keskiviikko 8. elokuuta 2012

Sisustamisesta

tunnetila: pohdiskelu

Image and video hosting by TinyPic

En ole tainnut aiemmin kirjoitella blogissani sisustamisesta. Suurin syy taitaa olla se, että en ole kohta kymmeneen vuoteen uhrannut montakaan ajatusta sisustamiselle. Ostin opiskeluaikoinani silloiseen kotiini huonekaluja jotka kulkevat mukana edelleen ja pidän niistä yhä. Kun muutimme yhteen mieheni kanssa toimme yhteiseen kotiin molemmat omat tavaramme ja huomasimme niiden sopivan tyylillisesti mukavasti yhteen. Uusia tavaroita ei tullut hankittua silloinkaan. (Hankimme muuton yhteydessä ainoastaan uuden sängyn sillä oma sänkyni oli 120cm kapea ja miehen futon oli niin kova etten pystynyt nukkumaan siinä.) Kotimme koostuu siis molempien vanhoista ja sekalaisista huonekaluista, mutta viihdymme tuossa "ei niin harmonisessa" ympäristössä enkä ainakaan itse kaipaa suurempaa muutosta.

En edes muista milloin olen viimeksi hankkinut kotiin yhtään sisustuselementtiä, astiaa, pyyhettä tai vuodevaatteita. Aika monta vuotta siitä taitaa olla. (Kotonani on toki aina leikkokukkia ja tykkään polttaa kynttilöitä ja ostan niitä lisää kun vanhat on poltettu loppuun, mutta ajattelen nuo kulutushyödykkeinä samalla tavalla kuin vaikkapa käytössä kuluvat tiskirätit.) Kaikkea on jo tarpeeksi ja periaatteeni on hankkia uutta vasta sitten kun lakana hiutuu vuosien käytöstä puhki tai joku tavara menee rikki. En jaksa katsella ympärilläni turhaa roinaa tai tavaroita joilla ei ole funktiota jokapäiväisessä elämässä. Viime viikolla tein kuitenkin pienen heräteostoksen josta sain sysäyksen blogini (ehkä) ensimmäiselle sisustuspostaukselle.   

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Matkustin Tampereelle viime lauantaina ja pääsin parahiksi osallistumaan mielestäni Tampereen kivoimman sisustusliikkeen Desing Boulevardin avajaisiin. Ennen Aleksanterinkadulla sijainnut Design Boulevard siirtyi suurempiin tiloihin Hatanpään valtatielle (Hatanpään valtatie 6, Koskikeskusta vastapäätä) ja lauantai-iltana juhlittiin uusiin liiketiloihin siirtymistä. Ihmispaljoudesta huolimatta sain nappailtua liikkeestä muutamia kuvia ja ehdin myös ihastella kauniin värikästä esillepanoa ja tutkailla monimuotoisia käyttöesineitä. En ota kovin mielelläni kotiini koriste-esineitä ilman käyttöfunktiota. Siksi onkin ihanaa, että nykyään käyttöesineissä yhdistyy käytännöllisyys ja visualisuus. 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Liikettä kierrellessäni silmäni osuivat neon oranssina loistavaan HAYn pieneen teräksiseen vatiin (Kaleido XS) ja yllätyksekseni ihastuin siihen niin paljon että lähes harkitsematta ostin sen itselleni. Googlailin vielä samana iltana Kaleidon perään ja sain selville että sarjaan kuuluu eri muotoisia vateja useissa väreissä. Päätin sillä sekunnilla piristää elämääni (tai ainakin kattauksiani) hankkimalla vateja kaikissa väreissä ja eri kokoisina. Ainut tylsä juttu vadeissa on se, ettei niitä oikeasti ole tarkoitettu käytettäväksi ruokien tarjoiluastioina vaan vaikkapa esimerkiksi työpisteissä pikkutavaran säilytykseen. Kosteita ruokia vatien pinnoite ei kuulema kestä. Aika tylsää. Näin nämä astiat mielessäni nimittäin jo valkoisen Teeman kaverina ruokapöydässä erilaisia juustoja, hedelmiä ja vaikkapa oliiveja ja muuta pikkusuolaista notkuen. Yhtä kaikki, tykkään räikeästä neon oranssista pikkuvadista kovasti ja aion hankkia lisää vateja pikku hiljaa. 

