keskiviikko 15. syyskuuta 2010

Kosmetiikkateollisuuden uhri?

tunnetila: eppaa

Puhuin aamuteellä työkaverilleni hyvän silmänympärysvoiteen löytämisen vaikeudesta. Halusin tietää mitä silmänympärysvoidetta hän käyttää. Kyseinen rouva on nimittäin 46 v. ja ainoat rypyt kasvoilla on naururyppyjä. Hämmästyneenä hän katsoi minua ja totesi: "Silmänympärysvoidetta?! En ole koskaan käyttänyt kasvoillani mitään muuta kuin ruokakaupasta saatavia perusvoiteita, en ole ikinä käyttänyt silmänympärysvoidetta. Poistan iltaisin meikit meikinpoistoliinoilla ja jos pahasti kasvojen iho kiristää niin laitan yöksi reilusti Tummelia tai sinistä Niveaa peltipurkista. Sen jälkeen on taas aamulla hyvä!"

Ja yhtään valehtelematta kyseinen rouva on huomattavasti hehkeämpi kuin minä vaikka olenkin häntä yli 10 vuotta nuorempi. Työkaveri kertoi perineensä hyvän ihon äidiltään. Hänen äitinsä on nyt yli 80 vuotias ja ryppyjä ei kuulema edelleenkään juuri ole. Epistä!!!

Itse olen käyttänyt silmänympärysvoidetta jo parikymppisestä. Tietysti perityillä geeneillä on asian kanssa suuresti tekemistä, mutta silti mieleen tulvii kysymyksiä: aloitinko itse liian aikaisin? Olisiko ihoni parempi ja rypyt poissa jos en olisi lähtenyt mukaan kosmetiikkateollisuuden kehoituksiin ottaa koko voidearsenaali käyttöön jo nuorena? Olenko hoitanut ihoani liikaa?

Tummelia naamaan kun kiristää, muuten mennään kuin ellun kanat. Siinäkö resepti hehkuvan kauniiseen ihoon?

17 kommenttia:

 1. Heh:) Itse lopetin tänä kesänä yövoiteen ja silmänympärysvoiteen käytön, ja iho on tuntunut/näyttänyt paljon paremmalta kuin aikaisemmin. Noin viikko meni iholta tottua rasvattomuuteen yöllä. Saa nähdä, miten käy kun talvi alkaa ihoa kuivattamaan, mutta ainakaan vielä ei iho ole päivävoidetta kummempaa vaatinut.

  Jostakin olen lukenut, että ne silmävoiteet eivät koostumukseltaan kasvovoiteista juuri eroa, kunhan vain pakataan pienempään purkkiin. Osittain kait, että saadaan uusi tuote, joka voidaan hinnoitella kivan korkeasti; osaltaan että ihmiset muistaisivat, ettei se silmänympärysiho tarvitse kovin suurta määrää rasvaa.

  VastaaPoista
 2. Olen miettinyt ihan samaa... oma mummini on todella hyvin säilynyt eikä käytä kosmetiikkana kuin shampoota ja "joskus Niveaa".

  Dr. Hauschkan filosofian mukaan ihon liika rasvaaminen (etenkin yöllä, jolloin iho kuulemma uudistuu) veltostaa ihoa ja laiskistaa sen omaa uudistumiskykyä. Ja Katherine Hepburn kuulemma kosteutti vain joka toinen päivä :) Tässä VOI olla jotain perää.

  Ihan mutu-tuntumalla voisi kuvitella, että ihon rasvaaminen ei niinkään ole haitallista, mutta liian tujujen aineiden käyttäminen voi olla. Olen kuullut esim. silikonin veltostavan ihoa ja haittaavan sen omaa kosteustasapainoa yms. Tämän vuoksi yritän käyttää mahdollisimman luonnollisia ja mietoja tuotteita, vaikka kiusaus anti age -purkeille on suuri kun ekat uurteet ovat alkaneet ilmestyä :)

  Aika moni kaverini on muuten todennut, että mitä vähemmän he ihoaan hoitavat erilaisilla aineilla, sitä paremmalta se näyttää :) Ihmisiho on kuitenkin loppujen lopuksi suunniteltu toimimaan ja pärjäämään ihan ilman kosmetiikkaakin.

