tiistai 12. toukokuuta 2009

Voi itku ja ällötys

tunnetila: yäkyäkyäk

Ajattelin laittaa päälleni Thaimaasta tammikuussa ostamani mustan neuletunikan. Vaatetta henkarista irroittaessani huomasin tunikan pääntien revenneen ikävästi saumasta. Olin juuri käyttänyt ompelukonetta joten hetken harmiteltuani surautin reiän koneella umpeen. Repeämä oli kuitenkin niin näkyvässä kohdassa ettei pääntiestä tullut enää hyvä. Muutaman käyttökerran jälkeen ikävästi revennyt tunika harmitti. Vaate ei nimittäin ollut edes halpa, ja kaiken lisäksi tykkäsin sen mallista ja siististä rentoudesta taskuineen kaikkineen tosi paljon. Hetken vaatetta murehdittuani keksin sille uuden elämän ja päätin, että otan tunikan juhannuksena mökkivaatteeksi: lämmin, pehmoinen ja tyylikäs sekä vähän rikki. Mikäs sen parempi mökkivaate?!

Painoin neule-episodin mieleni perukoille muutamaksi tunniksi ja illalla ajattelin järjestellä vaatekaappia. Talvivaatteita kaapin takaosaan ja hyllyille tilaa kevyemmälle vaatekerralle. Ensimmäinen neule minkä nostin hyllyltä oli Philosophy Blues Originalin harmaa nappineule. Ilahtuneena muistin että tässä neuleessa on lyhyet hihat joten voin jättää sen tämän hetken käyttövaatteiden joukkoon. Paitsi mitä näinkään kun ryhdyin sovittamaan neuletta?


Neuleen selässä oli reikä! Laskin äkkiä päässäni 1+1 = kaksi rikkinäistä neuletta. Ei kai.. Ei voi olla.. Hyi olkoon, onko vaatekaapissani koita tai turkiskuoriaisia?! Hyi hitto hyi hitto! Kiljuen kaavin kaikki hyllyt tyhjiksi ja heitin vaatteet kasoihin lattialle. Ravistelin ja tarkastin jokaisen vaatteen mutta enempää tuhoja en löytänyt, enkä jälkeäkään itse tuholaisista.

Mistä nyt tiedän onko kaapissani ei-toivottuja vierailijoita, vai oliko vain sattumaa että löysin kaapista samaan aikaan kaksi reikäistä neuletta? Mustan tunikan repeäminen saumasta voi johtua liian lähelle reunaa tehdystä ompeleesta ja mahdollisesta vaatteen liikaa venyttämisestä, mutta miten selitän itselleni reiän kohtuullisen uudessa ja vähän käytetyssä neuleessa, keskellä selkää? Uskallanko enää laittaa vaatteita kaappiin vai joudunko säilyttämään niitä kasoissa makuuhuoneen lattialla? Ja miten ostorajoitteeni, uuden vuoden lupaukseni, käy, jos vaatteet tuhoutuvat tätä vauhtia enkä saa ostaa tilalle uusia?

Hyi hitto! Mitä mä nyt teen? Kaikki vinkit ja kertomukset omista kokemuksista otetaan ilolla vastaan. Auttakaa, ystävät kalliit!Ps. Mies lupasi hommata kaapin täyteen seetripuun paloja, mutta miten sitä ennen desinfioin/myrkytän kaapin että uskallan sinne enää mitään laittaa? Vai riittääkö pelkät seetripuun palat? Tai sitten jos kaikki olikin vain sattumaa ja olen itse jäänyt johonkin naulaan tms. selästäni kiinni tuo neule päällä enkä muista koko juttua...

26 kommenttia:

 1. Toivottavasti vain sattumaa.. :(

  VastaaPoista
 2. Fiksuja kuoriaisia teillä, kun syövät reiät selkäpuolelle. Meillä iskevät aina rintamukseen, kun päättävät aterioida. Ja aloittavat aina niistä kalleimmista = parhainta villalaatua (jopa sitä kashmiria) olevista. Sekoitemateriaalit jättävät sikseen, mutta 100% villa kelpaa kyllä.

