maanantai 7. marraskuuta 2011

Näytenumero

tunnetila: oh-hoh!

Iso-Britanniassa tehdyn tutkimuksen mukaan nainen käyttää omistamaansa yläosaa keskimäärin kuusi (6) kertaa. Voitteko kuvitella, kuusi kertaa?!?! Sen jälkeen vaate laitetaan kiertoon tai heitetään roskiin. Pelkästään Suomessa kaatopaikoille kuskataan vuodessa sata miljoonaa kiloa tekstiilijätettä, osa valtavasta massasta on juuri noita muutamaan kertaan käytettyjä biletoppeja.

Tämän pöyristyttävän tiedon meille jakoi näytenumerona postiluukusta kolahtanut Suomen Cosmopolitan. Olen päässyt näytelehdessä sivulle 21 ja olen jo saanut uutta, vavahduttavaa tietoa. Vaikka loppulehti näyttää selailun perusteella olevan perinteistä "kuinka miellytän miestäni" -huttua, niin olen silti iloinen etten laittanut lehteä suoraan paperinkeräykseen vaan päätin selailla sen läpi. Tuhlausta olisi sekin, lukemattoman lehden heittäminen jätteeksi.

Mitäs sanotte "kuuden kerran käytöstä", pitääkö tuo tutkimustulos paikkansa myös Suomessa?


13 kommenttia:

 1. Ehkä yläosia tulee helpommin ostettua vaikkapa alaosiin verrattuna edullisemman hinnan vuoksi, ihan vaikka värin tai tyylin kokeilumielessä, jolloin ne voi helpommin jäädä myös käyttämättä. Ja itselläni käyttö saattaa jakautua hyvinkin epätasaisesti eri vaatteiden välille. Samalla kun jotain käytän todella paljon ja tiheään, toiset jäävät huomattavasti vähemmälle käytölle.

  VastaaPoista
 2. ehkä nuorilla sitten niin. Itse ostan yleensä sellaisia, joita käytän vuosia, ja vaikka jotain juhlatoppia ei tulisi käytettyä kuin kaksi kertaa syksyssä, niin ensi syksynä sitten taas.

  VastaaPoista
 3. Hmm, en osaa sanoa muiden tavoista, itse ostan vaatteet aina "tositarkoituksella" eli aikomus on käyttää niitä niin kauan kuin kestävät. Jos kuitenkin suhde loppuu aikaisemmin laitan vaatteet aina kierrätykseen kavereille tai kirpparille.

  VastaaPoista
 4. maissi: Hyviä pointteja maissi. Itsekin myönnän hankkineeni joitain puseroita "jos nyt testaisi osaanko käyttää keltaista" ja käyttämättömänä myyn ne kaverilleni. Hävettää.

  LeenaS: Luulen että juuri nuoret ostavat kympin biletoppeja ja kun samassa baarissa ei voi käyttää samaa vaatetta kuin kerran niin ne joutavat heti romukoppaan. Vitsit mitä rahan tuhlausta!

  Mulla on sama periaate kuin sinulla, joitakin vaatteita olen käyttänyt varmasti tuhat kertaa.. ;)

  Shandi: Sama juttu minulla, yritän ostaa vain pitkäaikaisia ystäviä kaappiini. Aina siinä ei kuitenkaan ihan nappiin onnistu. :)

  VastaaPoista
 5. Laitoithan lehden paperinkeräykseen etkä sekajätteeseen?

  VastaaPoista
 6. Täytyy kyllä myöntää, että minun tulee tehtyä äkkinäisiä heräteostoksia yleensä juuri joidenkin juhlien alla. Sitten sitä vaatetta tulee käytettyä ehkä juuri se yksi kerta ja sen jälkeen hautautuu ehkä kaappiin ja sieltä jossain vaiheessa vintille pahvilaatikkoon.
  Ikuinen haave on, että jossain vaiheessa saisin järkevän ja toimivan vaatekaapin, jossa on vain harkitusti ostettuja laatuvaatteita ja sellaisia, jotka sopivat värimaailmaltaan hyvin yhteen ja ovat helppoja yhdistellä toisiinsa.

  VastaaPoista
 7. Anonyymi: Laitan lehdet aina paperinkeräykseen jos en anna niitä edelleenluettavaksi työkavereilleni. Eli kyllä, ehdottomasti paperinkeräykseen kunhan olen lehden lukenut. Kiinnostuin siitä yllättävän paljon joten lehti on edelleen yöpöydälläni. :)

  VastaaPoista
 8. Kay: Myönnän itsekin tehneeni noin joskus juhlavaatteiden kanssa. Onneksi en ole enää vuosiin harhautunut moisiin ostoksiin. Ainainen mustaan pukeutuminen helpottaa elämää. :D :D

  VastaaPoista
 9. Huh. Aika pelottavaa. Tosin itsehän ostan usein turhaan itselleni sopimattomia vaatteita, joita en ole viitsinyt sovittaa, joten periaatteessa keskiarvoisesti luku voikin pitää paikkansa. Ainut vaan, että mä en laita niitä vaatteita kiertoon, vaan kaapin pohjalle. Ehkä mun jäämistöstä ne sit roudataan suoraan kaatikselle...

  VastaaPoista
 10. Tässä täytyy myös ottaa esiin vaatteiden laatu, yllättävän moni yläosa, jonka olen ostanut, tauhkaantuu tyyliin ekassa pesussa jo aika ruman näköiseksi! Ja yhteen toppiin sain kivat reiät selkään, tosin se taisi olla oma syy, topin päällä kun oli vaate, jossa oli hakaset..ihan tästä syystä en uskalla ostaa mitään ns. merkkivaateyläosia, pelkään että ne käyttäytyvät samoin, kun esim. H&M:ltä ostetut yksilöt!!

  Eli, ainakin itse koen sen myös niin, että jos haluaa käyttää vaatteita, jotka ovat siistin näköisiä, ne eivät välttämättä kestä kuutta käyttökertaa ( jos ne siis pestään välissä!). Tai sitten vika on mussa ja mun viskoosiyläosien ostamisessa :D

  VastaaPoista
 11. AnneVee: Anne, meidän kirppisprojekti odottaa toteutumistaan... Joskus vielä on SE hetki!

  Salka: Järkyttävää!!! Tuo on ihan totta mitä kirjoitat nykyvaatteista. Aivan käsittämätöntä että vaate ei kestä kuutta käyttökertaa jos se pestään välissä. Mä olen nyt entistä järkyttyneempi. :)

  VastaaPoista
 12. Niin, heti kun me saadaan auto! Autottomana joudun pitämään kirpparini korkeintaan kotipihalla.:((((

  VastaaPoista
 13. AnneVee: Kotikirppiskään ei ole huono vaihtoehto. Siinä tulee helposti myytyä sellaisiakin asioita mitä ei ollut suunnitellut myyvänsä. :)

  VastaaPoista