torstai 3. kesäkuuta 2010

Pukeutumissäännöt

tunnetila: pohdiskelu

Pukeutumissäännöt tuntuvat ahdistavan monia bloggaajia (ja muitakin muodista kiinnostuneita). Säännöissä esim. sanotaan, että jos sinulla on päällä löysä yläosa niin pue kaveriksi kapeat housut tai kapea hame, se tasapainottaa vartaloasi. Tai vaikkapa toinen sääntö: pieni ihminen, älä käytä suurikuvioisia kuoseja vaatteissasi, ne saavat sinut näyttämään entistä pienemmältä.
Näitä sääntöjä vastaan taistellaan, niitä rikotaan ja sen jälkeen selitellään. Blogissa asukuvan viereen kirjoitetaan "heitin pukeutumissäännöt romukoppaan ja pukeuduin vaakaraitaiseen puseroon vaikka se lihottaakin".

Ei huolta ystävät hyvät. Eivät nuo ole kiveen kirjoitettuja sääntöjä siitä kuinka saa tai täytyy tehdä. Nuo vinkit ovat niitä ihmisiä varten, jotka eivät välttämättä itse huomaa parhaita puoliaan eivätkä keksi kuinka korostaa niitä. Mistähän tuo koko sana, pukeutumissääntö, edes on tullut? Ketä tahansa ärsyttää jo pelkkä negatiivisen kaiun sisältävä sana SÄÄNTÖ.

Jos olet hoikkavartaloinen ja pitkä, on ihan sama vaikka pukeutuisit valkoisiin leveisiin housuihin (lihottaa) joissa on caprimittaiset lahkeet (lyhentää sääriä), laittaisit jalkaasi varrelliset converset (varret ja pieneksi jäävä paljaan ihon alue varren ja housunlahkeen välissä lyhentävät säärtä) ja yläosaksi puna-valkovaakaraidallisen (leventää) löysän puseron (tekee yläosasta ja alaosasta yhtä leveät eikä näytä välissä olevaa vyötäröä eli saa aikaan tasapaksun ja lyhyen vaikutelman).

Pitkät ja hoikat näyttävät hyvältä lähes asussa kuin asussa. Itse lyhyenä ja normaalivartaloisena en laittaisi yllä lueteltua vaatepartta päälleni kovinkaan mielelläni. Näyttäisin lähes yhtä lyhyeltä kuin leveältäkin. Ei hyvä.

Image and video hosting by TinyPic

toppi silkkirönsyllä Milanosta, housut Lindex,
rannekoru Snö, nahkatossut Vagabond


Vaikka tiedän kuinka näyttää "parhaalle mahdolliselle minulle" tein tarkoituksella parin viikon takaisessa asussa muutaman "virheen" jos mietitään mitä pukeutumissäännöissä sanotaan. Pukeuduin lantiolle rönsynä laskeutuvan topin lisäksi lantiota korostaviin housuihin (yhteisvaikutus leventää lantiota). Käärin housun lahkeet (lyhentää jalkoja) ja laitoin jalkaan matalat ja umpinaiset kengät (korostavat ja lyhentävät lyhyitä sääriä entisestään). Tein tämän kaiken kuitenkin tietoisesti. Tiesin, että näin ei kannattaisi tehdä jos haluaisi antaa itsestäni pidemmän ja hoikemman vaikutelman. Viihdyin kuitenkin asussa loistavasti enkä tuntenut mitään tarvetta olla pidempi tai hoikempi. Ja päivinä jolloin haluan olla jotain muuta laitan korkkarit jalkaan ja pukeudun erilaisiin vaatteisiin.

Muistetaan siis, että jokainen saa ja jokaisen täytyy pukeutua oman mielensä mukaisesti, mutta jos on vaikka ylipainoa tai vaikkapa epävarma suurista rinnoistaan, niin on mukava että on olemassa helppoja tapoja häivyttää puolia joista ei itsessään niin kovasti pidä. Itsetunto nousee roimasti kun huomaa vain muutamalla pienellä kikalla muuttuvansa paksukaisesta upeat naiselliset muodot omistavaksi kaunokaiseksi.

Ja hei, muutetaan pukeutumissääntö -termi vaikka pukeutumisvinkeiksi. Vinkit on huomattavasti mukavampi ottaa vastaan kuin noudattaa sääntöjä!

