tiistai 13. maaliskuuta 2012

Mietteitä muodin eettisyydestä

tunnetila: pohdiskeleva

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Kaltaisilleni, maailman lähes mustavalkoisena näkeville, olisi silloin tällöin paikallaan pieni värikylpy. Oman ihanan värikylpyni koin eilen illalla kun vietimme Palonissa eettisen muodin iltaa. Palonin omistaja Minna Särelä, oli kutsunut kevään värejä pursuilevaan liikkeeseensä kiinnostavia ihmisiä keskustelemaan eettisestä muodista, sen nykyisyydestä ja tulevasta. Omia ajatuksiaan aiheesta jakoivat kanssamme malli Kirsi Pyrhönen, Vietto-ekomuotimerkin suunnittelija Minna Kaartinen sekä Pia Ranna Kierrätystehdas Ry:stä.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Jokainen keskustelijoista uskoi ekologisen- ja eettisen muodin muuttuvan hiljalleen tämän hetken muoti-ilmiöstä pysyvämpään suuntaan, omaksi muodin alakseen, ja vastuullisen kuluttamisen yleistymiseen. Aina löytyy toki ihmisiä, jotka eivät piittaa vaatteiden alkuperästä, tai joita ei kiinnosta muu kuin vaatteiden edullinen hinta, mutta kestävä kehitys ja lähiruoan rinnalle noussut uusi käsite "lähivaate" alkavat olla jo hyvin monille tärkeitä. 

Uskon myös itse ekologiseen ja eettiseen ajatteluun, mutta tiedän, että kun olemme tottuneet saamaan puseron H&M:ltä kympillä, tuntuu aika hurjalle maksaa samankaltaisesta tuotteesta satasta. Omassa nuoruudessani (hah, tuntuupa siitä olevan kauan aikaa) vaatteet maksoivat paljon. Ei ollut H&M:ää, ei Gina Tricotia. Siitäkin huolimatta 100€ puserosta tuntuu minusta nykyään aika kalliilta. Miltä tuo summa kuulostaa Ginan "kertakäyttökulttuuriin" tottuneista nuorista? Mitä pitäisi tapahtua että tuo sukupolvi muuttaisi kulutustottumuksiaan?

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Täytyisikö edullisimpien vaateketjujen luopua "halpaa ja useita mallistoja vuodessa" mentaliteetista jotta ihmiset alkaisivat miettiä kulutustottumuksiaan? Esimerkiksi keskustelijana Palonin paneelissa ollut suunnittelija Minna Kaartinen kertoi, että hän ei suunnittele useita, ei edes kahta (kevät/kesä ja syksy/talvi) mallistoa vuodessa. Hänellä on pysyväismallisto joka elää ja muuntautuu suunnittelijan mukaan, ja näiden vaatteiden rinnalle tulee joitain uusia juttuja. Jos koko ajan ei olisi uusia ärsykkeitä tai uutta ostettavaa tarjolla, hiipuisiko kuluttaminen?

Entäpä jos edullisemmat vaateketjut alkaisivat hiljalleen nostaa omia hintojaan, vaikkapa viime aikoina valtavasti kallistuneen puuvillan hinnan vuoksi? Jos ketjuvaate maksaisi 40€ ja eettisesti tuotettu vaikkapa 70€, tarttuisiko kuluttaja silloin mielummin hieman kalliimpaan, mutta eettisempään vaihtoehtoon, vai merkitsisikö tuo 30€:n hintaero edelleen liikaa?

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Olen aiemminkin kirjoittanut Palonista, hieman vajaa vuosi sitten Eerikinkadulle avatusta konseptimyymälästä, joka keskittyy eettiseen muotiin. Tuotteita hankitaan ympäri maailmaa ja jokaisen tuotteen tuotantoketjun täytyy olla läpinäkyvä ja eettisesti hyväksyttävä. Jokaisessa myynnissä olevassa tuotteessa on lappu jossa kerrotaan tuotteen taustoista, esim. kuka tuotteen on valmistanut.

Mitäs sanotte, mikä saisi Teidät muuttamaan kulutustottumuksianne eettisempään suuntaan? Onko nykyisin ostamisen esteenä vaatteiden ulkonäkö, hinta tai vaikkapa vaikea saatavuus? Kävin viime viikolla Milttonilla katsastamassa kotimaisten suunnittelijoiden tulevia mallistoja. Lähes jokainen suunnittelijoista liputti eettisyyden ja ekologisuuden puolesta. On hienoa huomata, että tuota uudeksi trendiksi noussutta ekologista lähimuotia löytää nykyisin jo aika helposti. Jos vain tietää mistä etsiä.

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

5 kommenttia:

 1. Hyvä aihe postaukselle. Ite kuulun noihin h&m-vaatteiden kuluttajiin. Laatu ei ole erityinen, mutta hinta merkkaa aika paljon kun se kuukausiraha on se 30 euroa. Kalliita vaatteita ei ite tarvii ostaa, ja ne tuleekin yleensä hommattua vähän tasokkaammista paikoista, mut aina ei oo varaa miettiä sitä eettisyyttä ja muuta vastaavaa. Mut joo, sit ku on aina enemmän rahaa nii vois alkaa kattomaan vähän tarkemmin mistä niitä vaatteita ostaa ja näin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa Hanna että sinä nuorena ihmisenä ajattelet noin! Tosi kiva kuulla. Niin moni tottuu tuohon halpojen vaatteiden jatkuvaan osteluun ja he jatkavat sitä vanhempanakin. Toki ostan itsekin halpoja juttuja jos kivoja löydän, mutta yritän ainakin panostaa laatuun niin paljon kuin on varaa. Tämän vuoksi alet on paras shoppailukaverini. :)

   Poista
 2. Mielenkiintoisia ajatuksia. Harmittaa hirveästi etten päässyt flunssan takia paikan päälle kuulemaan aiheesta. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, olisipa ollut kiva jos sinäkin olisit ollut paikalla! Ensi kerralla sitten! Ja pikaista paranemista!

   Poista
 3. Allekirjotan täysin tuon väitteen siitä, että ihmiset ovat tottuneet liian halpaan. Päivittäin joudun töissä (olen myyjä) perustelemaan tuotteiden hintaa, miksi mikäkin maksaa ja kuuntelemaan asiakkaiden valitusta kuinka a) ennen oli halvempaa tai b) miksi jossain muualla on halvempaa. Osa ymmärtää, että se missä tuote on valmistettu, kuka sen on valmistanut (merkki) ja mistä tuote on valmisistettu kaikki vaikuttavat omalta osaltaan. Ja sitten vielä se, että minä seison siinä sitä asiakkalle selittämässä. Toki isossa (marketti)ketjussa on erilaiset kapasiseetit hankkia tuotteet ja myydä ne halvemmalla, kuin pienemmässä erikoistavaraliikkeessa, jossa sinua myös palvellaan.

  VastaaPoista