torstai 25. marraskuuta 2010

Koettavaa New Yorkissa

tunnetila: muistelu

Image and video hosting by TinyPic

kuva

Jo pelkkä katuja pitkin tallustelu on New Yorkissa elämys. Nähtävää, koettavaa ja shopattavaa tulee taatusti vastaan jos suuntaat kävelyretkesi oikeisiin paikkoihin. Pelkästään Manhattanin eri alueet ovat täysin erilaisia, puhumattakaan New Yorkin muista hallintoalueista (Queens, Brooklyn, Bronx tai Staten Island). Teimme kerran kaverini kanssa New Yorkia kolutessamme niin, että suunnistimme heti aamusta metrolla Manhattanin eteläkärkeen ja kävelimme sieltä ylös midtowniin eri reittejä. Joka päivä maisemat ja tunnelmat olivat täysin erilaisia.

Hudson-joen vartta saaren vasemmalla puolella noustessamme kuljimme Tribecan, Sohon ja Greenwich Villagen läpi Chelseaan. Toisena päivänä nousimme ylös saaren itäreunaa ja poikkesimme reitillämme Chinatowniin, Little Italyyn sekä East Villageen. Jokaisella alueella oli täysin oma tunnelmansa ja tuoksunsa (tai siis hajunsa, ainakin jos puhutaan Chinatownista, hyh hyh!).

Image and video hosting by TinyPic

Ensimmäinen ja ehdoton kohde jokaiselle NY-turistille on Empire State Building. Ihan ylimpään kerrokseen asti ei tarvitse edes uskaltaa nousta, perustaso, jonne ensimmäinen hissi vie (muistaakseni 86. kerros), riittää mainiosti. Täältä näet koko Manhattanin ja pidemmälle. Olen aiemmilla reissuillani käynyt Empire State Buildingissa päivällä, tällä kertaa kävin siellä yöllä ja näin upean, lähes henkeä salpaavan valomeren. Mikä upea näky!

Image and video hosting by TinyPic

Tällä reissulla otimme myös lautan Staten Islandille (Staten Island Ferry) joka ohitti matkalla Vapauden patsaan valokuvausetäisyydeltä. Vapauden patsaalle liikennöidään myös omia reissujaan, mutta Staten Island Ferry on ilmainen eikä sinne ole useinkaan niin pitkiä jonoja mitä ainoastaan turisteja varten räätälöidyllä "nähtävyysreitillä". Päätimme kauniin sunnuntaipäivän kunniaksi käydä kahvilla Staten Islandilla mutta kahvittelu jäi haaveeksi. Kaikki kahvilat olivat sunnuntaina kiinni ja paikka vaikutti muutenkin hyvin hiljaiselta.

Image and video hosting by TinyPic

Muita "must see" kohteita New Yorkissa on mm. edellisessä postauksessa vilahtanut Times Square (mielellään yöllä), Wall Street (jonne kannattaa muuten mennä viikolla lounasaikaan, jestas mikä määrä komeita miehiä puvut päällä!!), kaunis Central Park sekä näin ennen joulua myös Bryant Park jossa oli jo viime viikolla käynnissä joulumarkkinat ja puisto oli täynnä pieniä ihania kojuja. Molemmissa puistoissa on talvisin myös luistinrata. Kuvassa (alla) olen luistelemassa Central Parkissa vuonna 2008. Vietin tuolloin syntymäpäivääni New Yorkissa ja kun sain valita kaikista maailman asioista sen miten halusin juhlia niin valitsin luistelun. Ja kyllä kannatti, oli tosi hauskaa!! Varsinkin kun juuri kukaan muu ei tuolla osannut luistella kunnolla... Tuossakin kuvassa näkyy ainakin yksi kaatunut. :)

Image and video hosting by TinyPic

New Yorkin huikeaa ilmapiiriä voi siis helposti aistia vaikka olisi budjettimatkalla. Luistelu ja Empire State Building toki maksavat, mutta käveleminen eri kaupunginosissa (ja vaikkapa legendaarisen Brooklyn bridgen yli) sekä lauttamatka ovat ilmaisia. Kulttuuririennot, mm. musikaalit Broadwaylla sekä monia tuonne matkustavia kiinnostava shoppailu, hoituvat myös omaa budjettia silmällä pitäen. Manhattanilta kun löytyy runsaasti luksusta (esim. 5th Avenue), mutta myös hyvin edullisia ostosmahdollisuuksia. Tästä kaikesta lisää omissa postauksissaan.

2 kommenttia:

  1. Aikoinaan ainakin Staten Islandilla oli mall, jossa hinnat oli noin 25-30% halvemmat kuin Manhattanilla. Sinne pääsi lauttasatamasta bussilla parilla taalalla. En toki tiedä miten nykyisin kun mun kokemukset on 90-luvun puolivälistä kun tuli majailtua siellä jonkun aikaa.

    Mitään muutahan siellä (SI:lla) ei siis ollutkaan.

    VastaaPoista
  2. Prefecta: Heh, sama tuli huomattua, Staten Islandilla ei tosiaankaan ollut yhtään mitään. Me ei siis nähty edes tuota kauppakeskusta.. :)

    VastaaPoista