Mikä on Teidän suhtautumisenne sisustamiseen? Oletteko intohimoisia sisustajia, luetteko säännöllisesti sisustusblogeja ja/tai sisustuslehtiä? Tunnen itseni usein todella, todella oudoksi (naispuoliseksi henkilöksi) kun en "harrasta" sisustamista. Sisustaminen tuntuu olevan suurimmalle osalle ystävistäni intohimon kohde ja moni onkin kummissaan kun en tilaa sisustuslehtiä tai en jaksa käydä asuntomessuilla hakemassa inspiraatiota. Voi olla että sisustusbuumi iskee minuunkin vielä joskus, mutta tällä hetkellä viihdyn kodissani juuri sellaisena kuin se on, epätäydellisenä ja viimeistelemättömänä, meidän näköisenämme ilman muualta tullutta inspiraatiota. 
    

22 kommenttia:

  1. En minäkään mikään sisustaja ole. En vaihda kotia "syksyasuun" tai edes suuremmin mihinkään juhlapyhään vaihda verhoja tai muuta. Samat tyynyt, taulut, matot ja verhot pysyy. Samoin huonekalut. Pyyhkeitä ja petivaatteita niinkin tulee hankittua uusia ja vaihdeltua, mutta eipä niitäkään mitenkään erityisesti. Eikä meillä ole kotona ikinä niin siistiä ja hienoa, että sitä sisustelis. :D

    Meillä on aika simppeliä vaaleta ja vähän kivoja kirkkaita värejä. Suuremmin mitään designerjuttujakaan ei ole tullut hankittua paitsi kaksi Tord Boontjen valaisinta ja pari perintö Muurametta. Aika perus Isku/Asko/Ikealla mennään. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äidilläni on jouluverhot, kesäksi tulee kotiin uusi look, pääsiäisenä kasvaa rairuoho jne. En voi oikein ymmärtää miten olen pudonnut niin kauaksi puusta. :) Onneksi kaikkien ei tarvitse olla kiinnostuneita samoista asioista. :)

      Poista
  2. Teillä on tullut ihanan halvaksi viime vuosien sisustaminen. Itse olen 10 vuoden sisällä muuttanut 2 kertaa joten jokaisessa muutossa on joutunut myymään/ ostamaan uuteen kotiin sopivia/ sopimattomia huonekaluja. Esim. viime vuoden muutossa jouduimme luopua rakkaasta sohvasta joka ei mahtunut uuteen kotiin vaikka täällä on neliöitä enemmän kuin vanhassa. Pohjaratkaisu sucks!

    Itse pidän sisustamisesta ja luen lehtiä, blogeja, katson telkkarista ohjelmia yms ja koko ajan on joku projekti menossa sisustamisen suhteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä halvaksi, suorastaan ilmaiseksi, on tullut sisustuksemme viime vuosina. :D

      Voi mikä harmi ettei vanha sohva mahtunut uuteen kotiinne. :( Tuollaiset, kun ei haluaisi mutta täytyy ostaa silti uutta, harmittaa aina.

      Onko sinulla jotain sisustusblogia joka on suosikkisi? En ole löytänyt kivoja sisustusblogeja joten olisi hauska saada niistä vinkkejä.

      Poista
    2. Tässä blogissa on ihan hyvä sisustusfiilis:
      http://www.rouvajonesinkotona.blogspot.fi/

      Kalastajanvaimolla on muutakin kun sisustamista mutta kivoja ideoita olen täältäkin poiminut:
      http://kalastajanvaimo.indiedays.com/

      Vain sisustamista käsitteleviä blogeja ei näköjään minullakaan ole seurannassa.

      Poista
    3. Kiitos linkeistä! Rouva Jonesista en ole ikinä kuullutkaan joten täytyypä käydä siellä tutustumassa.

      Poista
  3. hienoa, etten ole huomannut lempiliikkeeni muuttoa ollenkaan :) kiitos siis tästä. tuo vati on ihana! hihkuin jo täällä "mulle kanssa!", mutta sitten luin ettei se kestä ruokaa ja onti hiukan laantui... uskaltaisikohan jotain hedelmiä/pähkinöitä laittaa kuitenkin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä aion ainakin laittaa omaani pähkinöitä ja ehkä jotain muutakin ruokaa joka ei ole kovin märkää. "Hikoilevia" juustoja en ehkä uskalla tuohon laittaa, mutta keksejä tms. kokeilen varmasti. En ymmärrä miksei tuo voi olla käsitelty niin että olisi sopiva kaikkeen käyttöön. :/

      Poista
  4. Mulla on jotenki sellainen tunne, että teidän koti on ihan sisustamattakin kuin suoraan Glorian kodista...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, ei ole kyllä Golrian kodin toimittajia täällä näkynyt. Eikä näy. :D

      Poista
  5. En lue sisustusblogeja tai -lehtiä lainkaan, mutta kyllä minä silti toisinaan aina haaveilen, miten tahtoisin kotiani laittaa. Sisustaminen ei kuitenkaan ole minulle mikään ykkösjuttu, joten teen sitä sitten aina hiljalleen ja vähän kerrallaan. Nyt kun olen taas muuttamassa, tahtoisin kyllä laittaa huoneeni nätiksi samantien, että tuntuisi sitten kotoisammaltakin mahdollisimman nopeasti. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toki meilläkin on laitettu kotia niin että täällä viihdymme, mutta en sanan varsinaisessa merkityksessä "harrasta" sisustamista. En siis ostele uutta tai seuraa sisustustrendejä sillä viihdyn 15 vuotta sitten ostetun ruokapöydän ääressä ja tykkään edelleen 10 vuotta sitten lahjaksi saamistani astioista. Kyllä sitä aina haluaa tehdä kodistaan oman näköisen ja omaan makuunsa viihtyisän.

