maanantai 21. toukokuuta 2012

Torilta ruokapöytään

tunnetila: ähky

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Vaikken ole mikään keittiöihme eikä ruoanlaitto kuulu intohimon kohteisiini, innostun silti aina kun löydän torilta kevään ensimmäisiä kotimaisia raaka-aineita. Viime viikonloppuna herkuttelimme ensimmäisillä kotimaisilla retiiseillä ja romaine salaatilla. Pidän molemmista mauista niin paljon etten halunnut sekoittaa salaattiin paljon muuta, mutta tehdäkseni siitä vähän ruokaisamman pilkoin joukkoon Arlan fetakuutioita. Päälle ripaus kukkaissuolaa ja mustapippuria myllystä, muuta ei tarvittu!

Espanjalainen luomuparsa maistui sellaisenaan voin ja parmesaanilastujen kanssa ja pääsipä parsa myös risottoonkin. Kaikissa risotto-ohjeissa muuten sanotaan, että risottoriisi kypsyy sopivaksi parissakymmenessä minuutissa. Pitääkö tuo keittoaika paikkansa kun kokkailette risottoa? Itse joudun keittämään riisiä AINA lähes tunnin ennen kuin siitä tulee sopivan pureskeltavaa. Käytän Risellan risottoriisiä, kannattaisiko vaihtaa merkkiä jos haluan valmista nopeammalla aikataululla vai missä on vika?

Lauantai-iltana pääsin kokkailemaan illallista puoli yhdeksän maissa ja parsarisotto oli valmista vasta kymmenen jälkeen. Ystäväni seurasi kokkaamistani valkoviiniä siemaillen ja kommentoi tuskastumistani puhelimessa miehelleen "Nina tossa kokkailee parsarisottoa eikä taida mennä ihan niin kuin Strömsössä." Alkoi oikeasti olla jo pinna kireällä kun oli kiljuva nälkä ja riisi vain pysyi kivikovana.

Onko Teillä vinkkejä risoton nopeampaan valmistamiseen vai onko juuri tuo tunnin keittäminen ja pitkä hauduttaminen tie herkulliseen lopputulokseen?   

14 kommenttia:

  1. Ongelmana tuossa risotossa taitaa olla se, että Risellan risottoriisi ei ole mitään oikeaa risottoriisiä. Suosittelen kokeilemaan esimerkiksi DiVellan Riso Arborio -risottoriisiä, jota löytyy useimmista ruokakaupoista. On vähän kalliimpaa, mutta monin verroin parempaa. Yleensä risottoon käytetään nimenomaan Arborio-riisiä ja ainakin minulla yleensä noin puolisen tuntia keittoaikaa riittää. Katso blogistani ohje sienirisottoon, sitä soveltamalla voi tehdä myös parsarisottoa (olen näköjään kyllä unohtanut mainita kunnon risottoriisistä, mikä on tärkeä osa risoton onnistumisessa!): http://nautiskellen.blogspot.com/2012/04/sienirisotto.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Sini vinkistä, arvelinkin syyn olevan tuossa riisissä. En tiedä miksi ostan sitä aina uudelleen ja uudelleen. :) Ja kiitos linkistä, viimeisimmän postauksen valkosipulietanat näyttävät täydellisille ja aion testata niitä pikimmiten. Nam nam!

      Poista
  2. Käytä arborio-risottoriisiä, niin johan pitäisi valmistua ajoissa. Ja kun keittelee tarpeeksi pienellä tulella rauhassa ja muistaa lisätä tarvittaessa lisää nestettä, niin hyvää tulee.

    Parsa on kyllä niin hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei, eli se tosiaan on tuo riisi mikä mättää. Hyvää siitä aina lopulta on tullut mutta pinna palaa kun hellan vieressä saa seisoa tunnin hämmentämässä. En kyllä osta tuota Risellaa enää koskaan! :)

      Poista
  3. Oih, kun teillä on ollut ihanan näköiset ruoat pöydässä. Emmi niitä tuossa kehuskelin eilen kun juteltiin :-) Minä en ole vielä koskaan uskaltanut kokeilla itse tehdä risottoa, mutta ehkä näillä ohjeilla nyt viimein ja sillä oikealla risottoriisillä :-)

    Aurinkoista päivän jatkoa sinne Helsingin suuntaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi Kay, onpa kiva kuulla jos Emmi on kehunut ruokia. Minusta kun tuntui että kun hän täällä seurasi tuskaista kokkailuani niin päällimmäisenä oli mielessä "Mitä ihmettä tuo naisen aikoo minulle syöttää?!!!" :)

      Aurinkoa sinnekin, täällä on ollut aivan fantastisen upea päivä ja edelleen lämmintä on yli +20. Ihanaa!

