perjantai 18. toukokuuta 2012

Toppivertailu

tunnetila: hämmästys

Image and video hosting by TinyPic

Muistanette muutama viikko sitten ostamani H&M:n Conscious Collectionin kierrätyspolyesteristä valmistetun topin (kuva yllä)? Tykkään topista kovasti ja olen käyttänyt sitä tosi paljon. Mm. Milanon lämmössä hihaton toppi oli takin alla loistava, ei tullut liian kuuma ulkona eikä sisällä. 

Mutta katsokaapa mitä bongasin Milanossa Mangon hyllystä (kuva alla)!  

Image and video hosting by TinyPic

Mitä ihmettä?! Tismalleen samanlainen toppi oli tullut muutama viikko sitten myyntiin Mangossa, eli juuri samaan aikaan kuin H&M:n vastaava vaate. Toppi oli muuten aivan samanlainen, mutta Mangon versio oli viskoosia. Vaatteissa käytetty pitsikin oli samaa molemmissa topeissa. Osaako joku teistä kertoa miten tämä on mahdollista? 

Espanjalainen Zara on kuuluisa huippusuunnittelijoiden luomuksien kopioinnista catwalkilta kuluttajien saataville muutamassa viikossa. Onko kopiointi mennyt jo niin pitkälle että sitä aletaan harrastaa myös edullisempien merkkien kesken? Kumpi oli olemassa ensin, H&M:n erikoismallisto vai Mangon toppi, vai onko nuo topit saman ihmisen suunnittelemia ja molemmat merkit ovat ottaneet sen valikoimiinsa? Kuriositeettinä mainittakoon, että H&M:n kierrätysmateriaalista oleva toppi maksoi 9,95€, Mangon vastaava 29,99€.

Mitäs sanotte, hämmästyttääkö vaatteiden yhdennäköisyys myös Teitä? Vitsit että kiinnostaisi tietää mitä muotimaailmassa oiken tapahtuu!

24 kommenttia:

 1. Pari vuotta sitten ostin Henkkikseltä neuletopin, jonka bongasin hetkistä myöhemmin (kuitenkin samana sesonkina) Aleksi 13:sta eri merkki niskassa:) Luulen, että Henkkis käyttää osassa malleista omia suunnittelijoita ja osat ostetaan sitten suoraan joidenkin alihankkijoiden omista malleista. Tehdas on ehkä vain sitten (vahingossa?) myynyt samaa mallia useammalle merkille tai jotain..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä hämmentävää. Kuluttajana tuntee itsensä jotenkin huijatuksi.

   Poista
 2. Alalla työskentelevänä osaan kertoa sen, että monet tälläiset ketjukaupat, kuten esimerkiksi juuri zara, h&m sekä mango ostavat osan vaatteistaan samoilta firmoilta. Eli firma suunnittelee vaatteita, joista sitten nämä ketjut poimivat mieleisiään mallistoihinsa. Osassa näissä on tietynlainen nokitusjärjestys, eli esimerkiksi zara ostaa mallistonsa ensin, jonka jälkeen muut pääsevät apajille jäljellejääneistä malleista. Kuitenkin myös näitä päällekkäin meneviä ostoja tapahtu usein, eikä asia ole niin erikoista. Firma siis tuottee kahdelle tilaajalle saman tuotteen merkin omilla riippulapuilla ja kaikki on tyytyväisiä. Ostaja tosin saattaa tuntea itsensä tälläisen tajutessaan suuresti huijatuksi.

  Hulluintahan on, että osa tehtaista tekee vaatteita kalliille high fashion merkeille ja esimerkiksi juuri zaralle, jota näiden hintavien vaatteiden kopioimisesta usein parjataan. Tällöin tämä "kopioitu" tuote voikin todellisuudessa olla ihan sama, mutta hinta toisella vain murto-osan !

