perjantai 22. toukokuuta 2009

Tekohengitystä

tunnetila: tyytyväisyys

Vaikka omistan neljä paria Lindexin suosikkihousujani (kuvia mm. täällä, täällä ja täällä), olen käyttänyt jokaisen parin lähes puhki. Ei housuissa onneksi reikiä ole, mutta sadan pesun jälkeen housut olivat enemmänkin harmaat kuin mustat. Olin jo heittää hyvästit housuille kunnes päätin antaa niille vielä hetken jatkoaikaa. Hain kaupasta mustan pesukonevärin ja pesaisin neljä paria ohutta puuvillaa olevia housuja yhden väripaketin ja 500g:n suolamäärän kanssa koneessa. Ja kas, housut ovat jälleen mustat ja sain niille rutkasti lisää käyttökertoja. Pesukoneväri maksoi noin 10€ ja suola on lähes ilmaista, joten tässä projektissa tuli huikea säästö. Suosittelen kaikille vaatteiden uudelleenvärjäystä! Myös pelkkään värinpalautukseen on olemassa oma aineensa, mutta tällä kertaa valitsin hommaan ihan tekstiilivärin.


Seuraava pesukoneprojekti liittyy uuden pesuaineen käyttöönottoon. Kuinka moni VIHAA mustiin vaatteisiin pesussa tulevia valkoisia raitoja, pesuainejäämiä? Jäämät on yksi pieni arkinen asia joka saa sappeni aina kiehumaan yli äyräittensä. Käytin ennen mustan pyykin pesuun Omo Capsules pesukapseleita, niistä vaatteisiin ei jäänyt jälkeäkään, ne vain puhdistuivat. Capsuleiden valmistus on nyt lopetettu (miksi kaikki parhaat asiat aina joko lopetetaan tai niiden koostumusta parannellaan ja ne muuttuvat huonommiksi?) enkä ole löytänyt yhtään pesuainetta joka tekisi puhdistustyönsä kunnolla. Olen laittanut sähköpostia Omo-infoon mutta sain sieltä takaisin liudan kysymyksiä: laitoitko liikaa ainetta tai liikaa vaatteita, missä asteessa pesit pyykkisi jne. Olen laittanut ainetta vähän, paljon, sopivasti, olen myös vaihdellut pestävien vaatteiden määrää, mutta jäämiä vaatteissa on AINA.

Käytän nykyään mustalle pyykille mustan pyykin nestemäistä pesuainetta, mutta aina tietyt puuvillaiset vaatteeni näyttävät pesun jälkeen tältä:


Kuvan housut on otettu suoraan pyykkinarulta ja joutaisivat suoraan takaisin pesuun. Housujen puhtaaksi harjaamiseen menee paljon aikaa, vaivaa ja ennen kaikkea hermot, eikä jäämiä saa kuitenkaan täysin irti vaatteesta. Marssin viimeisimmän pettymyksen jälkeen Stockalle ja pyysin heitä myymään minulle pesuaineen josta pesun jälkeen on tuloksena puhtaat vaatteet. Sain käteeni tämän pakkauksen.

EcoZone ecoballs. Tuote on juuri tullut myyntiin Stockmannille eikä myyjättärellä ollut siitä omakohtaista kokemusta, mutta hän kertoi sen olevan maailmalla hyvin suosittu. Onpa The Independent -lehtikin valinnut EcoZone ecoballsin kymmenen parhaan vihreän taloustavaran listalle. Pakkaukseen kuuluu kaksi palloa joiden sisällä on "puhdistavia pallukoita" (sisältävät suoloja/nitraatteja), pari pakkausta lisää pallukoita lisätäyttöä varten sekä vaikeille tahroille tahranpoistoaine. Tällä pakkauksella pyykin saa puhtaaksi jopa 150 kertaa, sen jälkeen palluroita voi hankkia lisää tarpeen mukaan. Hintaa paketilla oli muistaakseni 25€.