      Poista
  6. Minäkään en sanoisi harrastavani sisustamista, mutta on se vaan niin ihanaa! Usein haaveilen ja suunnittelen monenlaista, mutta aika pikku hiljaa sitä tulee näitä "suunnitelmia" toteutettua, kun on koti aikanaan saatu mieleiseksi. Olen ihan samanlainen siinä mielessä, etten osta vain pelkästä ostamisen ilosta, varsinkaan koriste-esineitä. Kaikki turha krääsä vain kerää pölyä ja on tiellä. En muutenkaan tykkää hillota paljoa tavaraa esimerkiksi häkkivarastossamme. Siellä on tekojoulukuusi, suuri työkalupakki, yksi myynnissä oleva nahkainen tuoli sekä muutama vuokraisäntämme tavara. =)
    Astiastot ovat ja pysyvät meilläkin. On tullut hankittua Teema-astiastot mustana, valkoisena ja osaksi myös punaisena. Riittä astiat vaikka kutsuisi molempien suvut kylään (56 nelion asuntoon ihmiset eivät kyllä mahtuisi =D). Eikä olla uusia hankkimassa. =)
    Sama on suurimmassa osassa huonekaluissa. Verhot teetettiin kun tänne muutettiin ja ne pysyvät samana vuodesta ja vuodenajasta toiseen.
    Mutta tykkään kovasti vaihdella esimerkiksi pöytäliinoja, tyynynpäällisiä, vilttejä, lakanoita, pyyhkeitä (tosin meillä on kolme pyyhesettiä, niitä sitten vaihtelen) ja tuikkujen paikkoja. Jouluksi laitan muutaman rakkaan koristeen esille ja ikkunaan jouluvalot! Onhan sitä mukava inspiroitua sistustuslehdistä yms. mutta minulle riittää usein, kun vaihtaa yhden tyynynpäällisen toiseen ja vaihtaa viltin paikkaa. Johan taas muuttui olohuoneen ulkonäkö. =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kodin ulkonäköä saa kyllä vaihdeltua hyvin helposti tekstiilejä vaihtamalla. Itse vaan jotenkin tykkään kodistamme ihan nykyisellään niin paljon etten halua edes ostaa sinne mitään uutta. Valkoinen villainen vilttini kärsi tosin viime talvena suklaahyökkäyksen (pudotin viltille suklaata enkä huomannut sitä ajoissa ja se suli vilttiin rumaksi läntiksi) joten tulevaa talvea varten olisi kiva saada uusi viltti. Nyt on siis jotain sisustusta ihan ostoslistalla, kun vain löytäisin sopivan.

      Ja hei, meillä on 4 settiä pyyhkeitä. Luulin että se on vähän mutta teillä on vielä vähemmän. Jihuu! :)

      Poista
  7. toisaalta jos ostaa klassikoita niin ei niitä tarvitse paljoa uusia. varmaan telläkin kuvista päätellen itse asunto on upea ja vanha, joka tuskin tarvitsee älytöntä sisustamista vaan hakee muotoaan ihan rauhassa ja sopivassa harmoniassa.

    itse luen sisustusblogeja ja tykkään kodin laittamisesta ja sisutamisesta - kapinoin tosin liian yhtenäistä skandinaavista sisustusblogikulttuuria ja käytän VÄREJÄ.

    varsinkin kirppiksiltä on mielestäni hauska tehdä sisustuslöytöjä, ne ovat usein paljon parempia sijoituksia kuin vaatteet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä kapinoin myös valkoisia sisustuksia vastaan. Eikö niitä ole muka ollut jo ihan tarpeeksi viime vuosien aikana?! Olen tutkaillut muutamia sisustusblogeja mutta kun en koskaan tiennyt kenen blogissa olin kun kaikki näytti ihan samalta niin lopetin kaikkien lukemisen. :(

