lauantai 4. syyskuuta 2010

Matkalla osa 4: Wien

tunnetila: muistelu

Image and video hosting by TinyPic

Pömpöösi. Tuo yksi sana kuvaa Wienin täydellisesti. Pömpöösi. Mahtaileva, pramea, mahtipontinen. Linna, kirkko, linna, kirkko, ei varmasti missään muussa kaupungissa ole noin paljon järjettömän upeita ja suuria rakennuksia noin pienellä alueella. Ensimmäisen päivän kaupungilla kiertelyn jälkeen niska oli kipeänä suu auki ylöspäin tuijottelusta, viimeisenä päivänä noihin hulppeisiin rakennuksiin ei jaksanut edes kiinnittää huomiota. Liika on aina liikaa.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

mekko Tiger of Sweden, balleriinat Bronx

Museoita Wienissä on kymmeniä, jollei satoja, mutta kävimme niistä vain muutamassa, mm. soitinmuseossa (
the Collection of Ancient Musical Instruments) ja haarniskamuseossa (the Collection of Arms and Armor) jotka sijaitsivat Hofburgin palatsin uudessa osassa, Neue Burg. Suosittelen ainakin kaikille muodista kiinnostuneille haarniskamuseota. On käsittämätöntä miten upeita, pikkutarkkoja ja "liikkuvaisen näköisiä" valtavan painavat ja periaatteeltaan kömpelöt haarniskat voivat olla. Olin todella hämmästynyt ja vaikuttunut haarniskojen upeudesta. Jos muuten haluatte hieman huvitusta niin voin tehdä postauksen museon, hmm, hieman erilaisista haarniskoista. Ei jäänyt epäselväksi mitä osaa miehet ovat jo vuosituhannet halunneet itsessään korostaa.. Oikeasti, oli kuolla nauruun mutta kuvat on niin.. noh... niin huvittavia etten viitsi niitä tähän, kohtuullisen asialliseen postaukseen sisällyttää. :)

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Kaiken tämän prameuden keskeltä oli ilo löytää alue, joka oli täynnä kiinnostavia nuorten suunnittelijoiden putiikkeja ja rentoja kahviloita. Kyseinen alue sijaitsee seitsemännessä kaupunginosassa (Neubau) ja kantaa simppelisti nimeä 7tm. Jopa mieheni, joka ei tavanomaisiin ketjuvaatekauppoihin suostu lähtemään, löysi näistä putiikeista ostettavaa. Kävele alueella läpi ainakin Lindengassen Fashion mile joka on kaupungin pisimmän ja suosituimman ostoskadun, Mariahilfer Strassen poikkikatu. Mariahilfer Strasselta löytyy lähes kaikki samat kansainväliset ketjut mitkä löytyvät myös Wienin sydämestä, keskeltä vanhaa kaupunkia, ja myös paljon muuta, esim. sisustusliikkeitä. Myös MuseumsQuartier tarjoaa museoiden lisäksi nuorten suunnittelijoiden mallistoja liikkeessä nimeltä Combinat.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Praterin huvipuisto, jonka kohokohtiin kuuluu maailmanpyörä, Ferris Wheel, oli yksi reissumme nähtävyyksistä. Maailmanpyörä (rakennettu 1897) on koko Wienin symboli ja on yksi Euroopan vanhimmista ja suurimmista. Testasimme puistossa myös huikean korkean (117m) "karusellin", Praterturmin. Pelkäsin aluksi mielettömästi mutta kun karuselli saavutti yli sadan metrin korkeuden ja maksiminopeuden (75km/h), vauhti tuntui vain mukavalta (ja helteessä ihanan viileältä) ja oli hienoa miten kauas kyydistä näkikään. Suosittelen testaamaan Praterturmin jos tuossa huivipuistossa satutte piipahtamaan.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Halusimme nähdä Wienissä, matkamme ainoassa suurkaupungissa (toim. huom. kaupungissa joka oikeasti tuntui suurkaupungilta, Budapest on oikeasti Wieniä suurempi) muutakin kuin keskustan, joten hotellimme, Hotel in Hernals, sijaitsi nimensä mukaisesti Hernalsin kaupunginosassa (17. kaupunginosa). Hotelli oli hyvin vaatimaton ja jouduimme heti huoneeseen mennessä virittelemään uuteen uskoon pöytälampun, tv:n sekä wc-pytyn. Huone oli valtavan suuri ja viileää ilmaa riitti, siitä helteen paahtaessa ulkona plussaa, mutta juuri muita suosituksia en voi hotellista antaa. No juu, halpahan se oli ja Wienin kattava raitiovaunu- ja metroverkosto ylettyi Hernalsiin asti joten hotellista oli hyvät ja nopeat yhteydet keskustaan. Eli budjettimatkalaiselle ihan ok majoitus, itselle, jolla oli tuossa vaiheessa jo lähes kaksi viikkoa paahtavassa, yli 40 asteen helteessä reissua takana, hotelli oli turhan vaatimaton. (Varsinkin kun tulimme sinne Ljubljanan M Hotelin herkkuja notkuvasta aamiaispöydästä.) Muuten Hernalsin alue oli kiva ja näimme siellä muutakin kuin linnoja toisensa perään: tavallisten ihmisten elämää Wienissä.