11 kommenttia:

 1. Olisko sulla pukeutumisvinkkiä mun käpylehmän vartalotyypilleni (=iso maha, ohuet jalat)? Tarkoituksena olis siis korostaa jalkoja ja häivyttää maha, ei toisin päin.:D

  VastaaPoista
 2. Just tulikin mieleen, että minun on pitäny kirjoittaa caprileggings-postaus :D

  VastaaPoista
 3. Olen täsmälleen samaamieltä pukeutumissäännösitä kuin sinäkin. Vinkeistä voi olla monesti hyötyä, mutta ei kukaan niitä pakota noudattamaan :)

  Yksi syy miksi pukeutumissäännöillä on niin negatiivinen kuva on mielestäni stailausohjelmat, jossa tiukkapipoiset laihat tädit selittävät listojen kanssa mitä jonkun onnettoman pitää pukea päälleen ja mitkä ovat bannauslistalla. Jos on tyytyväinen leveään lantioon tai muuhun "vikaan" niin miksi sitä pitäisi koittaa häivyttää!

  VastaaPoista
 4. Nimenomaan! Eniten ärsyttää, kun joku tulee sanomaan, ettei sun hei kannata pukeutua noin... No hei, minähän pukeuduin niin kuin tykkään.:)

  VastaaPoista
 5. Joo, vinkit ovat parempia kuin säännöt :) Itselläni on vartalokomplekseja, joten otan mielelläni vastaan vinkkejä, joilla voin peittää onngelmakohtia ja korostaa hyviä puolia :)

  VastaaPoista
 6. hihiii, mä repesin tuolle sun don't-luettelolle ihan totaalisesti, oli pikkuista vaille se, mitä mulla oli päällä :D

  musta nuo säännöt on tarkoitettu just lähinnä sellaisille, jotka tahtoo selkeät ohjeet siitä, miten näyttää hyvälle eikä niinkään tykkää taiteilla pukeutumisensa kanssa. eihän stailausohjelmiin ketään vastentahtoisesti oteta, vaan yleensähän ne ihmiset on siellä sen takia, että eivät ole tyytyväisiä pukeutumiseensa, siksi ne ohjeet tehdään niin kiveenhakatuiksi. vähän sama, kuin minä menisin vaikka kesärenkaanvaihto-ohjelmaan, ei mua kiinnosta se hienosäätövara siellä työn takana, mä tahdon sen vähäisimmällä mahdollisella vaivalla tehdyksi oikein.

  sitten kun nuo perusperiaatteet tuntee, niitä voi hyvällä omalla tunnolla rikkoa, kun siltä tuntuu. ja näyttää toki silti hyvältä :D

  VastaaPoista
 7. Pukeutumissäännöt ärsyttävät siksikin, että niihin sisältyy tsiljoonittain ikäänkuin luonnonlain omaisia käsityksiä siitä miltä ihmisen tulee näyttää tai miltä kaikki haluavat näyttää, tai mikä näyttää jotenkin universaalisti hyvältä kaikkien mielestä (täyttä kukkua siis).

  Esim. just toi, että älä pue sitä tai tätä, koska se saa näyttämään entistä pienemmältä. Tai lyhyemmältä. Annettu oletus, että pienuus ja lyhyys ovat huonoja ja vältelteltäviä ominaisuuksia. Mua ainakaan haittaa näyttää lyhyeltä. -.- Sama pätee lantioihin. Hitto, mä nimenomaan tykkään siitä, että lantio tulee esille, tänne vaan kaikki sitä korostavat ja leventävät asiat, vaikka adjektiivilla "leveä" onkin nykyisessä anorektisessa kauneusmaailmassa negatiivinen kaiku. -.-

  Tällaisten "oppien" kautta vahvistetaan kaikenlaisia käsityksiä ja ulkonäkönormeja, joita vastaan samalla yritetään aktiivisesti taistella. Kun ne ladellaan tällaisten sääntöjen ja neuvojen sisällä, sitä ei tule ehkä herkästi kyseenalaistaneeksi lähtopremissejä. Ne vaan on ikäänkuin annettuja luonnonlakeja, jotka ovat kaikesta ajasta ja henkilökohtaisesta preferenssistä riippumattomia, tai tällä tavalla ne ainakin esitetään.

  VastaaPoista
 8. Komppaan nyt Mariaa tossa, että se suurin ongelma niissä pukeutumissäännöissä on se lähtöoletus siitä mikä on rumaa ja mikä pitää piilottaa. Tosiaan lantiota-korostavassa vaatteessa ei olisi mitään ongelmaa, jos ei leveyttä nähtäisi negatiivisena asiana.