  Viime aikoina tosin meno on käynyt hillitymmäksi, liekö sitten setrinappuloiden ansiota. Kuolema koittaa kaikille mustaharmaille kuoriaisille kaiken varalta. En myrkytä, mutta litistän. Ja säilytän kaikkein rakkaimmat neuleet minigripeissä.

  VastaaPoista
 3. Mikkan: Voi että, niin minäkin toivon että kaikki olisi ollut vain sattumaa!

  Ami: Arvaa vaan tarkistinko heti ensimmäisenä kaikki neuleet joiden lapussa mainitaan kashmir?! Mutta joo, harmillista tässä on se, että tuokin Philosophyn neule on 100% merinovillaa enkä edes omista sekoitemateriaaleista olevia neuloksia. Eli kaappini on täydellinen herkuttelupaikka vaikka koko ötökkäsuvulle! Hyi olkoon!

  Ärsyttävän yleisiä nuo öttiäset tuntuvat olevan. Töissäkään kukaan ei edes hätkähtänyt kun kerroin itse tapahtuneesta järkyttyneenä.

  VastaaPoista
 4. Hui, mä kyllä varmaan neuroottisena ihmisenä tilaisin tuholaisekspertin paikalle, ja hui, taidankin tästä mennä siivoamaan omaa vaatekaappiani..:O Mä tiedän ei-kivoja kokemuksia ötököistä, en henkilökohtaisesti, mutta tiedän siis :( juuri tuon takia olen itse lähes neuroottinen, kuvittelen tyyliin vaatteista lähtenyttä nukka ties miksi ötököiksi :(( Mutta toivotaan, ettei nyt olisi mitään ötököitä, ei ole kivaa jos vaatteet tuhoutuu ja muutenkin se tunne :(

  VastaaPoista
 5. Kuoriaisia varten olen käyttänyt joskus sellaista hyönteiskarkotesuihketta, joka sai ainakin minut aika pyörryksiin (ehkä tehosi myös pienempiin eliöihin?) Mutta sen jälkeen sprayn haju jäi aika tiiviisti kaappeihin...

  Mut jos et nähnyt mitään eläväistä, niin ehkä kyseessä oli vain sattuma?

  VastaaPoista
 6. Kyllä kokemuksia on, tosin yhtään vaatetta ei ole vielä tietääkseni tuhoutunut, mutta niitä öttiäisiä on kyllä näkynyt aina välillä (useimmiten kuolleena). Hain heti kaupasta Biokilliä ja seetripuuöljyä (tujumpaa kuin ne palat) ja ruiskuttelin tehosiivouksen jälkeen vaatekaapin nurkat täyteen. Nyt niitä ei ole näkynyt vähään aikaan (osaavat kyllä piiloutua kuulemma kaikenmaailman koloihin kun valot laittaa päälle), luojan kiitos. Seuraava askel on kyllä soitto isännöitsijälle ja tuholaistorjujalle, jos ei kotikonstit tepsi. Tehokas siivoaminen auttaa myös pitämään ne loitolla, talostahan ne ei kuitenkaan poistu ilman myrkytystä. Toivotaan, ettei ole kyse turkiskuoriaisista, mutta valitettavan yleisiä ne ovat vanhoissa taloissa. :(

  VastaaPoista
 7. Niin ja pakasta kaikki sun villa yms. vaatteet viikon verran tai sanota niitä kuumassa saunassa, niin pitäs ainakin toukkien kuolla. Niitä kun ei kuulema näe silmällä. Niitä ötököitä/toukkia tulee helposti kirpparivaatteiden yms. mukana, jos ei heti pese niitä kuumassa vedessä tai pakasta ennen käyttöön ottoa.

  PS. Vihaan ja ällöän kaikenlaisia turkiskuoriaisia ja sokeritoukkia, mutta rakastan asua vanhoissa taloissa. Dilemma...

