keskiviikko 23. helmikuuta 2011

Tavoitevaate

tunnetila: vinkit jakoon

Image and video hosting by TinyPic

Otsikosta huolimatta emme tässä postauksessa aio laihduttaa. Paitsi vaatekaappiamme.

Blogini lukija Heidi kommentoi edelliseen postaukseeni haaveilevansa toimivasta vaatekaapista mutta kärsivänsä luopumisen tuskasta. Tuttu tunne varmasti monelle. Myönnän itsekin olleeni jossain vaiheessa aikamoinen, varsinkin kenkien ja laukkujen hamstraaja, mutta nyttemmin hamstrausvaihe on onneksi laantunut ja nykyään erotan selkeästi tarpeen ja halun toisistaan. Toki ostan edelleen vaatteita tai asusteita ihan vain siksi että haluan niitä, mutta kun tuon tekee kohtuudella niin se on ihan sallittua.

Takaisin aiheeseen, eli tavoitevaatteeseen. Paras tapa päästä eroon vaate- tai kenkäkaapin kaaoksesta on ottaa itselle joku tavoite. Esimerkiksi minulla tavoitekenkinä toimi muutama vuosi sitten Minna Parikan Morticiat joihin ihastuin, mutta jotka olivat budjetilleni hieman liikaa. Päätin, että myyn niin paljon vaatteita ja asusteita kirppiksellä että saan sillä rahalla hankittua itselleni nuo kengät.

Aloitin kenkäkaapin karsimisella: mitkä kengät Morticiat tulisivat korvaamaan? Kenkäkaappini tyhjeni heti kymmenellä parilla. Käytetyillä kengillä en uskonut kuitenkaan rikastuvani Morticioiden verran joten täytyi keksiä lisää myytävää. Kävin läpi laukut ja muut asusteet, lopulta karsintaan pääsivät vaatteet ja ulkotakit. Säästin ehdottomat lempparit, mutta "ihan kivojen" kohdalla mietin kummasta pidän enemmän: tavoitekengistäni vai vanhasta mekosta. Useimmiten uusi kenkäpari voitti. Vaatekaapin karsinnan jälkeen menin kirppikselle myymään ja loppu onkin historiaa.

Ostin Morticiat kirppisrahoilla keväällä 2008, eli kolme vuotta sitten. Tuon ostoksen jälkeen en ole hankkinut yksiäkään korkokenkiä. Noilla kengillä olen juhlinut kummipoikani ristiäiset, muutamat häät sekä kymmenet muut juhlat ja tilaisuudet Suomessa ja maailmalla. En ole tarvinnut uusia kenkiä. Yhdet hyvät on ihan tarpeeksi.

Samaa metodia olen käyttänyt muissakin hankinnoissa. Luovuin mm. kaikista "ihan ok" hameistani ja hankin tilalle laadukkaan ja kauniin Alexander McQueenin hameen. Entäpä laukut? Möin ison kasan laukkuja ja tilalle ostin Lumin Supermarket bagin. Esimerkkejä on useita, ja rehellisesti voin sanoa, etten ole jäänyt kaipaamaan yhtään "ihan kivaa" juttua, mutta laadukkaammista hankinnoistani olen iloinen päivittäin.

On kuulkaa ihan mieletön tunne kun luopuu sadasta "ihan ok" vaatteesta ja ostaa tilalle ainoastaan yhden, sitäkin spesiaalimman jutun. Kaappeihin tulee rutkasti lisää tilaa ja mieli kevenee vähintään saman verran. Suosittelen kokeilemaan!

21 kommenttia:

 1. Täähän on hyvä idea! Meillä on muutto edessä ja pitäisi päästä eroon tosi isosta määrästä tavaraa, voisin käyttää jotain ihanaa himoittavaa juttua motivaattorina :)

  VastaaPoista
 2. Tuo on ihailtavaa. Hyvä kun on joku motivoiva tekijä. Ja kärsivällisyyttä. :) Mun paras motivoija on oma sisko, joka ei kyllä sääli yhtään niitä mun "ihan kivoja" tai "sitten ku laihdun x määrän" -vaatteita. Me tehdään noin kerran vuodessa perusteellinen interventio vaatekaappeihin ja aina lähtee lisää sellaisia, joita ei ole pitänyt. En ole edes hankkinut kauheasti tilalle mitään, koska mitään huippuihanaa en ole löytänyt, enkä tarvitse tällä hetkellä mitään erityistä. Vaatteista eroon pääseminen on aika vapauttavaa! Ja aina löytyy jotakin päälle laitettavaa. :)

  VastaaPoista
 3. Juuri tämän takia olet yksi lempibloggareistani! Olet niin...mahtava! Käytännönläheinen, jäjestelmällinen ja yksinkertaisesti upea! Olen itsekin hyvin järjestelmällinen ja rakastan tehdä listoja, sekä suunnitelmia. Mutten vielä ole tajunnut tuota kerrassaan nerokasta suunnitelmaa! Kiitos Nina ja paljon haleja ja pusuja poskelle! =)

  VastaaPoista
 4. Mun pitäisi saada itseni vakuuttuneeksi siitä, että joku haluaisi ostaa mun virheostoksiani. Kirpparointi on kuitenkin aika työlästä!