  (Ja kyllä, silmänympärysvoiteet ovat ihan samoja kuin kasvovoiteet, vain pienemmissä purkeissa :) Itse käytän tosin silmänympärysvoidetta siksi että omani on sävytettyä ja vähän valoa heijastavaa, kun on siunattu näillä pandasilmillä...)

  VastaaPoista
 3. Jess, minullakin on siis toivoa! Marketin perusrasvat ja apteekin bepanthen ovat luottotuotteitani päästä varpaisiin, ja nyt kun olen viimeiset pari kk käyttänyt silmänympärysvoidetta niiden lisänä, en ole huomannut yhtään mitään eroa entiseen...

  VastaaPoista
 4. Oon varmaan jo mainostanutkin, mutta tein the ultimate pepsi challengen silmänympärysvoiteella ja siis hoidin viikkotolkulla vain toista silmää. Sit kyselin ihmisiltä, että kumpaakohan silmää on hoidettu ja yleensä kaikki vastas just sen väärän, johon ei oltu laitettu mitään...

  VastaaPoista
 5. Jaa-a, mielenkiintoista. Uskon että toisille vain suodaan ihoasioissa paremmat geenit. Toisaalta uskon että iho kuitenkin kaipaa kosteutusta - mutta että siihen saattaa hyvinkin riittää joku perusrasva, eikä tarvita kalliita, tietyntyyppisille ihoille suunnattuja voiteita.

  Myönnän että varsinkin kesäisin olen suht laiska rasvaaja, saattaa hyvinkin mennä päivä tai kaksi etten vain muista (?) laittaa kosteusvoidetta kasvoihin. Yövoidetta en oikein koskaan ole oppinut käyttämään. Silmänympärysvoidetta tykkään käyttää siksi, että sen laittaminen pienentää silmäpussejani ja kehtaa suht pian lähteä ihmisten ilmoille. Voi tosin olla että silmäpussien kutistuminen tapahtuu lähinnä omassa päässäni...

  VastaaPoista
 6. Olipas huikeet ohjeet! :D Käslilaukussani asuu sininen Nivea-purkki, taidan siirtää sen peilikaappiin oman silmänympärysvoiteeni tilalle ja käyttää kalliit voiteeni kovien kantapäiden hoitoon talvella...

  VastaaPoista
 7. Mä oon kuullut urbaania legendaa siitä, että taianomaisen 8 hour creamin INCI on aika yhteneväinen Tummelin kanssa. Tää kirjoittamasi puoltaa asiaa kyllä, asiaa täytynee selvittää!

  Mä en tänä kesänä tehnyt naamalleni juuri mitään, mitä nyt joskus ulos lähtiessä meikkasin ja toki puhdistin ihoni huolellisesti. Pesuna käytin Body Shopin rasvoittuvan ihon putsaria, kun oli aika ajoin hieman hiki. En tiiä johtuiko rasvaamattomuudesta vai auringosta vai mistä, mutta mun ihoni voi kesällä paremmin kuin sitten ala-asteen! Nyt taas pukkaa finniä, ihan kamalaa, iho on tunkkainen ja samea. Ehkä jätän taas ylimääräset hömpötykset pois ja annan ihon hoitaa itse itseään... Katotaan tippuuko nassu pois :D

  VastaaPoista
 8. Hei tässähän olisi aihetta haasteelle, vähän sen uuden mustan kuuden vaatteen tiimoilta, kokeilla jättää vaikka kuukaudeksi ylimääräinen puunaaminen pois rutiineista ja katsoa, miten ihon käy :D Itseasiassa voisin ihan mielenkiinnosta kokeilla, miten käy, jos iltaisin "pesen" nassun tummelilla ( silleen puhdistusmaitomaisesti).

  ps. keskisiniset farkut näyttävät sun yllä täydellisiltä! Että suotta arkailet niiden kanssa :)

  VastaaPoista
 9. Minäkin olen ollut ihan ihmeissäni, kun ystävättäreni ovat alkaneet käyttää silmänympärysvoiteita jo parikymppisenä eikä minulle ole tullut mieleenikään! Äidilläni (yli 50 v) ei juurikaan ryppyjä ole ja hän on ihonhoitajana juuri tätä "saippuapesu ja Niveaa" -koulukuntaa, joten olen aika luottavainen omien siloposkieni säilymisen suhteen, sillä itsekin käytän vain halpaa (mutta niin hyvää!) kasvojenpesuainetta ja apteekin perusrasvaa.

