torstai 29. joulukuuta 2011

Muutos kulutustottumuksiin

tunnetila: koetuksella

Pidempään blogiani seuranneet muistavat ehkä kun listasin vuonna 2008 jokaisen vaateostokseni excel-taulukkoon. Listasin omiin lokeroihinsa vaatteet (ei sis. alusvaatteita, sukkia, hanskoja ym. käyttöasusteita), kengät ja laukut. Kiinnostavaa oli toki tietää kuinka paljon kulutan rahaa vaateostoksiin vuodessa, mutta suurempi syy oli seurata kulutukseni määrää. Eräs blogini lukija kertoi lukeneensa äskettäin vanhoja postauksiani aiheesta ja hän kyseli mitä projektille kuuluu nyt, onko se vielä hengissä. Tässä siis kertausta aiheesta ja uusimmat kuulumiset näin vuoden vaihtumisen kunniaksi.

Ostelin vuonna 2008 kaikkea mistä tykkäsin ja uuden vuoden lupauksena päätin yrittää seuraavana vuonna puolittaa ostosten määrän. Vuonna 2008 ostin 77 vaatetta, 14 paria kenkiä ja 9 laukkua. Vuonna 2009 sain siis ostaa puolet tuosta, eli 39 vaatetta, 7 kenkäparia sekä 5 laukkua.

Vuoden 2009 lopussa saldo näytti seuraavaa: vaatteita oli ostettu 42 kpl, kenkiä 5 paria, laukkuja 4. Eli vaatteita ostin kolme liikaa, mutta kun taas kenkiä ja laukkuja ostin kolme vähemmän kuin olisin saanut saldoksi muodostui +-0. Shoppailun puolitus onnistui! Viimeistään tämä kokeilu vahvisti sanonnan 'vähemmän on enemmän' todeksi. Ennen ostin 'ihan kivoja' vaatteita paljon helpommin. Puolitusvuoden aikana mietin tarkemmin haluanko käyttää kuukausittaisen shoppailusaldoni juuri tähän vaatteeseen ja usein huomasin etten halunnut ja jätin vaatteen ostamatta.

Vuonna 2010 ajattelin etten rajoita osteluani millään tavalla mutta jatkan silti ostosten merkitsemistä taulukoihin. Tällä kertaa otin listaukseen mukaan myös asusteet, eli alusvaatteet, huivit, sukkahousut, kännykkäpussit ym. sekalainen sälä laskettiin kaikki yhteen. Saldo vuoden 2010 lopussa kertoi että olin ostanut 48 vaatetta, asusteita 57 kpl, kenkiä 13 paria ja laukkuja 3. Matkustelin vuonna 2010 paljon ja se lisäsi shoppailuani. Uudistin New Yorkin reissulla alusvaatteeni lähes kokonaan, ostin Wienistä laukun, Bernistä ja New Yorkista kengät, Zürichistä, Pécsistä ja Ljubljanasta vaatteita jne. Reissussa on kiva shoppailla jos jotain erityistä sattuu silmiin osumaan ja sen sallin itselleni aina.

Olin vuoden 2010 saldoon ihan tyytyväinen mutta halusin silti haastaa itseäni kuluttajana vielä tiedostavampaan suuntaan. Niinpä päätin että tänä vuonna, vuonna 2011, ostan ainoastaan niitä juttuja joista todella pidän tai joita tarvitsen kipeästi. Tätä vuotta on jäljellä enää pari päivää joiden aikana en ehdi ostoksille. Uskallan siis jo tässä vaiheessa kertoa tämän vuoden shoppailusaldoni. Vuonna 2011 olen ostanut vaatteita 30 kpl, asusteita 23 kpl, kenkiä 6 paria (joista 4 paria pakon edessä, hajonneiden ja loppuun käveltyjen tilalle) ja laukkuja 2 kpl. Kaikkiaan yli puolet vähemmän shoppailua kuin viime vuonna! Kappas!

Kolmekymmentä vaatetta tuntuu hyvin vähälle verrattuna vuoden 2008 lähtötilanteeseen (77 kpl), mutta silti siinä on 2,5 vaatetta kuussa. Tarvitseeko muka joka kuukausi ostaa uusia vaatteita? Ei tarvitse enkä ole ostanutkaan. Maalis-, touko- ja kesäkuussa en ostanut mitään, tammi-, heinä- ja elokuussa taas kiertelin alennusmyyntejä ja ostin useampia vaatteita kerralla.

