perjantai 20. heinäkuuta 2012

Kaunista mutta epäkäytännöllistä

tunnetila: hankalaa

Image and video hosting by TinyPic

Olen löytänyt tämän kesän alennusmyynneistä paljon kivoja ja tarpeellisia vaatteita. Kivoja ja tarpeellisia, mutta samalla myös turkasen epäkäytännöllisiä. Suuri osa ostoksista on nimittäin silkkiä, tai ainakin silkkisekotteita.

Moni uusi ja kaunis pusero odottaa kaapissa käyttöönottoa, mutta kun tiedän miten hankalaa silkin kanssa on operoida niin säästelen paitoja juhlavampia tilanteita varten. Tiedän, ettei noita juhlavia tilanteita ole lähiaikoina näkyvissä, joten puserojen säästely on aika turhaa. Silti olen jotenkin arkaillut niiden käyttöönottoa.    

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

pusero Ouí, jakku H&M Trend, 
housut Vila, laukku ja balleriinat Milanosta 

Oulusta ostamani Ouín lintutoppi (kuvissa) on myös silkkisekoitetta ja siinä on käsinpesu. Rohkaistuin kuitenkin pukeutumaan toppiin arjessa kun läksin ystäväni kanssa päiväksi kaupungille. Ja kuinka ollakaan, heti ensimmäisessä vaateliikkeessä löysin jotain sovitettavaa ja kun vetäisin puseron päältäni niin meikkivoidepaholainen iski kiinni pääntiehen. Uh, että tuo on ärsyttävää.

Toivottavasti meikkivoide lähtee helposti irti kankaasta, muuten saattaa harmittaa aikalailla. Uskallatteko Te muuten laittaa sellaisia vaatteita pesukoneeseen joissa on pesumerkintänä käsinpesu? Usein käsinpesua suositellaan silloin, jos vaatteessa on vuori joka saattaa kutistua tai lähteä "vetämään" ja vaate menee ikävästi mutkalle. Tässä tapauksessa (pusero 70% puuvillaa, 30% silkkiä) en oikein ymmärrä miksei puseroa voisi pistää koneeseen pesupussissa ja pyörittää sen hellävaraisimmalla ohjelmalla mitä koneesta löytyy.

Mitäs sanotte, uskaltaisitteko laittaa puseron koneeseen?? Taidan ainakin ensin yrittää putsata pääntietä käsin, mutta jos se ei auta niin harkitsen vakavasti pesukonetta.
 

15 kommenttia:

 1. mä kyllä laittaisin koneeseen, valitisin vain jonkun hellän ja viileän ohjelman.

  itse olen aika rohkea noiden pesuohjeiden suhteen; kuivaan aika monet vaatteet kuivurissa vaikka se lapussa kielletään. kun käyttää hieman järkeä, säästyy monelta nyrkkipyykiltä ja narukuivatukselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä taas en uskalla laittaa kuivausrumpuun juuri mitään. Pelkään ihan hulluna että kaikki mitä sinne laitan kutistuu. :D Käytän sitä ainoastaan kuivatessani lakanapyykkiä. Edes pyyhkeitä en tykkää laittaa kuivuriin. Tykkään karheista pyyhkeistä ja kuivausrummussa niistä tulee liian pehmeitä. :)

   Poista
 2. Kyllä minä laittaisin käsinpesuohjelmalla koneeseen pesupussissa. En oikein ymmärrä, miten paita voisi siinä mennä jotenkin pilalle, koska veden lämpötila on kuitenkin alhainen ja kone pesee hellävaraisesti. Samalla tavallahan sitä vaatetta huljuttelisi kylmähkössä vedess käsinkin :) Ja koska en enää usko minkään tahran lähtevän ilman sappisaippuaa, niin käsittelisin tahran vielä ennen koneeseen laittoa sappisaippualla. Olen lasten vaatteiden kanssa todennut, että mikä vaan tahra saattaa yllättää, eikä lähdekään pois 40 asteessa normaalilla pesuaineella. Siksipä käsittelen kaikki mahdolliset tahrat sappisaippualla, sen nimeen vannon :)

  Mukavaa viikonloppua! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkään en ymmärrä miksi tuota puseroa ei voisi laittaa koneeseen... Joku vinkkasi minulle joskus blogissa sappisaippuasta (jos olit sinä Tarja niin KIITOS!!), käytän sitä nykyään tosi paljon.

