keskiviikko 14. huhtikuuta 2010

Tunkkainen vaalea

tunnetila: edelleen iloinen

Iloitsen nykyään joka kerta vaatekaapin avatessani. Viikko ilman mustia vaatteita sai minut kaipaamaan vanhoja ja kuluneita vaatteitani, ja nyt ihastun niihin hetki hetkeltä uudelleen. Näppärää! Suosittelen teillekin lempivaatteidenne jemmaamista hetkeksi, jo viikko teki ainakin minulla tehtävänsä. Kaapista löytyviin vaatteisiin on jälleen ilo pukeutua.

Edellisessä postauksessani jossa kerroin mikä asu päälleni löytyi viimeisenä "ei mustia vaatteita" päivänä, ja iloitessani uuden päivän lähes mustasta asusta, Rhia kommentoi seuraavasti "Täytyy sanoa että tuo musta asu kyllä näyttää jotenkin freesiltä nyt näiden vaaleampien kokonaisuuksien jälkeen."
Yhdyn Rhian sanoihin täysin!

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

paita Stradivarius, liivi KappAhl,
shortsit H&M Trend, saappaat Billi Bi


Mietin viime viikon aikana sitä kuinka monet ihmiset pitävät mustaa synkkänä ja masentavana, tylsänä värinä. Itse tunsin oloni maan matoseksi tunkkaisessa beigessä joka suorastaan välillä tuntui hävittävän minuuden maan rakoon. Tunsin usein oloni laiskaksi ja flegmaattiseksi. Vaaleaa ruskeaa oli pakko raikastaa puhtaan valkoisella ja ryhdittää mustilla kengillä ja vyöllä jotta siinä edes pärjäsi. Tuon viikon jälkeen mustiin pukeutuessani oikein tunsin, kuinka energia virtasi minuun takaisin ja olin taas ryhdikäs, tarmoa täynnä.

Tuntuu aika käsittämättömältä miten värit vaikuttavat (ainakin minulla) energiatasoihin noin voimakkaasti. On siis syynsä miksi ihmiset pitävät eri väreistä, pukeutuvat niihin tai sisustavat kotinsa tietyin värein. Minunkin kotini on lähes yhtä kuin pukeutumiseni: valkoisia pintoja, mustaa nahkaa, pehmeää harmaata, kiiltäävää kromia ja vanhaa mattapintaista puuta. Värit suoraan harmoniassa vaatekaappiini.


Tunnistatteko itsessänne yllä olevia pohdintojani värien vaikutuksesta olemiseenne tai vireystasoonne, vai onko tuo kaikki pelkkää huuhaata?


11 kommenttia:

 1. Kyllä väreillä on ihan selvästi vaikutusta mielentiloihin. Mulla värimieltymykset vaan vaihtelee aika paljon kausittain tai jopa päivittäin, jonka seurauksena musta on joskus freesi ja joskus liian synkkä. Useinmiten musta on kyllä turvallisin ja mukavin väri. Värien vaikutuksen huomaa siinäkin, että joskus muut on sitä mieltä että joku väri sopii hyvin itselle, mutta itse ei vain oikein osaa olla siinä.

  VastaaPoista
 2. Minulla on ollut nyt tarve piristää itseäni, ja siksi olen käyttänyt mm. korallin ja anilliinin värisiä vaatteita.

  Mustat vaatteet antavat ryhtiä, mutta kun niissä näkyvät meidän valkoisen kissan karvat niin kivasti ;-)

  Ei musta ole pelkästään surun väri.

  Väri tekee uuden ilmeen hiuksillekin - piristää ja uudistaa koko ihmistä!

  VastaaPoista
 3. Olen samaa mieltä, ja se munkin ehdoton voimaväri on kyllä musta :)

  VastaaPoista
 4. Auri: Viime viikon aikana kaikki töissä kehuivat kuinka hyvin mulle sopii vaaleat värit. No kiva, en silti aio hylätä mustaa. Ja äitini sanoo aina miten hyvin minulle sopii turkoosi. No hyi. :)

  Heidi: Eli sinullakin värit toimivat piristeenä. Mua piristää näköjään musta. :) Ei tietty kaikki musta, joten leikkaukset ja vaatteen muoto ovat minulle hyvin tärkeitä.

  Salka: Jei, musta rulez! ;)

  VastaaPoista
 5. Itse olen huomannut, että väreillä on tosiaankin huomattavaa vaikutusta omaan energiatasoon. Toisinaan räväkämmillä väreillä saa ladattua itselleen energiaa, ja joskus puolestaan kaikki värit tuntuvat olevan liikaa, jolloin turvaudun neutraalimpiin sävyihin.

