keskiviikko 19. elokuuta 2009

Häät elokuun lopussa

tunnetila: pohdiskelu

Ensi viikonloppuna matkustamme mieheni serkun häihin. En ole tavannut kumpaakaan hääparin osapuolta koskaan, joten missä tahansa rääsyissä en halua tilaisuuteen mennä. Sitä paitsi kunnioitan hääparia ja yleensäkin juhlien etikettiä niin paljon että juhlapukeutumiseni on aina (edes kohtuulisen) harkittua.

Sää ensi viikonloppuna saattaa olla vielä kesäinen, mutta ainakin ilta on jo varmasti viileämpi ja siksi kevyeenkin asuun on hyvä kuulua jakku. Myös kirkossa hartioiden peittäminen on hyvien tapojen mukaista. Ja sukkahousut, hyvin ohuet sukkahousut kuuluvat myös juhlaan.


Nämä häät aloittavat tänä syksynä vietettävien kolmen hääjuhlan putken ja haluaisin laittaa jokaiseen juhlaan eri asun. Tämä hääpari (sekä muu häissä juhliva suku varsinkin morsiammen puolelta) on minulle vierain joten valitsin siksi asuksi simppeleimmän kokonaisuuden. Nyt kuitenkin pohdin onko häihin soveliasta laitaa päälle mustaa?

Kashmir-pikkumusta teetetty Thaimaassa, pellavajakku Your Face, nahkaclutch Mango, kengät Benetton.

Kenkävaihtoehtoja asun kanssa oli kolmet: Minna Parikan mustat Morticiat jotka kuitenkin tekivät asusta ehkä liian mustan ilman jakkua, hopeanharmaat Pastelle Parisin kengät jotka piristivät mustaa mutta eivät sopineet harmaan jakun kanssa sekä kuvassa esiintyvät mustat kiilakorot joissa piristeenä hopeinen nilkkaremmi. Toistaiseksi valinta on osunut näihin kenkiin.

Mitä sanotte? Mustaa (ja harmaata) häihin, juu vai ei?

26 kommenttia:

 1. Jotenkin tuo mekko on vaan liian musta ja hautajaismekon näköinen, että itse en kyllä häihin sitä laittaisi.. Mustaa (ja valkoista) voi olla hääasussa, mutta noin hallitsevana joku voi pitää sitä loukkaavana. Tietenkin riippuu vähän siitäkin, kuinka perinteiset häät on tulossa!

  VastaaPoista
 2. Sini: No just tuota mietin kun en tiedä yhtään millaiset häät on tulossa. Ja todella kun en ole nähnyt hääpariakaan koskaan... Hitto, täytynee miettiä jotain muuta kesäisempää ja kevyempää. Ja ei mustaa.

  VastaaPoista
 3. Ei häissä tarvitse aina olla kesäisen hempeää. Esim. syyshäihin musta sopii mielestäni mainiosti. Nykyään olen pannut jopa merkille, että mustia asukokonaisuuksia näkee häissä useammin kuin ennen ja mielestäni ne toimivat hyvin. Omistamasi pikkumusta on juhlava ja tyylikas eikä siitä mielestäni tule hautajaisviboja. Hautajaisiin tuo olisi ehkä jopa liian lyhyt (?) mene ja tiedä. Jos kokonaisuus tuntuu "liian" mustalta, ainahan sitä voi piristää värikkäällä huivilla tai laukulla.

  VastaaPoista
 4. Eipä häissä taida niin enää tarkkoja etikettejä olla ja vähän hölmöä se onkin hirvittävän tarkasti sellaisia miettiä. Lähinnä epäsiveellinen pukeutuminen tai naisena morsianta kauniimmaksi pukeutuminen on aika tökeröä. Viimeksi kun itse olin vieraana niin näkyi kyllä kirkossa paljaita olkapäitä ja ihan kaikenlaisia vaatteita farkuista lähtien. Ja kukaan tuskin veti hernettä nenään, hääpari vähiten. Jos itse menen naimisiin niin en ainakaan aio olla niin pikkumainen että kyyläisin jokaisen vaatetusta sillä silmllä että onko rikkonut jotain sääntöjä :D. Miksei persoonallisuus saa näkyä häisääkin. Onhan monilla miehilläkin mustat puvut häissä joten miksei naisellla saisi ;).

  VastaaPoista
 5. Mäkään en ihan "noin mustaa" laittaisi. Omaan silmään pistää jos jollakulla on kokomustat häissä.

  Omissä häissä oli yks vieras, jolla vielä mustat sukkahousutkin :D

  Mut jos jakku mukana meinigissä kokoajan, ni sit ihan jees kokonaisuutena häihinkin.

  Meinaatko että esim. Musta Asplundin puolihame ois liian arkinen?

  VastaaPoista
 6. Ihan tuntemattomien häihin minäkään en uskaltaisi lähteä laittamaan noin tummaa asua, vaikka hemmetin hyvältä näyttääkin.

