keskiviikko 21. elokuuta 2013

Ohjenuora shoppailuun

tunnetila: järkeily

H&M:n syysvaatteisiin ihastuttuani innostuin käymään viikonloppuna vaatehuonetta läpi. Halusin nähdä mitä kaikkea kaapeissa jo on ja mitä sinne tarvitaan lisää. Arvatkaas miten kävi? No tietenkin niin että kaapeissa on jo kaikkea niin paljon että tulen pärjäämään noilla vaatteilla seuraavat pari syksyä enkä tarvitse yhtään mitään uutta. Äääää, mutku mä haluan! 

Kymmenet kesävaatteiden alemetsästelyreissut tuottivat kerta kerran jälkeen tulosta syysgarderobin kartuttamisessa, mutta kesävaatteita ei löytynyt. Nyt jemmassa on siis muutama neule, pari mekkoa, puseroita ja housuja niin paljon etten oikeastaan tarvitse yhtään mitään uutta. Pitkiä ja paksuja neuleita, joihin perjantaina H&M:n showroomilla todella ihastuin, ei kaapissa toisaalta ole yhtäkään. Ainakin sellaiseen saan siis tänä syksynä investoida.

Suurin osa kaapissani olevista vaatteista on aika vanhoja. Vaatteet ovat palvelleet minua jo useamman vuoden ja ne ovat jo vähän kulahtaneita ja joistakin neuleista olen saattanut paikata pieniä (yleensä nypynpoistajan tekemiä) reikiä, mutta silti ne ovat vielä niin hyväkuntoisia etten viitsi luopua niistä. Siitä huolimatta haluaisin myös uusia juttuja. Uusilla vaatteilla kun tuppaa aina olemaan mukavan piristävä vaikutus. Iloinen mieli, sait sen sitten uusista vaatteista tai uudesta huulipunasta, on useimmiten pienen investoinnin arvoinen.

Ehkä tärkeintä on kuitenkin ymmärtää tarpeen ja haluamisen ero. Tällä hetkellä tarvitsen talven pakkasiin uuden untuvatakin (kuten olen tarvinnut jo monta vuotta eikä sitä täydellistä vaan löydy mistään) ja haluan pitkän ja lämpimän neuleen. Selviäisin siis mainiosti ilman uutta neuletta, mutta uskon että uusi neule tekisi viileistä arkiaamuista hieman siedettävämpiä. Ilman kunnollista paksua takkia taas saatan palelluttaa itseni ja saada flunssan, eli tuossa tilanteessa voi sanoa että kyseessä on todellinen tarve.

Kultainen linjani shoppailussa onkin, että pääasiassa kannattaa tehdä hankintoja vain tarpeeseen. Tai jos pääosa vaatekaapin sisällöstä on vanhaa ja edelleen käyttökelpoista, uusilla, harkiten hankituilla jutuilla on ihan luvallista piristää garderobia. Uusilla jutuilla vanhatkin vaatteet näyttävät kivoille ja saavat ihan eri tavalla uutta potkua!

18 kommenttia:

  1. Nypynpoistaja! Sen mä haluun, mutta sellainen ei ole vain eteeni tullut :) Onko suosituksia?
    Ja itse aiheeseen, niin hyvin järkeilty! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on kaksi nypynpoistajaa. Toinen löytyy täältä: http://ninan-tunnetila.blogspot.fi/2009/06/ratkennut-mysteeri.html (saatavilla Stockalta, Anttilasta yms. perusliikkeistä, hinta noin 10€) ja toisesta voisin melkein tehdä myös oman postauksensa sillä se on niin mahtava laite! :)

      Poista
    2. Kiitos, olen valaistunut tästä sekä Kashmirkammasta ;D Tee ihmeessä uusi postaus toisesta laitteestasi! :)

      Poista
  2. Ihana juttu! Minun ajatusmaailmani vaatteiden suhteen on kovin samanlainen. Pitäisi kyllä käydä omakin vaatekaappi läpi, jotta muistaisi, mitä kaikkea siellä onkaan. Onneksi löysin muutaman hyvän kesävaatteenkin tänä vuonna (ne shortsit!). Tekisi kyllä mieli käydä tutkimassa taas Samujin syysvaatteita. Tarvetta ei kauheasti ole, no ehkä jotkut siistit housut voisi ostaa, mutta sellaisia ei ole tullut vastaan.

    Minä ostin viime talvena Fjällrävenin superlämpimän Nuuk-talvitakin (mustana tietty!) ja olin enemmän kuin tyytyväinen, kun viime talvi oli niin pitkä ja kylmä kuin oli. Aion lämmitellä tuon takin sisällä vielä monta vuotta. Nyt ostin unelmanilkkurit syksyä varten (Acnen Cloverit), jotka maksoivat omaisuuden, joten en aio hetkeen ostaa mitään. Uudet talvikengät olisivat kyllä pakko ostaa -listallani, mutta en ole löytänyt yhtiäkään kivan näköisiä ja oikeasti lämpimiä... Ehkä sitten kelien viilentyessä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistankin kun kerroit ostaneesi tuon Nuukin ja kehuit sitä kovasti. En tiedä miksi olen niin fakkiintunut ajatukseen untuvatakista etten suostu hankkimaan muuta. Täytyy kohta luovuttaa ja ostaa vaikka juuri tuo Nuuk. Uskon että se olisi todella hyvä hankinta.

      Onnea uusista nilkkureista! Ne on kyllä hirveän hintaiset mutta muuten ihan täydelliset!

