sunnuntai 15. marraskuuta 2009

Muotimarkkinat

tunnetila: pettymys

Into piukalla ja avoimin mielin suunnistin tänään Muotimessuille. Voi helkkari mitkä markkinat Messukeskuksessa oli pystyssä! Kyllä oli taas noista kekkereistä käsite "muoti" kaukana. Olen ehkä tottunut liian hyvälle sillä olen vuodesta -98 käynyt säännöllisesti Vatevan messuilla, ja aina ammattilaispäivinä jolloin esillä oli uusia juttuja, siis tulevia mallistoja vuoden päähän tällä hetkellä elettävästä ajankohdasta. Messuilla kävivät tuolloin mm. liikkeiden sisäänostajat hankkimassa mallistoja seuraaviin sesonkeihin ja tarjolla on uusia ja inspiroivia asioita.

Nyt messut olivat joka päivä avoinna yleisölle (ja siis näemmä suunnattu pelkästään kuluttajille) ja tarjolla oli tämän hetken juttuja jotka on nähty liikkeissä sataan kertaan. Ennen messuilta ei ollut mahdollista juurikaan ostaa tuotteita, sillä esillä oli tulevia mallistoja joita ei saanut vielä mistään. Nyt koko halli oli kojuja kojujen vieressä ja ihmiset saivat ostaa tuotteita messuhintaan. Myyjäiset on varmasti kiva juttu esim. muilta paikkakunnilta messuille tuleville ihmisille jotka pääsevät näin käsiksi vaikkapa My o My'n sekä muiden helsinkiläisten liikkeiden tuotteisiin, mutta itse olin valmis näiltä messuilta vajaassa tunnissa ja tuostakin ajasta istuin puoli tuntia muotinäytöksessä.


Olin välillä nukahtaa näytökseen vaikken ollut edes väsynyt. Näytöksen kiinnostavinta antia oli Vuoden Nuoren Suunnittelijan Anne Törnroosin mallisto, ote Asplundin ensi kevään mallistosta sekä otteet Noolanin mallistosta. Napapiiri Jeansin eskimotakin ottaisin omakseni heti, se oli ihanista ihanin! Calvin Klein Jeans toi lavalle raikkaan vaalealla pesulla olevia farkkujuttuja ja Lisa Ebernborferin kevyet puuterinsävyiset mekot myös piristivät allekirjoittanutta (korjaus: Ebernborferin olivatkin vain hatut, ei koko asut) . Siinä se. (Näytöskuvat Anne Törnroosin ja Antti Asplundin mallistosta. Alimmassa kuvassa Kultainen Vaatepuu 2009 -palkinnon saaneen Tiia Vanhatapion mallistoa. Kaikki kuvattu omalla pokkarilla, pahoittelen laatua.)

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

messuasuni: jakku Isabell Kristensen, t-paita Filippa K,
koru Claire Pain, kello DKNY, haaremipöksyt Object, kengät Vagabond

Että sellaset messut taas tällä kertaa. Olisi pitänyt uskoa Ilonaa ja pudottaa vaatimustasoa hieman ennen messuille menemistä. Mutta minkä sitä voi että aina toivoo parasta ja haluaisi vilpittömästi että joskus Suomessa onnistutaan luomaan jotain uutta, kiinnostavaa ja erilaista. Niitä messuja odotellessa... Kävittekö te messuilemassa ja mitä tykkäsitte?

15 kommenttia:

 1. hmh. just tuon takia ei kannata käydä ylipäätään missään, aina pettyy.

  VastaaPoista
 2. Tärkein ensin: Ihana asu ja erityisesti seepra! Se tuo sopivasti leikkisyyttä muuten neutraalimpaan asuun. Jostain syystä noi haaremitkin pukee sua todella hyvin. Olen vähän kateellinen siitä ;)

  Mäkin kävin jo junnuna aina niillä vanhoilla messuilla ja marimekkovuosina pääsi ammattilaspuolellekin työn varjolla. Hyvä etten vaivautunut markkinoille ihmettelemään.

  VastaaPoista
 3. Messut olivat kyllä pettymys, mutta tein ainakin yhden mahtavan löydön: Lumin laukun ihanan värisenä ja himoitussa mallissa huippuhalvalla, joten ei jäänyt käynti harmittamaan, varsinkin kun kutsulipulla mentiin :) Muutamia ihan mielenkiintoisia juttuja oli, mutta pääosin ei mitään huikeaa. Sanoinkin ystävälleni, että kumma kun suomessa ei voida saada tuon parempia muotimessuja aikaiseksi..

