maanantai 24. tammikuuta 2011

Liian kirjaimellisesti

tunnetila: pohdiskelu

Kyllä minä niin mieleni pahoitin
kun luin uusimman Trendin.

Viimeisimmässä Trendissä (helmikuu 2011) oli useamman sivun mittainen juttu otsikolla Trendi opas - kevään hankinnat. Juttuun oli haastateltu muotialan ammattilaisia jotka kertoivat mitä vaatekaapista kannattaa tänä keväänä heivata ja mitä sinne kannattaa hankkia. Heivattavien listalla olivat mm. gladiaattorisandaalit, leggingsit, niitit, puukorot, olkatoppaukset, poikaystäväfarkut ja pitsit.

Hmm, kaikki nuo asiat ovat olleet viime vuodet kovin in ja pop, joten mitä tekee ihminen jonka kaapista ei löydy noiden lisäksi juuri mitään muuta, mutta joka haluaisi näyttää silti muodikkaalle? Täytyykö kaikki panna uusiksi? Kovin on kallis kevät tulossa...


Tiedän ettei lehtiä lueta (tai ainakaan niitä ei pitäisi lukea) absoluuttisina totuuksina ja että kaikki yllä mainitut heivauksen kohteet olivat vain vinkkejä joita voi halutessaan noudattaa, mutta silti muistelen itseäni herkkänä, vaikutuksille alttiina olevana yläastelaisena jolle pukeutumisen kautta hyväksynnän saaminen ja porukkaan kuuluminen oli tärkeää.

Näen mielessäni tilanteen jossa edelliskesänä olin kinuamalla saanut äidin ostamaan minulle uudet gladiaattorisandaalit joita rakastin palavasti. Tähän päivään asti olin odottanut kevättä ja hetkeä jolloin saan taas käyttää noita ihania sandaaleja. Kunnes tämä artikkeli muutti mieleni enkä enää haluaisi laittaa noita epämuodikkaita kenkiä jalkaani. Pakkohan se olisi, en saisi uusia kesäkenkiä sillä vanhat ovat vielä hyvässä kunnossa. Ainut pelastukseni olisi se, että ystäväni olisivat yhtä epämuodikkaita kuin minä ja kulkisivat edelleen gladiaattoreissaan.

Juu juu, tiedän että herkistelen ja ehkäpä myös liioittelen. Minusta muoti saa kuitenkin olla kantajiensa näköistä, se saa elää ja luoda kerrostumia joissa vanhat suosikit ja tämän kevään uudet jutut ovat sulassa sovussa samassa asussa. Tärkeintä on että pukeutuu vaatteisiin joista tykkää ja joissa viihtyy, olivat ne sitten miten poissa muodista tahansa.

Miten te suhtaudutte tällaisiin muotivinkkeihin? Otatteko vinkeistä vaarin, ahdistutteko vai jätättekö omaan arvoonsa?
Ps. Omistan heivattavien listalta puukorkoiset sandaalit (ne on sitä paitsi ihan uudet!!) joita aion käyttää ahkerasti koko ensi kesän. In tai out, tykkään niistä silti!

21 kommenttia:

 1. Minä taas olen miettinyt, että pitäisikö vihdoin lipsua periaatteista ja alkaa käyttää leggingsejä kesälläkin. Siis pitkiä legginsejä tunikojen/mekkojen kanssa. En tiedä. Olen tähän mennessä perustellut leggingsien käytön sillä, että kun lahkeet ovat saappaiden sisällä, ne voisivat mennä housuista tai sukkiksista. Eli olen käyttänyt vain viileämmällä säällä. Mietin myös, että pitäisiköhän ostaa gladiaattorisandaalit. ne nimittäin voisivat näyttää kivoilta niiden pitkien leggingsien kanssa... Saa nyt nähdä rohkenenko.