  Minulla on samanmoiset miehen serkun häät tulossa, ja ostinkin sitä varten sitten tummansinisen (!) mekon. Tylsää, mutta jos hääparin perhe on kovin perinteinen, mustalla mekolla voipi joutua huonolla tavalla silmätikuksi.

  Kaverien häihin sen sijaan uskallan laittaa aina mustaa :)

  VastaaPoista
 7. Hei, tuli vielä mieleeni, mites se Asplundin "koivukuosinen" mekko.

  Siinä nyt on valkoista ja mustaa, muttei liikaa kumpaakaan, passaiskos se?

  VastaaPoista
 8. Pikkumusta sopii kyllä myös häihin, sehän on aina tyylikäs ja juhlava.

  Mutta mä pukisin sen seuraksi jotain väriä, harmaa ei ehkä tuo sitä piristävää efektiä riittävästi. Itsellä oli jokunen vuosi sitten häissä musta hame ja toppi, mutta pinkit korkokengät, jakku ja huivi. Niiden kanssa musta vaate ei edes näyttänyt niin mustalta :)

  VastaaPoista
 9. Sanna: Kiitos mielipiteestäsi! Vitsi kun mulla ei taida olla mitään värillisiä asusteita.. Yllätys.. :)

  Mii: Hei, ihana kommentti! Mieheni on päättänyt laittaa häihin mustat pillifarkut, mustan kauluspaidan ja harmaan pikkutakin. Olisimme asuissamme siis lähes samiksia jos pukeudun itse tähän asuun. :) Siinä mielessä asuni olisi oikeutettu.

  Niina Än: Hyvä idea se Asplundin hame... Täytyypä kotona etsiä olisiko minulla jotain siihen sopivaa yläosaa.. Tosin mekko on mielestäni juhlavampi kuin hame ja pusero..

  Joy: Ihana miten hyvin "tunnet" minut! :) Olin nimittäin suunnitellut laittavani juuri sen koivumekon näihin häihin mutta se on juuri tällä hetkellä ateljeessa Asplund/Karppanen. Mekkoa lyhennetään minulle paremmin sopivaksi. Saatan laittaa sen tuleviin häihin jos ehdin saada sen takaisin siihen mennessä.

  Ilona: Pinkit korkokengät kuulostaa hienolle, mutta arvaa onko mulla sellasia.. Tai mitään muitakaan värillisiä kenkiä.. :) Täytynee illalla taas pohdiskella asiaa. Mutta kiitos pikkumustan sinulta saamasta hyväksynnästä. :)

  VastaaPoista
 10. Meidän häihin on dresscodena nimenomaan musta (ja punainen) :) eli riippuu paljon häistä minkä tyylisiin on menossa. Meillä rennot syksyiset rokkihäät, joten musta olisi erittäin luonteva valinta versus joku pastellipersikka :D

  VastaaPoista
 11. En ole oikein ikinä ymmärtänyt näitä hääjuhlien "kiellettyjä värejä". Mun mielestä kaikki värit ovat ok, niin kauan kun henkilö on pukeutunut juhlavasti ( ja tietty jättää morsiuspuvun käytön morsiamelle)

  Ottaa ihan oikeasti päähän, etä tietyssä värissä saapuminen voisi olla mitenkään loukkaavaa tai epäkunnioittavaa. Omissa häissäni loukkaantuisin mustasta puvusta vasta siinä vaiheess akun siihen olisi yhdistetty hattu suruharsolla;D

  kaunis mekko muuten!

  VastaaPoista
 12. Minusta puku on oikein hieno ja sopiva syksyisiin häihin. Itse en ehkä laittaisi pukua juhannushäihin, mutta näin syksyllä oikein tyylikäs yhdistelmä häihin. Avonaiset kengät tekevät asusta kepeämmän, joten kannattaa valita juuri nuo. Jos yhtään epäilyttää, että onko asu tarpeeksi värikäs, niin nakkaa kaulaan varmuuden vuoksi vaikka pinkki pikkuhuivi. Kuori huivi kirkon jälkeen pois, jos tuntuu että pärjäät ilman sitä.

  Minusta asu ei siis ole hautajaisvaate. Hautajaisissa pitäisi olla pitempi helma tai sitten housut ja umpiaiset kengät. Mutta kukin taplaa tyylillään. Pääasia on, että tunnet itse olosi kodikkaaksi asussasi.

  VastaaPoista
 13. Mä en uskaltautuisi tuntemattomien häihin noin mustassa, mutta minä nyt vierastan mustaa muutenkin :D Ajattelin kanssa ehdottaa sitä koivumekko, toivotaan siis, että se valmistuu ajoissa. Tärkeintä kuitenkin minustakin on se, että valitset minkä mekon tahnsa, se tuntuu sinusta hyvältä.

  VastaaPoista
 14. Yhdet häät olivat tänä kesänä ja kaasokin oli pukeutunut mustaan monen muun vieraan lisäksi. Ei siitä kannata niin ressiä kai ottaa, mutta eipä sitä koskaan tiedä tuntemattomista kuinka suhtautuvat, jos suhtautuvat pukeutumisetiketteihin.