  Itse asiassa kasvoihini tuli nyt kaksi kutiavaa paukamaa, kun kokeilin parina edellisenä iltana jotain puhdistusmaitoa, joten taidanpa jättää nekin tuotteet muille...

  VastaaPoista
 10. sun työkaverillasi on täydelliset geenit. ja hän varmaan nukkuu yönsä hyvin, ulkoilee, syö terveellisesti jne jne :)

  itse en käytä varsinaisia 'yövoiteita', vaan dr hauschan kasvoöljyä tai nivean soft-voidetta (purkin mukaan face&body) yövoiteena.

  silmänympärysvoidetta käytän kyllä, mutta lähinnä siksi että silmänrajauksen saa tehtyä sujuvammin.

  todellisuudessa en usko mikään voiteen sanottuun tehoon. uskon, että kauneus tulee sisältä; se miten syöt, nesteytät, hoidat terveyttä, nukut jne vaikuttaa ihosi ikään enemmän kuin voiteet.

  VastaaPoista
 11. Mun äitini on nyt himppusta vaille 60 ja ensimmäiset "rypyt" (en edelleenkään ehkä sanoisi niitä rypyiksi) ilmestivät muutama vuosi sitten ja olen ihastellut asiaa. Oma iho kun alkaa näyttää jotain juonteita jo nyt 22-vuotiaana ja en todella usko, että äitini on näyttänyt minun ikäisenäni samalta.

  Se mitä olen äidin tavoistani huomannut, että hän ei meikkaa eikä käytä oikein mitään tököttejä, silloin tällöin pesee kasvonsa jollain markettiaineella, siinä se. Nyt olen itsekin yrittänyt vähentää ihonhoitotuotteitani (ja niissä olevien kemikaalien määrää) ja iho on alkanut näyttää paljon paremmalta. Veikkaisin myös, että asiaan voi jossain määrin vaikuttaa ihan kehon koostumus, sillä laihoilla ja rasvattomilla naisilla tuntuu näkyvän ryppyjä ja juonteita paljon useammin kuin tuhdimmilla, joihin äitini nykyään kaikessa rehellisyydessä kuuluu.

  Väitän myös että yksi suurimmista eroista meillä on ollut akne tai sen olemattomuus. Äidillä ei ikinä ole ollut finnejä tai muita iho-ongelmia ja minulla taas on ollut paha akne, johon olen syönyt siihen useaan otteeseen tujuja lääkkeitä, lisäksi olen atoopikko.

  Harmi, etten ole tainnut periä ihoani äitini puolelta, vaan se on tullut selvästi isältä.

  VastaaPoista
 12. Sepä jäi muuten sanomatta äskeisestä kommentista, että Emma aiemmin ihmetteli kun iho oli kesällä hyvässä kunnossa ja nyt syksyllä se on muuttunut karmeaksi.

  Pitkään mietin itse samaa, sitten puhuin silloisen kämppikseni kanssa asiasta ja kuulemma ihon rakenne muuttuu uv-säteilyn takia, joten se näyttää voivan paremmin kesällä ja samasta syystä se sitten voi voida jopa huonommin syksyllä.
  Tää kuulosti musta ihan järkevältä ja itse asiassa viime keväänä lueskelin kirjastosta jotain kauneudenhoitoalan oppikirjaa, jossa sanottiin ihan samaa. Eli tän teorian mukaan sitä auringolla "parantamista" ois ehkä hyvä jopa välttää.

  -se edellinen anonyymi

  VastaaPoista
 13. Lovely: Apua, radikaalia: ei yövoidetta! :) Mulla varmaan karisisi kasvot kokonaan tyynylle ensimmäisen voiteettoman yön jälkeen. :) Mutta hyvä kokeilu, ja varsinkin jos tulos oli noin positiivinen.

