tiistai 17. marraskuuta 2009

Vaatehuoltoa

tunnetila: touhukkuus

Kuten kerroin, työviikkoni päättyi viime viikolla mukavaan ja asiapitoiseen hemmotteluiltapäivään. Kävin Henkel Finlandin uuden hoitavan Perlana-pesuainesarjan esittelytilaisuudessa, jossa myös 2or+by YATin Minna Cheung kertoi vinkkejä oikeaoppiseen vaatteiden säilytykseen ja huoltoon.


Image and video hosting by TinyPic


Vaatetusalan koulutuksen saaneena vinkeissä ei ollut minulle hirvittävästi uutta asiaa, mutta kertaus on aina opintojen äiti ja ilahduttavaa oli, että Cheung painotti puheessaan vaatteiden käyttöiän pidentämistä hyvällä vaatehuollolla, sekä ajatusmaailman muuttamista kertakäyttökulutuksesta pitkäikäisiin hankintoihin. Kuten Cheung sekä Perlana-sarjasta kertonut Henkelin markkinointipäällikkö Riikka Vermas mainitsivat, pitkäikäiset hankinnat eivät tarkoita välttämättä kalliita vaatteita. Edullisemmatkin vaatteet kestävät oikeanlaisella vaatehuollolla pidempään.

Oma vaate-/kenkähuoltoni toimii seuraavasti:

- Kesän jälkeen vien kesäkenkäni suutarille ja vaihdatan kantalaput sekä teetän muut suutaria vaativat huoltotoimenpiteet. Kotona putsaan ja lankkaan kengät, laitan kenkiin/varsiin sanomalehteä ja laitan jokaisen kenkäparin omaan laatikkoonsa odottamaan seuraavaa kesää.

- Kesän jälkeen pesen ja silitän/pesetän kesällä käytetyt vaatteet ja pakkaan ne laatikoihin pois talven tieltä.

- Talvivaatteet on helppo ottaa kesävaatteiden tilalle kun ne on huollettu vastaavalla tavalla talven päätteeksi. Pesu, tuuletus, harjaus, nypynpoisto jne., nämä kaikki on tehty ennen vaatteiden pakkaamista, joten vaatteet ovat taas esille otettaessa lähes uuden veroisia.

- Talvitakit säilytän takeille tarkoitetussa vaatekomerossa tai pukupusseissa vintissä hyvin suojattuna pesun ja/tai tuuletuksen tai pesulakäynnin jälkeen.

- Talvikengät on laitettu kuntoon jo keväällä (kaikissa uudet kanta- ja korkolaput), joten nekin voi ottaa heti tarvittaessa käyttöön ilman suutarikeikkaa.

Vaatehuoltoni vaatii keväisin ja syksyisin hieman aikaa ja rahaa (pesula ja suutari), mutta vaatteiden käyttöikä pitenee valtavasti ja vaatteiden esille otto tarpeen mukaan on helppoa.Ilahtuneena otin vastaan Henkelin lahjoittamat pesuaineet joita pääsin testaamaan jo heti viikonloppuna. Kovimpaan testikäyttöön taloudessamme joutuu luultavimmin Perlana Black, sillä muistanette että olen etsinyt jo tovin hyvin toimivaa mustan pyykin pesuainetta. Tosin pesuainejäämäongelma on jo suurilta osin poistunut, kiitos valituskirjoitukseeni kommentoineelle Hetalle, joka kehoitti putsaamaan pesukoneen kunnolla. Koska pesukoneemme oli uusi, en uskonut että vika oli siinä. Ostin kuitenkin apteekista pari pussillista sitruunahappoa ja pyöritin koneen ensin hapon kanssa, sen jälkeen tyhjänä. Mustaan pyykkiin jääneet pesuainejäämät katosivat lähes kokonaan. Kiitos Heta vinkistä, olen unohtanut kertoa että vinkkisi toimi!

Innolla odotan myös pesukokemuksia herkille tekstiileille tarkoitetulta Perlana Woolilta. Yleensä puhdistan villavaatteet tuulettamalla, pesen niitä hyvin harvoin. Silloin kuitenkin kun pesen villavaatteita, pesin ne ennen käsin. Sen jälkeen kun hankin EcoZone Ecoballsit (heh, tuolle vaan ei voi olla koskaan nauramatta.. miten voikin olla näin huono huumorintaju?!), olen pessyt villavaatteita myös koneessa. Vaatteista tulee ihanan pehmeitä, mutta ekologisilla pesupalloilla pestäessä vaatteisiin tulee usein omituinen haju. Haju kuulema johtuu pallojen kalsiumkarbonaatin ja natriumkarbonaatin reagoinnista tavallisen pesuaineen kanssa (jolla siis vaate on aiemmin pesty) ja poistuu käytön myötä. Mieheni kuitenkin kyllästyi "haiseviin vaatteisiin" ja nyt pesupallot ovat jääneet vähemmälle käytölle. Toivottavasti Perlana Wool on vaatteille hellävarainen ja tekee ne pehmeiksi ja hyväntuoksuisiksi!

Onko vaatehuolto teille rutiinia vai pääsevätkö kenkänne suutarille vasta sitten kun korkolappu jää kiinni rappuralliin? Itsellekin tuon rutiinin saaminen on ollut opettelun takana, mutta suosittelen kokeilemaan. On ihana kaivaa talven tullessa villatakit esiin kun ne eivät näytä vanhoille nyppykasoille!

15 kommenttia:

 1. Ihailtavaa säntillisyyttä sun vaatehuollossa! Mä olen patalaiska ensinnäkin pyykinpesussa ja muutenkin monessa järjestelyyn liittyvässä. (mieskin on opetellut silittämään itse paitansa kun tietää etten ole kodinhengetärainesta) Muutenkin hoidan parhaiten just niitä vaatteita jotka on joko olleet kalliita tai muuten vain laadukkaita ja kivoja, koska niille haluan pitkää ikää. En oikein osaa erotella kesä- ja talvivaatteita erikseen ja käytän kesävaatteita välillä talvellakin. Ainoastaan kenkien suhteen olen suht huolehtivainen. Kesäkengät asuu laatikoissa putsattuina talven yli. Pitäisi kyllä ryhdistäytyä vaatteidenkin suhteen.

  VastaaPoista
 2. Ihanan organisoitunutta toimintaa. Olen kade, vaikka yritänkin rakkaimmistani huolta pitää. Olemme vaan juuri tuupanneet kahden vaate- ja kenkäfriikin kimpsut ja kampsut yhden katon alle, ja kaapit ovat tällä hetkellä niin kamalassa kunnossa että oikein hirvittää.

  Vielä jonain päivänä... Vielä jonain päivänä.

  VastaaPoista
 3. Kaikki pesetetään/tuuletetaan/huolletaan käyttökauden jälkeen. Talvi tulee aina vähän yllättäen, olisi ikävä aloittaa talvikausi likaisella takilla, josta riippuu napit ja ripustusnauha on rikki.

  Kesävaatteet ainoastaan pesen, koska viikattuna niihin jää ikävät painaumat; ne pitäisi joka tapauksessa silittää uudestaan kesän alussa.

  - I May Say (muka puuhakaana :o)-

  VastaaPoista
 4. Auri: Heh, mä olen just tollanen. Moni ihmettelee miten mä selviän elämästäni kaiken kiireen, harrastusten ja muiden keskellä. Selviän, koska olen juurikin noin järjestelmällinen. Kun koti ja muut asiat (esim. työpöytä) ovat järjestyksessä olen valmis vastaanottamaan vaikka minkä kaaoksen. :)

  Inke: Kiitti! Kuten edellä Aurille jo kirjoitin, tuo järjestelmällisyys on minulla niin selkäytimessä että ilman sitä olisin hukassa. Ja itsekin olen esim. tähän järjestelmällisyyteen kasvanut, teininä äiti keräsi vaatteitani aina lattialta. Anteeksi äiti.. :) Kyllä säkin vielä jonain päivänä...

  VastaaPoista
 5. I May Say: Jee, ihana kohtalotoveri! :) Kesävaatteisiin todella (esim. kaikki pellavaiset vaatteet) jää talven aikana hirveät painaumat/laskokset, mutta silitän ne sitten uudestaan... Mulla ei nimittäin mahdu kaikki olemaan hyllyillä ympäri vuoden joten pakkaan kesäväätteet talveksi laatikoihin. ("Virallisia" kesävaatteita kun Suomessa tarvitsee heinä- ja elokuun, eli muut 10 kk ne on vaan pienessä kaapissa tiellä.)

  VastaaPoista
 6. Kovasti yritän, mutta aina ei "ehdi" ajoissa. Esim. talvitakkini on parhaillaan pesulassa, onneksi kylmimpiä pakkasia ei ole luvassa. Talvikenkien huoltokin tuppaa jäämään syksypuolelle, mutta ainakin tulee hoidettua ennemmin tai myöhemmin. Kovasti yritin ottaa mallia sun aikasemmasta vaatehuolto-postauksesta! Ja ihan totta, kengät säilyy niin paljon paremmin kun jaksaa vähän plankata.

  Mulla on ollu sama RAIVOSTUTTAVA ongelma mustien vaatteiden kanssa, eli oli mitä pesuainetta hyvänsä, ni vaatteisiin jää ikävät rannut. Nyt oon kokeillu pestä vaatteita väljemmässä koneessa, eli en tunge rumpua aivan täyteen. Se onkin auttanut, mutta ei oo yhtä ekologista. Niinpä käytän tätä keinoa vaan kaikkein "tärkeimmille" vaatteille.

  -Kaisa

  VastaaPoista
 7. Pyykinpesusta: olen kokeillut pesupähkinöitä ja aion siirtyä niihin kokonaan. Ei hajusteita, ei väriaineita eikä jäämiä, tuloksena puhdas ja raikas pyykki! Luonto ja iho kiittävät :) Suosittelen...

  Vaatehuollosta: taidanpa ottaa systeemistäsi mallia...!

  VastaaPoista
 8. Aika samanlaiset keinot vaatteiden pitkäikäisyyteen kuin minulla, mutta onneksi kertaus tekee vain hyvää, kuten itsekin sanoit. Löysin blogisi sattumalta toisen blogin kautta ja olen iloinen löydöstäni. Pidän kovasti tyylistäsi ja tavastasi kirjoittaa ja tulen varmasti vierailemaan blogissasi uudemman kerran!

  VastaaPoista
 9. Kaisa: Kiva että vaatehuoltopostauksista on ollut apua! Myös teiltä lukijoilta minulle tuleva apu on ihan korvaamatonta.

  Nuo pesuainejäämät onnistuvat kyllä pilaamaan elämänlaatua aika kiitettävästi. :) Kannattaa kokeilla tuota koneen putsaamista sitruunahapolla. Se oli minun pelastukseni.

  Heidi: Minulle on aiemminkin suositeltu pesupähkinöitä. Jotenkin kaipaan vaatteisiin eden jonkinlaista tuoksua, siinä ehkä syy miksen niitä ole kokeillut. Paitsi niihin saa kuulema lisättyä joitain hajusteita... Kyllä niitä vielä joskus täytyy kokeilla!

  Ja ota ihmeessä systeemistäni mallia, se toimii ja vaikka on pari kertaa vuodessa työläs niin lopulta kuitenkin hyvin palkitseva.

  Emma: Kiitos Emma, onpa kiva kuulla että löysit blogiini. :) Ja kiva myös kuulla että löytyy muitakin vaatteiden putsaajia ja kenkien puunaajia. :)

  VastaaPoista
 10. Vitsit mä sitten tykkään sun blogista!
  Auttaisikohan tuo sitruunahappo myös kestovaippojen aiheuttamaan hajuun? Ainakaan tyhjä 90 asteen pesuohjelma ei ole auttanut sataprosenttisesti.
  Olen tykästynyt stockalla myytäviin Maison Belle -pesuaineisiin. Niissä on aika paljon tuoksua, mutta se on jotenkin luonnollinen.

  VastaaPoista
 11. mj: Kiitos ihana! Ja kiitos sinulle että kommentoit usein, teidän vakilukijoiden vuoksi jaksankin blogata.

  Kannattaa ehdottomasti kokeilla tuota sitruunahappoa myös hajun poistoon. Pussit maksavat muutaman euron ja ainakin minun pesukoneeni pesutulos muuttui radikaalisti parempaan suuntaan.

  VastaaPoista
 12. Sä oot kyllä ihailtavan huolehtivainen! Etenkin toi on ihan huippua että huollot ym. tehdään kauden päätteeksi jolloin ne odottaa valmiina eikä käy niinku meikäläisellä et sitten kun on pakko saada jotain päälle tai jalkaan niin huomaa että sehän piti ensin huoltaa/korjata mitä milloinkin.

  VastaaPoista
 13. Rva Herttainen: No just siitä hermostuneena kun joskus olen esim. joitakin kenkiä tarvinnut ja niiden korkolappu on huidellut tiessään, olen oppinut ennakoimaan. Pitää hermot paljon paremmassa kuosissa kun vähän ennakoi. :)

  VastaaPoista
 14. Ihailtavaa säntillisyyttä! Mulla on ollut ihan sama ongelma mustan pyykin pesuaineen kanssa. Esim, mustat farkut ihan täynnä valkoisia rantuja pesun jälkeen. :( Taidanpa käydä apteekin kautta ostamassa sitruunahappoa minäkin ja kokeilla ensimmäiseksi pesuaineen puhdistuskikkaa . Ehkä tuota uutta mustien pesuainetta voisi kokeilla, tähän mennessä minäkään en ole löytänyt toimivaa. :)

  VastaaPoista
 15. Anonyymi: Voi että mä vihaan niitä valkoisia raitoja... *kiristelee hampaitaan* Hae ihmeessä hapot ja testaa auttaako. Toivottavasti pesutulos paranee!

  VastaaPoista