tiistai 19. heinäkuuta 2011

Matkalla: Montreal

tunnetila: fiilistely

Image and video hosting by TinyPic

Parin NYC päivän jälkeen suuntasimme aamuvarhain Penn Stationille jossa hyppäsimme Montrealiin menevään junaan. Junamatka kesti 11 tuntia (uh!) mutta maisemat radan varrella oli niin upeita etten malttanut nukkua ollenkaan. Ostimme junaliput jo etukäteen netistä (Amtrak) ja onneksi ostimme: juna oli myyty täyteen viimeistä paikkaa myöten. Matka sujui rattoisasti maisemia ihaillen, ravintolavaunussa lounastaen ja rajamuodollisuudet hoituivat osaltamme kivuttomasti.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Pääasiallinen syy Montrealin reissullemme oli Montreal Jazz Festival ja sen oheistapahtumat mm. kaikenlaiset messut. Mies messuili kaksi päivää, minä taas otin sillä aikaa kaupunkia haltuun tyttömäiseen tapaan, eli muotiin niin liikkeissä kuin museossakin tutustuen, sekä kivoissa kahviloissa leivoksia maistellen. (Muotimuseopostaus tulossa myöhemmin.)

Harva kaupunki maailmalla on tuntunut heti ensi silmäyksellä yhtä kodikkaalta ja sen keskusta niin helposti hallittavalta kuin Montreal. Vaikka Montreal on suurkaupunki (asukkaita noin 1,6 miljoonaa) se tuntuu silti ihan pikkukaupungilta. Metro on selkeä mutta myös jalan (tai vuokrapyörällä) pääsee keskustan alueella kaikkialle. Kompakti paketti, sanoisin.

Vaikka tiesin että Montrealin virallinen kieli on ranska, olin silti hyvin yllättnyt paikallisten kielitaidottomuudesta. Tai siis yllätyin siitä miten harva palveluammatissa oleva ihminen puhui englantia. Itse en juuri puhu ranskaa, mutta kun useista tilanteista selvisi ainoastaan ranskaa puhumalla huomasin Pariisissa vietettyjen lomien kartuttaneen sanavarastoa yllättävän paljon. Nähtävästi sitä puhuu mitä tahansa kieltä jos on pakko! Myös hotellin tv:stä sai etsimällä etsiä englanninkielisiä kanavia. Ehkäpä juuri tuo kaunis kieli teki kaupungista niin eurooppalaisen että vanhana Pariisin kävijänä tunsin olevani kotona ja siksi viihdyin Montrealissa niin hyvin.


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Satuimme Montrealiin parahiksi kun siellä juhlittiin Canada Dayta, joten pääsin ihastelemaan kaupungin halki kulkenutta Canada Day -kulkuetta. Canada Dayn kruunasi illalla suuri ilotulitus vanhassa satamassa. Montrealin satama-alue oli kaunis ja ihmisiä oli liikenteessä aivan valtavasti. Vaeltelimme satamareissulla myös Montrealin vanhassa kaupungissa ja vanhan kaupungin pikkukujilla oli oma tunnelmallinen ja hämyinen fiiliksensä. Kadut olivat täynnä ihania ravintoloita ja matkamuistomyymälöitä. Satamassa muuten järjestetään vuosittain ilotulituksen MM-kisat jotka olivat myös vierailumme aikana käynnissä. Jos siis missaa Canada Dayn pääsee kesäviikonloppuisin silti näkemään ilotulituksia.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

toppi ja maksimekko H&M, lintukoru Titimadam,
laukku Gianni Chiarini, sandaalit Naturalizer


Montrealin suurin (ja ehkä myös tunnetuin) nähtävyys on vuonna 1967 maailmannäyttelyä varten rakennettu Montreal Biosphere (kaksi edellistä kuvaa). Biosphere sijaitsee Sainte-Helenen saarella Jean-Drapeau puistossa. Saarelle, jossa on Biospheren lisäksi mm. huvipuisto, vesipuisto ja ruusutarha, pääsee helposti metrolla muutamassa minuutissa. Valtava Biosphere toimii nykyään ympäristöaiheisena museona.

