maanantai 10. marraskuuta 2008

Perusvaatekaappi osa 1

tunnetila: kertaus on opintojen äiti, ja muita latteuksia"Chic -valitse oikeat vaatteet, luo oma tyylisi" -kirja tarttui muutama vuosi sitten mukaani Suomalaisen kirjakaupan alesta. Ostin kirjan mutta lykkäsin sen kotona samantien hyllyyn ja unohdin sinne. Viikonloppuna tutkailin kirjahyllyä ja kiiltävä lila kansi osui silmääni. Nyt olen selaillut kirjaa ja päätin jakaa muutamia vinkkejä kanssanne. Juu juu, tuttua huttua, mutta mahdollisesti myös jotain uutta. Kirjassa mm. sanotaan, että mustat alusvaatteet sopivat mustien vaatteiden alle, mutta valkoiset vaatteet kaipaavat alle neutraalit, ihonväriset alusvaatteet, ei missään tapauksessa valkoisia. Kas vain! Koska niitä valkoisia sitten käytetään, kysyy hölmistynyt allekirjoittanut joka omistaa vain mustia ja valkoisia vaatteita ja myös ainoastaan mustia ja valkoisia alusvaatteita.

Kirjan ovat luoneet/kirjoittaneet/toimittaneet/tehneet Karina Ericsson Wärn, joka mm. kirjoitaa muodista ja trendeistä Damernas Världiin ja Svenska Dagbladetiin, graafinen suunnittelija Elsa Lokrantz, entinen malli ja tv-juontaja, nykyisin hän suunnittelee muotimainoksia sekä Cecilia Tivar joka myös aloitti uransa mallina mutta toimii nykyään stylistinä (ainakin kirjan kirjoittamishetkellä). Kotimaisissa muotiblogeissa hypetetään Ruotsia ja Tukholmaa mielestäni jopa huvittavuuteen asti, mutta sieltä nämäkin neitokaiset vinkkinsä meille tuovat sovellettaviksi. Sovitaan kuitenkin, että hypettämiselläkin on rajansa ja ihan kaikkea ei kannata uskoa mitä on kirjoitettu. Okei?

Ja sitten asiaan. Haluatteko listan naisen perusvaatekaapista? Vaikkette haluaisikaan niin tässä se tulee. Aloittakaamme jo yllä mainituista alusvaatteista.

Katsaus omaan vaatekaappiin paljastaa, että oikeilla linjoilla ollaan. Paitsi niitä ihonvärisiä liivejä ei löydy, ja alusvaatteita, sukkia ja yökkäreitä on kyllä paaaljon enemmän. Tosin vähemmälläkin pärjäisi. Kai.. Olen kyllä yökkäri-ihminen. Täytyy olla toppi ja mikroshortsit, pikkumekko, pyjama capreilla ja pitkillä lahkeilla sekä pyjaman yläosa lyhyt- ja pitkähihaisena. Ja vielä pitkähelmainen yöpuku ja ja.. kotiasuista puhumattakaan. Okei, ehkä jätän Nanson ystävämyynnin väliin myös ensi vuonna.

Sitten on vuorossa yläosat.

Näin. Listat tuntuvat yhteen laskettuina aika pitkiltä, mutta kun alkaa miettimään omasta vaatekaapista löytyvien vaatteiden määrää niin olisipa vaatekaapissa ihanan väljää jos siellä olisi vain kirjan "suosituslistoissa" mainitut jutut. Viimeisimpien trendien mukaisia tunikoitakin kaapissani on varmaan 10 eikä niitä listassa mainita lainkaan. Ainut mekko muuten mainitaan osassa "erikoistilanteet". Kohdassa sanotaan näin: "Yksi yksinkertainen leninki tai kokopuku, joista saa asusteilla niin juhlaviin kuin muodikkaisiinkin tilaisuuksiin sopivan."

Tässä vielä listoista esimerkkinä kaksi asua joissa a) ne valkoiset liivit paistaa todellakin läpi, täytynee hankkia ihonväriset ja äkkiä ja b) yksi pusero juhlavampiin tilaisuuksiin. Tämä Mangon pusero on pelastanut minut monesta tilanteesta. Röyhelöt tekevät siitä hieman juhlavamman, mutta puuvilla materiaalina mahdollistaa sen pitämisen esim. farkkujen kanssa töissä.Mitäs sanotte listoista? Kaksi ensimmäistä on tässä, tulossa on vielä alaosat, päällysvaatteet, kengät, asusteet ja pari ekstraa päälle. Näissä listoissa käydään siis läpi perusvaatteita joilla nainen pärjää tilanteessa kuin tilanteessa. Vähän samaa juttua kuin Niina Kurkisen Naisen kymmenen parasta vaatetta, mutta laajemmassa, koko vaatekaapin käsittävässä mittakaavassa.

Tekstit siis "Chic -valitse oikeat vaatteet, luo oma tyylisi" / Karina Ericsson Wärn/ WSOY

7 kommenttia:

 1. Mä vähän luulen, että tää lista auttaa mua pakkaamaan puolen vuoden reissua varten. Ja tuleehaan siinä samalla testattua miten hyvin lista käytännössä toimii!

  VastaaPoista
 2. Hehee, kuinkahan monella bloggarilla vaatekaapissa on tuo sama määrä potenssiin kymmenen :D Mutta kuka pärjää kolmella parilla sukkahousuja? Ensimmäiset menee rikki kuitenkin jo tänään.

  VastaaPoista
 3. hassua, ite en vois elää ilman mummotissiliivejä (eli niitä ihonvärisiä). tuli hirvee ahistus ku ainoat kulahti ja venähti, että mistä löydän täysin oikeanväriset _ihonväriset_ uudet liivit. nimittäin voi ne ihonvärisetkin olla liian vaaleita, että näkyy valkosen paidan läpi. kappahlista sitten vihdoin löyty.

  miten kummassa et itse ole huomannut, että ne valkoiset todellakin näkyy valkoisen paidan läpi?

  VastaaPoista
 4. Mikkan: Ai niin kun sä olet lähdössä pitkäksi aikaa pois!!! Tää on sulle muuten varmaan oikeesti aika hyvä lista siitä, millä PITÄISI tulla toimeen. Totuus voi olla toista.. ;)

  Ilona: Juu, naureskelin just samaa. Toki sit kun joku menee rikki niin sit ostaa uuden. Muttei kuitenkaan kuormita turhaan kaappiaan ylimääräisellä. Se kai tuon listan tarkoitus on.

  Nallak: Heh.. No olen huomannut mutta olen ajatellut ettei sille voi mitään, ettei ole vaihtoehtoa.. *punastuu nolona*

  VastaaPoista
 5. Kai sitä pitäisi harkita noiden nude-liivien hankintaa. Jotenkin ne vain näyttää silmiin niin mummoilta, ettei pahemmasta väliä.

  VastaaPoista
 6. mä en sano muuta kuin että noi sun asut toimii. ja oma vaatekaappi tuntuu olevan suoraan listasta, mutta aina niin tylsä. mut niin olen minäkin:o t. PaPS

  VastaaPoista
 7. Anniina: No sanopa muuta. Mutta ei kai tässä muu auta. Järkevää mummoutumistahan tuo on kuitenkin.. :)

  Anonyymi/PaPS: Kiitos!! Ja vau, sulla on hyvin vaateasiat hanskassa. Ja tylsäänkin saa eloa esim. koruilla tai värikkäillä sukkiksilla. Toivottavasti lista pitää kohdallasi sittenkin kun saan jatko-osia pukattua eetteriin.

  VastaaPoista