sunnuntai 15. maaliskuuta 2009

FinnFashion

tunnetila: harmitus

Siivosin viikonloppuna kotiimme kasaantuneita aikakauslehtipinoja. Muotilehtien kasassa alimmaisena oli lehti nimeltä FinnFashion. Kyseessä on kyseisen julkaisun ensimmäinen numero jonka sain käsiini lehden julkkareissa keväällä 2007. Julkaisu käsitteli nimensä mukaisesti kotimaista muotia ja uusia nuoria tyylikentän tulokkaita. Lehden julkaisukielenä oli englanti ja ulkomaita tavoiteltiin kovasti.


Selailin lehteä muistin virkistämiseksi ja löysin mm. kauniita asuja suomalaiselta suunnittelijalta josta en ole lehdessä julkaistujen kuvien jälkeen kuullut sanaakaan. Alla itse kuvattu aukeama lehdestä. Aukeaman vaatteet Emilie Björnberg, kuvat Anton Sucksdorff, tyyli Tuomas Haapman, meikki Julius Sepponen, mallit Ida Brandilta ja Sirkku Paparazzilta.Jos en ole kuullut Emilie Björnbergistä kesän 2007 jälkeen, en ole myöskään kuullut mitään FinnFashion julkaisusta. Netistä selvisi, että lehti lopetettiin syksyllä 2008 neljän numeron jälkeen, lopettamisen syynä taloudelliset vaikeudet. (Uutinen elokuulta 2008) Kurjaa ettei kotimaiset muotilehdet menesty. Tosin menestymisen edellytyksenä on, että lehteä markkinoidaan ja mainostetaan joka tuutista niin, että ihmiset saavat edes tietää lehden olemassaolosta. Itse kävin lehden julkkareissa ja odotin mielenkiinnolla jatkoa, mutta kaikessa yltäkylläisyydessä unohdin pian koko lehden olemassaolon ja ostelin pian iltalukemiseksi vanhoja tuttuja Vogueja ja Ellejä. Kuinka moni teistä on muuten kuullut FinnFashionista?
Toisen aukeaman vaatteet Nina Jatuli, kuvat Anton Sucksdorff, tyyli Tuomas Haapman, meikki Julius Sepponen, mallit Ida Brandilta ja Sirkku Paparazzilta.


Muutenkin kotimaiset muoti-, tyyli- ja lifestylemediat jäävät helposti ulkomaisten medioiden varjoon. Useissa blogeissa vinkkejä uusista tuulista ammennetaan esim. Style.comista mikä onkin sivustona vertaansa vailla. Kotimaasta löytyy kuitenkin myös kiinnostavaa selailtavaa, esimerkiksi FashionFinland.com. Keskustelu ei sivustolla ole kovinkaan vilkasta sillä käyttäjät eivät ole löytäneet mediaa toivotulla volyymilla, mutta kotimaisia uusia tuulia ja muotiuutisia sivustolta löytyy mukavasti ja uutiset ovat, nimensä veroisesti, hyvin ajan hermolla.

Muistakaa, aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan!

13 kommenttia:

 1. Eikös Emiliella ole House of Björnberg -niminen putiikki Helsingissä? Muistelisin joskus lukeneeni siitä, myy käsittääkseni uniikkivaatteita :)

  VastaaPoista
 2. Ihan hyviä pointteja. Mua häiritsi FInnFashion-lehden ja muutaman jo unhoon painuneen muunkin samanhenkisen esityksen kanssa se, etten ymmärtänyt kelle niitä tehdään, pelkän suomalaisuuden kautta muotia lähestyminen (nimi oli oikeesti surkee valinta, ellei kyseessä ollut ulkoministeriön tukema turisteja SUomeen designin perässä -projekti, ja vaikka oli ollutkin) ei riitä minulle ostopäätökseen kalliin lehden kohdalla. Etenkään, kun sisältä kivoista kuvista huolimatta ei ollut kovinkaan antavaa. JOku senkaltainen mulle tuossa Fashion Finlandissakin mättää.