Image and video hosting by TinyPic

Laventeli on yksi paikallisista vientituotteista ja laventelista valmistettua
kosmetiikkaa myyviä liikkeitä Montrealissa oli useita.
Harmi vaan etten pidä yhtään laventelin tuoksusta..


Yleinen kaupunkitunnelma kesän paahtavassa kuumuudessa oli hyvin rento ja liberaali, välillä suvaitsevainen hämmentävyyteen asti. En ole missään nähnyt niin paljon nuoria (kodittomia?) huumeidenkäyttäjiä kuin tuolla muutamissa kaupungin puistoissa. Joka puistossa majaili kymmeniä nuoria jotka saivat pitää leiriään vapaasti pystyssä. Kaikki olivat omissa oloissaan rauhallisesti, kukaan ei aiheuttanut hämminkiä eikä ohikulkijoita häiritty paitsi välillä pyytämällä rahaa. Välillä poliisi kävi jututtamassa nuoria (antavat kuulema heille puhtaita neuloja yms.) mutta antoi silti kaikkien olla omissa leireissään. Aina tuollaisen puiston ohittaessaan (varsinkin kaupungin latinalaiskorttelin suunnalla noita puistoja oli useita) tuli aika kurja fiilis. En tiedä tottuisiko näkyyn jos tuolla asuisi.

Vietimme Montrealissa neljä päivää ja jo tuossa lyhyessä ajassa ihastuin kaupunkiin todella. (Huumeongelma, josta juttelin myös erään paikallisen kahvilanpitäjän kanssa joka totesi ongelman olevan kaupungissa erittäin suuri, tosin jäi painamaan mieltä). Kaupungin vaateliikkeiden valikoimasta minulla on vielä erikseen sananen sanottavaksi, ostoksista siis tulossa oma postauksensa seuraavaksi!

Onko kukaan teistä käynyt Montrealissa tai jossain muualla Kanadassa, tai kiinnostaisiko käydä?


Ps. Jos matkapostaukset ei kiinnosta niin pahoittelen... En saa öisin nukutuksi joten jet lagin kourissa olen rustaillut ainakin seitsemän reissupostauksen rungot jo valmiiksi. SORI!!! Saa jättää lukematta jos tympii. Varoituksen sananen on kuitenkin paikallaan, matkapostauksia on tulossa aika monta. :)

9 kommenttia:

  1. Hei,

    Olen lähdössä syksyllä ensimmäistä kertaa Nyciin, joten kaikista mahdollisista vinkeistä olisin enemmän kuin kiitollinen! Kuinka paljon yhden päivän aikana kerkiää tekemään? Toisin sanoen, kuinka pitkät välimatkat ovat? Entäs, minkä verran budjetoisit ruokailuun per päivä, jos ihan perusruoalla mennään, ei mitään huippuravintoloita..? Entäs mitkä ovat mielestäsi must-nähtävyydet? Ja yksi kysymys vielä, kun tyylistäsi kovasti tykkään, mitä shoppailuvinkkejä osaisit antaa?

    Kiitos jo etukäteen, jos viitsit vastailla :)

    Maria

    VastaaPoista
  2. Matkapostaukset kelpaa aina! Montreal on aina houkutellut mua, ainoana paikkana Kanadassa itse asiassa. Muuten Kanada on mulle aika blaa. Joskus täytyy päästä Montrealissa käymään!

    VastaaPoista
  3. Ei haittaa ollenkaan, vaikka kauhia matkakuumehan sitä syntyy kun näitä lukee :)

    VastaaPoista
  4. Maria: Oi sinua onnekasta, pääset New Yorkiin!! Jee!

    Välimatkat siellä on aika pitkiä, eli suosittelen metrokortin ostamista (automaatista saa). Korttiin voi ladata vaikka kerralla $20, sillä ajelee jo aika pitkään. Tosin mitä enemmän kävelee, niin sitä enemmän näkee kaikkea mielenkiintoista katujen varsilla.

