keskiviikko 29. huhtikuuta 2009

Pietari

tunnetila: väsynyt mutta onnellinen

Vihdoin kotona! Vaikka reissussa on aina kivaa niin ei ole kodin voittanutta! Kaksi ulkomaanmatkaa viikon aikana tuntuu olevan ainakin minulle liikaa. En ymmärrä kuinka työkseen jatkuvasti matkustelevat ihmiset jaksavat moista rumbaa. Viikko reissussa ja kaupan päälle tulee viikko univelkaa. Onneksi perjantai on vapaapäivä, taitaa mennä tämä vappu nukkuessa..

Mutta sitten itse asiaan, eli matkoihin. Olin siis viime viikolla työmatkalla Pietarissa kolme päivää. Yövyimme Sokos Hotel Vasilievskyssä. Hotelli oli hyvin kaunis ja palvelu toimi. Alla kuva huoneesta jonka jaoin työkaverini kanssa. Huoneessa oli erikseen wc ja kylpyhuone. Tämä lisäsi viihtyvyyttä kun huoneessa asui kaksi naista joiden herätyskellot soivat aamulla suunnilleen samaan aikaan ja molempien aamutoimet vaativat onnistuakseen tilaa puuhastella peilin edessä.


Järjestin itse kyseisen matkan tiimillemme, joten varasin järjestetyn ohjelman lisäksi runsaasti vapaa-aikaa kaupunkiin tutustumiseen. Olihan kyseessä ensimmäinen kerta kun pääsin tutustumaan tuohon upeaan paikkaan. Pietari on kaunis kaupunki ja sää suosi reissulaisia tällä kertaa. Tuntien kävelyretket sisälsivät niin kulttuuria, arkkitehtuuria kuin shoppailuakin. Kaikkea sopivassa suhteessa. Alla kuva eräästä maailman kuuluisimmista museoista, Eremitaasista.


Huolelliseen museokierrokseen menisi päiviä, joten valitsimme kiinnostavimmat täsmäkohteet ja tutustuimme tällä kertaa vain Ranskan taiteeseen mm. 1800- ja 1900-luvuilta. Picasso, Renoire, Monet, Manet.. Kaikki vanhoja tuttuja ja paljon nähtyjä taiteilijoita, mutta aina teoksissa on jotain uutta ja pysäyttävää. Ihastuin valtavasti Kees van Dongenin maalaukseen Lady in a Black Hat jonka näin tuolla ensimmäistä kertaa. Halusin jakaa teoksen kanssanne, joten nappasin taulusta kuvan. Kaunis, eikö totta?


Pitkien kävelyretkien jälkeen nautimme herkullisia illallisia shampanjan kera. Kasvis- ja kalaruokia oli tarjolla yllättävän paljon, joten pärjäsin matkalla paremmin kuin olin kuvitellut. Yhtenä iltana illallistimme ravintolassa nimeltä The Idiot. Herkullista ruokaa, hyvä palvelu ja hyvin kohtuulliset hinnat. Suosittelen ravintolaa joka löytyy osoitteesta 82, Moika Emb. Alakuvassa maltoin ottaa kuvan juustokakusta ennen sen ahmimista parempiin suihin. Ja tämänkin jälkiruoan huuhdoin alas shampanjalla, totta kai. Venäläinen shampanja on hyvin edullista, maku ei tosin ole ranskalaisen veroinen. Oikein hyvä korvike kuitenkin!
Vaikka kiertelimme paljon vanhoja ja upeita kauppakeskuksia Nevski Prospektilla (ylempi kuva 1800-luvulla rakennettu kauppakeskus Passazh, alempi kuva Gostinnyj dvor -kauppakeskus jossa oli edustettuna mm. kaikki maailman merkittävimmät muotitalot) mukaan ei lähtenyt tältä reissulta lainkaan vaatteita tai kenkiä. Vaatteet ja kengät olivat Pietarissa pääosin samanhintaisia tai kalliimpia kuin Suomessa. Kiertelin sitä paitsi oikeastaan vain luksuskauppoja ja hiplailin haltioituneena mm. Givenchyn uutuuksia. Givenchyn käsilaukku tosin oli jo matkalla kanssani kassalle, kunnes totesin että ostaisin sen vain merkin takia enkä maksaisi siitä niin paljon jos se olisi jonkin muun muotitalon luomuksia. Järki siis voitti ja palautin laukun hyllyyn. Ihanaa luonteen lujuutta! Laukku olisi ollut nimittäin -40% alennuksessa..

Vaatteet jätin tältä reissulta ostamatta mutta halusin tuoda kotiin jotain oikein venäläistä. Ostin siis pari pulloa venäläistä shampanjaa ja venäläistä suklaata. Tuotepakkaukset, varsinkin suklaissa, olivat hyvin kauniita.


