keskiviikko 30. syyskuuta 2009

Muodin maailmaa valkokankaalla

tunnetila: tyytyväisyys

Viime viikkoina muodin ja elokuvan ystäviä on hemmoteltu ennennäkemättömällä tavalla. Ensin Rakkautta ja anarkiaa festarit tarjosi kolme hyvin erilaista mutta hienoa dokumenttia muodin maailmasta. Elokuvat Valentino - The last Emperor, Comrade Couture ja The September Issue avasivat jokainen erilaisen mutta hyvin kiinnostavan maailmansa.

kuva

Dokumentti Valentinon valtavasta muoti-imperiumista valaisi maailman arvostetuimpiin lukeutuvan suunnittelijan elämää, ja tuntui upealta nähdä dokumentti kun olin tavallaan itsekin osallistunut Valentinon 45-vuotistaiteilijajuhlaan kun kävin katsomassa vuosi sitten Pariisissa juhlavuoden kunniaksi Les Arts Decoratifs - Musee de La Mode et du Textile - museoon pystytetyn näyttelyn. Dokumentin nähtyäni arvostan tätä muodin suurmiestä vielä enemmän kuin ennen, jos se suinkin on mahdollista. Suosittelen hauskaa, valaisevaa ja herkkääkin dokumenttia kaikille haute couturen ystäville!

kuva

Comrade Couture taas oli tyystin erilainen elokuvakokemus. Dokumentissa tutustuttiin 1980-luvun Itä-Saksan katumuotiin ja muistelmissa palattiin tästä päivästä aikoihin ennen muurin murtumista. Elokuva oli hyvin ajankohtainen, tuleehan Berliinin muurin murtumisesta tänä syksynä kuluneeksi 20 vuotta. Dokumentin ohjaaja Marco Wilms halusi kasata 80-luvulla Itä-Saksassa vaikuttaneet muotiskenen huipputyypit jälleen yhteen ja osallistui dokkariin itsekin omilla kasvoillaan.

Onneksi muut dokumentin hahmot olivat värikkäitä ja kiinnostavia, sillä tylsää Wilmsiä en olisi jaksanut katsoa yhtään pakollista enempää. Hauska ja kantaaottava dokumentti kyllä, mutta miksi usein tällaisissa osallistuvissa dokumenteissa dokumentaristi itse on niin valju vätys? Tuleepa mieleen Suomen oma Marco Wilms mutta jääköön mainitsematta..

kuva

The September Issue ei varmaan esittelyjä kaipaa. Dokkarissa seurattiin The muotilehti Voguen The muotinumeron koostamista valmiiseen painokseen asti. Puikoissa tietenkin jääkuningatar Anna Wintour. Wintour on todella ansainnut asemansa kaikkien kunnioittamana lehden päätoimittajana, ja elokuva kertoo hyvin miksi.

Elokuva paljastaa myös ihmisyyden Wintourin työminän alta ja Wintourin sekä Voguen taiteellisen johtajan (?) Grace Goddington upean kemian. Goddingtonin lempeys ja taiteellinen älykkyys on vertaansa vailla ja Goddingtonin viime vuoden Voguen syyskuun numeroon tekemät muotikuvaukset saavat hengen salpaantumaan. Tätäkin dokkaria suosittelen kaikille syvien nyökyttelyjen saattelemana.

kuva

Marraskuun alussa ensi-iltansa Suomessa saa kauan odottamani elokuva Coco Avant Chanel, joka kertoo muodin uranuurtaja Coco Chanelin elämäkerran ennen hänen huikeaa uraansa. Kävimme bloggariporukalla katsomassa leffan tänään ja pidin jälleen näkemästäni. Tosin täytyy sanoa, että kun on nähnyt dokumentteja muoti-ikoneista (mm. viimeisimpänä Valentino, aiemmin mm. Gianni Versace) elokuvasta jäi puuttumaan jotain. Valentino dokkarin näkemisestä oli ehkä liian vähän aikaa, sillä elokuvaan lisäillyt, todellisuudesta poikkeavat jutut jäi vaivaamaan ja olisin ehkä kaivannut enemmän yksityiskohtia Cocon varsinaisesta urasta.

Ehkä seuraavaksi täytyy käydä katsomassa jo aiemmin tänä syksynä ilmestynyt toinen Coco Chanelista kertova elokuva Coco Chanel & Igor Stravinsky. Se taitaa valottaa enemmän aikaa muotitalon luomisen jälkeen.leffassa tänään varsinaisessa rönttäasussa:
pitkä toppi Mango, harmaa neulos Baking Soda,
neuletakki FilippaK, housut KappAhl, takki Promod,
huivi Marimekko, kengät Vagabond, laukku Ordning&Reda

Ja lopuksi suosittelen vielä eilen, tiistai-iltana näkemääni actionhupailua G-Force - Miniagentit. Marsuagenttien seikkailut 3D:nä saivat hymyn huulille ja välillä jopa silmäkulman kostumaan. Suloista, hauskaa, liikuttavaa ja ennen kaikkea vauhdikasta menoa. Elokuvan motto: "myös pieni voi olla tärkeä", tulisi kaikkien muistaa. Ihan oikeassakin elämässä! Oletteko te nähneet viime aikoina hyviä elokuvia?

4 kommenttia:

 1. Mä ehkä vaadin elokuvilta liikaa, mutta en muistaakseni ole nähnyt hyviä elokuvia viime aikoina. Ihan okei ja katsottavia kyllä, mutta hyviä - ei. Viimeisin jonka katsoin oli Lukija. Paikon koskettava, ihan okei.

  VastaaPoista
 2. Shandi: Kriittinen saakin olla. Mä vaan annan helposti tiettyjä juttuja elokuvissa anteeksi ja haen niistä, huonoistakin, leffoista aina niitä hyviä puolia. Kun jokaisesta leffasta toivoo aina parasta ja sit harmittaa jos ohjaajalla on mennyt homma pieleen.. :)

  VastaaPoista
 3. Ice Age 3 oli ihan loistava! Mahtavaa, että edes noilla piirretyillä on onnistuneita jatko-osia, Shrekinkin kaikki osat on olleet ihan mahtavia. Pitäsköhän mennä kattoon se marsuleffakin ;)

  VastaaPoista
 4. Rva Herttainen: Kiva että tykkäsit, mä tykkäsin siitä kans! Ja Shrekit on mahtavia!!! Marsuleffassa erilaista noihin animaatioihin nähden on se, että eläimet ainoastaan on animoitu, muuten leffassa näyttelee näyttelijät, siis oikeat ihmiset.


  Kommenttien määrä muuten ihmetyttää, eikö ihmiset käy nykyään enää elokuvissa?! Valtava sääli!

  VastaaPoista