   Poista
 3. Laittaisin pesukoneeseen kuten Satu gee. Mulla on koneessa hellävarainen ohjelma, jossa 30 astetta ja linkous 600. Pesupussissa pesen jopa rintaliivit nykyään koneessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin pesen rintaliivit koneessa. Pesupussiin vaan, ainakin toistaiseksi kaikki on pysyneet kunnossa.

   Poista
 4. Mä olen myös samanlainen vaatteiden säästelijä hienompia tilaisuuksia varten, vaikka sellaisia ei tiedossa olisikaan. Kenkien säästelijänä olen vielä pahempi. Ehkä syy mieltymykseen mustiin vaateisiin on juuri tässä omalla kohdallani - ne eivät yleensä jää kaappiin odottelemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just näin!! :) Mustat vaatteet on niin paljon helpompi ottaa käyttöön heti. :)

   Poista
 5. Itse pesen käsinpesua vaativat vaatteet pesukoneessa 30-asteen hienopesuohjelmassa, ja ainakin villapaidat ja -sukat sekä yksi silkki-puuvillatunika ovat pärjänneet tässä käsittelyssä ihan hyvin. Mitään hirvittävän ohutta silkkivaatetta en ehkä koneessa pesisi, koska koneessa vaatteeseen kohdistuu kuitenkin suurempi mekaaninen rasitus kuin käsin pestessä. Toppisi näyttää kuitenkin olevan ihan normaalijämäkkää kangasta?

  Pesuaineena käytän pesupähkinöitä (saa useimmista isommista kaupoista sekä tietty Ruohonjuuresta ja vastaavista). Etenkin villalle pesupähkinät tuntuvat sopivan, koska villavaatteet ovat pesun jälkeen luonnollisella tavalla pehmeitä. Meikkivoidetahraan pesupähkinät eivät välttämättä tepsi, mutta siihen kokeilisin tuolla ylempänä suositeltua sappisaippuaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, toppi on ihan jämäkkää kangasta joten luulen sen kestävän koneen mekaanisen hankauksen. Vielä en uskaltanut toppia koneeseen laittaa, tahran sain jo kuitenkin pois käsin.

   Pesupähkinöitä kehuvat monet. Itse olen kokeillut vasta ekologisia pesupalloja mutta tykkään myös niistä.

   Poista
 6. Mäkin olen miettinyt kuinka paljon käsinpesua vastaa meidänkin pyykkituvan koneiden käsinpesu-ohjelma. Olen siinä kyllä ihan onnistuneesti jotain juttuja pessyt, mutta silkin kanssa varmaan itsekin olisin ekstravarovainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainut tapa saada selville miten paljon kone kangasta kuluttaa olisi varmaan kokeilun kautta. Pitäisikin ostaa joku super halpa juttu vaikka kirppikseltä ja pestä se testimielessä. Tietty kankaat reagoivat eri tavalla, mutta testaisin tuon mielummin jollain halvalla vaatteella kuin uudella lenppariostoksella. :)

   Poista
 7. Samoilla linjoilla muiden kanssa. Uskaltaisin laittaa myös pesupussissa hienopesuohjelmaan. Jos lämpötila on se 30-40, eikä oo kovaa linkousta, niin melkoisen epätodennäköistä, että vaatteelle voisi käydä kuinkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ulrika mielipiteestäsi! Ihana saada vahvistusta omille ajatuksilleen teiltä kaikilta.

   Poista
 8. No niin, paita on siis pesty. Käsin. Tai oikeammin pesin ainoastaan pääntien silkki/villapesuaineella ja se lähti puhtaaksi eikä paidalle käynyt kuinkaan. Jihuu! Täytyy vain toivoa etten likaa sitä taas seuraavalla käyttökerralla. :)

  VastaaPoista