sunnuntai 14. kesäkuuta 2009

Kolme parasta

tunnetila: pohdiskelu

Toukokuun viimeisenä viikonloppuna tuli mässäiltyä niin perusteellisesti että tuli paha olo. Jo kyseisen viikonlopun perjantaina korvasin kiireessä lounaan kakkupalalla ja sama meno jatkui sunnuntaihin asti. Hyi olkoon! Päätin tämän jälkeen, että syön herkkuja seuraavan kerran vasta juhannuksena!


Kohta on kesäkuuta eletty pari viikkoa ja voin kertoa että herkkulakko on pitänyt, mutta se on ollut tuskallinen kokemus. Olen yhdessä tilaisuudessa kieltäytynyt kuohuviinistä ja mansikkakakusta ja muutama kokous on mennyt pelkän teen voimin, croissantit ja viinerit olen jättänyt muille. Tekee varmasti elimistölle hyvää olla puputtamatta jatkuvasti lisäainein kyllästettyjä karkkeja, mutta näkisittepä ne määrät mitä syön tavallista ruokaa! Huh huh! Koko ajan on hirvittävä nälkä ja elimistö oikein tuntuu huutavan sokeria. Voi olla että elimistö tottuu tähän kuuriin viikon päästä ja herkkuhimo lakkaa juuri sopivasti juhannukseksi jolloin saisin taas alkaa mässyttää tuttuun tapaan. (Tai ehkä hieman vähemmän olisi parempi..)

Suhkur haastoi minut (jo useampi kuukausi sitten, anteeksi Suhkur!) listaamaan kolme lempiherkkuani ja kolme suosikkipaikkaani. Aloin pohtia lempiherkkujani heti luksuksen kautta ja ajattelin listata Che Dominiquessa saamiani taivaallisia makupaloja sekä viime kesänä Ranskassa trendikkäässä ravintolassa syömääni ikimuistoista illallista, mutta sitten päätinkin kallistua herkkuihin joita syön usein ja joilla tylsäkin päivä piristyy. Tässä lista arkipäivän herkuistani.


Lempiherkut top 3

1. riisipiirakat aka. karjalanpiirakat
Voisin elää karjalanpiirakoilla! Piirakoiden täytyy olla lämpimiä jotta ne näyttävät parhaat puolensa. Parhaimmillaan ne ovat juuri paistettuina ja niin lämpiminä että voi sulaa päälle. Piirakat voi myös paahtaa rapeiksi leivänpaahtimessa (paahda piirakka kahteen kertaan, yksi kerta ei tuo tarvittavaa rapeutta) tai teetpä miten vaan, piirakat on aina herkkua! Myös pienet sulhaspiirakat munavoilla maistuvat, tosin jos munavoissa on liikaa pelkkää voita niin silloin en tykkää siitä...

(Kuvassa jäljellä ystäväni Lappeenrannasta tuliaisiksi tuomia Lepuskoita, piirakat on lähes syöty, yllätys..)

2. Bulgaria-jogurtti banaanin kera
Söin nuorempana Bulgaria-jogurttia banaanilla lähes kyllästymiseen asti. Välissä oli monta Bulgariatonta vuotta, mutta nyt olen taas täysin hullaantunut tuohon yhdistelmään. Hapan maitotuote ja makea hedelmä ovat yhdessä taivaallista!


3. juustot ja punaviini
Tämä yhdistelmä on pakko mainita vaikkei se ihan perusarkeani olekaan. Kaikki juhlat, rennot viikonloppuillat tai piknikit vaativat onnistuakseen juustoja ja punaviiniä. Tietysti shampanja ja tuoreet mansikat on toinen luottovaihtoehto ja takaavat onnistumisen, mutta Suomessa kun ollaan niin täällä on useammin saatavilla juustoja kuin tuoreita mansikoita. Siksi valitsen listaani punaviinin ja juustot. (Kuvan punaviinipullon sain työkaveriltani tuliaisiksi Kaliforniasta viime viikolla. Pullo on Suomessa harvinaista herkkua, elokuvaohjaaja Francis Coppolan viinitilalta. Ehkäpä tänä iltana maistan onko viini maineensa veroista..)Haasteen osa 2, lempipaikat top 3

1. koti
Pidän matkustelemisesta yli kaiken ja siihen jokaisen liikenevän pennosen yleensä laitankin. Mutta jos koti ei ole kunnossa, niin maailmallakaan ei ole niin kivaa. Oma koti on minulle kaiken perusta. Hotellit ja vuokra-asunnot ympäri maailman tuovat arkeen vaadittua vaihtelua ja seikkailua, mutteivät koskaan voita omaa kotia. Kodissamme on monta asiaa jotka remontoimme tai laitamme uusiksi heti kun aikaa ja rahaa liikenee, mutta kaikista vioistaan huolimatta missään ei nuku niin hyvin kuin omassa kodissa, omassa sängyssä!

2. lapsuudenkotini
Ajattelin että toinen, ehdottoman tärkeä paikka minulle on lapsuudenkotini. Nyt kun ajattelen asiaa tarkemmin, niin suosikkipaikkani muodostaakin oman perheen läheisyys, talolla tai paikalla ei ole juurikaan merkitystä. Toki pidän talostamme jossa kasvoin ja jossa vanhempani asuvat edelleen, mutta jos he päättäisivät luopua omakotitalosta ja muuttaa vaikkapa kerrostaloon, niin olen varma, että odottaisin silti kotiin pääsyä ja vanhempieni näkemistä ihan yhtä paljon kuin nytkin. Kerrostaloasunnosta tulisi minulle heti uusi "koti" kun vanhempani sinne muuttaisivat.