Ostosten listaaminen tuntuu ainakin itselläni toimivan hyvin ostoskäyttäytymisen kartoittajana. Jos haluaa tiedon lisäksi myös rajoittaa shoppailuaan niin kannattaa miettiä vuosisaldo jonka jakaa kuukausille (esim. joka kuukausi saa ostaa 3 vaatetta, tai sitten joku rahallinen summa jos haluaa vähentää shoppailua rahallisesti). Kaupassa 'ihan kivoja' vaatteita katsellessaan kannattaa miettiä haluaako tuhlata kuukausisaldonsa tähän vaatteeseen vai säästääkö saldoa johonkin spesiaalimpaan.

Miltä kuulostaa? Tekisikö Teillekin hyvää shoppailujen listaus ja kuukausisaldot vai oletteko tyytyväisiä omaan kuluttamiseenne?

11 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen vertailu! Itselläni ei ole hajuakaan montako vaatetta olen vuoden aikana ostanut ja 30 kpl tuntui aluksi paljolta. Kun nyt tässä rupesin päässäni laskeskelemaan, niin äkkiä niitä ostoksia kuitenkin kertyy... Voisi olla hyvä idea kirjata ne johonkin ylös ja juurikin turhien ostosten välttämiseksi. Onneksi en tykkää vaateshoppailusta, ja hankinnat on useimmiten pakko-ostoksia. Kenkien ja kosmetiikan kanssa onkin sitten eri asia :)Kiitos ajatuksien herättelystä!

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoista! Saisinpa itsekin laitettua ostamani vaatteet ylös. Olen aina välillä yrittänyt, mutta se on sitten jäänyt. Olen vähän liian taiteilijapersoona (=epäjärjestelmällinen) näissä asioissa..

  Mutta aika hyvin olet onnistunut vähentämään kulutustasi! Voisin itsekin ottaa tavoitteeksi ostosten vähentämisen, kun on jo ennnestään niin paljon hyvää tavaraa. Mulla pahimmat vikatikit tapahtuu kirpputoreilla ja ketjuliikkeissä, ostan sieltä paljon ylimääräistä turhaa "kun on halpaa".

  VastaaPoista
 3. Ajatuksena kirjata ylös jokainen ostos on varsin järkevä. Siinä oppii katsomaan tarkemmin mitä ostaa, miksi ja millä rahalla. Käsitys omasta ostosmäärästä varmasti käy selvemmin ilmi. Systeemin avulla on myös helppo tähdätä johonkin tavoitteeseen, kuten itse olet tehnyt! Homma vaatii varmasti pitkäjänteisyyttä ja itsekuria.

  Itselläni on hiukan hakusessa vielä tämä ostaminen. Kaupoista harvemmin tulee osteltua, mutta alennusmyynnit ja kirpputorit ovat itselleni heikkoja kohtia. Nykyään olen onneksi alkanut katsomaan vaatteissa ja asusteissa enemmän laatua ja materiaalia. Halpaketjujen ohuita trikoopaitoja ja akryylineuleita olen oppinut välttämään, sillä tiedän ettei ne hyvännäköisenä saatika ehjänä kauaa muutenkaan kestä.

  VastaaPoista
 4. kaisailona: On totta että 30 kpl tuntuu ajatuksena paljolta, mutta en mielestäni ostellut paljon edes vuonna 2008 jolloin saldo oli 77 vaatetta eli reippaasti enemmän. Muutama t-paita ja toppi silloin tällöin, kesäalesta pari kivaa mekkoa, shortseja ja hameita, vanhojen balleriinojen tilalle uusia, talveksi lämmin takki jne. Siinä tulee helposti jo 40 vaatetta.

  Mutta apua, et tykkää vaateshoppailusta!!!! Voi kunpa minäkään en tykkäisi. :)

  wikke: Sä olet suurpiirteinen taiteilija, mä taas jämptiyden ja järjestelmällisyyden perikuva. Hih, ja silti tullaan niin hyvin toimeen. :)

  Mulla on noiden osteluiden lisäksi toinen lista: myydyt jutut. Tänä vuonna listat ovat melkein yhtä pitkät. Samaa vauhtia kun uutta tulee lähtee vanhaa kiertoon.

