tiistai 29. syyskuuta 2009

Tyylimokat

tunnetila: taas pakko avautua

Kirjoitin tästä aiheesta useammankin postauksen viime kesänä mutta en koskaan julkaissut niitä. Nyt kun olen taas päässyt valituksen makuun niin rykäisen asian ulos kerralla jolloin (toivottavasti) saan sen pois mielestäni ja voin keksiä uutta mutkutettavaa. Menneenä kesänä törmäsin nimittäin kotimaisissa muoti- ja tyyliblogeissa tyylimokalistoihin. Listoille koottiin yleisimpiä virheitä ihmisten pukeutumisessa. Moinen luokittelu ja samalla (tahattomastikin) itsensä ylentäminen ärsyttävät. Tässä oma kontribuutioni parjattuihin tyylimokiin.

Legginsit. Eniten moitteita osakseen saanut valtavirtatrendi on varmasti legginsit. Legginsejä on nähty katukuvassa jo useamman vuoden ajan ja jotkut alkavat jo kyllästyä tähän muotiin. Mikäs siinä, jos kyllästyttää niin lakkaa itse käyttämästä niitä, mutta miksi arvostella vaatetta jossa ihmiset selvästi viihtyvät tai ihmisiä jotka viihtyvät legginseissä? Legginsit ovat tuoneet pelastuksen niin jalkojaan syystä tai toisesta häpeäville kuin kesätuulessa paleleville vilukissoille jotka kuitenkin tykkäävät käyttää lyhyitä hameita tai shortseja sekä heille jotka taistelevat vaikkapa säärikarvojen nopeaa kasvua vastaan.

Selluliitti ja legginsit. "Ei selluliitti haittaa, kulkekaa paljain säärin." Helppo on sanoa ja neuvoa, totuus on aivan toinen. Jos rakastaa minimittaisia hameita tai shortseja eikä ole omista traumoistaan johtuen voinut niitä koskaan kodin ulkopuolella käyttää, on vapauttavaa ja ihanaa kun voi laittaa jalkaan legginsit ja niiden kanssa sen rakastamansa minimittaisen alaosan. Kerrankin voi pukeutua kuten haluaa ja ensimmäistä kertaa voi tuntea itsensä minissä upeaksi ja unohtaa legginsien alla piilossa olevat selluliitit!

Sukkahousut. Ne olisivat tietysti ratkaisu sääriongelmaan, mutta on huomattavasti mukavampaa ja viileämpää kulkea varpaat ja nilkat paljastavissa legginseissä läpsyt jalassa kuin varpaita hiostavissa sukkahousuissa ja umpinaisemmissa kengissä. Sukkahousujen läpi ei näy edes kesäfiilistä tuovat lakatut varpaankynnet. Sukkahousut saavat hiostaa jalkoja ja varpaita kesäjuhlissa, mutta lämpimille kesäkaduille varpaat paljastavat legginsit ovat paljon miellyttävämpi vaihtoehto.

Sukat sandaaleissa. Tämä on ikuisuuskysymys josta jaksetaan vuodesta toiseen jutella niin lehtien palstoilla kuin netissäkin. Eihän ne sukat sandaaleissa kovin esteettiseltä näytä, mutta entä sitten? Moni näyttää mielummin vähän epäesteettiseltä kuin käyttää rakkolaastareita jos muuten mukavat kengät saattavat hiertää pitkillä kävelyreissuilla. Ja kun ensin on vuosia moitittu ihmisten sukka-sandaaliyhdistelmiä, niin sitten joku fashionista keksii.. tadaa, laittaa sukat sandaaleihin ja sitten se onkin hyvin muodikasta. Paitsi ei niillä tavallisilla ihmisillä jotka eivät tiedä sen olevan muotia.

Crocsit. Sukkia sandaaleissa käyttäville on nyttemmin tullut vaihtoehto. Jalassa mukavat ja pehmeät Crocsit jotka eivät hierrä vaikka kävelisi maratonin (no en tuosta nyt tiedä mutta pieni liioittelu sallittakoon). Nämä kengät ovat koko kansakunnan uusi kauhistelun kohde. Toiset vihaavat, toiset rakastavat. Jos kengät on jalassa mukavat niin hyvä että ihmiset ovat löytäneet ne ja käyttävät niitä ja pysyvät tyytyväisinä. Jos niistä ei pidä niitä ei tarvitse käyttää. Miksi puuttua asioihin jotka eivät itselle mitenkään kuulu?