  VastaaPoista
 4. minä tykkäsin omasta messuvierailustani juurikin sen vuoksi, että toiselta paikkakunnalta olevana pääsin hiplailemaan muutaman sellaisen putiikin juttuja, joihin en ole muuten päässyt käsiksi. GTie, Lustwear, Lumi jne..
  Oma messukäyntini tapahtui työnpuolesta, joten senkin takia itsellä oli tosi positiivinen fiilis, kun palkka juoksi ja häämessuilun lisäksi sain samon tein työajalla tarkastaa nuo muotimessutkin.
  Itse jäin suustani kiinni monen näytteilleasettajan kanssa ja kuulin paljon kivoja tarinoita ja löysin monta minua kiinnostavaa itselleni uutta tuotetta. :)
  Mut ehkä mä olenkin just sellanen tylsä perus-kuluttaja jolle nää messut nyt oli suunnattu.

  VastaaPoista
 5. Mä kävin viime vuonna 2 kertaa, ensimmäisen ja viimeisen.

  VastaaPoista
 6. Voi miten harmi että messut tuottivat pettymyksen :(.

  Kommentoin nyt tässä, kun en ole aiemmin ehtinyt, että voi jestas tuo seepra on hauska! Piristäää kivasti varmasti monia asuja :), pituuskin on juuri passeli, oliko säädettävä vai ei, sitä nyt en huomannut tarkastella.

  VastaaPoista
 7. Tiiti: Totta! Myöskin turha optimismi on pahasta ja liian toiveikas ei koskaan kannata olla. Pessimisti ei pety!

  Auri: Kiitti, tuo seepra tosiaan on järjettömän ihana! Ja vanhana ammattimessukäviänä oli ehkä hyvä ettet tullut tuonne tylsistymaan.

  Wikke: Mäkin ostin sieltä uuden laukun. Olen menneinä vuosina jättänyt Lumin peruskassit ostamatta sillä niissä ei ole ollut vetoketjua ja mun kassissa TÄYTYY olla vetskari. Nyt, tämän vuoden mallissa oli vetoketju joten pakkohan se oli ostaa. Minkä värisen sä ostit? Mä tietty sen mulle ainoan oikean. :)

  Tuhlaus: Juuri muilta paikkakunnilta tulevien vuoksi olinkin ilahtunut tuosta myyntijutusta, muuten en ollenkaan.

  Ja sinä tylsä peruskuluttaja: my ass! Et ole ehkä vaatetusalan ammattilainen, mutta silmää kauneudelle sinulta löytyy enemmän kuin pienestä kylästä! Ja jos ei ole liian sisällä tuossa maailmassa niin esteetikko saa varmasti tuolla tyydytystä aisteilleen. ;)

  Prefecta: Hahahaa! Et kyllä menettänyt yhtään mitään kun et tänä vuonna lähtenyt.

  Joy: Hei ihana, onpa kiva kuulla sinusta pitkästä aikaa!! Toivottavasti voit hyvin. Ja kiitti, tuo seepra on ollut kaulassani ostopäivästä lähtien joka päivä! Jos se ei ihan joka päivä ole jaksanut lähteä töihin mukaan niin iltariennoissa on oltu ainakin yhdessä. Se on ihan paras! Pituus ei ole säädettävä.

  VastaaPoista
 8. Muotimessut on tosiaan olleet jo usean vuoden avoimia messuja jonne koko kansa pääsee ihastelemaan. Muotimessujen suosio on aina ollut mielestäni heikompi kuin mihin sillä olisi potentiaalia, missä lienee sitten vika koska lähes kaikkea on kokeiltu vuosien varrella.

  Tänä vuonna Kauneus ja terveysmessut olivat kasvaneet valtavan kokoisiksi! Imagoltaan tapahtumaa markkinoidaan edelleen ensisijaisesti Muotimessuina mutta sisältö on lähe skokonaan jo kauneus ja terveys-painotteista. Muotialue oli suhteellisen pieni ja ilman pienten suunnittelijoiden ja putiikkien aluetta se olisi ollut lähes olematon. Joten nähtävästi tämä kaikkien messujen yhdistäminen on toiminut hyvin ja tapahtuma vetää nyt kymmeniä tuhansia kuluttajia.

