sunnuntai 30. maaliskuuta 2008

Luomua ja ahdistusta

Tunnetilat: harmi ja kiukku

Muutama päivä sitten päätin parantaa tapani kuluttajana ja siirtyä käyttämään luomutuotteita elintarvikkeissa niiltä osin kun se on mahdollista. Eilen marssin innokkaana kauppaan, ostoslistalla mm. kurkkua, salaattia, tomaattia, omenoita, jogurttia ja kananmunia. Luomumunia olen käyttänyt jo vuosia, joten niiden sijainti kaupassa oli tuttu ja ne päätyivät ostoskoriini ensimmäisenä.

Hevi -osastolla alkoi olo käydä 10min. harhailun jälkeen tukalaksi. Minne kaikki luomutuotteet on piilotettu? Odotin osiota: luomu, mutta tuotteet olikin ripoteltu minne sattuu. Luomusalaattia ja -kurkkua en löytänyt ollenkaan. Pitkällisen hakemisen jälkeen ylähyllyltä löytyi luomuomenat. Pakattu kolmen kappaleen pakkauksiin, päällä MUOVI ja omenoilla vielä paketissa erillinen alusta. Mitä ihmettä? Missä pakkausten ekologisuus? Halusin sitä paitsi ostaa neljä omenaa. Kyllä, juuri 4kpl. Olisiko pitänyt tyytyä vain kolmeen, vai ostaa kaksi muovipakkausta? Päätin vielä harkita omenoiden määrää ja siirryin ostamaan tomaatteja.

Tomaatit löysin helpommin, mutta nekin oli pakattu muoviin. Tällä kertaa tarjolla oli neljän kappaleen pakkaus. Tomaatteja tarvitsin kuusi. Entäpä sitten luomutomaattien hinta? Neljän kappaleen pakkaus maksoi 4,05€. Kappalehintaa tomaatille tuli yli euro. Vertailun vuoksi ladoin pussiin kuusi (haluamani määrä) hollantilaista, irtomyynnissä ollutta, tomaattia. Pussin hinnaksi tuli 0,89€. Kappalehinta tomaatille alle 15senttiä!

Harmittaa ihan vietävästi! Luomu on näemmä tarkoitettu hyvätuloisille sinkuille. Kuinka moni perheenäiti ostaa viisi pakettia luomuomenoita pitääkseen perheensä tyytyväisenä muutaman päivän? Pelkkä pakkausjätteen määrä hirvittää.

Päivän saldo: luomukananmunia ja luomujogurttia, salaatti kotimaista mutta ei luomua, tomaatit hollannista, omenat ranskasta. Kurkun jätin ostamatta kun kiukutti jo niin kovasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti