torstai 31. joulukuuta 2009

Viimeinen neljännes

tunnetila: totuuden hetki

Vuosi sitten tein uuden vuoden lupauksen: saan ostaa vain puolet viime vuonna ostamastani vaatemäärästä. Vuonna 2008 laitoin jokaisen vaate-, kenkä- ja laukkuostokseni Excel-taulukkoon jonka lopputuloksen puolitin ja tuo määrä sai olla tekemieni hankintojen saldo tämän vuoden lopussa. Nyt on tilinpäätöksen aika!

Vuoden ensimmäinen neljännes meni hyvin. Alennusmyynneistä ja Thaimaan matkasta huolimatta ostosaldoni pysyi hyvin kurissa ja ostelin pääasiassa vain tuotteita joita oikeasti tarvitsin.

Vuoden toinen kvartaali meni täysin metsään. Kävin parilla reissulla joilta mukaan tarttui muutamia vaatekappaleita. Tajusin myös kesän lähestyessä ettei minulla ole lainkaan t-paitoja ja hamstrasin niitä vimmalla. Noista vimmalla hankituista teeppareista kaapistani ei löydy enää kuin muutama laadukkaampi ostos. Yhden edullisemmista paidoista annoin sukulaistytölle joka rakastui siihen palavasti, yksi venähti pesussa ja yksi oli tehty niin ohuesta puuvillasta että siihen tuli ensimmäisessä pesussa saumoihin reikiä. Loisto-ostoksia, sanoisinko...Kolmas neljännes (luvut yllä, ensin ostosteni määrä, alla jäljellä oleva saldo mitä saan vielä ostaa) meni taas hyvin. Kolmannella neljänneksellä tosin ostin muutaman ylimääräisen vaatteen listan ulkopuolelta, sillä tänä vuonna minua on vainonnut uskomattoman huono vaatekarma. Vaatteita on mennyt rikki useita ja olen saanut myös nypynpoistajalla valtavaa tuhoa aikaan neuleosastolla. Päätin siis että jokaisen rikki menneen käyttövaatteen tilalle voin ostaa uuden, korvaavan tuotteen joka ei vähennä ostosaldoani. Mielestäni ihan reilua.

Viimeisen neljänneksen luvut näyttävät seuraavaa.


Tuo, että ostin yhden laukun mutta saldoni ei vähentynyt nollaan johtuu siitä, että möin kolmannessa kvartaalissa hankkimani harmaan Lumin laukun lääkärin määräyksestä. Laukku oli niin painava että muusina ollut hartiani ei kestänyt sen painoa ja lääkärini käski olla käyttämättä sitä. Etsin mielummin laukulle uuden kodin kuin jätin sen lojumaan käyttämättömänä kaappiin ja tilalle ostin nykyisen olkalaukkuni jonka kanssa tulemme toimeen paremmin ja hartiakipuni on lähes muisto vain.

Vaatesaldo näyttää miinusta. Siihen vaikuttaa suuresti syksyn piristysreissu Barcelonaan. Tosin miinusta on kertynyt juuri saman verran kuin kenkä- ja laukkusaldoa on plussalla, nämä siis kumoavat toisensa ja tulos on +/- 0. Jee, onnistuin siis tavoitteessani!!!!

Tyhjensin myös vaatekaappiani kuluneen vuoden aikana kirppismyynneillä yli viiden sadan euron verran ja taas tammikuussa olen menossa Valtteriin myymään loppuja ylimääräisiä juttuja. Päätin, että näillä rahoilla saan ostaa itselleni joululahjaksi jotain ihanaa ja niin teinkin. Tuolla saldolla ostin nahkaleggingsit ja Alexander McQueenin hameen, sekä pari muuta edullisempaa juttua alennusmyynneistä. Näitä ostoksia ei ole siis laskettu lopulliseen saldoon mukaan. Nämä ovat palkinto onnistuneesta haasteen suorittamisesta. :)

Mitähän kivaa sitä keksisi tulevalle vuodelle? Jossain vaiheessa mietin että voisin puolittaa saldon edelleen, ostaisin taas puolet viime vuoden saldosta. Vaatteita 20 kpl, kenkiä 4 paria ja laukkuja 3. Tuolla määrällä pärjäisin ihan mainiosti, mutta enpä taida kiusata itseäni enää lisää. Vaikka ostaminen, vaikkei mitään tarvitsekaan, on turhaa ja luontoa kuluttavaa, niin ihmisellä on elämässä niin vähän iloja että paljolti työstä koostuvaa arkea on mukava virkistää uusilla vaatteilla tai kauniilla kenkäparilla. Jokainen nainen saa piristää arkeaan hemmottelemalla itseään, oli hemmottelu sitten jättilevy suklaata, kosmetologikäynti, uusi laukku tai vaikkapa uudet pölykapselit autoon jos se häntä piristää. Me kaikki ansaitsemme sen!

ONNEKASTA VUOTTA 2010 KAIKILLE NINAN TUNNETILOJEN VAIHTELUJA SEURAAVILLE!!! Olette syy miksi jaksan blogiani kirjoitella. Kiitos teille kaikille, ensi vuoden puolella tavataan!

15 kommenttia:

 1. Hyvää ja vieläkin parempaa uutta vuotta, ihana Nina :)

  VastaaPoista
 2. huippua uutta vuotta huipummalle ninalle!

  VastaaPoista
 3. Oikein mahtavaa uutta vuotta Maailman Parhaalle Ninalle ;D Olkoon vuosi 2010 vielä entisiäkin parempi.

  VastaaPoista
 4. Hienosti klaarattu, vuosi on yllättävän pitkä aika rajoittaa tietoisesti omia shoppailujaan :) Ja oikein mahtavaa Uutta Vuotta :)!

  VastaaPoista
 5. Ihanaa uutta vuotta sinullekin ja kiitos mahtavasta blogista! :)

  VastaaPoista
 6. Onpa jännä idea tuo edellisvuoden ostosten puolittaminen.:) Ja saat muuten sympatiani nyppykoneesta. Se laite vihaa mua!:D

  VastaaPoista
 7. Niinkuin Salka sanoi, niin vuosi on todella pitkä aika, hienosti pärjäsit. Hyvää uutta vuotta! :)

  VastaaPoista
 8. Kiitoksia toivotuksesta ja näin jälkikäteen myös sulle hyvää alkanutta vuotta :) On ollut hauska seurailla sun tunnetilojen vaihtelua ja seurailenpa niitä jatkossakin!

  Kunniakkaasti muuten onnistuit tavoitteessasi! Ainakin blogista luetun perusteella vuoden ostorajoite on varmasti vaikuttanut pysyvästi sun kulutustottumuksiin, joten tuskinpa tosiaan tarvitset uusia rajoituksia.

  VastaaPoista
 9. Mahtavaa että onnistuit tavoitteessasi, onnea! :)

  VastaaPoista
 10. Kiitos sinulle Nina Tunnetiloistasi!

  VastaaPoista
 11. Inhottavaa olla ilonpilaaja, mutta jos elämän ainoat ilot ovat OSTAMALLA hankittuja hetkellisiä tunnetiloja (sic) niin kannattaisko mieluummin muuttaa elämäntapaa (vaikka sitä ankeaa duunia?)/asennettaan siihen, kuin vain ostaa ostaa ja ostaa turhaa, perustellen sitä jollain mystisellä oikeutuksella? Tää "entitlement"-ajattelu ("Mulla on oikeus kaikkeen kivaan, kun mää niin kovasti kärssii sain") on aika helkkarin itsekäs ajattelumalli, ja pitkälti syynä kaikkeen siihen, mikä länsimaissa on niin viturallaan.

  Ja mitä ihmettä: olen nainen, mun pitäis jatkuvasti siis haluta "hemmotella itseäni" turhalla kamalla? Älkää nyt viitsikö...

  VastaaPoista
 12. Petra: Kiitos sitä samaa ihanainen Petra!

  tiiti: Ja sitä samaa suosikkinillittäjälleni Tiitille!

  Lovely: Hyvää uutta vuotta myös sinulle Lovely!

  Shandi: Kiitos samoin Shandi! Olen edelleen niin onnellinen että sä annoit uuden kodin The Hameelle!

  Salka: Kiitos Salka! Vuosi tuntui välillä ihan liian pitkältä ajalta, mutta oli mahtava tunne kun huomasi miten helppoa tuo loppujen lopuksi olikaan. (Tosin urakkaa helpotti ehkä se, että sain ostaa listan ulkopuolelta juttuja rikkimenneiden tilalle, mutta silti!) :)

  NooranElämää: Kiitos samoin Noora! Törmäillään blogimaailmassa jatkossakin!

  MouMou: Heh, mitäs me nyppykoneen vihaamat! Mutta onneksi mäkin vihaan nykyään sitä enkä vaan kehu kaikille kuten aluksi tein. :)

  Ostosten puolittaminen oli hyvä juttu, mutta se on kahden vuoden projekti: ensin listaat vuoden ajan kaiken, seuraavana vuonna puolitat. Eli iso työ mutta palkitseva.

  Sulla on myös menossa hankinnat hyvään suuntaan: yksi täydellinen korvaa monta "sinnepäin" olevaa. Olen sinusta ylpeä!

  Nouvelle: Kiitos, ja kiitos samoni Nouvelle! Vuosi oli pitkä aika mutta nyt olen iloinen että tein sen. :)

  Auri: Kiitos Auri! Myös minusta tuntuu että uusien rajoitusten tekeminen on turhaa. Kaikkien hankintojen tekeminen on viime vuosien aikana järkevöitynyt hurjasti.

  teresa: Kiitos Teresa! Kiva kuulla että ihmiset ovat puolestani iloisia. Lisää omaa iloa tuplasti. :)

  Joy: Kiitos sinulle Joy kun luet ja kommentoit! Ilman teitä en jaksaisi edes kirjoitella blogiani.

  SugarKane: Heh, ei se ole ilon pilaamista jos on jostain eri mieltä!

  Ulkopuolisen on hirvittävän helppo käskeä ihmisiä vaihtamaan ankeaa duunia tai asennetta jos 8 tuntia Siwan kassalla (ei yhtään väheksymättä kassatyöntekijöitä, anteeksi!) ahdistaa. Irtisanomiset vaanivat jo muutenkin kulman takana joten työn vaihtaminen vaan ei ole tässä maailmantilanteessa kovin helppoa. Sen 8 tuntia kassalla jaksaa istua paljon paremmalla mielellä jos välillä voi vilkaista jalassa työtakin alla oleviin leobardisukkahousuihin ja tuntea olonsa, ankeasta duunista huolimatta, viehättäväksi.

  Minulla hemmotteluun kuuluu oikeastaan aika harvoin "turhaa kamaa". Hemmottelen yleensä itseäni erilaisilla hoidoilla tai herkullisella illallisella hyvässä ravintolassa. Tästä ei kerry kaappeihin turhaa tavaraa mutta tulee hyvä mieli ja virkistynyt olo. Sitä paitsi tuen koko kotimaan taloutta käyttämällä kotimaisten pienyrittäjien palveluita.

  Tuo kaikki on tietysti sitä "ostettua" hyvää oloa jota itse et niin arvosta, mutta hyöty ei ole noissa "hankinnoissa" koskaan yksipuolista, ei pelkästään itsekästä. Kannattaa kokeilla!

  VastaaPoista
 13. Tämä sun projekti on vaikuttanut tosi mielenkiintoiselta. Mulla itselläni on ehkä jotain samantyyppistä meneillään tänä vuonna muttei noin tarkkaa. Lähinnä yritän hankkia vain todella ihania juttuja, jotka ovat minua ja harkita yön yli ostoksiani. Sillä tavoin yritän hiukan karsia vaatekaappia ja satsata oikeasti sellaisiin juttuihin, jotka kestää tai tuottaa suurta mielihyvää.

  Hyvää alkanutta vuotta!

  VastaaPoista
 14. Sunshe: Projekti oli kyllä mielenkiintoinen itsellekin ja toteuttamiseen meni kaksi vuotta. Ei siis mikään pieni päähänpisto "tosta vaan". Mutta jestas että onkin nyt outo olo kun saisi ostaa ihan kaikkea kivaa mitä vastaan tulee kun tuo rajoite on ohi. Ja sit kun tajuaa ettei tarvitsekaan oikeastaan yhtään mitään uutta. Vapauttavaa, mutta vähän ehkä ärsyttävää! :)

  VastaaPoista