sunnuntai 22. tammikuuta 2012

Melkein päästä varpaisiin

tunnetila: hämmästys

Image and video hosting by TinyPic

Kävin aamupäivällä äänestämässä. Olin huomaamattani pukeutunut äänestysreissulle teemaan sopivasti, eli pelkästään kotimaisiin vaatteisiin. Jokainen päälle valikoitunut vaatekappale oli kotimaista tuotantoa, laukkua ja hanskoja myöten. Ainoastaan kengät on ostettu Australiasta.

Kotimainen kenkäsuunnittelu on viime vuosina noussut aivan uudella volyymilla suuren yleisön tietoisuuteen ja useita lahjakkaita suunnittelijoita on tullut omine mallistoineen ja merkkeineen kuluttajien saataville. Nykyään juhlissa tanssitaan Parikoilla, Finsk piristää rohkeampien kuluttajien trendikkäitä asuja ja tennarikansa vannoo St. Vacantin nimeen.
Mutta missä on kotimaiset talvikengät? Sateelta jalkoja suojaa Nokian kumpparit ja paukkupakkasilla erinomaisuutensa näyttävät Lahtisen huopikkaat. Kuka valmistaisi lämpimällä vuorimateriaalilla vuoratut, kosteaa säätä kestävät talvikengät, jotka olisivat ulkonäöltään naisellisemmat ja sirommat kuin Sievin maiharit?

Image and video hosting by TinyPic

takki Your Face,
kaulaliina ja alustoppi Marimekko,
neule ja housut Samuji, laukku Lumi,
nahkahanskat Seppälä
, kengät UGG Australia

Voiko olla totta että maassa, jossa talvi ei ole vain vuodenaika vaan myös mielenlaatu, ei valmisteta joka säähän sopivia, lämpimiä ja kivannäköisiä talvikenkiä? Kertokaa jos tiedätte jotain mitä minä en tiedä. Jokainen havainto kotimaisista talvikengistä otetaan ilolla vastaan!Ps. Jos kaipailet itsekin kotimaisia talvikenkiä tai haluat vaihtelua ulkomaisiin Soreleihin, Timberlandeihin ja muihin talvikenkiin, käy tykkäämässä blogikirjoituksestani täällä. Voit voittaa liput ensi perjantaina järjestettävään Finnish Catwalkin kutsuvierastilaisuuteen!

10 kommenttia:

 1. Janita, Pertti Palmroth

  VastaaPoista
 2. Mää oon huomannu vaan niin raadollisen asian, että suomalaiset eivät ole valmiita maksamaan siitä kotimaisuudesta. Varsinkin jos tuote vielä valmistetaan Suomessa, nousee tuotteen hinta kovemmaksi kuin Aasiassa tai Keski-Euroopassa valmistettu. Muutoinkin isommilla esim. eurooppalaisilla brändeillä on suurempi mahdollisuus kilpailla hinnalla, kun volyymit ovat suuremmat. Mutta varmasti rakonsa olisi jollekin suomalaiselle kenkäsuunnittelijalle, joka panostaisi sekä designiin että ilmastonmukaiseen käytännöllisyyteen.

  Suomalaisia myös ihan fiksunkin näköisiä malleja tarjoaa myös Pomar, joka tosin kokoaa kenkänsä Virossa.

  Ai niin, ja Ugg Australia on amerikkalainen Decker's corpin omistama brändi. Vain nimi ja alkuperäinen malli viittaavat Australiaan.

  VastaaPoista
 3. Anonyymi: Kiitos muistutuksesta! Noiden merkkien kengät olen mieltänyt +50 naisille malleiltaan sopiviksi, kaipaisin vähän nuorempaa otetta omiin talvipopoihini. Tosin mallistot ovat voineet muuttua sitten viime tarkistelun, täytyypä tsekata.

  maissi: Hintakysymys on ollut totta viime vuosiin asti, mutta nykyään musta tuntuu että ihmisten ostovolyymi ja -halukkuus voisi olla vähän toista.

