata tai jotain muuta karkkia ja tuosta turhasta suklaan mussutuksesta halusin keväällä päästä eroon. Tarvittiin siis joku uusi naposteltava marjojen ja hedelmien kaveriksi.

Aloin ostaa kulhoon karkkien tilalle pähkinöitä. Olen aina käyttänyt pähkinöitä salaateissa ja wokeissa ja olen tykännyt niistä paljon. Kun karkit vaihtuivat pähkinöihin mieli oli parempi, mutta minulla alkoi olla joka ilta huono olo. Ensin en ymmärtänyt yhdistää sitä pähkinöihin, mutta kun olin useamman päivän syömättä pähkinöitä oireet lakkasivat.

Kesän aikana en juurikaan syönyt pähkinöitä (kesällä en jostain syystä kaivannut mitään naposteltavaa, johtunee siitä etten ollut koskaan kotona) ja nyt aloitin sen taas. Olen syönyt pähkinöitä tällä viikolla kahtena iltana ja molempina olo on ollut ihan kamala. Kuten juuri nyt. Kuvottaa, etoo, ällöttää, oksettaa. Miksi? Mistä johtuu että pähkinöistä tulee minulle paha olo?

Ostan yleensä irtomyynnistä erilaisia luomupähkinöitä ja sekoitan ne yhteen isoon pussiin. En siis osaa sanoa aiheuttaako jokainen laji pahaa oloa vai ainoastaan joku tietty. Kannattaisi varmaankin testata. Esimerkiksi äsken söin pari kourallista cashew-, pekaani-, para- ja hasselpähkinäsekoitusta ja olo on ihan järkyttävä. Etoo ja suussa on ällöttävän rasvainen fiilis. Voisivatko pähkinät olla minulle liian rasvaisia? Esim. sipsejä en pysty syömään ollenkaan, ne ovat minulle ihan liian rasvaisia, mutta olen luullut että niissä rasvan ja suolan yhdistelmä saa pahan olon aikaan. Voisiko pelkkä pähkinöiden rasva olla minulle liikaa? Hitto, senhän pitäisi olla vain terveellistä! Sokerinen karkki kyllä uppoaa napaani suuremmissakin määrissä eikä tee edes tiukkaa. Hmmmm...

Syöttekö te pähkinöitä? Tuleeko teille koskaan niistä huono olo? Osaatteko auttaa? Vitsit että ärsyttää!

16 kommenttia:

  1. Mä lopetin pienenä sipsien syönnin, kun niistä tuli ihan kuvottava olo. En nykyäänkään syö kovinkaan paljon sipsejä. Pähkinöistä ei oo muistaakseni huonoa oloa tullut, mutta en esim. suolapähkinöitä muutenkaan tykkää syödä mielettömiä määriä.

    VastaaPoista
  2. I'm Lacking: Mä en voi syödä yhtään sipsejä, ne on ällöpahoja, ja ymmärtäisin jos tuo paha olo tulisi minulle juuri suolapähkinöistä. Nämä kuitenkin ovat ihan käsittelemättömiä luomupähkinöitä ja silti etoo. Byää! Mitä mä nyt napostelisin?? :)

    VastaaPoista
  3. Pähkinöissä on aika paljon rasvoja ja ne on iltanaposteluun ainakin minulle liian raskaita, jollei määrä ole vain jotain pari pähkinää. Itsekin käytän välillä salaateissa kun en noita rasvoja välttämättä muusta ruukavaliosta niin hirvittävästi saa, mutta käsittääkseni ei niitä ihan päivittäiseen käyttöön enemmissä määrin edes suositella.

    VastaaPoista
  4. ...ja täytyy vielä sanoa, että itse napostelen illalla aina hedelmiä. Yleensä viinirypäleitä. Ei ainakaan tule ällö tai raskas olo:))

    VastaaPoista
  5. En ole aikoihin napostellut pähkinöitä mutta joskus tykkäsin sekottaa maapähkinöitä ja rusinoita ja napostella niitä. En muista että siitä olisi tullut pahaa oloa. Suolapähkinöitä en pysty syömään kerralla kovin isoa mää ylipäätään. Käytän suolaa ruuassa aika vähän (korvaan sen muilla mausteilla kuten pippurilla ja currylla) ja se pähkinöiden suolasatsi tekee niin järkyttävän janon ja turpean olon että en pysty.
    Yleensä iltaisin jos mun tekee mieli naposteltavaa syön porkkanoita, kukkakaalia tai mehukkaita hedelmiä (esim omenaa, nektariinia, viinirypäleitä, melonia tai mangoa). Tulee jo vesi kielelle kun vain ajattelenkin :)

    VastaaPoista
  6. "... kovin isoa määRÄÄ ylipäätään..." :D

    VastaaPoista
  7. mä oon pähkinöille allerginen, alkaa suuta kutittaa. oon myös monelle muulle jutulle allerginen ja joistain ei kutita vaan tulee etova olo, vatsa turpoo ja röyhtäyttää mut en kyllä osaa arvata ootko allerginen pähkinöille vai onko se jotain muuta. tsemppii, nuo ruoka rajoitteet ja huono olo on ikäviä juttui.