Söin Wienissä elämäni parhaan leivoksen (ei ollut sacheria) kahvilassa, joka ansaitsee oman postauksensa ei pelkästään herkkujensa vaan myös miljöönsä takia. Muutaman lounasvinkin annan kuitenkin jo tässä: Spirali (7. kaupunginosa) ja Krah Krah (muistaakseni 1. kaupunginosa). Molemmat kivoja ja mutkattomia paikkoja joista saa hyvää ruokaa.

Image and video hosting by TinyPic

Wienistä hyppäsimme hotellihuoneen luovuttamisen jälkeen junaan joka vei meidät takaisin Budapestiin. Lento Suomeen lähti illalla joten ehdimme hyvin lounastaa Budapestissa ja katsella toistamiseen jo tutuksi tulleita maisemia. Reissu onnistui kokonaisuudessaan yli odotusten ja olen iloinen että suostuin lähtemään "melkein interrailille" vaikken ensin halunnut kuulla siitä puhuttavankaan.

Ja mistä kaupungista pidin eniten? Budapest, Pécs, Ljubljana, Wien. Kaikissa oli oma ihana tunnelmansa, mutta kaupunki jonne on päästävä uudelleen on ehdottomasti Wien. Kolme päivää riitti minulle Ljubljanan näkemiseen, Wienissä viisi päivää oli ihan liian vähän. Niin ihana, niin suuri ja niin paljon jäi näkemättä.

Kuvat omia tai miehen ottamia, ethän lainaa ilman lupaa.

10 kommenttia:

 1. No todellakin teet erikseen haarniskapostauksen!

  VastaaPoista
 2. Ymmärrän täysin ihastumisesi Wieniin. Kävin siellä toukokuussa ja pitää kyllä päästä uudestaan, sillä 4 päivää oli aivan liian lyhyt aika nauttia kaikista ihanuuksista. Olen aina tykännyt historiasta ja sitähän tuossa kaupungissa riittää.

  VastaaPoista
 3. Juu, haarniskaa lisää!!! ;)

  Millainen hintataso oli Wienissä?

  VastaaPoista
 4. Ai niin, sopivaa parkaa etsineenä, tilasin tuon edellisen postauksen takin, hahahahha!

  VastaaPoista
 5. Mun wienin-retkellä en muualle edes ehtinyt kuin prater-huvipuistoon, mutta se oli kyllä kiva ratkaisu kun muuten olisin vain käveleskellyt keskustassa turistien seassa turhan päiten.

  VastaaPoista
 6. Ihana Wien!
  Mutta että ainoa suurkaupunki? Budapest on ainkain saman kokoinen jos ei suurempi.
  Oikein kiva reissu oli teillä muuten!

  VastaaPoista
 7. Wien on huikea.

  Kahvila- ja haarniskapostauksia odotellessa :)

  VastaaPoista
 8. AnneVee: Heh, arvasin että jos kommentoit niin kommentoit noin. :)

  h_eidi: Tuon kaupungin historian havina on kyllä vertaansa vailla. Kiva että sinäkin tykkäsit. Nyt on siis meidän molempien päästävä sinne uudestaan. :)

  Joy: Hah, haarniskapostaus tuleman pitää! :) Wienissä oli hieman halvempaa mitä Suomessa, mutta ei niin merkittävästi että siellä olisi tullut shoppailtua tai käytyä heinoissa ravintoloissa. Halvempaa siellä taisi olla kuin Ljubljanassa.

  Ja hei, hyvä takkihankinta. Kiva että vinkistäni oli iloa. That's what friends are for!

  Ilona: No mutta Prater on ihan hyvä kohde jos käy vain yhdessä paikassa. Suosittelen kuitenkin pidempää vierailua. Uskon, että sinäkin ihastut Wieniin.

  Vanda: Todellakin, ihana Wien! Ja tuosta suurkaupungista, ihan totta että Budapest on niin kooltaan kuin väkiluvultaankin suurempi kuin Wien, mutta se tuntuu Wienin rinnalla ihan pikkukylältä. :) En tiedä mistä johtuu, mutta näin minusta tuntui. Mutta siis, oikeassa olet, tuo suurkaupunki piti olla lainausmerkeissä mutta ne nähtävästi unohtui. :)

  Netta: Ihanaa, Wienin ystävä sielläkin. Ja okei, postauksia em. aiheista tulee! :)

  VastaaPoista
 9. Hih niin varmaan, Wien on sellainen "mahtipontinen", voiko náin sanoa suomeksi. Siis todella siisti ja viimeisen páálle, ja Bp taas ruhjuinen, tai miká se on, en nyt vaan sanoja tulee mieleen.
  Mut siis todellakin kiva reissu teillá oli :-)

  VastaaPoista
 10. Vanda: Kyllä, mahtipontinen on oikea sana kuvaamaan Wieniä. Ja kiitos, reissumme oli oikein ihana ja kaikki meni paremmin kuin odottaa saattoi.

  VastaaPoista