  Mikä on pahinta pukeutumis-säännöissä/-vinkeissä, on juuri se tapa miten ne naamioivat kauneus-stereotypian yleismaailmalliseksi ohjeistukseksi. Ja usein noita pukeutumissääntöjä vielä mainostetaan voimauttavina ja itsetuntoa-kasvattavina. Sen sijaan siis, että keskityttäisiin pohtimaan sitä miksi leveä lantio on huono asia. Ja noita kaupitellaan juuri ulkonäöstään epävarmoille, kun terveempää olisi keskittyä pitämään omaa kroppaansa kauniina, eikä yrittämään saada omaa kroppaansa näyttämään jonkun muun näkemykesltä kauniista.

  Lisäksi pukeutumissäännöt synnyttävät vievät minusta hauskan pois muodista ja tekevät muutenkin pukeutumisesta monimutkaista ja vaikeaa, sillä niiden rikkomine kyllä aiheuttaa arvostelua ja ilkeilyä.

  VastaaPoista
 9. Mun mielestä lantio on yksi naisvartalon kauneimmista osista, varsinkin kun se yhdistyy vyötäröön, jolloin syntyy naisellinen vyötärölantiolinja. Mutta makuasioitahan on yhtä paljon kuin meitä; joku tykkää tasapaksusta poikakropasta kurveja enemmän.

  Kuten sanoit, kannattaa opetella korostamaan oman vartalon hyviä puolia. Ensin täytyy tietysti hahmottaa, mitä ne ovat. Samoin pukeutumisella on helppo häivyttää niitä omaa silmää vähemmän mairittelevia kohtia.

  Kaikesta edellisestä huolimatta pidän todella tärkeänä, että ihminen pukeutuu siten, mikä tuntuu itsestä hyvältä.

  VastaaPoista
 10. Komppaan Mariaa ja Virpiä, jotka muotoilivat ajatukseni hienosti.:)

  VastaaPoista
 11. AnneVee: Palvelupyyntönne vastaanotettu. Käsittelemme pyyntöänne.

  Petra: Heh, postaustasi odotellessa. :)

  Ulrika: Sanos muuta! Jokainen saa valita itse sen puolen itsessään mitä haluaa korostaa, eikä niin että ihmisille sanotaan että leveä lantiosi ei ole kaunis, peitetään se.

  MouMou: Juuri näin! Vinkit voivat olla hyödyllisiä jos ne esitetään oikealla tavalla. Ei niin että sanotaan ettet saa tehdä sitä tai tätä. Se on ärsyttävää.

  Heidi: Voisinkin kirjoitella noita vinkkejä silloin tällöin ja julkaista niitä täällä. Siinä vaan on se vaara että joku pahoittaa mielensä ja alkaa kyseenalaistaa "mikä sä muka olet muita neuvamaan" jne. Katsotaan nyt mitä saan aikaan! :)

  tiiti: No mutta tiitiseni, sähän olet juuri pitkä, hoikka ja pitkäsäärinen, joten saat pukeutua miten vaan ja aina näyttää hyvälle. (Eppaaaaaa!!!)

  Maria: Maria, niin totta, niin totta! Esimerkki elävästä elämästä. Takamukseltaan hyvin muodokas ystäväni on aina peitellyt peffaansa ja piilotellut sitä kaikenlaisten kolttujen alle. Kävipä hän Latinalaisessa Amerikassa. Muutama kuukausi runsaiden lattaripyllyjen ihannoimassa maassa ja hän vapautui täysin. Enää peffaa ei peitellä vaan sitä korostetaan ja itsetunto nousi huikeasti. Kauneusihanteita kun on niin erilaisia, se tulisi muistaa.

  Virpi: Upeita mielipiteitä teillä! Kuten edellä jo sanoinkin, kauneusihanteita on hyvin erilaisia. Ja vaikkapa esimerkkinä juuri tuo lantio. Leveä/runsas lantio on ollut lähes aina ennen kaikissa kulttuureissa lisääntymiskykyisen ja haluttavan naisen merkki. Kukahan on mennyt keksimään että nyky mittapuulla katsottuna upea nainen ei yhtäkkiä olekaan sitä mitä on aina ennen ollut, runsas ja muodokas?

  Vimps: Kyllä, tärkeintä on pukeutua niin että tuntee olonsa hyväksi. Se nimittäin, ettei yhtään viihdy vaatteissaan näkyy ja on kaikista suurin "tyylimoka".

  Piia: Kyllä, pukeutuminen on tosi kivaa, otetaan siitä kaikki irti!

  MouMou: Heh, hyvä että jotkut osaavat laittaa ajatukset loistavaan muotoon "paperille". Pääsee itse helpolla kun vain nyökyttelee kuten minäkin täällä olen näiden kommenttien kanssa tehnyt. :)

  VastaaPoista