  VastaaPoista
 8. Kaikki neuleet muovipusseihin, jos on niitä kuoriaisia. Tosin toi harmaapaita on voinu jäädä vaan kiinni johonkin ja revetä. Kaikki täällä ehdotetut varatoimenpiteet voi kuitenkin olla tarpeen. Kyllä se siitä, ne on paljon pienempiä kuin sinä eikä niitä välttämättä edes ole!

  VastaaPoista
 9. Turkiskuoriaisia ei yleensä näe päivänvalolla. Paras ajankohta niiden etsimiseen on iltahämärissä. Parhaita paikkoja niiden bongaamiseen ovat jalkalistojen vierustat, huonekalujen taustat ja vaatekaappien alaosat. Turkiskuoriaisen toukka muistuttaa sokeritoukkaa mutta on väriltään tummempi ja selvästi raidallinen. Itse turkiskuoriainen on musta muutaman millin mittainen pallura jota on vaikea havaita sillä se liikkuu iltahämärässä lentäen. Seetripuupalikat estävät kuoriaisten laajamittaista invaasiota ja auttavat pitämään ne poissa, mutta koska kyseessä on rakenteissa elävä hyönteinen ei pelkällä seetrillä niitä kokonaan hävitettyä saa. Punaseetrisuihke on myös kätevä, seetripuupaloja kannattaa ajanoloon suihkia silloin tällöin niinn tuoksu pysyy voimakkaampana. Itse pidän seetripuupaloja aina vaatekaapeissa. Niitä saa myös kätevinä renkuloina joita voi ripustaa henkareiden koukkuihin. Kerrostalossa turkiskuoriaisen hävittäminen on käytännössä aika hankalaa sillä se vaatii koko talon perusteellisen desinfioinnin (tuholaistorjuntaan erikoistuneet liikkeet suorittavat). Vaatteiden pakastaminen ja saunottaminen toki auttavat estämään kuoriaisen lisääntymistä.
  Uskon kuitenkin että jos turkiskuoriaisia komeroissasi olisi niin reikiä olisi varmasti paljon enemmän kuin kaksi.

  Koista mulla ei ole kokemuksia.

  VastaaPoista
 10. Omg ihmiset, mistä noista setripuupaloja saa? En ehkä kestäisi jos rakkaimmat vaatteet rei'itettäisiin käyttökelvottomiksi... Ja lupaan ja vannon että tästä lähtien pakastan kaikki kirppisvaatteet!

  VastaaPoista
 11. Itse olen tehnyt turkiskuoriaishavainnot reikien lisäksi niistä tyhjistä kuorista, kun toukat ovat kuoriutuneet ja lähteneet lipettiin. Kylmä ja kuuma tosiaan auttavat. Olen lukenut, että toiset säilyttävät aina parhaat cashmirinsa pakastimessa!

  Me toimme vanhasta kivitalosta muuttaessamme ilm. mukanamme kys. kuoriaisia ja meillä kävi tehomyrkyttäjä asunnossa kaksi kertaa eikä ole enää kuoria/reikiä näkynyt ja kolme vuotta on jo mennyt. Koputan puuta, ettei näkyisikään..

  Hei kuule, millainen se löytämäsi cashmirvillan nypynpoistaja/kampa olikaan, kun Turun stockalla ei kukaan ollut kuullutkaan kyseisestä "ihmelaitteesta"?

  VastaaPoista
 12. Kiitos kaikille vinkeistä, ne tulevat tarpeeseen.

  Salka: Juu, oikeastaan vaatteista viis, niitä saa aina uusia, mutta se tunne kun tietää että asunnossa on muitakin kuin mieheni ja minä on ällöttävä, ja varsinkin kun tietää noiden puuhastelevan omiaan silloin kun itse nukun.

