lauantai 9. kesäkuuta 2012

Tärkeät haju- ja makuaisti

tunnetila:  ärtymys

Flunssa vei mennessään haju- ja makuaistini keskiviikkona. Nyt on menossa jo neljäs päivä ilman tuoksujen tai makujen täyteistä maailmaa. Koskaan aikaisemmin en ole aistejani menettänyt ja voin kertoa että tämä on KAMALAA! Edes ahkera nenäkannuttelu ei ole auttanut palauttamaan aisteja takaisin.

Olen ottanut tolkuttoman pahaa yskänlääkettä, en maistanut mitään. Purskuttelin suuni hampaidenpesun jälkeen ärtsyllä Listerinellä, ei mitään makua. Normaalisti en voi käyttää tavallista Lisetrineä sillä sen maku on minulle ihan liian voimakas (onneksi markkinoille on tullut uusi, alkoholiton versio, joka on paljon hellempi vaihtoehto), mutta nyt en haistanut enkä maistanut mitään. Ainoastaan tunsin että suuni tuntui olevan tulessa enkä siksi voinut purskutella pitkään. Suihkussa harmitti sillä en tuntenut suihkusaippuan ihanaa tuoksua vaikka kuinka yritin nuuhkia lakan tuoksua suoraan purkista.

Minulla ei ole nälkä, eikä mitään tee edes mieli syödä. Tuntuu että kaikki syöty ruoka menee hukkaan sillä en maista sitä kuitenkaan. Eilen illalla keitin pastaa ja vetelin sitä napaani pelkän ketsupin kanssa. Ketsuppiakaan en maistanut, mutta pelkkä pasta näytti liian tylsältä sellaisenaan. Ennen makaroonimättöä olin huomaamattani syömättä yli 30 tuntia ja havahduin syömättömyyteeni vasta kun mies tuli illalla töistä kotiin ja kysyi olinko syönyt mitään. Tässä sitä huomaa miten suuri osa ruoasta tulee syötyä ainoastaan siksi että tekee mieli. Oikea nälkä taitaa ainakin flunssaisella olla aika harvoin.

Tästähän saisi halutessaan aikaan hyvän dietin. Herkuista pidättäytyminen olisi helppoa kun ne eivät maistu millekään. Sama kuin pahvia pureskelisi. Toisaalta tämä voi olla myös vaarallista. Jos ei halua heittää hukkaan hyviä ja maukkaita raaka-aineita ja syö ainoastaan makaroonia jota on helppo niellä, ei ruoasta saa tärkeitä vitamiineja eikä ravintoaineita eikä silloin parane flunssasta. 

Oletteko te koskaan menettäneet flunssassa aistejanne? Kuinka kauan niiden palautumisessa kesti? Olen lukenut netistä (virhe, suuri virhe, koskaan ei saisi lukea keskustelupalstoja ja etsiä niistä mitään tietoa jos on sairaana!!!) että kovan flunssan jälkeen aistien palautumiseen saattaa mennä jopa puoli vuotta. Voi hitto. Tämä on oikeasti todella, todella tylsää.

13 kommenttia:

 1. Minä olen myös flunssan kourissa mutta ruokahalua ja varsinkin herkkuhalua on yllikyllin. Karkkia tekee mieli, tosin nokka ei ole vielä tarpeeksi tukossa -maistan vielä makuja hyvin. Tsemppiä sairastuvalle ja pikaista paranemista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin, toivottavasti sinäkin paranet pian! Minä olen yleensä flunssaisena valtava herkkusuu. Keho oikein huutaa sokeria ja siitä saatavaa energiaa. Nyt tuokin ilo on flunssasta poissa. Pöh! :)

   Poista
 2. Voi Nina, kuulostaa aika kurjalta kohtalolta :(

  Onneksi voit lohduttautua sillä, ettei vaiva ole lopullinen, vaan aistit palautuvat takaisin pian (ihan varmasti palautuvat, eihän siihen mitenkään voi mennä puolta vuotta..?!)
  Minulla meni vain toinen korva lukkoon, ehkä viikoksi, viime keväänä kun podin flunssaa Espanjan-lomallani. Se ei ollut lomailua estävä haitta, mutta olihan sekin aika tylsää. Ja häiritsi keskustelua, sekä puhumista että kuuntelemista, eikä silloin tehnyt mieli oikein puhua kenenkään kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, minulla on nyt myös molemmat korvat lukossa. Niistäessä korvissa vain rutisee. Onneksi on tunto- ja näköaistit vielä olemassa. Että on tympeetä. :/