  Itse näkisin sen enemmin loukkauksena itseäni kohtaan jos alentuisin pukeutumaan pastellisävyihin vain miellyttääkseni hääparia! Eli oma tyyli kunniaan, ainakin loppujen lopuksi :)

  VastaaPoista
 15. Nelliina: Rennot syksyiset rokkihäät sopisivat minullekin. Ja asuilleni. Valinta olisi silloin huomattavasti helpompi. :)

  Jonna: Kiitos! Juu, en minäkään oikein ymmärrä että häävieraan asusta voisi ihan loukkaantua. Hahaa, suruharso ei kuulu näissä juhlissa asuuni. :)

  Piksi: Kiitos Piksi! Oma hyvä olo se taitaa olla tärkein kriteeri millä mennään. Täytynee vielä silti vähän pohdiskella asuvalintaa..

  Shandi: Jee, sinäkin ajattelit koivumekkoa! :) Ostin itse asiassa kesällä (jossain mielenhäiriössä) tosi pastillisen ja rimpsuisen mekon häitä varten. Ajattelin kuitenkin laittaa sen parin viikon päästä toisiin häihin joissa tiedän että voi olla rennommin.

  VastaaPoista
 16. Mikkan: Kiitos kannatuksesta! Oma tuttu tyyli, varsinkin vieraassa ympäristössä, tekee olon kyllä huomattavasti mukavammaksi ja varmemmaksi kuin hörsöt ja vaaleat värit.

  VastaaPoista
 17. mun mielestä harmaan kanssa ihan passeli ja etikettikelpoinen, mutta toisaalta, jos ei ketään tunne, niin helpottaa juhlastressiä jos pelaa varman päälle.

  löydytkös sää nyt perjantaina duunipaikalta, ehtisitkös lounasseuraksi?

  VastaaPoista
 18. Tiiti: Puhuin äsken anoppikokelaan kanssa joka oli sitä mieltä että pikkumusta harmaalla jakulla on ok. Vieraita tulee 200 joten kukaan ei ehkä huomaa siellä mua.. ;)

  Ja jep, olen perjantaina töissä. Lounas esim. klo 13 sopisi (olen kokouksessa 12-13). Palataan tähän vielä!

  VastaaPoista
 19. Hih, samoja mietteitä itsellänikin oli..:)

  Itse tosiaankin uskalsin laittaa mustan mekon, kun toinen juhlakaluista on kaverini. aavistelin häiden oleavn rennot ja pienet, mitä ne olivatkin. Ja toki ne värikkäät asusteetkin pelasivat ( tosin mulla oli kyllä musta jakku, kun en taida muun värisiä omistaakaan..).

  Sun asussa varsinkin tuo harmaa jakku vie mietteitä pois mustasta väristä! Tosin en kyllä minäkään ymmärrä, miksi värien suhteen ollaan niin tiukkapipoisia, jos asu on muuten juhlava sekä tyylikäs?

  VastaaPoista
 20. Ja sen verran veilä sanon, todella kaunis kokonaisuus!:)

  VastaaPoista
 21. Iske ranteeseen tai kaulaan joku simppeli, mutta näyttävä koru, joka muuttaa tuon "liian mustan" vähän värikkäämmäksi. Ja sehän koru voi olla mustakin, mutta kuhan se erottuu joukosta:) Sinällään miusta tyylikkäässä pikkumustassa voi ihan hyvin mennä häihin, mutta jos itteään häiritsee jo asua suunnitellessa niin todennäkösesti häiritsee juhlissaki..

  VastaaPoista
 22. Salka: Sulla asun pelasti siniset kengät. Mutta alan kyllä tulla siihen tulokseen että kaikesta huolimatta laitan tämän asun. Ellen sitten illalla keksi jotain muuta... :)

  Suhkur: Ajattelin laittaa helmikorvikset ja helminauhan, ja ottaa ehkä jakusta pois tuon mustan rintaneulan. Helmet ja pikkumusta, onko muka mitään juhlavampaa olemassa?! ;)

  VastaaPoista
 23. Oon niin huono dresscodeissa, etten ees ajattelis itte asiaa, vaan pukeutuisin mustaan, as usual. Itseasiassa nyt, kun mietin, niin olen ollut aikas synkkä edellisissä häissä. Kaasona olin mustassa housupuvussa (ja mustassa paidassa), sitten musta/punaisessa ja viime kesänä musta/valkoisessa.

  Meidän häihin saa tulla mustissa!! (määkin haluisin tulla!)

  VastaaPoista
 24. Petra: Heh, just sun häihin en haluaisi tulla mustissa, en tiedä miksi. Mutta nyt en tiedä missä asussa lopulta tulen sillä olin eilisissä häissä asussa, jonka suunnittelin laittavani häihisi. :)

  VastaaPoista
 25. Mut en kerro kelleen, että käytit sitä jo toisissa :D

  VastaaPoista
 26. Perta: Heh, kiitti! :)

  VastaaPoista