  Tätä valmiiden tuotteiden myyntiä tapaa usein myös asustepuolella. Monien merkkien mallistoon kuuluu myös kenkiä ja mahdollista on etteivät kengät ole vaatteiden tavoin mallistolle suunniteltuja, vaan vain ostettuja malliston teeman mukaisesti. Kenkiin vaihdetaan vain tilaajan mukaan sisäpohjat logolla ja valmista tuli. Joskus törmää jopa kenkiin, joissa käytössä irtoaa sisäpohja ja alta paljastuu toisen firman logot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oooh, mahtava vastaus, KIITOS!! Juuri yllä kommentoinkin tuota huijatuksi tulemisen tunnetta. Aika tylsää ja hämmentävää.

   Mutta onpa kiinnostavaa kuulla tuo että "kopioitu" tuote ei olisikaan kopioitu vaan olisi valmistettu samassa tehtaassa ja tuote olisikin sama, vain materiaali ja tietty hinta, olisi eri. Jestas että tämä käy mielenkiintoiseksi! :)

   Poista
 3. Oho! Topit näyttää ihan identtisiltä lukuunottamatta lappuja niskassa. Enpä ole tiennyt, että nämä edullisetkin merkit kopioivat toisiaan enkä tiennyt tuosta asiasta mitään, josta Anonyymi kirjoitti. Mielenkiintoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Topit on ihan identtiset, toinen vain roikkuu henkarilla huonommin. Mutta kyllä, tämä on tosi mielenkiintoinen aihe!

   Poista
 4. Eniten tässä kiinnostaa se, kumman paidan materiaalitiedot pitää paikkaansa. Kierrätyspolyesteri on kuitenkin ihan eri juttu kuin viskoosi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen että kummankin materiaalitiedot on oikein, onhan tuo kierrätysvaate edullisempi kuin viskoositoppi. Tai mistä sitä noistakaan ikinä tietää.. :)

   Poista
 5. Itseäni tollanen kopiointi ei yllätä. Tuntuu että nykyään törmää kaikkialla kopiointiin eikä pysty sanomaan kuka oli tehnyt ensin ja kuka kopsannut. Tylsää, mutta totta.
  Hintaero on kyllä selvä ja sanoisin sun tehneen paremmat kaupat kun mitä ton mangon kanssa ois tullu. Ja h&m materiaali oli eettisempää?
  Kivan näkönen paita kumminkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidan olla samaa mieltä kanssasi, eli että tuli tehtyä paremmat kaupat. :)

   Poista
 6. Anonyymi sanoikin jo sen, mitä meinasin tulla sanomaan. Samat tehtaat Kiinassa, Intiassa, Romaniassa, Portugalissa yms. tekee samoja tuotteita eri merkeille. Vaihtelua voi löytyä materiaaleissa (joka vaikuttaa myös hintaan) tai väreissä, jos niissäkään. Ja tosiaan eivät välttämättä vain ketjuliikkeille, vaan ihan myös paremmille merkeille. Logot vaan jätetään laittamatta ja laput vaihdetaan.

  Tässä topissa hintaero voi tulla sekä matskusta, että H&M:n todennäköisemmin suuremmasta ostovolyymistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti kommentista! Ihana että blogiani lukee alan ammattilaiset joilta saa hyviä vinkkejä ja sisäpiirin tietoa :) Kiitos!

   Poista
 7. Jeps, en minäkään yllättynyt vaikka en vaatealan ammattilainen olekaan. Syynä ovat ehkä muutamatkin kengät, joita olen bongannut eri merkkisinä eri liikkeissä, mutta kenkä on kaikin puolin muuten sama.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen kans huomannut tuon saman kenkämaailmassa. Usein, varsinkin Aleksi 13:sta törmään kenkiin joita olen juuri katsonut ja sovitellut jossain muualla. Kengät on aina ihan samat kuin toisaalla mutta sisäpohjassa lukee eri merkki.

