perjantai 18. maaliskuuta 2011

Kaappi kuntoon

tunnetila: homma käytäntöön

Kirjoittelin hetki sitten vaatekaapin karsimiseen motivoivasta tavoitevaatteesta. Sain kirjoituksen jälkeen pari viestiä joissa kerrottiin lukijoiden innostuneen asiasta mutta kynnys vaatekaapin karsintaprojektin aloittamiseen tuntui liian suurelta. Oikeassa olette, projekti vie aikaa ja on aika työläs, mutta ah, niin palkitseva! Tässä (ainakin minulla toimiva) vinkki kuinka karsinta kannattaa tehdä.

Ensin tyhjennät kaikki vaatteesi kaapeista lattialle. Katselet hetken kasaa järkyttyneenä ja tarpeeksi pitkään kauhisteltuasi käyt kasan kimppuun. Poimit kasasta ensin vaatteet joita rakastat palavasti ja joita ilman et pärjää. Valitut vaatteet voit laittaa takaisin vaatekaappiin ja tämän jälkeen ihailet kuinka kauniilta nuo ennestäänkin ihanat vaatteet näyttävät järjestyksessä olevassa kaapissa. Tämän näyn jälkeen vaatekaappiin on usein kurjaa laittaa lisää vaatteita joten se vaikuttaa positiivisesti karsintasuoritukseen.

Seuraavaksi voit heitellä yhteen kasaan kaikki rikkinäiset (joita ei kannata enää korjata), liian kulahtaneet, venähtäneet ja muotonsa menettäneet vaatteet joita olet säästänyt kaapissa "mökille", tai "sit kun me tehdään remonttia niin nämä vaatteet päällä voin maalata" tms. muilla tekosyillä joita meiltä jokaiselta löytyy. Näistä vaatteista saa hyviä rättejä tai vaikkapa matonkuteita jos käsityöläisiä löytyy lähipiiristä. Jos et keksi vaatteille uudiskäyttöä heität nämä vaatteet roskiin. Valitettavasti lumppukeräystä ei Suomessa juurikaan ole, mutta rikkinäisillä tms. vaatteilla ei saa tukkia UFFin tai Fidan laatikoita. (Bonusvinkki: otan itse näistä vaatteista irti ehjät napit, usein vetoketjutkin, ja laitan ompelulaatikkoon mahdollista jatkokäyttöä varten).

Nyt sinulla on, tai ainakin pitäisi olla, edessäsi jo huomattavasti pienempi kasa vaatteita jotka vielä jaat kahteen osaan. Toinen osa "ihan kivat ja käyttökelpoiset" päätyy takaisin vaatekaappiisi, toisen lopullinen sijoituspaikka on kirpputori. Kaikki liian pienet vaatteet laitat armoa tuntematta kirppikselle. Ikävä sanoa, mutta aika suurella todennäköisyydellä et tule mahtumaan niihin enää koskaan. Ja jos joskus laihdut, niin silloin haluat ihan varmasti shoppailla uusia vaatteita uudelle upealle vartalollesi etkä luultavasti muistele neljä vuotta sitten kirppikselle laittamiasi farkkuja kaiholla.


Jos tuntuu ettet pysty karsintaan yksin pyydä hommaan joku kaveriksi. Olen itse ollut tekemässä vastaavia vaatekaappi-inventaarioita kavereiden apuna ja se on oikeasti palkitsevaa! Molemmilla on karsinnan jälkeen hyvä mieli ja samalla saa viettää aikaa kivassa seurassa ja ehtii höpötellä muistakin asioista. Ja mikä parasta, toisen kirppiskasasta saattaa tehdä samalla itselleen löytöjä.

Tässä siis ohjelmaa tulevalle viikonlopulle jos vaateähky vaivaa!

Ps. Minulla on myös yksi pahvilaatikko vintillä jossa säilytän aarteita. Vaatteita, joista ei voi ikinä milloinkaan luopua. Kaikkia muistoja ei siis kannata tuhota vaikka vaatepaljous kuinka ahdistaisi.

14 kommenttia:

 1. Joo, suosittelen Ninan tilaamista tähän projektiin ;) Siinä ei kauheesti saanut selitellä :D Nyt ois taas sama projekti käynnissä ja yritän tällä kertaa selvitä yksin. Nyt on jotain niin paljon parempaa tulossa tilalle, ettei tavarasta luopuminen ole tuntunut lainkaan pahalta. Ja kun kaikkea muuta on kertynyt jo viisi banaanilaatikollista (ja urakka vasta puolivälissä) niin ehkä vaatteiden kanssa voi olla vähän armollisempi ;)

  VastaaPoista
 2. Mä pystyn kyl karsimaan itse, mut se kirppistely! Ihan kauhee vaiva on laputtaa niitä ja käydä päivittäin siivoamassa pöytää, kun kirppis ei ole vieressä. Lopputuloksena voi olla, että pääsee just ja just omilleen ja joutuu kantamaan ne vaatteet takas...