  VastaaPoista
 5. Mielettömän hyvä idea. Mulla on menossa jokakeväinen kaappien raivaus. Vaatekaappiin en ole vielä uskaltanut koskea. Kiitos inspiraatiosta! Tämä on myös mun suosikkiblogini.

  VastaaPoista
 6. Toi hame... Todellakin sadan ok-hameen väärtti!

  Kaisa

  VastaaPoista
 7. Mulla on menossa juurikin tuollainen prosessi Huuto.netissä!:)

  VastaaPoista
 8. Mä järjestin juuri ukkoni vaatekaapin (:D) ja paiskoin kirpulle tai räsykasaan huonoimmat ja vähiten käytetyimmät. (Ukolta toki kysyttiin ensin...) Kaappiin jäivät hyvät, uutena kalliit merkkivaatteet. Tulin ihan järjettömän kateelliseksi siististä kaapista, jonka kaikkia vaatteita ehtii käyttää.

  Saman aion toteuttaa omallekin kaapille ja ostaa rahoilla ainakin prätkäsaappaat.

  VastaaPoista
 9. Juurikin latelin listaa kirpputorille lähtevistä jutuista! Ihan turha niitä on tuolla kaapin perukoilla säilytellä, kun tilalle voisi hankkia jotain oikeasti ihanaa ja käyttöön päätyvää tavaraa :-) Haaveilen tällä hetkellä muutamastakin hieman kalliimmasta jutusta, joten kirppisrahoilla voi sitten niiden hankintaa edesauttaa :)

  Pst. Paketti tuli tänään, kiitos !xx

  VastaaPoista
 10. mitäs kun on tulisesti rakastunut aika helkkarin moneen kenkäpariin :D mun mussukathan pahoittaisivat mielensä jos lähtisin niistä valitsemaan lemppariparia!!

  Itse tein ekojen parikkojen kohdalla niin että päätin hommata ne kotiin vain ja ainoastaan ylityörahoilla. Siinä viikonloppua duunissa kärvistellessäni pidin tavoitteen mielessä ja purin hammasta, kun muut bailasivat baanalla :D

  VastaaPoista
 11. Oi voi Prikan Morticiat... <3 Todella hyvä idea myydä turhaa pois ja lahjoa itseänsä sitten sillä supermieluisalla jutulla. Itsellä on kirpparipöytä varattuna ensiviikosta eteenpäin ja tavoitteena on saada kellarikoppi ja vaatekaappi mahdollisimman tyhjäksi kaikesta turhasta. Saa nähä miten mimmin käy... :D Kiitos motivaatiosta!

  VastaaPoista
 12. Toihan on varsin käyttökelpoinen idea! Tosin mä saisin myydä koko vaatekaappini tyhjäksi että saisin kasaan Parikoiden hinnan. Lähinnä kai siksi että suuri osa kaappini täytteistä on ikivanhoja lumppuja joita kukaan ei halua :) Ei edes parilla kymmenellä sentillä, kokeiltu nimittäin on. No ehkä ne joskus vielä tulee muotiin ja mä lyön rahoiksi...

  VastaaPoista
 13. Eeva: Tämä "houkutintekniikka" sopii muuttoihin todella hyvin. Olen muutoissa muutenkin aika höveli ja heitän tavaraa menemään kovalla kädellä joten jos siihen yhdistää vielä jonkun motivointijutun niin lopputulos on varmasti hyvä. :)

  Netta: Sisko-motivaattori on kyllä hyvä olla olemassa. Ja tuo, että ostaa poistettujen tilalle ainoastaan huippuihanaa, on juuri oikea asenne!

  Virpi: Voi ihana Virpi, suorastaan liikutuin sanoistasi. *nyyh* Ja kiitos, tuntuu mielettömän kivalta saada tuollaista palautetta. Poskipusu sullekin! :)

  AnneVee: Totta, kirpparointi on tosiaan työlästä. Helpoimmalla pääsee jos menee itse myymään juttujaan jonnekin, tuotteiden etukäteen hinnoittelu on viheliäistä.

  Nasu: Ihana Nasu, kiitos sanoistasi! <3 Ja tsemppiä kaappien raivaamiseen. Jotenkin se raivausvimma iskee aina näin keväisin.