Onpa blogeissa moitittu myös mm. ihmisiä heidän tavastaan kantaa laukkuja käsivarrella. Hei ihmiset, oikeasti! Eikös vaatteet, tyyli ja muoti ole jokaisen omia juttuja? Blogimaailmassa puhutaan paljon vaatteiden antamista viesteistä ympäröivään maailmaan. Entä jos joku vaate, esim. Crocsit, sattuvat miellyttämään ihmistä, mitä se kertoo hänestä? Ei mielestäni ainakaan epämuodikkuudesta, enemmänkin mukavuudenhalusta ja halusta viihtyä vaatteissa ja jalkineissa joita käyttää.

Muoti on ihanaa ja inspiroivaa, mutta kaikkia se ei kiinnosta. Eikä tarvitsekaan. Eikö voitaisi sopia, että jokainen saa olla niin muodikas tai epämuodikas kuin haluaa eikä ihmisten "vääristä tavoista pukeutua" tarvitsisi laatia listoja? Ja eikö ole tärkeämpää että ihminen viihtyy valitsemassaan asussa kuin tuntee päivästä toiseen olonsa epämukavaksi pukiessaan minihameen kanssa ne iänikuiset sukkahousut vaikka legginsit olisivat paljon mukavammat?

22 kommenttia:

 1. Pakko avautua minunkin =)).

  Minä olen kanssa ihmeissäni lukenut blogeissa pyöriviä inhokkilistoja. Kovaan ääneen kailotetaan, että inhotaan crocseja, guessin laukkuja ja yms. mukamas tyylitöntä tavaraa. Mua tuonkaltainen oman egon pönkittäminen pakottaa lähinnä sulkemaan tietokoneen. Kyllähän se on selviö, että piinkova korkokenkätyttönen ei varmasti pidä crocseista ja yksinkertaisen tyylin omaava henkilö ei rakasta guessin laukkuja. Entäs sitten. Oikeasti viidyttävämpää olisi lukea vaikkapa listoja omista tyylimokista tai oman tyylin kompastuskivistä (ja niitäkin kuulkaa on). Minä ainakin arvostaisin enemmän rehellisyyttä sekä itseironiaa ja sitä, että uskaltaisi kertoa, jotta on käyttänyt niitä legginssejä ja kaapistakin löytyy se paljon parjattu Guessin vyö.

  Kirjoittanut nimimerkillä "mullon kolmet crocsit"

  VastaaPoista
 2. Kiitos Nina. Mää jo mietin, kehtaatko näyttäytyä tämmösen kans, jolla on kiinatrikoon "muoti"trikoopaita ja näppylä nenän päässä :D

  PS. Minulla on Crocsin tyttöjen mallit :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos leggingsien puolustuspuheesta. Sait mukaan kaikki ne pointit miksi ne kuuluu mun kesään!

  VastaaPoista
 4. Tää on aivan ihana juttu, kiitos. Mä olen kanssa sitä mieltä, että annetaan kaikkien kukkien kukkia eli jokainen pukeutukoon niin kuin parhaaksi näkee. Ainoa minkä toivoisin jokaisen ihmisen ymmärtävän on se, että liian pienet vaatteet eivät pue ketään, eivätkä näytä kauniilta kenenkään päällä.

  VastaaPoista
 5. Loistava kirjoitus! Jokainen peittäköön vikojaan ja paljastakoon parhaita puoliaan itselleen sopivasti. Itse rakastan leggingsejä kalpeankirjavien säärieni takia - näihin koipiin ei itseruskettavat auta. Vastaavasti joku toinen saattaa peittää kaularyppyjää poolokauluksella tai rumia varpaitaan sukilla/sukkahousuilla.

  VastaaPoista
 6. hemmetti, koska tuolla on ainakin kaksi asiaa, joita mä en ole haukkunut, niin mähän olen nähtävästi missannut hirveän määrän meheviä haukkumispostauksia?

  yllättäen olen sitä mieltä, että kunnon kiukku puhdistaa kehoa ja mieltä silloin tällön. tosin toivoisi sillä olevan joku muukin tarkoitus kuin vastustajan mollaaminen :D

  VastaaPoista
 7. Ja kun ensin on vuosia moitittu ihmisten sukka-sandaaliyhdistelmiä, niin sitten joku fashionista keksii.. tadaa, laittaa sukat sandaaleihin ja sitten se onkin hyvin muodikasta. Paitsi ei niillä tavallisilla ihmisillä jotka eivät tiedä sen olevan muotia.

  Hahhahaa, tuo oli paras kohta, ja niin totta!!!

  VastaaPoista
 8. Voitko vinkittää mulle heti, kun sandaalit ja nilkkasukat tulee muotiin, koska mulla on parit kivat sandaalit odottamassa sitä hetkeä kaapissa! Koska oon yleisilmeeltäni törkkisjuntti, en voi olla edelläkävijä tässä asiassa.:D

  VastaaPoista
 9. Piksi: Hienoa avautumista, arvostan! Minusta on vain kiva huomata ihmisten pukeutuvan eri tavoin. Olisi tylsää jos kaikki juoksisivat samojen muotivirtausten perässä.