      Poista
  8. Sisustaminen voisi olla varsin mukavaa, mutta... Käyn mielelläni sisustusputiikeissa ihailemassa, mutta kotona en osaa tehdä mitään. Inhoan tavarapaljoutta enkä siksi oikein ikinä ole hankkinut mitään sisustustavaraa tauluja lukuunottamatta. Tavarat kun on sisään kannettu niin siinä ovat pysyneet, verhoja, mattoja ja sohvia myöten. En myöskään osaa ostaa mitään uutta ellei vanhat hajoa. Lakanat, pyyhkeet ym. on varmaan kaikki lahjaksi saatuja, sukulaiset on huomannu etten saa mitään itse aikaiseksi :) Välillä kyllästyttää, ja vanhassa asunnossa kun asutaan, niin olisi välillä kiva ottaa asunnon henki huomioon sisustamalla ajatuksen kanssa. En vaan tiedä mitä tekisin, niin en uskalla aloittaa virhehankintojen pelossa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, meillä on ihan sama. En IKINÄ muuta kotona järjestystä. :) Tavarat on niillä paikoilla minne ne muutossa tulivat ja siinä pysyvät. Mä olen myös saanut kaikki lakanat, pyyhkeet, astiastot yms. lahjaksi ja äiti haluaisi edelleen joka joulu ostaa jotain uutta. Kiellän ostamasta ja keksin jotain muuta (esim. koruja tms) mitä hän voi ostaa jos jotain on pakko.

      Poista
  9. Mä kuulun myös niihin outoihin, jotka eivät harrasta sisustamista:) Mulla on suurin osa huonekaluista ostettu käytettynä silloin, kun muutin yksin asumaan (josta onkin aikaa niin kauan, etten kehtaa sitä täällä ääneen kuuluttaa:D) Muutama vuosi sitten muutin isompaan asuntoon, jolloin jotain piti hankkia lisää. Mutta olen sellainen, että kun saan asunnon viihtyisän näköiseksi, niin mulla ei ole tarvetta muuttaa siinä mitään. Käytän hyvin vähän rahaa sisustamiseen. Harrastan myös entisöintiä (ei ammattitaitoa), joten olen päällystänyt sohvan uudelleen, samoin ruokapöydän tuolit niin, että uusia ei tarvitse ostaa ja saa mieleisensä todella edullisesti. Kirppikseltä olen myös ostanut mm mattoja ja astioita, kun tarve on ollut. Asuntoni ei ole mikään muotilehtien mukainen näyttelykoti, mutta se on asunto jossa viihdyn ja se on pääasia:) Tykkään kyllä ihastella toisten koteja ja ratkaisuja, mutta sisustuslehtiä en lue, en myöskään katsele sisustusohjelmia. Välillä tunnen itseni oudoksi,kun naisvaltaisessa työpaikassani puhutaan sisustusohjelmista, joista mulla ei ole hajuakaan:) Mutta väliäpä hällä:) Hauska nähdä, että on muitakin "outoja" tässä asiassa:D

    Ellu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oih Ellu, ollaan samiksia! :) Paitsi että minä en osaa/ehdi/viitsi/jaksa entisöidä. Onneksi tuon homman osaa pikkuserkkuni joka onkin päällystänyt keittiön tuolimme uudestaan. Taas olisi muuten aika, valkoiset istuintyynyt ei pitkään valkoisena pysy, mutta ehtiihän sitä... :)

      Ja kuten sanoit, tärkeintä on että asunnossa viihtyy itse. Toiset saavat esitellä kotejaan lehdissä jos niin haluavat.

      Poista
  10. Ihailtavaakin, että on olemassa sellaisia ihmisiä, jotka eivät koko ajan muutamuutamuuta kotiaan ja ostaostaosta uutta. Se vähän ahdistaa. Eli erittäin piristävää oli lukea tämä kirjoituksesi :-) Minä olen kiinnostunut sisustamisesta, mutta juurikin sellaisesta omintakeisesta, rennosta tyylistä, en mitenkään superviimeistellystä. Tämänhetkinen kotimme on opiskeluaikaisessa kuosissaan eli kaikki huonekalut on saatu jostakin, eivätkä väreiltään eivätkä juuri muutenkaan oikein miellytä kumpaakaan :-( Eli kun uusi asunto jossain vaiheessa hankintaan, tulevat myös uudet huonekalut ostoslistalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kannustuksesta, olipa kiva kuulla! :)

      Voi ei, asunnostanne tuli heti mieleen oma opiskeluaikainen kämppä jonne sain mm. ystäväni vanhan vaaleankeltaisen sohvan. Heh, voitko kuvitella minulla vaaleankeltaista sohvaa?! En minäkään, mutta se oli minulla ainakin 5 vuotta. :) Opiskelujen loppumisen aikaan minäkin aloin hankkia itselleni kunnollisia huonekaluja ja noiden kanssa mennään edelleen.

      Poista