  Eeva: Talvea vasten en uskalla heittäytyä höveliksi mutta ensi kesänä voisin testata Katherine Hepburnin tapaa kosteuttaa joka toinen päivä. Kesällä muutenkin pintakuiva ihoni voi paremmin.

  Ilona: Se muakin noissa silmänympärysvoiteissa ärsyttää: vaikka kuinka niitä käytän en huomaa mitään eroa. Toisaalta taas mietin että miten kamalalle näyttäisin jos lakkaisin käyttämästä niitä. :)

  AnneVee: No just. Tämähän saa luottamuksen silmänympärysvoiteisiin huippuunsa. :)

  Netta: Mäkin haluan löytää silmäpusseja pienentävän silmänympärysvoiteen. Mitä suosittelet?

  tiitiäinen: Hahhahaa, jos teet noin radikaalin vedon niin kerro mikä oli lopputulos! :)

  Emma: WHAT?! EA:n 8th Hour Cream = Tummeli?! Tuopa olisi hauskin uutinen pitkään aikaan. :) :) Tsemppiä sinullekin kokeiluihin, toivotaan ettei naama karise tyynylle. :)

  Salka: Totta, tässä olisi huippuhyvä haasteen paikka. Paitsi talvea vasten en ainakaan itse uskalla..

  Ja kiitos Salka, farkkuharjoitukset jatkuvat!

  Olga: Omat (hyvät mutta halvat) ihonhoitorutiinisi kuulostavat hyviltä. Kuulostaa myös siltä, että olet perinyt upeat geenit. Onnea siis niistä! :)

  I May Say: Erittäin totta tuo elintapojen vaikutus ihoon. Esim. tupakointi näkyy ihossa jo ikäisilläni naisilla selkeästi, parinkymmenen vuoden päästä se korostuu entisestään. Tuo mainittu työkaverini muuten tupakoi, tuli vaan mieleen. Ne geenit ovat varmaan hänen pelastuksensa. :)

  Anonyymi: Tuo akne on minullakin se syy miksi olen alkanut hoitaa ihoani hyvinkin huolella ja tarkasti jo teini-iässä. Kaiken maailman super vahvat rasvat, lääkkeet ja tökötit on tullut kasvoihin laitettua kymmenien vuosien aikana. Se ei todellakaan voi tehdä kenellekään hyvää.

  Ja myös tuo laihuus todella vaikuttaa ihoon. Oikein harmittaa kun eräs toinen työkaverini (60+ nainen) päätti laihduttaa. Hän ei ollut yhtään lihava ja näytti ikäistään nuoremmalta. Laihdutuskuurin päätteeksi hän oli liian laiha ja ikää tuli vähintään se 10 vuotta lisää. Kohtuus siis hyväksi kaikessa.

  VastaaPoista
 14. Mä olen sitä mieltä että ihon kunto on pitkälti riippuvainen elintavoista ja etenkin siitä millainen on ihotyyppi. Rasvoittuvan ihotyypin omaavat säästyvät pidempään ilman ryppyjä mutta siihen toki vaikuttavat muutkin asiat. Jatkuva kulmien kurtistelu aiheuttaa otsaryppyjä ja tupakointi huulten ympäristön ryppyjä. Ihotyypistä riippuen ihon hoitaminen tai hoitamattomuus voi joko vaikuttaa tai ei. Esim rasvoittuvaa ihoa ei tarvitse rastava läheskään niin usein kuin todella kuivaa ihoa koska siinä on itsessään luontaisesti enemmän kosteutta kuin kuivassa ihossa. Mulla on rasvoittuva iho enkä ole koskaan rasvanut sitä kovin ahkerasti ja iho on silti ihan hyvässä kunnossa. Muutenkaan en ole kovin ahkera ihonhoitaja. Käytän kosteusvoiteita vain kun siihen on tarvetta. Kesällä rasvaan kasvoja harvemmin, talvella joka päivä. Ryppyjä ei silti juurikaan ole vaikka ikää on jo lähes 40v. En ole ikinä käyttänyt yövoidetta ja silmänympärysvoiteitakin vain hyvin hyvin satunnaisesti. Tosin silmänympärykset on kasvoissa ihon ohuin kohta ja siksi vaatisivat vähän enemmän kosteutusta kuin muu paksumpi iho. Ja omasta naamastanikin sen huomaa, ekat rypyt ovat juuri tuolla silmänympäryysalueella.