Paras löytö matkalta oli kuitenkin Eremitaasin kirjakaupassa käteeni osunut "The Little Dictionary of Fashion" by Christian Dior. Kirja oli ainoa kappale ja pelastin sen heti mukaani. Kirjassa itse herra Dior kertoo muodin kulmakivistä A:sta Z:aan.
Kirja on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 1954 ja on täynnä kauniita kuvia ja täyttä asiaa. On upea nähdä kuinka jo 1900-luvun puolivälissä kirjaksi painetut totuudet pitävät edelleen paikkansa. Kuten sanonta kuuluu: muoti vaihtuu mutta tyyli pysyy.

Summa summarum: Pietariin täytyy päästä uudelleen! Kolmessa päivässä ehti nähdä vain pienen palan Pietarin pintaa, seuraavalla kerralla täytyy sukeltaa syvemmälle. Turistille myös Pietarin ostosmahdollisuudet jäävät näyttävästi esillä olevien kalliiden tuontitavaroiden varjoon. Pietarin läpikotaisin tunteva työkaverini kertoi, että esim. valko-venäläiset tuotteet (mm. vaatteet ja kengät) ovat laadukkaita ja hyvin edullisia. Niitä voidaan siis metsästää ensi kerralla!

9 kommenttia:

 1. Tervetuloa takaisin.

  Pietari on aivan ihana kaupunki, mutta kolme päivää siellä on aivan liian vähän. Minusta tuntuu, että kolme viikkoakaan ei minulle riittäisi.

  VastaaPoista
 2. Ooh mikä kirjalöytö! En ole tuollaisesta kuullutkaan =) Kivaa että työn ohessa ehtii vähän rentoutuakin ja tehdä löytöjä ...

  VastaaPoista
 3. Itse en Pietarista tykkää, en kaipaa takaisin. Toisaalta kaupunki on ehkä muuttunut edukseen, onhan visiitistäni jo hmm...apua 14 vuotta!!! Ystäväni oli silloin siellä töissä. Kyllä varmaan on muuttunut! Tuolloin siellä ei tuntunut olevan mitään ostettavaa, paitsi herkullisia, halpoja makeisia. Ja jotenkin liikkuminen siellä tuntui niin vaaralliselta, vaikka ystäväni tuntikin kaupunkia.

  VastaaPoista
 4. Mä taas olen haikaillut Pietariin jo monta vuotta, mutten vielä ole päässyt. Ehkä ensi vuonna 8tulen sitten uudelleen kurkkaamaan tämän postauksen :)). Upean näköinen muuten tuo eremitaasin rakennus, hienon kuvan onnistuit napsaisemaan!!!

  Arvaa aloinko kuolaamaan, skumppaa ja muita herkkuja <3

  VastaaPoista
 5. Shandi: Kiitos, on kiva olla kotona! Kolme viikkoa voisi olla aika jossa Pietarin keskustan saa jotenkin haltuun. Kolmessa päivässä jäi vain halu nähdä lisää.

  Rhia: Sanos muuta, tuo kirja on ihana! En malta olla selailematta sitä koko ajan. :)

  melina: Pietari on varmasti ihan eri kaupunki nyt kuin 14 vuotta sitten. Kannattaa käydä tarkistamssa. Siellä ei pelottanut yhtään vaikka kuljin metrolla ja pimeään aikan yöllä. Tosin en liikkunut siellä juurikaan yksin.

  Joy: Suosittelen! Pietari on hieno paikka. Ja siellä olisi vielä kivempaa jos puhuisi venäjää.. Illalla korkkaan tuon pinkin shampanjan, toivottavasti on hyvää. :)

  VastaaPoista
 6. Pietariin olisi tosi kivaa päästä käymään uudelleen, viitisen vuotta sitten kävin pikavisiitiillä ja kaupunki jäi kiinnostamaan!

  (Pilkunviilausta: shampanjaa valmistetaan vain Ranskassa Champagnen alueella, mutta toki venäläinen kuohuviini on hyvää!)

  VastaaPoista
 7. Tämä ei ainakaan helpottanut matkakuumettani.:)

  VastaaPoista
 8. Lilli: Tuli tuosta viilauksesta mieleen kun noissa pulloissa (ja ruokalistoissa ja kaikissa) lukee aina shampanja niin onkohan shampanja venäjäksi kuohuviini? Ja jos on niin mikä on venäjäksi shampanja? :) *hekottelee*

  MouMou: Hups, sori! :) Mutta jos olet menossa Pietariin niin ota vinkeistä vaari: hotelli on kaunis ja Idiotissa kannattaa käydä syömässä.

  VastaaPoista
 9. Pyorin tanaan kaupungilla ja tormasin tohon Diorin kirjan uusintapainokseen. Olin jo ostamassa sita sulle, mut sit alko raksuttaan... Sullahan olikin se jo =( Pitaa ostaa vissiin itelle jos vaikka rinkkaan viela mahtus =)

  -Ellu

  VastaaPoista