  Kaisa: Hahahha, aina kun mä laitan tämän hameen päälle mä muistan sinut! :) Ja tuo hame on siis edelleen varattu sulle heti jos joskus tähän kyllästyn. :)

  MouMou: Hyvä, go girl! Taidan tietää mitä tulet hankkimaan ansaitsemillasi rahoilla... ;)

  Midinetti: Loistavaa, kuulostaa suunnitelmalta! Me käytiin muuton yhteydessä myös miehen vaatekaappi läpi ja on ihana kun molempien kaapit on nyt aika hyvässä jamassa.

  Elina: Tsemppiä kirppismyyntiin! Se tunne kun kaapissa on vain kivoja juttuja ja käyttökelpoisia vaatteita ihan paras!

  Hyvä että paketti tuli perille näin nopeasti.

  Nelliina: Hahahaa, myönnetään, sulla ei tuo karsinta noilla perusteilla tulisi ehkä onnistumaan.. Sulla on lian paljon kaikkea ihanaa. :) Mutta hyvä motivaattori tuo ylityöjuttukin.

  tiitiäinen: Mahtavaa!!! Tsemppiä kirppikselle! Mä kans haaveilen vintin läpikäymisestä mutta hitto kun on niin kylmä ettei vintissä tarkene kunnolla olla.

  Rhia: Heh, mä en usko että sun vaatekaappisi on täynnä lumppuja. :) Sähän voit iltapuhteina heittää kaikki kirppisvaatteesi isoksi kasaksi ja tuunailla niistä mielettömiä juttuja. Toisesta paidasta otat hihat, toisesta miehustan jne. Sit voit viedä ne kirpulle uniikkeina juttuina ja pyydät niistä kunnolla rahaa.

  Jos teet tollasia niin tee mulle kans joku! Kiinnostaisi tosi paljon nähdä millainen tulisi jos ajattelet tehdessäsi minua ja tyyliäni. :)

  VastaaPoista
 14. Mahtava postaus Nina! Otan tämän ohjenuoraksi - ei mitään uutta ellei vanhaa pihalle. Mutta voiko sen tehdä jälkikäteenkin..jos jo sortui kallisiin kenkiin, kun ne oli pienessä alessa ja pakottaa itsensä "lunastamaan" ne jälkikäteen...? :)

  VastaaPoista
 15. Hanna: Kyllä, homman voi hoitaa myös jälkikäteen! Mäkin teen sitä nyt parhaillaan.. ;)

  VastaaPoista
 16. Myyppäs mulle osa tuosta itsekuristasi. Laitontahan tuollainen määrä järkeä ja järjestelmällisyyttä on.

  :)

  VastaaPoista
 17. Ihan loistava kirjoitus Nina! Idean äiti kiittää hyvistä vinkeistä:) Tavoitevaate voisi olla aika mainio motivaattori. Nyt olen lähinnä pitänyt kiinni siitä, että jokaista uutta kohden menee vähintään saman verran vanhaa pihalle. On totta, että myös luopuminen on mahtavaa; saan itsekin kiksejä tavaran roudaamisesta kirpputorille. Silti pitäisi olla vieläkin rohkeampi ja ronskimpi karsimisessa ja tosiaan hylätä kaikki ne "kyllä mä vielä tätä joskus käytän" -ajatukset.

  VastaaPoista
 18. Mau: Heh, joskus tuollainen itsekuri kostautuu ja riehaannun pitkän ostamattumuus- ja järkevyyskauden jälkeen shoppailemaan lähes holtittomasti. :)

  Heidi: Kiva että tykkäsit! :) Myös tuo, että jokaista ostostaan kohden luopuu jostain, on loistava periaate. Onnittelut siis jos se taktiikka toimii sinulla hyvin.

  VastaaPoista
 19. Voi ei :) mulla on ennestään jo aika iso tuunattavien kasa töissä (yksi puuarkullinen ja pari isoa muovilaatikkoa) että jos pitää kaikki kirppismyytävätkin tuunata niin voi olla että siirtyy se kirppispöydän varaus parilla-kolmella vuodella eteenpäin :D Toisaalta vois olla hauskaa tuunailla jotain ihan tietylle ihmiselle.

  Ja kyllä, mun kaappi on täynnä vanhoja lumppuja, ne on niitä joita mä en koskaan käytä (ei siis luulis olevan ongelmia luopua niistä) tai jos käytän niin niistä ei oteta kuvia :)

  VastaaPoista
 20. Rhia: Voi ei! :) En halua aiheuttaa sinulle turhia paineita, eli unohda kaikki mitä sinulle edellä ehdottelin. :) Tiedän itsekin miten ahdistavaa on nähdä aina se tuunattavien juttujen laatikko joiden kimppuun ei koskaan ehdi. Hyi! :)

  VastaaPoista