      Poista
    2. Kiitos, neiti suloisuus! :)

      Poista
  4. Parsa on kyllä ihan parasta ja annoksesi aivan ihanan näköisiä. Viikonloppuna ostin Turun torilta kaksi puolen kilon nippua parsaa kolmella eurolla. Oli hinta kohdallaan! Nyt iski kauhea retiisihinku. Uusi torireissu tässä on sitten tehtävä mitä pikimmiten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, jopas olet löytänyt edulliset parsat! Taisin maksaa yhdestä 250 gramman luomuparsapaketistani jo tuon 3€. Täytyypä seurata torihintoja jos täälläkin tärppäisi.

      Kiva muuten että tykkäät retiiseistä. Ne on ihan liian aliarvostettuja herkkuja. Käyvät hyvin vaikkapa naposteluun jos tekee mieli jotain puputtaa kun katsoo vaikka telkkaria.

      Poista
  5. Mä teen risoton Jamie Oliverin ohjeella. Hän suosittelee käyttämään Arborio- tai Carnaroli-risottoriisiä. Ohjeen mukaan riisin kypsyminen kestää n. 20min, mutta mulla on yleensä mennyt vähän kauemmin, mutta ei tuntia. Olen tainnut kerran kokeilla Risellan risottoriisillä ja se ei meinannut kypsyä millään. Nykyään käytän vain Scottin Arborio risotto -riisiä (saa Stockmannilta ainakin). Tärkeintä on kuitenkin, että ruokailijat odottavat risottoa, eikä risotto ruokailijoita :)
    Herkullisia ruokia olet tehnyt. Yksinkertaiset ruoat hyvistä raaka-aineista on parhaita. Italialaiset sen tietää, jos ketkä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, tällä kertaa ruokailijat tosiaan odottivat risottoa, kyllästymiseen asti. :)

      Samaa mieltä tuosta yksinkertaisten ruokien erinomaisuudesta. Esimerkiksi lempparipizzani taitaa olla ihan perus Margarita johon tulee vain juustoa ja tomaattia. Useimmiten ruokiin tungetaan aina ihan liikaa kaikkea ja maut tuppaavat sekottumaan liikaa. Simppeli on hyvä! :)

      Poista
  6. No höh :O Me ollaan käytetty Risellaa ja ainakin omasta mielestäni sillä on tullut ihan jees risottoa, n. puol tuntia olen kaiketi sitä keitellyt. Tosin, mä en kyllä varmaan edes tiedä, millaiselta sellainen ns. oikea risotto edes maistuu tai millaista sen riisin pitäisi ns. valmiina olla! ( tosin, tiedän että ostamani Via valmisruokarisotto oli kamalin, kamalin ruokakokemus, jos siis sen risottoriisin pitäisi olla sellaista epämääräisellä tavalla kovaa, haluan ehdottomasti keittää tulevaisuudessa omat risottoni silkkisen pehmeiksi!). Mutta täytyykin ens kerralla kokeilla noita hifistelyriisejä, nyt sopivasti risottoriisit pääsivätkin loppumaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten ihmeessä sä saat Risellan kypsäksi puolessa tunnissa? Mulla se ei kypsy ikinä millään. No, yhtä kaikki, mä vaihdan merkkiä. :)

      Poista
  7. Kokemukseni mukaan arborioriisinkin keittelyssä menee kyllä kauemmin kuin pakkausohjeessa mainitaan, mutta merkittävästi parempaa siitä ainakin tulee! Pienellä lämmöllä kypsyttelemällä pääsee parhaaseen lopputulokseen, turha kiehuttaminen ei ainakaan nopeuta prosessia. Parempia riisejä kokeiltuani en pystyisi enää palaamaan Risellaan. Itse ostan arborioni Stockalta (yleensä hamstraten Hulluilta päiviltä), mutta luulisi muistakin hyvin varustelluista kaupoista löytyvän.

    VastaaPoista