    Yhden päivän aikana ehtii kiertämään valtavasti jos ei jää haahuilemaan vaan tekee tarkan suunnitelman mitä haluaa nähdä. Suosittelen nähtävyyksiin ja niiden sijainteihin tutustumista jo kotona etukäteen, sitten vaikka joka ilta voi päättää mitä haluaa nähdä seuraavana päivänä ja katsoa kartasta järkevimmät reitit valmiiksi.

    Ruoka oli mielestäni New Yorkissa kallistunut aikalailla. Kun ottaa huomioon ravintolaan jätettävät tipit päivittäinen summa nousee suuremmaksi. Sanoisin, että aamiainen on noin $15, lounas $20 (ei sis. viiniä tai olutta), kahvila $15, illallinen $30. Eli päivässä noin $70. Jos kuulostaa paljolta niin suosittelen syömään aamiaisen hotellilla (jos on tarjolla) ja haukkaamaan esim. päivän toiseksi ateriaksi pizza slicen yms jotka on New Yorkissa maailman parhaita (varsinkin pannupizzat) ja ne maksavat alle $5. (Pizzat on usein niin isoja, että aamiaisen lisäksi ei välttämättä edes tarvitse koko päivänä syödä muuta kuin tuo pizzapala! :))

    Must -nähtävyydet mielestäni ovat Empire State Building (yöllä tai päivällä hissillä huipulle, näkymät huikeat molempina ajankohtina), Central Park (rakastan syksyistä New Yorkia yli kaiken, eli puistokin on silloin ehkä kauneimmillaan) ja MoMA (mielestäni paras museo).

    Kaupunkikiertoajelut on törkyhintaisia ($44/hlö), mutta on ne laadukkaitakin (saattaa tosin riippua bussissa olevasta oppaasta). Nyt viime reissulla otettiin Up Townin ja Harlemin kiertoajelu ja tykkäsin siitä tosi paljon. Tuli paljon uutta tietoa meillekin vaikka olemme olleet New Yorkissa useamman kerran.

    Parasta shoppailuantia on SoHossa (esim. Broadwaylla SoHon kohdalla ja vaikkapa Bleekerstreet) ja tietysti Fifth Avenuella kannattaa käydä ostoksilla.

    Plus vielä, jos tykkäät Sex and The Citystä niin On Location Toursilla on kiva SATC-kiertoajelu. Olin ajelulla muistaakseni vuonna 2005 (Sinkkareitten kulta-aikaa) ja kierros oli niin hyvä että itkin siellä jossain vaiheessa. Heh! :))

    Huh, tulipa pitkä vastaus, mutta tuossa jotain vinkkejä. Hakusanalla New York löydät blogistani myös postauksia aiheesta.

    Sara: Montreal on ihanan boheemi, tykkäisit siitä ihan varmasti!

    VastaaPoista
  5. Mau: Kiva että kelpaa. Ja matkakuume ei ole ollenkaan pahin sairaus mitä on olemassa, eli tulevia reissuja vaan suunnittelemaan! :)

    VastaaPoista
  6. Oikein paljon kiitoksia vastauksistasi!

    T: Maria, joka painelee tutkimaan heti niitä muita Nyci-postauksia :)

    VastaaPoista
  7. Maria: Ole hyvä vaan! Voisin mielelläni lähteä sinulle matkaoppaaksi. Olisin tosi edullinen opas: perillä ihan ilmainen jos vain matkat maksaisit... ;)

    VastaaPoista
  8. Montreal on näkemättä, mutta olin viime kesänä komisen viikkoa Vancouverissa ja sen lähialueilla ja rakastuin. Aivan uskomaton kaupunki, olisin voinut muuttaa sinne asumaan vaikka samantien:)

    VastaaPoista
  9. Yksi parhaista ystävistäni muuttaa syksyllä Vancouveriin, ja kova on hinku päästä käymään siellä kylässä. Kuulemma tosi kaunista ja ihmiset ystävällisiä.
    LAVENTELIA Kanadassa! Olen täysin laventelihullu, kesälomallakin tuli taas pyörittyä laventelipelloilla :D. Opinpas jotain uutta, kiitos Nina!

    VastaaPoista