  Ja ah, Pomar, tuo merkki oli unohtunut kokonaan. Tutustutaan, kiitos!

  Ja vielä, nämä UGGini on ostettu oikeasti Australiasta ja on myös valmistettu siellä. Nämä ovat siis aidot UGGit, eivät ne amerikkalaiset mitä aitoina ympäri maailmaa myydään. Ystäväni asuu Tasmaniassa UGGin tehtaan lähellä ja näitä kenkiä käyttää siellä maalaismummot jotka käyvät näillä lampolassa lampaita hoitamassa. Tämän aidommaksi UGGit ei siis voi enää mennä. :) :)

  VastaaPoista
 4. Mulla on kotimaiset valkoiset lapikkaat, joissa on karvavuori, taisi olla lammasta jopa. Eli törkeen lämpimät!

  Mutta onko Your Face kotimainen merkki? En ole tiennytkään.

  VastaaPoista
 5. Broadway by Mantere

  VastaaPoista
 6. Vimps: Oih, lapikkaat on ihan mahtavat! Olin hyvin lähellä saada myös itselleni lapikkaat. Työkaveri kertoi viime talvena että hänellä on vanhat lapikkaat kaapissa turhan panttina. Kerroin että jos koko on sopiva voisin ostaa ne häneltä pois. Hän hämmeätyi ja totesi: "Jos sinä huolist lapikkaat niin niiden täytyy olla tulossa muotiin. En annakaan niitä kenellekään vaan pidän itse." Äh, se niistä lapikkaista. :)

  Ja kyllä, Your Face on kotimainen merkki ja kuuluu samaan lahtelaiseen tehtaaseen kuin esim. Luhta. En tiedä missä tuotteet nykyään tehdään, mutta tykkään merkin jutuista aika paljon. Viime vuosina varsinkin kengät (esim. korkkarit, saappaat ja kävelykengät) on olleet merkillä hyvin kauniita.

  Anonyymi: Mantere, kiitos anonyymi!!! Manterehan on viime vuosina uudistunut je teki myös yhteistyökampanjan Minna Parikan kanssa. Täytyy tarkistaa miltä talvimallisto näyttää.

  Vanhoja, laadukkaita kotimaisia kenkävalmistajia tuntuu löytyvän enemmänkin. Kukaan uuden polven suunnittelijoista vain ei ole lähtenyt talvikenkäbisnekseen mukaan. Aika erikoista..

  VastaaPoista
 7. Olen kävellyt Pertti Palmrotheillani kaksi viimeistä talvea. Vaikka perusmallisto on mummomainen, joukosta löytyy mielestäni myös kovin trendikkäitä ja nuorekkaita vaihtoehtoja. Pertin jokasäänsaappaat ovat aivan mainiot - ja tyylikkäät! Harmittaa, että niitä ei kohta enää saa. Surulline pala suomalaista kenkäsuunnittelua loppui.

  VastaaPoista
 8. Hanna: Tulin myös itse surulliseksi kun kuulin Palmrothin kohtalosta. Palmrothin kesämalleissa on ollut viime vuosina kauniita kenkiä, varsinkin korkkarit jota otettiin uudistuotantoon 60-luvulta (tai jotain vastaavaa..) oli hyvin kauniit. Talvikenkiä en ole harmikseni heiltä löytänyt.

  VastaaPoista
 9. Vai olikos se niin, että Manterekin teki konkan? En ole varma.

  VastaaPoista
 10. Anonyymi: Voi ei... Tuosta en ole varma, mutta kävin katsomassa Mantereen viimeisimmän malliston ja täytyy sanoa, etten osannut kuvitella yhtään malliston paria omissa jaloissani.. Harmi.

  Olisi ihana päästä uudistamaan malleja tai tehdä joku täysin uudelle kohderyhmälle suunniteltu avaus jollekin kotimaiselle merkille.

  VastaaPoista