Jos tuote toimii, minun ei tarvitse enää koskaan raahata kaupasta painavia (ja kalliita) pesuainepakkauksia! Huuhteluainettakaan tämän kanssa ei kuulema tarvitse, ei edes lakanoihin. Ihmeaine ei allergisoi, ei kuormita luontoa ja pesee myös villan, silkin tai muut päänvaivaa aiheuttaneet kuidut jos ne vain uskallat koneeseen laittaa. Näinköhän pääsin pesuainejäämien aiheuttamasta vitsauksesta irti ikuisiksi ajoiksi?! Ja vielä ekologisella ratkaisulla.

Olen pessyt ekopallolla nyt yhden koneellisen villapyykkiä ja uskaltauduin heittämään koneeseen myös vähän arvokkaamman BCBG MAXAZARIAn 100% lampaanvillaneuleen jonka pesukyltissä sanotaan: vain kuivapesu. Neule ei ole koskaan ollut näin pehmeä ja miellyttävä päällä kuin tämän pesun jälkeen! En tiedä mitä villalle pesussa tapahtui. Neuleen koko pysyi samana ja tuntu vain parani. Loistavaa! Lupaan raportoida tulokset heti kun seuraavan kerran pesen mustaa pyykkiä.

11 kommenttia:

 1. Kas, juuri meillä naristiin täsmälleen samasta asiasta. Pyykistä valtaosa on mustaa, ja varsinkin miehen kauluspaidat näyttävät varsin tökeröiltä pesun jälkeen. Muuten olen ollut nestemäiseen ja hajuttomaan Omoon tyytyväinen, mutta noi pesuainerantsut on sietämättömiä. Että taidan uskoa kerrasta ja marssia Stokkalle. Kiitos mahtivinkistä! :)

  VastaaPoista
 2. Bea: Ihmiset lentävät avaruuteen ja eläimiä kloonataan, miksei kukaan keksi pesuainetta josta ei jää jäämiä mustiin vaatteisiin?! Kysyn vaan! Tätä ainetta en ole vielä testannut mustien vaatteiden kanssa mutta toivon parasta!

  VastaaPoista
 3. Olisikohan nuo nyt niitä ns. pesupähkinöitä, joista veljeni jauhaa koko ajan. Olen ollut hippeilyä vastaan, mutta jos tuo kerran toimii, niin pakkohan noita on kokeilla! Nestemäinen pesuaine ei kyllä ole minulle jättänyt raitoja viime aikoina, mutta laitankin sitä yleensä aika säästeliäästi.

  VastaaPoista
 4. Mä kans bongasin noi joskus keväällä Sokokselta, mutta koska olen itse jo niin tottunut pesupähkinöiden käyttöön, niin ajattelin että turha noita kokeilla. Enkä tiedä miten ne pallurat sitten hävitetään, eikö ne ole ihan muovia? Vai käytetäänkö ne jotenkin uudestaan?

  Mä en ole muuten koskaan käyttänyt huuhteluainetta. En oikein edes tiedä mitä varten se on. Ja ollut silti ihan tyytyväinen puhtaaseen pyykkiini :) Ja kun monien juttujen kanssa ei edes saa käyttää huuhteluainetta niin helpompi kun ei käytä ollenkaan ;)

  VastaaPoista
 5. Pesukone kannattaa pari kertaa vuodessa "syväpuhdistaa" sitruunahapolla. Apteekista saa, 100g pussi maksaa muutaman euron. Hapot rumpuun ja ohjelmaksi kuumin ja pisin mahdollinen. Se vie kaiken kertyneen nöyhdän ja nukan koneen uumenista. Kannattaa kokeilla, uskoisin, että pidentää myös koneen käyttöikää.