  Petra: Heh, voidaan illalla kattoo kummalla on pahempi akne. (Ja tää kaikki johtuu niistä suklaakarkeistasi..) :)

  Nooruska: Ole hyvä! Itsehän en osaa käyttää leggingsejä mutta ymmärrän tasan tarkkaan miksi ihmiset niitä käyttävät. Ja joinakin päivinä helpottaisi omaa oloakin jos niihin oppisin.

  Shandi: Samaa mieltä, liian pienet vaatteet ei sovi kenellekään, tai eivät ainakaan imartele kantajaansa.

  Anonyymi: Juuri noin, omat parhaat puolet korostukseen ja ei niin täydellisiä puolia häivytetään. Näin saavutetaan itsetunnon kohotus helposti.

  Tiiti: Heh, sä olet alkanut selkeesti lepsuilla kun ei kaikesta ole tullut marmatettua. Älä huoli, kyllä sä vielä ehdit!

  Joy: Jenkeissä on nykyään (oli ainakin kesällä) muotia spurgulook joka on revitty muotiin laitapuolen kulkijoilta. Sieltä ne oikeat fashionistat usein löytyy. :)

  AnneVee: No just nythän alkaa olla niin kylmä että jos haluaa käyttää sandaaleja on pakko laittaa jalkaan myös sukat. Vedät vaan sukat jalkaan, näytät coolille ja ehkä päälle vielä se superminihame. Siinä yhdistelmässä olisi (suorastaan) munaa eikä kukaan uskaltaisi arvostella! :D

  VastaaPoista
 10. Itsellänikin on lista inhokkeja, mut en oo tainnut niitä koskaan listata, siis tarkoitan että blogiin julkisesti listata, jotenkin just tuntuu että mikä minä olisin sanomaan. Kuitenkin välillä irvistelen kaupungilla kun näen jotain kamalia yhdistelmiä, stringit vilkkumassa tai kerran esim. Korkeasaaressa koko perheen Crocsit jalassa. Silloin vain mietin että onneks ei oo itte pakko pitää ;)

  VastaaPoista
 11. Ihan jees pointteja. Muistetaan kuitenkin myös se, että kaikki eivät pysty pukeutumaan vain KORKEAlaatuisiin luonnonkuituihin.

  VastaaPoista
 12. Rva Herttainen: Toki mullakin on juttuja joista en tykkää, mutta juuri tuo listojen tekeminen ja niiden esiin tuominen on asia joka sai ärsyyntymään.

  Anonyymi: Kyllä, myönnän sortuvani materiaalisnobismiin. Mutta pointti olikin se, etten ole tehnyt listaa mihin matskuihin pukeutuminen on mielestäni moka, enkä ole haukkunut ketään joka ei pukeudu kashmirneuleisiin. :)

  VastaaPoista
 13. Halleluja, Nina! Oon kironnut niin järjettömän monta kertaa omille kavereille, miten nuo iun kirjottamat jutut (ja niin moni muukin:D) ärsyttää... Piksin tavoin, miustakin ois niin paljon kivempi ja hauskempi lukea ihmisten omista tyylimokista, kun siitä "mitä mie jonkun muun mielestä teen väärin", vaikka kieltämättä välillä kaikkien vain tämä sopii sinun vartalotyypillesi ja älä missään nimessä käytä tätä vaatetta tai olet so last season, postaukset herättää miussa kyllä hervottomia naurukohtauksia, lähinnä syystä, että pukeudun "normeihin" verrattuna ihan väärin, mutta omapahan on asiani:D

  VastaaPoista
 14. Tuntuu olevan niin kauhea skabailu käynnissä naisilla alati siitä kuka onnistuu näyttämään edustavimmalta (ja blogimaailmassa keräämään eniten teinien ihastelevia huokauksia kommenttiboksiinsa)..siinä samassahan on kiva vähän talloa muita ettei itse jää sinne jalkoihin. Odottakaa vaan kun tulee tammikuun blogisristeily, voi sitä kyräilemisen määrää. Huhhei. Kannattaa varmaan miettiä jo neljä kuukautta etukäteen ettei vaan tee sitten mitään tyylimokaa :P. Minä omistan myös crocsit ja nauran niille joiden mielestä se yäk niin kamalaa ku ne on niin rumiaki. Tykkään mukavuudesta. Taidanki laittaa ne sinne risteilylle. Ja tennissukat kanssa.

  VastaaPoista
 15. Suhkur: Oma on asiasi, kyllä! Jokaisen pukeutuminen on ihan oma asia, kunhan jotenkin pukeutuu eikä lähde nakuna ihmisten ilmoille. Ellei ole menossa nudistirannalle. (Hah, päivän huonoin juttu, sori...)