    VastaaPoista
  8. Jotkut pähkinät allergisoivat toisia enemmän, kannattaa ehkä erotella. Itse tykkään manteleista pähkinöitä enemmän. Ajavat saman asian kuin pähkinät, mutta ovat miedonpia. Kokeile rusinoiden tai kuivattujen karpaloiden kanssa!

    VastaaPoista
  9. Pähkinöitä syön töissä välipalaksi, suositellun annoksen eli kourallisen tai kaksi. Rasvaisuutensa takia ei saisi pähkinöitä syödäkään enempää. Rusinoita sekaan, nam :-)

    Tosi inhottavaa, että tulee terveellisistä pähkylöistä paha olo :( Allergiaa?

    Karkkeja ja sipsejä kuluu mulla sitten myös...

    VastaaPoista
  10. kokeile jättää parat pois, nehän on ihan älyttömän rasvaisia.

    VastaaPoista
  11. Pähkinät ovat käsittääkseni melko vaikeasti sulavia; oletko kokeillut liottaa niitä ennen syömistä? Liotettuina ruoansulatuksen on helpompi käsitellä ne. Ohjeita liottamiseen löytyy mm. raakaruokablogeista. Itse en onneksi ole huomannut saavani oireita pähkinöistä, mutta muistelen lukeneeni netistä, että ne ovat yksi yleinen allergian kohde.

    VastaaPoista
  12. En tiedä mistä olet ostanut pähkinät, mutta olen huomannut, että esimerkiksi monissa Punnitse&Säästä -kaupoissa myynnissä olevat pähkinät ovat vanhentuneita. En tiedä johtuuko se niistä isoista avoimista laareista, joissa pähkinöitä myydään (jos uusia pähkinöitä kaadetaan aina laarin jämien päälle, alimmat saattavat olla hyvinkin pitkälti parhaat päivänsä nähneitä ja pähkinä ovat aika kovassa valaistuksessa).

    Pähkinät pilaantuvat herkästi koska ovat niin rasvaisia, esim. saksanpähkinä härskiintyy helposti. Pilaantuneen pähkinan mäku on hieman karvas, kitkerä tai eltaantunut, ja niitä ei kannata syödä. Pähkinäpussit kannattaa säilyttää kotona viileässä ja pimeässä, esim. jääkaapissa.

    VastaaPoista
  13. Kiitos kaikille kommentoineille!

    Kati ja Rhia: Mä napostelen kans yleensä hedelmiä, varsinkin näin syksyisin kotimaisia omenoita menee enemmän kuin olisi ehkä tarpeellsita. Siksi hain vaihtelua noilla pähkinöillä.

    Anonyymi: En usko että olen pähkinäallergikko. Esim. suklaassa ne uppoaa oikein hyvin eikä tule yhtään huono olo. ;)

    Miia: Oi, ihana vinkki nuo kuivatut karpalot! Täytyypä testata.

    HeidiV: Mä kans yritän syödä niitä sen pari kourallista. Luulin ensin että söin niitä liikaa kun tuli tuo huono olo.

    Petra: Noi parat on kyllä sellaisia rasvapommeja että kitalaki on täynnä rasvaa niiden syönnin jälkeen. Luulen, että olet oikeassa ja ainakin ne kannattaa jättää pois.

    maria: Kiitos vinkistä, eipä tullut mieleenkään liotella niitä!

    Ninni: Tiedätkö, mä olen miettinyt samaa. Ostan yleensä pähkinäni juuri Punnitse&Säästä-kaupasta ja olen ajatellut ettei ne VOI olla pilalla kun tuo kauppa on niin mahtava. :) Niin sitä luottaa sokeasti asioihin vaikkei kannattaisi. Kerran huomasin ostamissani parapähkinöissä jotain valkoista, oli ihan kuin hometta ja ne jouduin heittämään roskiin. Ne tosin ostin yhdestä eko-kaupasta, en PS:stä. Mutta siis kiitos tiedosta että pähkinät menevät nopeasti pilalle ja voivat olla jo kaupan laareissa vanhoja.

    VastaaPoista
  14. Pähkinät (käsittelemättömät - ei suolausta, ei palmuöljyä) ovat äärettömän terveellisiä, mutta niitä ei voi syödä kovinkaan paljoa. Kourallinen on ok! Testaa vaihteeksi vaikka auringonkukansiemeniä jogurtin seassa!

    VastaaPoista
  15. heinis: Hmmm, auringonkukansiemenet jogurtissa... Nam! Menee testaukseen. Kiitti!

    VastaaPoista
  16. Ohhoh, kiitos minunkin puolesta vastanneille!
    Oma vatsa menee jo pienistä määristä pähkinöitä sekaisin ja tulee ihan hullun kipeäksi ylä-osasta.
    Lieneekö syy suoraan pähkinöissä vai niiden säilyvyydessä täällä meidän maalaiskaupoissa.....
    Nyt joutuikin pähkinät boikottiin ja kokeilen manteleita sekä auringonkukansiemeniä jugulla ja ilman.

    VastaaPoista