  Ihonhoidossa kannattaa kyllä kuunnella sitä omaa ihoa ja sen tarpeita. Jos on kuiva ja hilseilevä iho (tai jopa atooppinen) niin kyllä sitä kannattaa rasvailla ahkerammin kuin mitä rasvoittuvaa ihoa. Rasvoittuva ihokin tarvitsee kosteutusta muttei yhtä usein. Ja yhdessäkin ihmisessä eri ruumiinosat voivat erota toisistaan hoidontarpeen suhteen. Rasvaan omia kasvojani harvoin mutta käsiäni jotka työssä kuivuvat todella paljon rasvaan monta kertaa päivässä.

  Mitä tulee erilaisiin tuotteisiin niin kyllä ne tummelit ja muut halvat voi olla ihan yhtä tehokkaita ja hyviä ihonhoitoon kuin ne kalliit pikkupurkit. Kannattaa käyttää harkintaa ja valita ne jotka tuntuvat toimivan omassa käytössä parhaiten eikä aina sokeasti luottaa myyntipuheisiin sillä nekin on monesti hyvin ovelalla tavalla laadittu. Ja taas toisaalta, luontoa ei aina voi huijata, ihminen ikääntyy ja iho ikääntyy ja ryppyjä tulee väistämättä jossain vaiheessa vaikka mitä tekisi. On vaan osattava elää sen oman naamansa kanssa stressaamatta turhia siitä näyttääkö sille tai tälle. Pääasia että voi hyvin.

  VastaaPoista
 15. Rhia: Kyllä, pääasia että voi hyvin! Ja oma ihoni on niin pintakuiva etten lähde edes kokeilemaan mitään vippaskonsteja näin talven lähestyessä.

  VastaaPoista
 16. Joku puolisen vuotta havahduin siihen, että pitäisiköhän silmänympärysvoidetta alkaa käyttämään, etenkin UV -suojallista. Ostin sitten edullisen putilon sitä, mutten huomannut käytössä yhtään mitään muutosta. (tosin ikäähän ei ole kuin 17 vuotta...)

  Lisäksi viime keväänä kasvoihini ilmestyi kuin tyhjästä hirveä määrä kipeitä finnejä, kuten yläasteaikoina (nyt siis olen lukiossa). Epäilin finnien johtuvan markettien kemikaalipuhdistusaineista, joten ostin luomukasvosaippuan Vihreältä kosmetiikalta ja luomua kookosöljyä Ruohonjuuresta. Niiden lisäksi olen tehnyt kerran viikossa joko savikasvonaamion (Vihreän kosmeetikan) tai sitten ihan kaura+hunaja+merisuola naamion ja iho on nyt paranemaan päin. :)

  Nyt kun muistelen ja tuoksuttelen niitä entisiä kasvopesuaineita, saan hajusta päänsärkyä.. Taitavat siis olla liian tujuja minun iholleni.

  Aijjuu, lisäksi aloin käyttää bareMinerals -mineraalimeikkipohjaa. Ihosta tulee todella kaunis, kuulas ja suorastaan hehkuva. Tykkään ja suosittelen oikein lämpimästi!

  Mutta kookosöljy ansaitsee vielä erityismaininnan. :) Se tuntuu ihanalta paitsi kasvoilla, myös esimerkiksi viluisissa varpaissa ja käsissä, sillä se tuntuu lämmittävän kohmeat jäsenet kuin itsestään. Ja kaiken lisäksi sitä voi käyttää ruoanlaitossa. Eli tykkään ja suosittelen tätäkin tuotetta!

  VastaaPoista
 17. maria: Kiitos pitkästä kommentistasi! Tuo kookosöljy on niin monen hehkuttama juttu että mua on alkanut kiinnostaa se tosi paljon. Eli kiitos sinun, saatan joutua piakkoin ostoksille. :)

  Ja mineraalimeikkeihin en myöskään ole vielä ehtinyt tutustua. Ne kuulostavat myös huipuille.

  VastaaPoista