keskiviikko 1. lokakuuta 2008

Alta moda ja Lumi

tunnetila: uupumusOlipa taas päivä! Ensin huhkin yli 8 tuntia töissä, töistä suoraan painelin Sinebrychoffin taidemuseoon jossa katsastin uuden, Le Notti Italiane - Italialaiset yöt -näyttelyn ja sen jälkeen istuin yli tunnin asiaan liittyvällä luennolla. Museossa avattiin siis viime viikolla näyttely, jossa nähdään italialaisia alta moda-luomuksia 1950-luvulta 90-luvulle asti. Näyttelyn asut ovat Fondazione di Sartiranan kokoelmasta ja asuja on mm. Armanilta, Versacelta, Ferréltä ja Valentinolta ja asut on suunniteltu mm. sellaisille julkimoille kuin Prinsessa Diana, Naomi Campbell ja Jacqueline Kennedy. Taidemuseon tilat on rajalliset joten maailmalla vastaavia näyttelyitä nähneenä olin suppeaan valikoimaan hieman pettynyt, mutta kuten sanottu, museon tilat on rajalliset, joten siihen nähden näyttely oli onnistunut. Suosittelen tsekkaamaan näyttelyn joka on museossa esillä koko syksyn 28.12.08 asti.


Näyttelykierroksen jälkeen ohjelmassa oli luento, otsikkona Alta moda ja haute couture - Italialainen huippumuoti lähellä pariisilaista haute couturea ja omilla ehdoillaan. Luennoitsijana toimi FT, dosentti Ritva Koskennurmi-Sivonen. Luento oli hyvin kiinnostava ja luennoitsijaa olisi kuunnellut vaikka koko pitkän illan. Kuulin ainakin itse paljon uutta asiaa Pariisin haute couturen muodostumisesta ja italialaisen muodin kamppailusta "suuren ja mahtavan" Pariisin rinnalla. Pariisin ja Pohjois-Italian muodin mekkoina vuosisatojen aikana toimineiden kaupunkien karttoja katselessani kaipuu molempiin, niin Pariisiin kuin Milanoonkin kasvoi valtavaksi. Jos sitä joku päivä saisi itsestään niin paljon irti että muuttaisi ulkomaille. Edes muutamaksi vuodeksi..Luennon loputtua ampaisin ulos museosta ja juoksin sporaan joka vei minut Kaapelitehtaalle. Kaapelitehtaalla oli tänään (tai on vielä parhaillaankin) Design Partners -näyttelyn avajaiset. Uutta muotoilua ja uusia tuulia. Pääasiallisesti suunnistin avajaisiin katsomaan Lumi Mhann Handbag Fashion Shown Path of Light: Lumi Accessories Spring - Summer 2009. Näytöksessä esiteltiin siis pelkästään laukkuja. Mallien valkoiset asut toimivat hienosti taustana herkullisen värikkäille nahkalaukuille. Mallisto oli taattua Lumi -tyyliä ja jotain rohkeampaa olisin lavalle kaivannut. Muutama erivärisistä nahkapaloista tehty laukku sai minut tosin ilahtumaan. Ja hyvin soma poika/miesmalli oli myös lavalle löydetty. Oih ja voih, täti-ihmisen sydäntä lämmitti kovasti. :) Ja vaikkei tämä varsinaisesti esityksen pääasioita ollutkaan, niin pakko sanoa miten hauskalta edelleen näyttää kun sukkahousut ja korkkarit olivat tismalleen samaa väriä. Lilat, räikeät pinkit, shokeeraavan vihreät jne. Herkulista! Jos sitä ensi kesänä repäisisi ja laittaisi sukkikset ja kengät matchaamaan. Muutenkin kuin mustat ja mustat..Mutta siis, sellainen päivä tänään! Huh huh! Kohta en enää jaksa. Onneksi Design Week on kohta ohi. Nytkin jäi lähes kaikki kaverit avajaisissa moikkaamatta kun katsoin vain näyttelyn, siemailin lasin valkoviiniä ja sen jälkeen suunnistin kotiin. Kun ei jaksa niin ei jaksa! Nyt pää tyynyyn ja lepo!

7 kommenttia:

 1. Tuo näyttely kyllä pitää käydä katsomassa kun tulen Helsingissä käymään! Kiitti vinkistä:) Jotenkin on Helsingin tapahtumista ihan ulalla kun tänne kauas muutti...

  VastaaPoista
 2. oih sä käyt aina sellaisissa tapahtumissa/kokkareissa/näyttelyissä mistä innostun, liimaudun kohta sun peesiin helkkari sentään että pääsen edes johonkin :D:D

  VastaaPoista
 3. mistä noi välit tuohon tekstiin tuli? kauttaviivat eivät mahtuneet kuvan viereen :D

  VastaaPoista
 4. Saamaa ajattelin kun nelliina, käyt kivoissa tapahtumissa, joista minen ole koskaan kuullutkaan. No ehkä siksi että en asu helsingissä.. mutta silti! :)

  VastaaPoista
 5. Lovely: Tämä on kyllä Helsingin parhaita puolia: koko ajan tapahtuu ja ihan kaikilla saroilla. Olit kiinnostunut lähes mistä tahansa niin aina löytyy paikka jossa voit käydä tutustumassa oman kiinnostuksesi uusiin tuuliin.

  Nelliina: Jos mä asuisin Tampereella niin pistettäs putiikki pystyyn, jos taas sä asuisit täällä niin huolisin sinut hyvin mieluusti muotijuttuihin mukaan! Mutku mutku..

  Mikkan: Kuten Lovelylle edellä jo mainitsin niin täällä kyllä tapahtuu paljon kivaa. Mutta toisaalta taas tarjonta on niin runsasta, että omia juttuja jää välillä löytämättä tapahtumatulvan joukosta. Onneksi mulla on hyviä ihmisiä "sisäpiirissä" jotka tietää mistä olen kiinnostunut. ;)

  VastaaPoista
 6. Kärsivällisyys on hyve.. öh, kai jossain piireissä! :)

  VastaaPoista
 7. Mikkan: Ei näissä piireissä.. ;)

  VastaaPoista