  Ilona: Toivon edelleen sattumaa, mutta just jotain sprayn tapaista haluaisin itsekin hankkia tappamaan ne kaikki. Kill kill, hirvittävä angsti päällä. :)

  Anna-Maria: Samat sanat: rakastan vanhoja taloja yli kaiken, mutta vihaan öttiäisiä. Mutta Biokill ja seetripuuöljy lisätään ostoslistalle ja neuleet pakastetaan justiinsa.

  Nooruska: Ihanan lohduttavasti sanottu: ne on paljon pienempiä kuin sinä! Kiitos, tuli heti parempi mieli. :)

  Rhia: Kiitos perusteellisesta infosta. Ja toiseksi viimeinen lauseesi helpotti myös oloani. :)

  Anonyymi: Samat sanat! :) Seetripuun paloja löytyy ainakin luontokaupoista, esim. Helsingissä Kampin kauppakeskuksen alakerrasta. Tein jo tutkmusta asian tiimoilta..

  mj: Mäkin olen kuullut tuosta kashmirin säilyttämisestä pakastimessa mutta se tuntuu vähän oudolle.. :)

  Kashmirkampa on puoliympyrän muotoinen muovikampa, jonka kampaosa on hyvin tiheäkudoksista metalliverkkoa. Karhea metalliverkko kuulostaa "rankalle" pehmeään kashmiriin verrattuna mutta on kashmirin kanssa korvaamaton!

  VastaaPoista
 13. shit.. toivottavasti ei ole kuoriaisia, se on melkoinen, jopa mahdoton urakka saada ne pois! Mutta niistä pitäis kyllä löytyä jälkiä, eli kaapista pitäis kai löytyä niitä toukkakoteloita?

  VastaaPoista
 14. Ei niitä näy, ne huomataan yleensä vasta kun reikä on jo syöty paitaan.. Minkälainen se teidän vaatekaappi on? Onko se vanhaa puuta?

  VastaaPoista
 15. Stockmann myy sekä seetripuu-tuotteita että Biokilliä.

  Joo, ja tosiaan ötökät helposti vie uuteenkin asuntoon eli jos muutatte, niin kannatta pestä, saunottaa tai pakastaa kaikki tavarat ennen muuttoa ja laittaa ne välittömästi käsittelyn jälkeen tiivisiin muovipusseihin.

  VastaaPoista
 16. Nelliina: Shit, sepä juuri! Katsoin kaapin tarkkaan mutten löytänyt sieltä mitään kuorijäämistöä tai muutakaan epäilyttävää.

  Iris: Jep, vaatekaappini on yhtä vanhan kuin talommekin (rakennettu 1911). Kaappi on nimittäin sisäänrakennettu seinään. Mutta ei se kyllä puuta ole vaan betonia seinät, vain hylly on puuta.

  Anna-Maria: Ääh, kuulostaa hirmuisen työläältä.. Onneksi (ainakaan toistaiseksi) ei ole muuttoa tiedossa. Asunto on oma ja tykkäämme asunnosta valtavasti.

  VastaaPoista
 17. Meilläkin turkiskuoriaisen toukat näyttävät tykkäävän erityisesti merinovillasta; NY:stä raahaamani merinovillapaita meni kuin nakit ja ranskalaiset lastenkutsuilla, vieressä lojunut kasmir-puuvillasekoiteneule oli koskematon.

  Kaappien perusteellinen siivous, myrkyttäminen BioKill -suihkeella ja seetripuurenkaat ja palat toimivat meillä. Mutta miten parantaa omat, tapahtumasta jääneet traumat ilman vahvaa lääkitystä...?

  VastaaPoista
 18. IrmaG: Vasta huomenna ehdin kauppaan hakemaan tappovehkeitä mahdollisille öttiäisille, toimivaa lääkitystä itselle vielä etsitään.. :)

  Mutta tämäpä näyttää olevan yllättävän yleinen vitsaus.

  VastaaPoista
 19. Kaikenlaiset tuhohyönteiset ei ole ollenkaan niin harvinaisia kuin kuvitellaan. Jopa luteita ja torakoita on paikoitellen alkanut taas ilmestyä kaupunkiasuntoihinkin (kuulin uutisista).