  VastaaPoista
 3. Onneli: Heh, oli kiva olla karsinta-apuna. :) Tsemppiä uuteen projektiin, viisi banaanilaatikkoa kuulostaa hyvältä alulta!

  AnneVee: Kirppiskaman hinnoittelu on viheliäistä mutta varaa joskus pöytä esim. Valtterista. Vaikka koko viikonlopuksi. Sinne voit kantaa vaatteet sellaisenaan ja keksiä hinnat paikanpäällä. Ja jos varaat pöydän kaverin kanssa niin pääset aika varmasti voitolle.

  Mä päätin viimeksi kun olin Valtterissa myymässä että saan tuoda kotiin takaisin 10 vaatetta. Suurimman osan möin, kaksi kassillista vein kirppikseltä suoraan UFFin keräyslaatikkoon, osan annoin viimeisille ostajille ilmaiseksi ja päätös piti, toin vain kymmenen vaatetta takaisin kotiin.

  Jos varaat joskus pöydän niin voisin tulla kaveriksi myymään. Mulla ei tällä hetkellä taida olla kovin paljon myytävää mutta aina nyt sen verran että voin seuraksi lähteä. :)

  VastaaPoista
 4. Lähtisitkö? Se olis mahtavaa! Tuosta mun miehestä ei nimittäin oo myyntimieheks, asiakkaat kerkee jo toiseen kaupunkiin ennen ku se on saanu hinnan ulos suustaan.;D

  VastaaPoista
 5. AnneVee: Ihan hyvin voisin lähteä. Mietitään vaan ajankohta mikä sopii kummallekin.

  VastaaPoista
 6. Vaateähkyä ilmassa! Tämä projekti pitäisi toteuttaa, mutta se tuntuu todella vievän sen ikuisuuden.. huoh. Miten niitä "rätei ja lumpui" on tullutkin haalittua niin paljon vuosien varrella, muusta tavarasta puhumattakaan?

  Kirppispöytää on tullut pidettyä pari kertaa, mutta siinä on se huono puoli, että sen minkä saa omasta pöydästään myytyä, kantaa toisten pöydästä kotiin.

  VastaaPoista
 7. Voitaisko sopia, että seuraavalla kerralla kun tulet tähän suuntaan, niin otetaan illan proggikseksi meikäläisen vaatekaapin siivous, avuksi pullo punaviiniä ja myös Emmi seuraksi :)

  VastaaPoista
 8. Olga: Heh, mä olen aina kirppiksellä myymässä silmät kiinni. :) On nimittäin ihan totta että taskun pohjalle ilmestyvät kolikot tulee helposti tuhlattua viereisiin pöytiin. :)

  Kay: Sovittu!! (Tuo keikka vaan voi tulla minulle kalliiksi sillä saatan löytää vaatekaapistasi paljon aarteita itselleni. :) :) )

  VastaaPoista
 9. Käytännöllinen vinkki. Pitääpä toteuttaa joskus. Sulla on muuten kiva blogi:) Olen löytänyt tänne vasta hiljattain. Kivoja käytännön vinkkejä (kuten esim tämä postaus), vinkkejä järkevään kulutukseen ja piristeenä välillä päivän asu:)

  T: Ellu

  VastaaPoista
 10. Ihan mahtavia vinkkejä taas! :) Otan kokeiluun tuon "suosikkivaatteet ensiksi takaisin kaappiin"-teorian. Voisi toimia kohdallani, sillä vaatekaappi on aina mielestäni parhaimmillaan (tavaran määrän suhteen), kun puolet vaatteista on pesussa tai muualla. Pitäisi nimittäin käydä kaappia läpi nyt viikonloppuna, ensi lauantaina kun on pöytä varattuna Valtterista.

  VastaaPoista
 11. Ellu: Kiitos Ellu kivoista sanoistasi ja kiva että olet löytänyt tänne! Toivottavasti vinkeistäni on teille lukijoille hyötyä.

  Heidi: Oi, mahtavaa, olet saanut pöydän varattua! Ehtisinköhän tulla Valtteriin moikkaamaan... :) Onnea karsintaan ja myyntiurakkaan!

  VastaaPoista
 12. Loistavia ideoita! Ehkä saan kaapista karsittua näiden ohjeiden avulla osan pois. Alkaa taas hermo mennä kun ei muka aamuisin löydy puettavaa.

  VastaaPoista
 13. Rhia: Lupaan, että aamusi helpottuvat jos teet tämän inventaarion. (Paitsi että mulla on kaapissa tällä hetkellä niin vähän vaatteita että hankaluuksia tulee siitä. "Aina nää samat vaatteet, en halua!")

  VastaaPoista
 14. Tule ihmeessä jos satut sinnepäin! Hieman kyllä jännittää että missä välissä sitä ehtii vielä kertaalleen ratsata vaatekaapin ja lajitella vaatteet ennen lauantaita, tällä viikolla kun menoja tuntuu riittävän:) Toisaalta onneksi tavaraa on melkolailla jo ennestään kirppiskasseissa, mutta pieni lisäinventaario ei olisi haitaksi.

  VastaaPoista