   Poista
 8. Mulla oli yhdessä kirpparilta ostetussa jakussa Madonna -merkki niskassa (ainakin Anttila myy merkkiä) ja sisäsaumassa olevassa pesulapussa H&M merkki+tuoteselosteet!!! Oikein syynäsin että onko joku voinut lisätä jommat kummat tuotelaput myöhemmin, mutta kyllä näytti olevan olevan ihan "tehdaskiinnitteisiä". Whaat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Whaaaaat??? Tuo on jo aikamoinen yllätys! :) Mitähän kaikkea tuolla vaateteollisuudessa oikein puuhastellaan?! :)

   Poista
 9. Hyvä postaus ja toppiasiasta kehkeytyi varsin mienkiintoinen keskustelu! :)

  Itse olen kohdannut tuon kopioinnin hieman eri vinkkelistä. Tällä viikolla olen nimittäin valmistellut vaateartikkelia, joten kyselin eri liikkeistä, saako kuvata. Kaikki suuret liikkeet sano heti nou-nou. Ilmeisesti pelkäävät niin paljon tuota kopiointia, etteivät anna edes näyteikkunasta napsasta kuvaa? En ainakaan muuta selitystä keksi. Sen sijaan pienet liikkeet toivottivat hymyssä suin tervetulleiksi.

  Vielä tuosta kopioinnista tuli mieleen, että kiinalaiset varsin surutta kopio, nimittäin heillä on esim. Espanjassa liikkeitä, joiden nimi on LANGO. Ovat sitten napanneet idean MANGO-vaateketjusta, ei varmasti sattumaa, kun Langossakin "yllättäen" myydään vaatteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahahahaha, Lango! Voi jessus! Siinä ei edes yritetä peitellä kopiointia vaan mennään ihan härskisti siitä missä aita on matalin. :)

   Olen itse törmännyt tuohon, ettei saa kuvata, varsinkin hääpukuliikkeissä. Puvut on niin arvokkaita että liikkeissä pelätään että parin tonnin puku kuvataan päällä ja sen jälkeen tehdään itse tai teetetään parilla satasella.

   Poista
 10. Itsekin olen törmännyt samanmoisiin juttuihin, mutten kyllä aivan identtisissä vaatteissa. Ei sitten näikkä molemmilla topeilla ole jotakin esikuvaa kuitenkin? Vaikka ei se tietenkään sitä ihmetyksen aihetta poistaisi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Olisipa kiva tietää onko samainen toppi tosiaan ollut jonkun isomman muotitalon mallistossa. Joku voi ajatella kun näkee minut tuo toppi päällä "tollakin dorkalla on Diorin kopio päällä" enkä itse tiedä siitä mitään.

   Poista
 11. Ei kai tossa Madonna-jutussa voisi olla kyse siitä artisti-Madonnan ja H&M:n yhteistyömallistosta muutama vuosi sitten? Niissä ainakin niskalapussa luki juurikin Madonna.

  Mysteerihommia kuitenkin:)

  Johanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei hyvä pointti! Eipä tullut itsellä mieleenkään.

   Poista
 12. Kumpi on sitten lohdullisempaa - se, että samanlainen vaate tulee tehtaalta eri liikkeille vai pieni kopiointi, jossa voisi sentään olla pientä eroa. Ei kyllä varsinaisesti kumpikaan ilahduta, olenhan ajatellut että jopa halpismerkeillä on omat suunnittelijansa. Ehkäpä ne panostavatkin vain suunnittelijamallistoihinsa, mistään muusta ei voi olla enää varma.

  Itse totesin aiemmin tänä vuonna, että ihan samanlaista vaatetta voi olla eri kaupoissa ja tavallaan uutena tullut vaate on voinut olla viimekin vuonna markkinoilla. Jälkimmäinen on jokseenkin ilahduttavaa, sillä joka sesonki ei tarvitse luoda erilaisia variaatioita. Onhan se silti hämmentävää, että samanlaista vaatetta myydään eri merkkien alla ja eri hintaisina. Tämä http://images.bubbleroom.se/data/product/thumb-600/amaya-top-41291-55b36.jpg siis tismalleen samanlaisena on ainakin tänä vuonna ollut myynnissä niin Carlingissa kuin Vilassa ja JC:ssä ainakin! :D Ainakin KOLMESSA. Ei tarvitse valita kuin katu-uskottavin niskan merkkilappu (jonka tosin itse ainakin leikkasin pois).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. What, kolmessa paikassa myynnissä omana tuotteena samaa vaatetta!!! Ihan hullua, kiitos vinkistä!

   Poista