  Seuraan kyllä suomalaistakin muotijournalismia, ja omaehtoisempia projekteja, oikein hyviä tekijöitä ja mediaa on jo. Esim. Image on mennyt tuolla saralla hurjasti eteenpäin, sitten on nää Kasinot sun muut.

  VastaaPoista
 3. House of Björnberg tuli miullekki ensimmäisenä mieleen, siitä oli joskus aikoinaan Trendissä juttua, mutta sen jälkeen en oo kyllä kuullu mitään. Harmi sinällään koska ne vaatteet oli historia-henkisiä ja tosi kauniita! Muutenki tuntuu, että suomalainen muoti junnaa samojen nimien ympärillä vuodesta toiseen ja vaan sillon tällön putkahtaa joku uusi nimi median tietoisuuteen:/ Jospa se Project Runway-formaatti poikis vihdoin jotain uutta!

  VastaaPoista
 4. mä olen lukenut melkoisi juttuja netistä tosta haapmanista, joka oli ilmeiseti tuon yhden jututn stailannut. Hänellä oli jotain muutakin tekemistä tuon lehdenkin kanssa. tyyppi on ollut mukana kaikenlaisissa bisneksissä jotka ovat melko pian kaatuneet. Tyyppi tuli netissä tunnetuksi esittämällä toisten valokuvaajien töitä ominaan. Tuosta lehdestäkin ja sen toiminnasta on tullut luettua melko epäilyttäviä tarinoita keskustelupalstoilta. taisi siis olla pienen porukan huonosti suunniteltu kupla.

  VastaaPoista
 5. http://www.metrolive.fi/blogit/murusiakahvipoydalta/2008/06/01/kuuluisa-on-surullisenkuuluisa/1083/

  tuo linkki vielä jatkoksi tuohon edelliseen kommenttiini.

  VastaaPoista
 6. Sanni: Ai tuo on kyseisen neidon putiikki?! Enpä tiennytkään. Kiitos tiedosta!

  Sugar Kane: Aika tyhjältä tuo lehden eka numero minustakin vaikutti, siksi odotinkin mielenkiinnolla tulevaa. Mutta ei noussut lentoon ei. Imagea en ole lukenut aikoihin, ehkä pitäisi..

  Suhkur: Sielläkin ollaan valveutuneita, mahtavaa! Project Runway -tuotosta odotan hieman pelonsekaisin tuntein.. Toivotaan kuitenkin että sitä kautta löytyy uusia tulevaisuuden Paola Suhosia.

  Tuhlaus: Haapman oli lehden taiteellinen johtaja ja ad. Ja stylisti ja toimittaja ja ihan kaikkea. Pitäisi aikuisen ihmisen tietää ettei siitä mitään tule jos yksin yrittää tehdä ihan kaiken. Olen myös kuullut Haapmanista jutun jos toisenkin.. Ja kiitos linkistä, oli mukavaa luettavaa. :)

  VastaaPoista
 7. Itse välttäisin tuollaista lehteä, kuin ruttoa:
  http://www.pingstate.nu/foorumi/149692

  VastaaPoista
 8. Varmaan ihan hyvä idea tuo Haapmanin lehti. Mutta idean asteelle se sitten jäikin, niin kuin aika moni muukin Thomas von -aliasta käyttävän Haapamanin projektit.

  http://www.egorazzi.com/2009/09/tuomas-haapman-von-thomas.html

  VastaaPoista
 9. Aikamoinen jätkä tuo Haapman. Jos vaikka keskittyis yhteen juttuun tosissaan ja hoitais sen kunnolla.

  VastaaPoista
 10. Ainakin Haapmanilla on pokkaa tehdä uusia asioita, toisin kuin teillä jotka vain puhutte jokaisesta joka yrittää niin vain paskaa.

  VastaaPoista
 11. Viimeisin anonyymi: Toki pointsit yrittämisestä Haapmanille. Pokkaa ja uskallusta tässä kaivataankin, jos vaan pitäisi se pokka ja rohkeus loppuun asti!

  VastaaPoista
 12. tää haapman on isoin kusettaja suomessa.

  VastaaPoista
 13. Nice brief and this post helped me alot in my college assignement. Thanks you as your information.

  VastaaPoista