  Mii: Mä olen tavannut aika monia bloggareita ja bileet sekä muu yhdessäolo on aika rentoa. En ole huomannut että kukaan kyttäilisi toisia tai arvostelisi mitä toisella on päällä. Toiset vaan ovat aina niitä yber-muodikkaita ja toiset ei. Itse kuulun siihen porukkaan joka ei yleensä ole pukeutunut viimeisen muodin mukaan mutta ei kukaan ole minua koskaan kyttäillyt. Tai en ole ainakaan huomannut.. :) Eli omana itsenä kun saapuu paikalle niin on jo voittanut paljon.

  VastaaPoista
 16. Asiaa! Mulla ei oo hirveesti lisättävää muiden kommentteihin, mutta huvitti tuo materiaalikommentti - harvemmin ulospäin ainakaan mitenkään häiritsevästi edes näkyy mitä matskua jokin vaate on - sehän on täysin oma mukavuuskysymys, ainakin minulle. Toisaalta valitsemalla laadukkaita materiaaleja myös toivon vaatteen säilyvän kauniina pidempään. Mutta tosiaan, mulle on myöskin ihan sama mitä muut käyttää, ehkä niistä akryyli on ihan mukavan tuntuinen iholla (argh, kauhukuva) ;D

  VastaaPoista
 17. Musta on ihan hauska lukea noita listoja, ja bongata sieltä omia "mokiaan". Nimenomaan hauska, usein ihan naurattaa listoja lukiessa :D Sinulla on mielenkiintoisen oloinen blogi, nimikin.Ensimmäistä kertaa tänne eksyin ja taidan tulla toistekin.

  VastaaPoista
 18. Wikke: "ehkä niistä akryyli on ihan mukavan tuntuinen iholla" :D :D

  Silkkikengät: Kiitos! Juu, blogin nimi on vähän kummallinen täällä kirjoiteltuihin aiheisiin nähden, mutta blogia perustaessani ajattelin puhua täällä enemmän fiiliksistä kuin tyylistä tai lifestylestä.. Mutta ei nimi miestä pahenna jos ei mies itse nimeä, vai miten se sanonta meneekään..? :) Tervetuloa toistekin!

  VastaaPoista
 19. mutta ei se listojen tekeminen ole oikeasti niin kauhean vakavaa.. harva niitä niin ryppyotsaisena tekee että nähdessään crocsit ihan oikeasti pyörtyisi ja oksentaisi siinä sivussa :) Ja sitten mun mielestä ihmisellä pitää olla sen verran itsetuntoa että jos joku bloggari X sanoo että leggarit on syvältä, niin kiskoo entistä ylpeämpänä ne leggarinsa jalkaan ja painuu kartsalle välittämättä hevonhittoa muiden mielipiteistä.

  Ou jee risteily! Mun mielestä kanssa meillä bloggariella on ollut ihan tosi hyvä porukkahenki, vaikka siinä yhdessäkin tapaamisessa oli 40 (?) henkeä paikalla :)

  VastaaPoista
 20. Nelliina: Ei kun ensin oksentaa ja sit vasta pyörtyy.. :) Ei vaan, ymmärrän, ettei listoja tehdä kuin raamattuja, ja jos itsetunto on kohdallaan niin muiden sanomisilla ei ole väliä, mutta kaikenlainen arvostelu ja mahdollisesti toisen mielen pahoittaminen ei ole musta reilua eikä kivaa. Joku ne listat kuitenkin ottaa tosissaan.

  VastaaPoista
 21. Oon paikka paikoin samaa mieltä, mutta toisaalta taas ajattelen, että nämä ns. inhokkilistat eivät ole mitään vakavasti otettavia juttuja. Ne on vähän semmosia kieli poskella väännettyjä. Ja vaikka ei olisikaan, niin mitäs sitten. Kyse on vaan vaatteista!

  Mutta onhan sitä tullut vedettyä palkokasveja nenukkaan, kun joku on sattunut sanomaan pahasti jostakin itselle rakkaasta jutusta (=legginsesitä) :D

  VastaaPoista
 22. Salla: Hahaa, palkokasvi nenukassa. :) Sinä (ja esim. Nelliina tuossa yllä) pukeudutte aina hyvin ja teillä on itsetunto kohdillaan. Joku 14-vuotias itsestään epävarma teini saattaa oikeastikin ajatella olevansa tyylitön käyttäessään leggingsejä jos joku hänen ihannoimistaan bloggareista niin sanoo.

  Tosiaan, ne ovat vain vaatteita, mutta herkässä iässä kaveripiirin hyväksyntää haetaan helposti juuri vaatteilla ja ne on tuolloin liiankin tärkeässä asemassa.

  VastaaPoista