   Poista
 3. Kerran pienempänä muistan kun joku viikonloppu äiti lupasi, että mennään kiinalaiseen syömään ja odotin sitä enemmän kuin innoissani. Aamulla kuitenkin kurkkuuni muutti kaktus ja eihän se ihana odotettu herkkuruoka maistunut millekkään. Lisäksi ravintolareissun päälle mulle nousi korkea kuume ja koko viikonloppu meni kotona maatessa. Muistan vieläkin kuinka minua harmitti!

  Viime syksynä poskionteluntulehdus vei minulta viikoksi äänen kokonaan, niin että aivastaessakaan ei kuulunut mitään ääntä vaan pelkkä puhallus. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi mikä pettymys lapsuudesta! Tuollaiset on lapsena niin isoja juttuja että ne muistaa aikuisenakin. Tosi tylsää.

   Mutta vaikka ei saisi nauraa, niin mua naurattaa kovasti tuo äänesi menetys. Tai siis se, ettei edes aivastus kuulu. Heh, olisipaollut hauska olla näkemässä miltä näyttää aivastus ilman ääntä. :)

   Poista
 4. Hö, pikaista paranemista sinnekin! Multa ei ole koskaan makuaisti lähtenyt, mutta muistan joskus teininä kun olin menossa viikonlopuksi tapaamaan rippileiriystäviäni (asuivat toisella puolella Suomea), kadotin perjantai-aamuna ääneni! Ja se palautui juuri sopivasti maanantai-aamuksi kouluun. Oli tylsä viikonloppu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei! Taas lapsuuteni trauma jonka muistaa vielä aikuisena. On nämä viheliäisiä juttuja, ja tapahtuvat tietty aina kun sitä vähiten toivoisi. Eilenkin missasin ystävän kolmekymppiset joissa skumppa virtasi ja pöydät notkuivat ihania täytekakkuja ja muita herkkuja. Höh!

   Poista
  2. Siis lapsuuden trauma, ei lapsuuteni. Tekstinarvaaja vauhdissa...

   Poista
 5. En kyllä muista että olis kokonaan ollut maku- ja hajuaisti kadoksissa. Mutta ainakin alentuneena. Mutta enollani ei ole lainkaan hajuaistia, synnynnäinen vika. Mietin vain että millaista olisi elää kokonaan hajuaistittomana? Ja varmasti on yhtä vaikea kuvitella millaista olisi haistaa jos ei sitä aistia ole koskaan ollutkaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi hurjaa! Voiko hän kuitenkin maistaa makuja? Niin suuri osa mausta kun tulee myös hajuaistin kautta. Haistamattomuus ja maistamattomuus on kyllä kamalaa, varsinkin kun on tottunut että ne aistit toimivat. Voisi olla aikamoinen shokki yhtäkkiä haistaa jos ei ole koskaan ennen haistanut. Tämäkin tuntuu aikamoiselta shokilta kun nuo aistit katoavat yhtäkkiä. Nyt on menossa jo viidennen päivän ilta ja pian alkaa jo pelottaa että mitä jos... Hyi, en edes halua ajatella!

   Äsken kyllä haistoin ihan ihan vähän kun laitoin nenäni kiinni suolakurkkuun. :) Voi sitä ilon hetkeä kun erotin suolakurkun tuoksun edes pienenä häivähdyksenä. Antoi heti toivoa parantumisesta. :)

   Poista
 6. Mulla on ollut maku- ja hajuaisti useamman kerran hukassa juuri flunssan aikaan. Se on äärimmäisen ärsyttävää, eniten juuri syömisen kannalta. Muutenkin tuoksut ja maut ovat mulle todella tärkeitä, ja mulla on tavallista parempi hajuaisti.

  Mutta aina se on palautunut, keskimäärin kahden tai kolmen päivän päästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla taitaa olla menossa jo kuudes päivä ilman noita aisteja. On outoa, todella outoa. Vähän haistan ja aistin jo jotain, mutta kaikki tuo ainoastaan silloin kun työnnän nenäni kiinni voimakkaalta tuoksuviin elintarvikkeisiin tai hajuvesiin.

   Poista