sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Hellävaraista vaatehuoltoa

tunnetila: tyytyväisyys

Image and video hosting by TinyPic

Minulta on kyselty paljon mitä kaikkea ostin reissusta syksyn aikana. Päätin etukäteen etten osta mitään mitä en tarvitse. Toki tekosyyllä "tämä on ihana muisto tästä syksystä" ostin vaikka mitä kivaa mitä en ihan välttämättä olisi tarvinnut, mutta suurimmaksi osaksi kaikki hankintani olivat kohtuullisen järkeviä. Yksi satsauksistani oli kunnollinen kashmir-harja ja setti herkkien tekstiilien hoitoaineita.

Pari vuotta sitten törmäsin New Yorkin matkallani The Laundress -merkkiin ja ihastuin sen ekologisiin puhdistusaineisiin, tai oikeammin niiden pakkauksiin niin paljon, että raahasin useamman purkin pesuaineita Suomeen. Tuotteet ovat käytössä osoittautuneet toimiviksi ja riittoisiksi joten halusin nyt ostaa sarjasta lisää tuotteita. (Tuotteita saa Suomestakin, olen ostanut itselleni jotain sarjan tuotteita mm. ihanasta Mariankadun Olkkarista.)

Image and video hosting by TinyPic

Suurin osa neuleistani alkaa olla kashmiria ja olen haaveillut kunnollisesta kashmir-harjasta jo pitkään. Edullinen kashmir-kampa on ajanut asiansa muutaman vuoden ajan, mutta nyt kun törmäsin tukevaan ja laadukkaanoloiseen kashmir-harjaan ostin sen heti. Samalla nappasin mukaani muita tarpeellisia juttuja joilla saan pidettyä herkät neulokset ja silkit kunnossa.

Delicate Spray freesaa silkit ja vähentää niiden pesun tarvetta (ellei vaatteessa ole tahroja jotka vaativat ehdotonta pesua), saman tekee Wool & Cashmere Spray kashmir- ja villatuotteille. En ole koskaan pessyt kashmir-neuleitani vaan olen hoitanut niitä ainoastaan tuulettamalla, mutta nyt kun löysin hyvin hellävaraisen pesuaineen niin saatan uskaltautua kokeilemaan pesua jos tahroja tulee.

Sarjassamme "aika turhia mutta söpöjä" ostin vielä samaan sarjaan kuuluvat pyykkipojat. Kuivatan pyykkejä hyvin harvoin ulkona (meillä on kuivausrumpu eikä parveketta), mutta pyykkipojat olivat niin söpöjä että ostin ne silti. Eiköhän niille vielä joskus käyttöä löydy.

Saako Suomesta muuten vastaavia tuotteita muilta sarjoilta? Olen pähkäillyt esimerkiksi tuon silkin raikastamisen kanssa pitkään ja nyt kun löysin sitä varten kehitellyn tuoteen tartuin siihen heti.

7 kommenttia:

  1. Hmm.. kiinnostavaa! Mulla on käsin pesua varten Laundressin pesuaine ja siitä tykkään kovin. Miten noita käytetään? Suihkutteletko vain vaatteseen ja annat sen tuulettua? Mistä ostit kyseiset putelit, mietin vain, että mihin suuntaan niitä etsimään :)

    -Pee

    ps. Täällä tulee kylmää vettä päin naamaa ja on ihan sumuista. Ei kannata siis harmitella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pee, onpa ihana kuulla että siellä on kamala sää. Kiitos tiedosta, piristi! :D

      Tilasin nuo kaikki The Laundressin nettikaupasta. Ei sitten ollut ihan mutkaton toimenpide... Heidän nettikauppansa kun ei hyväksy ulkomaisia luottokortteja jos tilauksen toimitusosoite on Jenkeissä. Pienen taistelun ja erinomaisen asiakaspalvelun jälkeen homma kyllä toimi ja paketti tuli ovelle muutamassa päivässä.

      Edellisellä reissulla ostin omat tuotteeni Dean&DeLucasta, valikoima ei siellä tosin ole kovin laaja.