  Turkiskuoriaisissa on inhottavaa se että ne leviää kuin rutto ja niiden täydellinen hävittäminen on pitkän ja vaativan puhdistuksen takana. Muitakin tuholaisia tulee kotiin usein mm. ulkomaisten ruokapakkausten mukana. Esim minä sain joitakin vuosia sitten riisihärön rusinapaketista. Puolet kuivaruoka-kaapista meni roskiin, mutta onneksi elukasta pääsi helposti eroon, kunnon siivous riitti. Mutta niinkuin joku lohduttavasti totesi, ne on kuitenkin paljo pienempiä kuin me eikä ne yleensä ole sinänsä mitenkään vaarallisia, ainoastaan vähän ällöttäviä =)

  VastaaPoista
 20. Vielä siitä kammasta..
  Miltä osastolta löytyi ja oliko jotain merkkiä? Olen ihan tuskassa kiertänyt ympäri Turkua hakemassa vastaavaa ja ajattelin, että on kai laitettava ystävä Helsingissä asialle. :)

  VastaaPoista
 21. Rhia: Hyi olkoon, luteet ja torakat!!! Mutta juu, nämä eliöt eivät ole vaarallisia, mutta hyvin ällöttäviä ja tulevat kalliiksi jos napostelevat satasen neuleita tuosta vaan. :)

  mj: Ostin kamman ompelutarvikeosastolta ja oli se jonkun merkkinenkin. Voin tarkistaa merkin illalla kotona, tai sit voin käydä ostamassa sellasen sulle ja laittaa postiin. Ei maksa monta euroa. :) Jos haluat että haen sen sulle niin laita sähköpostia. Autan mielelläni.

  VastaaPoista
 22. Turkiskuoriaisia ei tietääkseni voi hävittää. Ne onnistuvat piiloutumaan tosi pieniin paikkoihin, eli myrkyttäessä pitäisi koko asunto tyhjentää ja samalla myös naapuriasunnot. Vanhoissa taloissa niitä on lähes aina. Ja nehän syövät kaikkia luonnonkuituja. Jos omistaisin kashmiria, säilyttäisin neuleita pakastimessa

  VastaaPoista
 23. Monet ötökät ovat ihmisille hyödyllisiä, esim sokeritoukat syövät likaa. Ihmisen kulmakarvoissakin asuu vaikka mitä ölliäisiä, ei niistä pääse eroon. Mutta ikävää se on jos ne pilaavat vaatteet. Meillä turkiskuoriaiset on syöneet trikooseenkin reikiä.

  VastaaPoista
 24. Matroskin: Kiitti vaan tosta kulmakarva-ajatuksesta. Alkoi heti kulmakarvoja kutittaa. :) Mutta tottahan se on. Ja jos nyt selviää että miellä on turkiskuoriaisia niin mä alan täyttää kaappiani keinokuituvaatteilla. Pääsee paljon helpommalla. :)

  VastaaPoista
 25. Hyh, kun luki näitä kommentteja alkoi joka paikkaa kutittaa ja nurkissakin ehkä jotain vilistelee!!

  Hyviä neuvoja oli tullutkin onneksi paljon, parempi varmaan olla ylivarovainen ja putsata/saunottaa/pakastaa kaikki! Ehkäpä kalleimmat aarteet kannattaa siirtää toistaiseksi toiseen kaappiin, ainakin kunnes on varmaan ettei ötököitä ole.

  VastaaPoista
 26. Voi itku tosiaan -- löysin juuri melkein täsmälleen samanlaisesta PBO:n elämää ihanammasta merinovillaneuleesta samanlaisia reikiä rinnasta. Valitettavasti niitä oli vielä paljon enemmän :(.

  Toivottavasti sun taistelusi on toukokuun jälkeen päättynyt voittoisasti, mulla se on juuri alkanut...

  VastaaPoista