  Olen itsekin huomannut myyväni kirppiksellä pääasiassa kirppiksiltä ostettuja juttuja. Siksi jätin kirppikset tänä vuonna lähes kokonaan väliin ja olenkin ostanut käytettynä vain yhden TopShopin mekon. Sitä olen käyttänyt tosi paljon eli yksi hyvä kirppisostos vuonna 2011. :)

  Tatti: Kuten yllä sanoin, myös minä olen sortunut usein kirppiksellä "ihan kivoihin" juttuihin. Siksi olenkin käynyt kirppiksellä tänä vuonna pääasiassa myyjän roolissa. Ja alennusmyynneissä en ole juuri käynyt, huomaan itsekin ostavani jotain ihan vain kun saa edullisesti. Nuo vaatteet jäävät itsellä lähes aina käyttämättä. Oppia ikä kaikki. :)

  VastaaPoista
 5. Tämä on mielenkiintoinen aihe, kiitos tästä! Sinun innoittamana aloitin viime vuonna kirjaamaan ylös ostoksiani mutta se jäi, ihan kuten wikellä. Näppituntumalla kuitenkin sanoisin, että olen ostanut tänä vuonna enemmän tarpeeseen kuin aiempina vuosina, joskin sekaan on ehdottomasti mahtunut myös mieliteko-ostoja.

  Kirpparilta voi löytää paljon hyvää mutta siellä kannattaa pitää mielessä myös se, ettei halvalla aina saa parasta. Ja että ihan kivaa kirppariostostakaan ei kannata kiikuttaa kassalle.

  VastaaPoista
 6. LittleM: Sä olet joskus esitellyt niitä mielettömiä kirppislöytöjäsi (Tigerin nahkalaukku yms) ja ne on kyllä ollut tosiaan löytöjä. Kannattaa kirppiksillä pitää se maltti ja ostaa vain niitä super hyviä juttuja.

  Itse sorruin monta vuotta ostamaan kirppikseltä "tuunaan näistä sellasen tosi kivan" -juttuja ja aina jäi muokkaus tekemättä ja hankinnat joutivat seuraavalla myyntikerralla takaisin kiertoon. Minulle täytyy kirppislöydön olla heti käyttökelpoinen, sen olen nyt oppinut, kantapään kautta. :)

  VastaaPoista
 7. Minäkään en juuri tykkää shoppailusta, jos ostan, ostan tarpeeseen. Ihana nettimyynti, saa jonottamatta ostaa ja sovittaa kotona :) Palautuskin helppoa.

  Ja joskus lainaan miehen puseroita - sama koko kun on ;)

  Kirpparit ovat kivoja, teen välillä huippulöytöjä, ihan merkkivaatteita. Ja sitten myyn tarpeettomat pois.

  Onnea ostosten vähentymisestä!

  VastaaPoista
 8. Ois tosi mielenkiintoista tehdä itsekin tuollainen listaus, siinähän voisi olla uuden vuoden lupaustakin. Itse kun miettii mitä vaatteita yms. on tullut tänä vuonna hankittua, niin aikas paljon kaikennäköistä, mitä ei välttämättä edes olisi tarvinnut.

  Ja sitä paitsi kun pari vuotta tein kosmetiikka listausta, niin huomasi että ostelua tuli rajoitettua ihan vaan sen takia, että kun tiesi että ne ostokset pitää kirjata ylös :D

  VastaaPoista
 9. Muutama vuosi sitten aloitin jo tällaisen listaamisen - voisinpa tehdä sen uudestaan. Tuntuu siltä, että ostan kamalasti, mutten usko sen olevan totta, pidin tänäkin vuonna monen kuukauden taukoa vaateostoksista.

  VastaaPoista
 10. Ihan loistava idea:) Itse kirjaan exeliin kaikki menoni (asunto, ruoka, vaatteet jne.) ja tarkistan aika ajoin kuinka paljon rahaa mulla on mennyt esim puolen vuoden aikana kuhunkin niistä keskimäärin. Vaateosasto on sellainen josta voisin tinkiä. Mutta tänä vuonna voisin tosiaan tilastoida ostaimieni vaatteiden kappalemäärän. Mulla ei ole hajuakaan kuinka monta vaatetta olen ostanut. Paljon. Mutta pisteet sulle että olet noin kurinalainen ja pystyt tekee päätöksiä kulutustottumuksissasi ja pitää niistä kiinni:))

  Ellu

  VastaaPoista
 11. Kuulostaa järkevältä, ostosmäärän vähentäminen. en tiedä, mahtaisiko minulta onnistua vaikka yrittäisin... :)

  Minähän pidin 2 vuoden ajan säntillisesti listaa vaate-kenkä-laukku-sukka-koru-ostoksistani, siis kaikesta. Ja listasin tulokset myös blogiini. Nyt vuoden 2011 ajalta en pitänyt minkäänlaista listaa, joten en tiedä olenko pysynyt samoissa lukemissa vai onko shoppailut ryöstäytyneet käsistä.

  VastaaPoista