  Kaikista epämukavin olo syntyy yleensä kuitenkin silloin kun aamulla kaapista poimitut vaatteet eivät päivän mittaan jostain syystä vastaa yhtään omaa mielentilaa. Silloin tekisi mieli rynnätä kotiin ja pukea itsensä uudestaan =)

  VastaaPoista
 6. Jo: Totta, niin totta! Tuo "väärät vaatteet" päivä on kamala. Onneksi niitä sattuu aika harvoin, mutta silloin kun sattuu niin ahdistus on taattu.

  VastaaPoista
 7. Ehdottomasti uskon!

  Toisaalta, värien vaikutus omaan mielentilaan on aina yksilöllistä, enkä todellakaan usko, että musta olisi aina kaikille se vallan tai itsevarmuuden väri, mitä se esimerkiksi mulle merkitsee. Äitini kertoi, että hänellä oli sellainen kausi, että osti pelkästään harmaita vaatteita ja kun hän jälkeenpäin ajatteli nimenomaa tuota kautta, totesi että oli tuolloin jotenkin eksyksissä tai paremminkin etsi itseään. Mulle taas harmaa ja sen eri sävyt on merkki kotoisuudesta ja semmoisesta turvallisuudesta, mitä on vähän vaikea selittää.

  Mutta toisaalta väreihin voi myös totuttautua! Sininen, mikä on mulle aina ollut sellainen Ei missään tapauksessa ikinä -väri (siniset farkutkaan eivät miellytä), on jotenkin saanut uuden mahdollisuuden, kun työuniformu on sininen (no ja myös harmaa ;) Tosin en sitä edelleenkään kaappiini vanhoista tottumuksista hanki, mutta täysin mahdottomuutenakaan en pitäisi esimerkiksi niitä sinisiä farkkuja..

  VastaaPoista
 8. Välillä musta tuntuu olevan enemmän kuin paikallaan, se jotenkin vain tuntuu sopivalta. Ehkä sitten, jos pukeutuisi aina vain miltei kokonaan mustaan, voisi olla hiukan tylsää. Talvella ja syksyllä tummat värit ja erityisesti musta tuntuu luonnollisilta. Kuitenkin musta on klassinen ja näyttää melko monessa vaatteessa hyvältä, miksei siis ostaa sitä mikä näyttää hyvältä, olkoonkin mustaa kuin että ostaisi väen vängällä väriä, joka ei tunnu omalta?

  Nuo kengät näyttää ihan silitettävän pehmeiltä, hih ;)

  VastaaPoista
 9. Mikkan: Mulla on kans siniseen outo suhde. Farkku on melkein ainut sininen juttu mitä siedän sen eri sävyissä. Nyt kyllä ostin sen sini-valkotaidallisen seiloripaidan, onkohan nyt pohdintojen paikka? :)

  Little M: Heh, kengät on silitettävän pehmeät. :) Mulla käy usein niin, että mitä lämpimämmät ilmat kesällä tulee, sitä suuremmalla innolla pukeudun kokomustaan. En itsekään ymmärrä itseäni. :)

  VastaaPoista
 10. Väreillä nimenomaan on vaikutusta ja homma toimii molemmin päin. Tietynväriset vaatteet päällä mieliala muuttuu tietynlaiseksi. Ja tietynlaisella mielialalla haluaa pukeutua tietynvärisiin vaatteisiin. Vaikka en olekaan ihan sellainen mustan suurkuluttaja kuin sinä niin täytyy tunnustaa että kun olo on epävarma tai väsynyt niin päälle useimmiten eksyy mustaa. Vaikka kaapistani löytyy vaaleita ja kirkkaampiakin värejä on joskus olo sellainen että "nyt ei vaan jaksa tuota punaista". On myös mielenkiintoista miten erilaisissa elämänvaiheissa tietty väri saattaa tuntua läheisemmältä kuin joku toinen ja myöhemmin tilanne voi kääntyä päinvastoin. Itse muistan teini-iässä inhonneeni vaaleanpunaista ja 10 vuotta sitten vaaleanpunainen olikin lempivärini.
  Värianalyyseistä en niin hirveästi perusta mutta värien psykologinen vaikutus on erittäin kiinnostavaa.

  VastaaPoista
 11. Rhia: Juuri noiden päivien "tänään en jaksa tuota punaista" vuoksi minulla ei ola vaatekaapissa yhtään vaatetta jota "en jaksa" katsella joka päivä.

  Minulla on vihreät silmät ja oliivin värinen iho, joten näytän tummanvihreässä kauniilta. Ihon sävy ja silmien väri korostuvat nätisti. Pukeuduinkin aika paljon mustan ohella vihreään joskus 90-luvun lopulla, mutta sitten kyllästyin täysin enkä vieläkään omista mitään vihreää (paitsi tuolta ajalta yhden hameen). Mustaan en ole vielä huomannut kyllästyväni, joten siksi täytän kaappini mustalla. En halua omistaa kertakäyttövaatteita.

  VastaaPoista