  VastaaPoista
 6. oho, meille ei oo tullu mustiin vaatteisiin tollasia raituja, aika kurjan näköstä kieltämättä :/

  me naisissa oli just pieni maininta noista palleroista, en kyllä muista miten niitä kehuttiin tms.. kerro sitten kannattiko ostos :)

  VastaaPoista
 7. Meillä ei ole tullut pulveriraitoja vaatteisiin sen koommin kun vaihdoimme pyykkikonetta. Käytän vieläpä yleensä jotain pirkkaa tms halpapulveria pyykinpesuun. Omien kokemusten varjolla voisinkin epäillä, että vika on aineiden sijaan koneessa.

  VastaaPoista
 8. Meilläkään ei jää noita mustia raitoja vaatteisiin enää sen jälkeen kun vaihdoimme koneen. Pesuainemerkkikin vaihtelee eli en voi sitäkään kiittää.

  VastaaPoista
 9. Luettuani juttusi mä olen oikein jäänyt miettimään että mikähän hitsiläinen se aine sitten on kun "palauttaa" värin??
  Mun pieni pääni ei ymmärrä että mistä ja miten se väri takaisin siihen vaatteeseen palautetaan?? Onko se sama palautusaine kaiken värisille asioille? Pikkasen haiskahtaa kuluttajien huijaaminen tässä kyllä....

  VastaaPoista
 10. Mä olen myös miettinyt erään takkini värjäystä, kiva siis kuulla siis käyttökokemuksia väriaineesta! Moni ei varmaan rupeaisi värjäämään noin halpaa ja laadutonta takkia vaan ostaisi uuden sen sijaan, mutta minkäs teet, kun se on juuri se lemppari. :)

  Pesuaineraidoista on samoja kokemuksia kuin Midinetillä ja Shandilla eli vanha koneeni jätti raitoja kaikkiin vaatteisiin, nykyisellä taas ei jää mitään. Eli veikkaan myös, että pikemminkin koneessa kuin pesuaineissa vika.

  VastaaPoista
 11. Anna-Maria: Heh, ei ole hihhuleiden pesupähkinöitä nämä. :) Tämä on käsittääkseni joku kemiallisempi juttu mutta kuitenkin ympäristöystävällinen.

  Rva Herttainen: Palluroita ei hävitetä vaan ne kulutetaan loppuun. Muovisiin palloihin vaan lisätään uusia pesuainepalluroita mutta niitä ei oteta koskaan sieltä pois. Eli kaikki käytetään viimeistä pisaraa myöten ja muovipalloja voi täyttää loputtomasti. Jätettä ei jää.

  Heta: Hyvä vinkki, kiitos! Tyhjennän nukkasihdin usein ja pyöritän koneen tyhjänä, mutta kunnon uhdistusta hapolla en ole koskaan kokeillutkaan. Kiitti!

  Hyppysellinen: Epistä kun jotkut eivät joudu kärsimään pesuainejäämistä. :( Ei vaan, hyvä ettei teillä ole samaa riesaa. Ja kerron heti, kun olen pessyt ekan mustan koneelliseni, miten kävi.

  Midinetti: Voi hitto! Voisiko vika olla koneessa?! Meillä on uusi (ja kallis) kone mutta nyt kun mietin niin eipä raitoja tainnut jäädä vanhan koneen kanssa. Ei hitto! Hyvä kun sanoit!

  Shandi: Ja teillä sama juttu, koneen syy. Ei oikeesti tullut mieleenkään kun kerrankin satsattiin hienoon koneeseen.. Voi perhana!

  Joy: Mun mielestä se palauttaja on myös väriaine mutta ei niin vahva kuin tämä kunnon väri. Tällä värillä voi värjätä vaaleanpunaisen mustaksi mutta palauttaja vain sävyttää vaatteen. Palauttajia on vain mustille ja valkoisille vaatteille, en ole nähnyt niitä muille väreille.

  Olga: Ja siellä myös epäillään pesukonetta. Voi itkujen itku! Kalliit raidat on vaatteissa.. :(

  Takin värjäämisestä: suosittelen! Lempparitakille lisäaika on mahtavaa, vaikka kyseessä olisi halpakin tuote. Nämäkin housut on tosi halpoja mutta värjäsin ne silti ja olen tyytyväinen.

  VastaaPoista