  VastaaPoista
 2. .Nekku.: Ha haa, anarkiaa!!! :) Mä en ole oppinut vieläkään käyttämään leggingsejä paitsi housujen alla pakkasella. Pitäisköhän tänä kesänä... :)

  VastaaPoista
 3. nauraskelin tolle samalle listaukselle. jos olikin kevyesti huumorismielessä tehty, se ei tullut kovin selkeästi esille. muistaakseni heivattavien listalla oli myös niinkin hetken trendihuumaa kuin "nahka". ihanan yleispätevää. musta kun tommonen saneleva ehdottomuus on paljon pahemmin so last season, kuin vaikka ne hiton puukorot.

  ehkä parhainta kuitenkin oli, että siinä toisessa naisten muotilehdessä (olivia-elle-joku) oli suurin osa noista trendin dumppaa-kamppeista pistetty hanki-listalle.

  VastaaPoista
 4. Legginssit saa mun puolesta poistuakin, buahahhaa. ;-) Totta puhuen en jaksa hirveästi kiinnostua noista listauksista, mutta en ole kovin muodikas muutenkaan. Ja Trendi nyt on ylipäätään muutenkin aika scheisse lehti (sori).

  VastaaPoista
 5. Hah:) No johan pomppas! Puolet vaatekaapista sitten roskiin vaan.

  Mutta ilmeisesti nuo listaukset ovat kuitenkin vain yksittäisten henkilöiden mielipiteitä. Ja tätä nykyä trendit muutenkin syntyvät ennemminkin alhaalta ylöspäin kuin ylhäältä alas. Katutyylin taitureilta ennemminkin kuin näytöslavoilta tai muodin ammattilaisten mielipiteistä.

  Mutta juu. Muistan kyllä kovasti teini-ikäisenä kärsineeni mm. talvitakista, joka oli jo so last season, mutta jota jouduin silti vain pari talvea vielä käyttämään. Jotenkin kuitenkin tuntuu, että muodin syklin kiihtyessä se on tullut myös hieman sallivammaksi. Anything goes tyyppisesti jokainen voi valita sen oman henkilökohtaisen tyylinsä. Joten MINUSTA vanhanaikaista on nimenomaan kyseiset hävitä/säästä kirjoittelut. Kyse ei enää ole orjallisesta muodin seuraamisesta, vaan oman tyylin ja persoonallisuuden tukemisesta vaatteidenkin avulla.

  VastaaPoista
 6. Mä ainakin haistatan kakat tommosille. Tosin meikä onkin aika epätrendikäs :( :D

  VastaaPoista
 7. Ärsyynnyin ja laitoin trendille palautettakin! Mun mielestä muoti on nykyään niin monipuolista, että mikä vaan voi toimia kun oikein yhdistää ja tuollaiset listaukset rajoittaa turhaa ihmisten pukeutumisesta nauttimista.

  VastaaPoista
 8. Nah, oikeesti so last season = kuuminta hottia :-D. Viimeistään ylihuomenna voit todeta olleesi edelläkävijä...

  VastaaPoista
 9. ei vois vähempää kiinnostaa mikä on muotia ja mikä ei :D ei kiinnostanut teininä, ei kiinnosta nykyään. Vain se ratkaisee, mikä miellyttää omaa silmääni :) Ja mielummin olen juntti ja out, kun kunnon fashion victim joka pukee ylleen vain sitä mikä on quumaa, viis siitä sopiiko se omalle kropalle vai ei.

  Tosin nykyisellä muodin kierrolla gladiaattoritkin ovat varmasti taas vuoden päästä hot...

  VastaaPoista
 10. tiiti: Joo, pillit nahkahousut ja biker-takit oli ainakin heivattavien listalla. Mahtaa nyt olla prätkäjengiläiset vihaisia..

  Ja kyllä, muistaakseni se oli just Elle jossa oli hankintalistalla noita samoja juttuja. Voi elämä!!

  Bisquits: Heh, mä taas olen viime aikoina tykännyt just Trendistä ja sen humoristisesta otteesta. Tossa jutussa en nähnyt huumoria vaikka yritin. Ehkä olen turhan tosikko..

  Lovely: Toi trendien syntyminen alhaalta ylöspäin on muuten ihan totta! Erittäin hyvin sanottu. :)

  NooranElämää: Ollaan sit yhdessä epätrendikkäitä ja laitetaan päälle ihan mitä ikinä halutaan!