      Poista
    2. Ja juu, siis suihkuttelen sprayn hennosti vaatteeseen ja annan tuulettua.

      Poista
    3. Noista on ollut vähän kummallisia valikoima monessakin kaupassa, joten juuri noita tuotteita ei ole osunut silmään missään.. Täyty siis pitää silmät auki, tai tilata suosiolla netistä.

      Ja joo huokaus noiden nettikauppojen ja ulkkarikorttien kanssa.. kummallista säätöä.

      -Pee

      Poista
  2. Mä kyllä pesen kashmirit koneessa villapesuohjelmalla ja hyvin pärjäävät, henkarissa kuivatan. Oon käyttänyt Perlana-peusainetta niihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hui, mä en IKINÄ uskaltaisi!!! :) Mullakin on Perlanan pinkkiä pesuainetta hellävaraiseen pesuun, se saattaisi käydä tuohonkin tarkoitukseen. Mutta siis, mä en oikeastaan pese mitään villaa koskaan. Kerran pesin Filippan merinovillaisen neuletakin käsin ja se alkoi vetää heti taskun saumoista. Sen jälkeen en ole edes ajatellut pistäväni mitään villaista lähelle vettä. :) :)

      Poista
  3. Villa (myös siis merino ja kashmir) on siitä täydellinen materiaali että jos siihen ei tule tahroja eikä hirveän tunkkaista hajua niin sitä ei välttämättä tarvitse pestä juuri koskaan, sehän on luonnostaan hieman likaa hylkivä materiaali. Ja siksipä villaisille tuotteille yleensä riittää ihan pelkkä tuuletus. Toki aikaa myöden voi tapahtua hieman nuhraantumista, joten raikastava pesu saattaa olla tarpeen jos näin on käynyt.

    Pesen omia villavaatteitani aika harvoin, villaisia neuleita en juuri koskaan. Paikallista tahranpoistoa saatan suorittaa jos vahinko sattuu. Omasta kokemuksesta sappisaippua on hellävarainen kaikille materiaaleille ja yleensä käytän sitä. Nykyään sitä saa myös nestemäisenä jos ei jaksa palasta veistellä hiutaleita ja liottaa niitä liuokseksi.
    Kashmir-neuleita en (vielä) omista joten niiden puhdistuksesta mulla ei ole kokemusta mutta esim Vixen Vintage-blogia kirjoittava Solanah on tehnyt tutoriaalin vintage-kashmirneuleen pesusta, tuolla --> http://blog.caseybrowndesigns.com/2010/12/how-to-wash-a-wool-sweater/

    Filippan neuleeseen olisi saattanut auttaa se että pesun jälkeen taskun saumat oiotaan muotoonsa. Valmistustekniikasta riippuen saumakohdat saattavat käyttäytyä pesussa eri tavoin kuin muu neule, joten pieni venytys/muotoilu kosteana auttaa palauttamaan alkuperäisen muodon. En toki voi vannoa että tästä olisi apua, mutta kokeilla kannattaa aina. Villaista neuletta voi myös höyryttää. Eli jos neuleessa ei ole yhtään tekokuituja vaan se on 100% villaa niin rohkeasti neule silityslaudalle, pingotetaan se sileäksi. Esim tässä tapauksessa taskun kohdan voi ronskisti venyttää oikeaan muotoonsa, kiinnitetään alustaan nuppineuloin. Otetaan vaippaharsoa, kastellaan se märäksi ja puristetaan valuva vesi pois. Levitetään kostea kangas höyrytettävän kohdan päälle, painetaan kuumalla raudalla kevyesti niin että sihisee. Ja vot, kiristävät kohdat palautuvat oikeaan muotoonsa. HUOM! Höyrytys ei missään tapauksessa sovi millekään akryyli-tai muille tekokuitua sisältäville neuleille. Sinulta ei varmastikaan sellaisia edes löydy, mutta tiedoksi muille jotka sattuvat tämän viestin lukemaan :D

    VastaaPoista