lauantai 23. heinäkuuta 2011

The Fashion World of Jean Paul Gaultier

tunnetila: muistelu

Image and video hosting by TinyPic

Yksi koko matkan kohokohdista oli Montrealin Museum of Fine Arts (1379 Sherbrooke Street West) ja siellä Jean Paul Gaultierin näyttely. Näyttely oli käsittämättömän upea ja laaja. Näyttely käsitti luomuksia suunnittelijan koko uralta ja sisälsi paljon asuja mm. Madonnan kokoelmista ja päättyi suunnittelijan viimeisimpiin haute couture -luomuksiin. Kävelin tuntikausia museossa suu auki hämmästyksestä, niin paljon oli nähtävää, koettavaa ja ihmeteltävää.

Näyttely oli toteutettu upealla tavalla. Heti sisääntuloaulassa oli itse Jean Paul Gaultier joka toivotti kävijät tervetulleeksi (kuva yllä). Kyseessä oli siis nukke, jonka kasvoihin projisoitiin Jean Paul Gaultierin oikeat kasvot jotka puhuivat. Iso osa näyttelyn nukeista oli toteutettu samalla tavalla ja oli aika huikea tunne kun yhtäkkiä mallinukkien keskellä tuntui että sinua tuijotetaan ja huomaat että tuijottaja on yksi nukeista. Nukkejen silmät liikkuivat, ne purskahtelivat yhtäkkiä äänekkääseen nauruun, ne rupattelivat niitä näitä ja kertoivat päällä olevista asuistaan. Näyttely oli käsittämättömän hieno kokemus!


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Näyttely päättyi huoneeseen, jossa näytettiin pätkiä leffoista joita Gaultier on puvustanut (Fifth Element, useita Almodovarin leffoja jne). Sanoinko jo että näyttely oli aivan huikea?! Toivottavasti tämän tasoisia näyttelyitä saataisiin joskus myös Suomeen. Näyttelyssä oli nimittäin katseltavaa myös niille, joita muoti ei niin kovasti edes kiinnosta. Jo pelkkä toteutustapa oli näkemisen arvoinen.

Kävimme myös New Yorkissa METissä katsomassa Alexander McQueenin näyttelyn Savage Beauty joka oli todella vaikuttava. McQueenin näyttelyssä ei valitettavasti saanut kuvata (kuvia nähtävillä täällä) joten voin vain toivoa että tuokin näyttely saataisiin joskus Suomeen jotta pääsisitte näkemään sen kokonaisuudessaan. Mitä maailma menettikään kun tuollainen hullu lahjakkuus poistui keskuudestamme ihan liian varhain!

5 kommenttia:

 1. Molemmat suunnittelijat on ehkä enemmän taiteilijoita kuin vain "muotisuunnittelijoita". Osa puvuista on niin hämmentäviä että niitä katsoessa jää vain suu auki tuijottamaan. Olen arvostanut JPG:tä vuosia ja hän on ollutkin yksi suosikkisuunnittelijoistani jo melkein teiniajoistani. McQueenia opin ihailemaan vasta myöhempinä vuosina. Alku-uran työt olivat silloin minulle ehkä hieman liian rajuja, mutta olen oppinut pitämään niistäkin myöhemmin.
  Joskus "taiteeseen" kasvaa vasta myöhemmin, joskus se sytyttää heti. Järkyttävää että niin moni nuori lahjakkuus päättää vaelluksensa tällä maapallolla ihan liian aikaisin.

  VastaaPoista
 2. Wau! Kuulostaapa mielenkiintoiselta. Löysitkö tuon näyttelyn ihan vahingossa netistä vai etsitkö oikein tekemistä Montrealissa?

  VastaaPoista
 3. It's great stuff. I inspire your articles. all the points are so cute.

  VastaaPoista
 4. Wooaahh! Kyllä halutaan näitä suomeen ja heti, vaikuttaa niin upealta.

  VastaaPoista
 5. Rhia: Kyllä, taidetta nuo näyttelyt todella olivat ja toivoisin sinun pääsevän näkemään molemmat näyttelyt. Saisit niistä irti ihan mielettömästi!

  Mau: Upeita olivat! Tiesin, että mies tulee olemaan muutaman päivän omilla messuretkillään joten tsekkasin etukäteen mitä kivaa Montrealissa tapahtuu kun olemme siellä. Netistä löysin tuon näyttelyn ja onneksi se oli juuri avattu ja pääsin sinne.

  Ulrika: Alan ammattilaisille nämä näyttelyt ovat sellaista herkkua ettei paremmasta väliä. Näyttelyissä olisi viihtynyt helposti koko museon aukioloajan jos olisi katsonut tarkkaan mm. upeita leikkauksia yms. JPG:n näyttelyssä tuli jopa ähky. Toivoi että se jo loppuisi sillä katsottavaa oli niin paljon ettei pystynyt sulattamaan kaikkea kerralla. :)

  VastaaPoista