  Ulrika: Samaa mieltä! Aamen! Kerrothan sitten jos saat palautteeseen vastauksen. :)

  Kamicha: Heh, toikin on totta. Muodin syklit on nykyään niin nopeita ettei ehdi kissaa sanoa kun joku 3 vuotta sitten in ollut juttu on jo palannut katukuvaan.

  Nelliina: Hahhaa, just noin! Ja kun on oman tyylinsä löytänyt niin miksi sitä tuulen mukana heilumaan. Sullakin on niin oma ja tunnistettava tyyli että outoa olisi jos yhtäkkiä alkaisit sitä muuttamaan. Mutta silti ne teinit vähän surettaa.. :(

  VastaaPoista
 11. Leggingsit on out, kun ne on nykyään kuulemma hoteinta noi jegginsit - eli leggigssimäiset farkut ilman taskuja :D

  VastaaPoista
 12. Heh, ehkä pitäisi tosiaan yrittää ottaa nuo in/out-listaukset lähinnä huumorilla, sillä kuten totesitkin, niin yhden lehden toimittaja sanoo tätä ja toinen toista, niinhän se menee. Ja catwalkeilla näitä heivattavia on kuitenkin vilahdellut siellä täällä.

  Mutta ihan totta, täytyy tunnustaa, että reilu kymmenen vuotta takaperin olen itsekin suhtautunut aika kapeakatseisesti trendeihin ja niiden elinkaareen - se minkä sanottiin olevan out niin se myös todella oli out ;) Siinä mielessä vähän mietityttää, että miten mahtaa olla nykyteinien kohdalla - ruokkivatko ko. listat lähinnä kertakäyttökulttuuria nuorten keskuudessa?

  Mitä suomalaisiin muotilehtiin tulee, niin mä en ole niitä pariin vuoteen lukenut oikeastaan lainkaan. Viime viikonloppuna sitten innostuin kirjastossa selailemaan ja totesin, että saapa jäädä lukematta jatkossakin, taso oli mielestäni todella surkea (ei sillä, että ulkomaalaiset olisivat välttämättä sen parempia...) On ollut jännä huomatta, miten blogimaailma on ainakin mulla korvannut muotilehdet kokonaan - sen saman informaation saa jotenkin niin paljon nopeammin ja tuoreempana, lisäksi saa tietysti lukea pelkästään niitä itseä kiinnostavia ja inspiroivia juttuja. No joo, tämä meni jo ehkä vähän off topic.

  Ostin muuten omat gladiaattorini viime kesänä, ja odotan jo todella kuumeisesti, että pääsen laittamaan ne jälleen jalkaan, olivatpa muotitoimittajat mitä mieltä tahansa. Vielä vähän latteasti: Fashion fades, only style remains the same vai kuinka =)

  VastaaPoista
 13. Olen lukenut Trendini hunosti kun tuo juttu ei ole vielä osunut silmään.. Noh. Ei kun pitsiä päälle ja legginssit jalkaan ja baanalle. Ihan vaan vaikka sitten haistatteluna liialliselle muotitietoisuudelle. Aika hemmetin epäekologista ja epäeettistä ja epäinhimillisitä uusia koko vaatekaappi muutaman kuukauden välein sen vuoksi että joka jolla sattuu olemaan valtaa kertoo miltä meidän sillä hetkellä pitäisi näyttää (ja todennäköisesti vielä nauraa urpoille jotka tottelee ja käärii rahat sen kustannuksella taskuunsa.)

  Näytetään iteltämme tänä keväänä. Se on aika trendikästä :)!!!

  VastaaPoista
 14. Anonyymi: Jegginssit, voi hiton jegginssit!!! Kuka ihme noita nimiä keksii?! :D :D

  Joanna: Viisaita sanoja Joanna, viisaita sanoja. :) Mä kyllä lueskelen kotimaisia muotilehtiä mutta aika usein joudun pettymään minäkin. Oliviasta tykkäsin ennen, nyt en jaksa sitä ollenkaan, Elle ei jostain syystä tunnu yhtään omalle ja Trendi jaksaa ilahduttaa silloin tällöin. Tosin en oikein tiedä edes mitä kaipaan.