      Poista
  3. Paristokäyttöistä nypynpoistajaa paremmpi väline on "nyppykampa". Pieni kampa, jonka pinta hellästi "raastaa" nypyt pois neuleen pinnasta. Ei tule reikiä ja kangas/neulos ei muutenkaan vaurioidu yhtä paljon kuin nypynpoistajalla. Saa käsityöliikkeistä, mutta myös ihan tavarataloista kuten Anttila, Prisma, Cittari, jne. Ja maksaakin vain pari euroa. Suosittelen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä Tanja! Luulen että omistankin jo tuollaisen kamman mutta olen tottunut kutsumaan sitä kashmir-kammaksi. Tässä linkki huonoon kuvaan joka on ollut blogissani. http://1.bp.blogspot.com/_AbCCjHoCuL0/SY6LLsjaHqI/AAAAAAAABFY/iJU1oQ5SOhE/s1600-h/kashmirkampa.jpg Onkohan tuo sama laite?

      Jos on sama välinen kyseessä niin kyllä, tuo on tosi hyvä kampa mutta laiskana vetäisen joskus nypyt nopeasti pois paristokäyttöisellä laitteella ja heti kun olen huolimaton käy huonosti. :(

      Poista
    2. Sama laite kyseessä. Kashmirkampa on varmaan se oikea nimi, olen itse käyttänyt sanaa nyppykampa. :) Nypynpoistajakin löytyy kaapista, mutta olen todennut kamman toivimammaksi (ja myös hitaammaksi) vaihtoehdoksi.

      Poista
    3. Hidas tuo kampa on, mutta kaikki ohuimmat neulokset ja herkät villalaadut käsittelen silti tuolla enkä nypynpoistajalla. Nyppyyntyneeseen college-kankaaseen koneellinen nypynpoistaja on maailman paras vehje! :)

      Poista
  4. Hyvä kirjoitus. Mun on pakko tunnustaa, että olen toisinaan tunneshoppailija. Tulee juuri se kuuluisa mä haluun tuon, vaikka todellista tarvetta vaatteelle ei olisikaan.
    Ja kun joka paikka on täynnä, niin entistä vaikeampaa on keksiä itselle päälle laitettavaa, kun mitään ei tahdo kaapista löytyä. Tosin juuri siivosin 1,5 Ikean kassillista turhaa vaatetta pois ja sain järjestettyä vaatekaapin uudelleen.

    Olenkin jonkin verran saanut hillittyä itseni ja miettinyt kaksi kertaa, onko oikeasti tarvetta.

    Ja tuo nyppykampa on muuten todella hyvä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vau, hieno urakka tuo vaatekaapin läpikäyminen! Onnea siitä! :) Ja onnea myös tuosta opetellusta itsehillinnästä. Usein ostamatta jättämisestä tulee parempi olo kuin ostelusta. :)

      Muistutukseksi muuten sinullekin Tara että 31.8. on taas Siivouspäivä jolloin kuka tahansa voi pistää oman kirppiksen pystyyn lähes mihin tahansa. Siellä pääsee aika kivasti ylimääräisestä tavarasta eroon.

      Poista
  5. Täällä kommenteissa on nyt mainittu nyppykampa, onko nyppykampa ja kashmir-kampa sama asia vai onko kashmirille vielä erikseen ihan oma kampa? Kyselee eräs tietämätön hölmö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En voi olla ihan 100% varma, mutta luulen että kashmir-kampa ja nyppykampa on sama asia. On myös hyvin mahdollista että liityn kanssasi tietämättömien hölmöjen joukkoon.. ;)

      Poista
  6. Minullekin käy usein noin, että reikiä tulee nypynpoistajasta. Saa olla tosi varovainen ohuiden materiaalien kanssa. Mutta hauska laite, tulee aina hyvä mieli kun käytän sitä. Pienellä vaivalla vaatteesta saa taas uudennäköisen.
    Jostain syystä uudet syysvaatteet näyttävät aina niin kivoilta, että tekee mieli hankkia vähän kaikkea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävin juuri nypynpoistajalla läpi nyppyyntyneen Jumpin haalarini. Vaatteesta tuli kuin uusi ja nyt odotan innolla viileitä syysiltoja jolloin saan hypätä taas lämpöiseen haalariin. Jee! :)

      Mulla on ihan sama syysvaatefiksaatio kuin sinullakin. Ne on vaan aina just oikean värisiä ja tuntuvat ja näyttävät ihanan pehmeille jne. Vaikka rakastan yli kaiken kesää ja lämmintä säätä, niin kyllä syksy on pukeutumisen kulta-aikaa. :)

      Poista
  7. Hyvä aihe, itse jos ostan uusia niin myyn ensin vanhoja pois. Parasta on kun kaikki vaatteet mahtuu matkalaukkuun

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on Susanna hyvä periaate ja pyrin siihen itsekin. Kun uutta ostetaan niin kirppiskasa kasvaa samalla. Kunhan ei tuossakaan hommassa aleta liioittelemaan ja sallitaan jatkuvasti uusia ostoksia vanhojen vaatteiden tilalle. Järkevyys on tässäkin tärkeintä. :)

      Poista
  8. ihan vaan sattumalta osuin sun blogiin googlen hakusanalla miksi mä vain shoppailen tai jotain, mut kyllä shoppailussa on jotain hyvää esimerkiksi se tunne ja virikkeitä sillain niinku nyt on uusi juttu ja saa uusia ideoita ja mitä kaikkea aina löytääkään ja kuinka kivalta se tuntuu... et shoppaile pois, mut mä shoppailen vähän sieltä sun täältä eri kategorioista, en vain vaatteita... mut nyt loppu...vähäksi aikaa

    VastaaPoista