3. mieheni perheen kesämökki

Saaressa, parinkymmenen minuutin venematkan päässä rannasta, sijaitsee kolmas suosikkipaikkani: miehen perheen kesämökki. Muistan, kuinka lapsena rakastin kun läksimme oman perheen kanssa mökille. Hirsimökki, hetekat, hieman kostuneet aikakauslehdet ja kirjat, vanha radio, isäni tekemä keinu ja rankat sadekuurot joita kuuntelimme pienessä mökissä. Niistä oli täydelliset kesälomat tehty. Nykyään vanhemmillani ei ole enää mökkiä, mutta onneksi upean kesäpaikan minulle tarjoaa toinen perheeni, eli mieheni vanhemmat. Tällä mökillä on juokseva vesi ja tv, mutta ihana kiireettömyys ja arjesta irtautuminen vallitsevat silti tällä rauhallisella saarella jossa naapureita ei ole. Kuinka maltankaan odottaa juhannukseen kun pääsen taas istumaan laiturille ja katselemaan tyyntä järven pintaa yöttömänä yönä? Sitä paitsi juhannuksena saan taas herkutella!!! Tulisipa juhannus äkkiä!

Millä itse herkuttelette tai kidutattako koskaan itseänne karkki- tai muilla herkkulakoilla?

10 kommenttia:

 1. Karjalanpiirakat on niin hyviä. Ulomaalaisille kavereille teen aina karjalanpiirakoita ja munavoita ja se on ollut iso hitti.

  Yritän välttää karkkeja ja pullia, koska vatsa tulee niin kipeäksi. Jätski on ikuinen lmppari, lakujätski varsinkin.

  Munkin lempipaikkoja on poikaystävän kesämökki, oikea rauhan tyyssija, jossa yleensä nukun koko viikon edestä, rämmitään pitkin metsiä ja vaan ollaan tyytyväisiä ja onnellisia ;-).

  VastaaPoista
 2. Minä olen luvannut itselleni, että juhannuksena saan syödä Taffelin perus-aaltopeltisipsejä. Ne on aivan ihanan suolaisia! ...tai sitten Kartanon perunalastuja, pitää vielä miettiä kumman pussin ostan :)

  Juustoista brie on nykyinen suursuosikkini, etenkin suolakeksien ja mansikoiden kanssa!

  VastaaPoista
 3. Samat herkut! Nyt karpatessa ainoa herkku, mitä on tehnyt tosissaan mieli, on karjalanpiirakat. Mutta meillä on nyt menossa viikko, että sai toivoo jotain herkkuja, niin otin pakasteesta kaks piirakkaa :)

  Bulgariajugurtin on ukkojugurtti voittanut, mutta hätätilassa valitsen sen.

  Juustoa ja viiniä kyl kuluu joka viikko :D Nimim. brietä aina kaapissa.

  VastaaPoista
 4. Nooruska: Oi, sä jaksat tehdä itse karjalanpiirakoita!!! Ihanaa, mä laiskimus ostan ne aina kaupasta..

  Mökki on kyllä paikka jossa ihminen on ehkä onnellisimmilaan. :D

  Ilona: Mä taas en oikein tykkää sipseistä. Raffelit on ainoita joita syön jos mies ostaa niitä kotiin. Mutta brie, nam nam..

  Petra: Heh, meillä on samat herkut. Hauskaa! Mä en ole koskaan maistanut Ukkojogurttia enkä tiedä edes mitä se on..

  Onneksi karppaukseen ei kuulu viinin ja juustojen välttely. ;)

  VastaaPoista
 5. http://mediaserver-2.vuodatus.net/g/36858/1280729.jpg

  Ukkojugurttia <3
  (toi on siitä hyvä, että jostain syystä jopa laktoosivammaset niiku J, voi sitä syödä)

  VastaaPoista
 6. Petra: Ukkojogurttia!!! ;) Olisit nyt heti sanonut että puhutaan turkkilaisesta juggesta. Heh, no, tuo taitaa olla mullekin tästä lähtien ukkojogurttia. :)

  VastaaPoista
 7. Sulla on ihana blogi, tätä on mukava lukea:)

  VastaaPoista
 8. E: Voi kiitos! Teit juuri päivästäni paremman! Siskoni sanoi kerran ettei jaksa lukea blogiani kun höpötän liikaa. Katsoo kuulema vain kuvat. Kiva että joku jaksaa lukea tekstitkin! ;)

  VastaaPoista
 9. mulla on aina semmoisia legendaarisia kahdenpäivän herkkulakkoja. olen varsinainen miss itsekuri :D kyllä mä joskus olen kiltistikin, mutta ensimmäiset pari päivää on melkoista helvettiä kanssaihmisille. herkkujen suhteen en ole kauhean valikoiva, melkein mikä tahansa epäterveellisyys rasvan ja sokerin liittona kelpaa. karjalanpiirakat allekirjoitan kyllä lemppareiksi minäkin.

  VastaaPoista
 10. Tiiti: Kyllä kahta päivää voi jo lakoksi kutsua. On se ihan eri asia kun joka päivä mässäilisi.. ;)

  Jei, karjalanpiirakat rulez! :)

  VastaaPoista