  Muotimessuista Vatevan tyyliin ei tosiaankaan voida enää puhua, ammattimessut ovat siirtyeet Finnish Catwalkiin. Näytöksiä en itse seurannut lainkaan, ne ei jotenkin jaksa kiinnostaa koska sisältö on tosiaan nähty jo niin moneen kertaan, aivan kuten sanoit.

  VastaaPoista
 9. Kristina: Olin aivan pöyristynyt kun huomasin muotipuolen olevan tungettu yhteen pieneen halliin ja alakerran suuret hallit oli täynnä jotain ihan muuta.

  No jaa, ehkäpä messujen nimeksi voisi vaihtaa Hyvä olo ja trendit, lukeutuuhan siihen myös vaatteet. Täytyy jatkossa mennä tuonne täysin toisella asenteella tai käydä vain Finnish Catwalkilla.

  VastaaPoista
 10. Et kai tajua, kuinka naurettavan kuvan itsestäsi annat. Ylimielisyys ja itseriittoisuus ei kaunista. Olet varmasti hyvin perillä muodista, mutta veikkaanpa että niin on ko. messujen kokoajatkin. Se, että messukävijät ja niistä pitävät ovat tyylitöntä massaa ja sinä vain ymmärrät hyvän päälle on aika absurdia. Kannattaa laajentaa omaa perspektiviään.

  Sarah

  VastaaPoista
 11. Sarah: Tiedän, että suhtaudun ko. tapahtumaan ylimielisesti. Vertaan kirjoituksessani nykyisiä messuja vanhaan Vatevaan, sillä luulin niiden olevan toistensa jatkumo. Nyt messuilla käyneenä tiedän ettei niillä ollut enää mitään tekemistä toistensa kanssa.

  En missään vaiheessa sanonut että messuista pitävät olisivat tyylitöntä massaa. Esimerkiksi äitini, joka on kaunis ja tyylikäs nainen, olisi varmasti pitänyt messuista, sillä hän ei ole muodissa "liian sisällä" ja nuo messut oli suunnattu juurikin ilahduttamaan mm. ostomahdollisuudellaan vaatteista kiinnostuneita kuluttajia. Ja toivottavasti mahdollisimman moni messuilla käyneistä piti näkemästään.

  Valitettavasti en ole vaativuuteni ja ylimielisyyteni kanssa yksin, vaan monissa paikoissa messuista kirjoittaneet ovat jääneet kaipaamaan messuilta enemmän.

  Totta kai messujen järjestäjät ovat perillä muodista, jokainen heistä varmasti enemmän kuin minä, mutta jotain messuista kertoo se, ettei mukana ollut muodin kotimaisista nimistä "suurimpia" esim. Marimekko, IvanaHelsinki tai Nanso.

  Kuten sanoin, olisin halunnut tykätä messuista. Ensi kerralla menen paikalle shoppailumielellä ja viihdyn varmasti paremmin! :)

  VastaaPoista
 12. Pieni korjaus vaan näin sisäpiiriläisenä, Lisa Ebernborferin antia olivat hatut, gt mekot olivat vain asun jatkeena. Heh, kun ei niitä hattuja ihan alastikaan voi esitellä.

  VastaaPoista
 13. Anonyymi: Heh, kiitos korjauksesta! En ollut aiemmin kuullut Lisa Ebernborferin nimeä ja googletinkin häntä epätoivoisena saamatta yhtään osumaa.. Totesin sitten että asut oli raikkaita, ilmaisen kuitenkin tyytyväisyyteni. :)

  Tässä edelliselle kommentoijalle lisäselvitystä, en mä oikeesti mistään mitään tiedä. :)

  VastaaPoista
 14. Ehkä Suomi ja Muotimessut eivät vaan istu yhteen? Etenkin jos muotialan messuilta toivoo saavansa jotain erikoisempaa elämystä.

  Itse haluaisin mielelläni nähdä messuilla enemmän glamouria, näyttävyyttä, eleganttia blingiä. Eikä vain vaatteissa vaan koko tapahtumassa.

  Olen aina tykännyt Jukka Rintalan messuosastoista, mutta heillä onkin niin pro visualisti etten ihmettele.

  VastaaPoista
 15. Ilona: Itsekin toivoisin näyttävyyttä, uusia juttuja ja kansainvälistä ajan henkeä. Messuilta kun saa sen kuvan ettei täällä mennä maailman muodin mukana, pyöritään vain omissa, aika vaatimattomissa, piireissä.

  VastaaPoista