  Ja sovitaan niin: sä käytät sun gladiaattoreita, mä mun puukorkoja ja ollaan niin ihania niissä että! :)

  Mii: "Näytetään iteltämme tänä keväänä. Se on aika trendikästä!" Ooo mitä hienoja sanoja!! Kiitos Mii, tää oli hieno!

  Ps. Älä luekaan sitä Trendiäsi tarkemmin. Ei kannata. :)

  VastaaPoista
 15. Ehkä ymmärsin itse jutun väärin, mut mun mielestä siinä oli kyselty muutamalta tyypiltä _niiden_ tyylistä ja selkeästi kyselty jotain vinkkejä, joita voisivat antaa lukijoille. Ehkä ei kannata ottaa niin vakavasti juttua, jossa on kyse yksittäisten ihmisten omista, henkilökohtaisista mieltymyksistä... mun mielestä tossa jutussa ei kyllä mitenkään yleispätevästi yritetty esittää että tämä on muotia ja tämä ei tai sanoa kellekään miten pitäisi pukeutua (ne mielipiteethän oli haastateltujen, ei toimittajan, vai tajusinko nyt jotain ihan väärin?)

  VastaaPoista
 16. Haha, mä oon jo vuosia jättäny noi joidenkin muka-nimekkäiden stailistien tekemät in- ja out-listat ihan omaan arvoonsa. Todella muodikkaat ihmisethän kulkee ihan omia polkujaan ja luo itse niitä trendejä eikä suinkaan kulje muiden keksimien trendien perässä.
  Kotimaisia muotilehtiä luen yleensä (silloin kun nyt yleensä ees vaivaudun lukemaan) vähän huumorimielessä koska ne muotijutut niissä vaan on jotenkin niin noloja ja out jo syntyessään. Saatan mä joskus napata jotain muotijuttuja omaankin vaatekaappiini, mutta pääasiassa käytän ihan just semmosia vaatteita kuin omaa silmää eniten miellyttää oli ne muotia eli ei.

  Olin muuten hivenen hämmentynyt kun katselin eilen töllöttimestä jotain leffaa ja siinä oli Whoopie Goldbergillä neulemekko ja leggingsit! Leffa oli tehty 1993. En kyllä muista että leggarit ois silloin olleet muodissa. Mut sehän vaan todistaa että ei kannata surra jos joku muoti menee ohi, se tulee kuitenkin takaisin taas joskus.

  Että käytä sinä vaan niitä sun puukorkoja ihan hyvillä mielin. Minäkin käytän mun tyllihelmaista puuvillahametta josta on muoti ajanut ohi jo useampi vuosi sitten ;)

  VastaaPoista
 17. Anonyymi: Hyvä kuulla että olet ymmärtänyt jutun eri tavalla mitä valta osa muista. Jutussa oli tosiaan ne "tavisten" mietteet, mutta myös lisäksi "ammattilaisten" heivaus-kommentit. Mutta hyvä että juttu ei ärsyttänyt sinua yhtä paljon kuin useita muita. :)

  Rhia: Sulla on niin upea oma tyyli ettei sun tarvitsekaan seurata muotia. Sä olet aina tyylikäs ja kannat oman tyylisi kauniisti!

  VastaaPoista
 18. oho, aika erikoinen reaktio sinulta kun yritin vain tuoda ilmi toisen ja vähän myönteisemmän näkökulman juttuun :D Ilmeisesti tuo valtaosan (ja tietysti se negatiivisin mahdollinen) tapa ymmärtää juttu oli sitten se ainoa oikea.

  VastaaPoista
 19. Anonyymi: Ei kun oikeesti minusta oli hyvä että koit artikkelin eri tavalla kuin muut. Siis olen oikeasti sitä mieltä. Sinä koit jutun varmasti "oikein", siis juuri niin miten lehden kirjoittajat halusivat että se koetaan. Useimmista, siis täällä blogissa juttua vatvoneista, tyyli meni metsään, mutta se taitaa kertoa vaan meistä tosikoista jotain. Kuten otsikkokin sanoo, otettiin "liian kirjaimellisesti".

  VastaaPoista
 20. No nyt tuli palautetta! Löytyy lehdestä ja blogistani.

  VastaaPoista
 21. Ulrika: Jei, hienosti meni palaute läpi!

  VastaaPoista