lauantai 21. elokuuta 2010

Matkalla osa 2: Pécs

tunnetila: muistelu

Image and video hosting by TinyPic

Budapestista matkustimme junalla Etelä-Unkariin, Pécsiin. Junamatka kesti kaksi ja puoli tuntia ja sujui hyvin miellyttävästi ilmastoidussa ja aikataulussa olevassa junassa. (Huomattavasti miellyttävämmin kuin täällä kotimaassa.) Pécs sattui olemaan tänä vuonna yksi maailman kulttuuripääkaupungeista ja sen kyllä huomasi. Pikkukaupunki oli ihan täynnä jos jonkinlaista tapahtumaa ja myös paikalliset nauttivat vilkkaasta kulttuurielämästä täysin rinnoin. Esim. keskellä yötä saattoi törmätä kadulla satapäiseen ihmismassaan joka harjoitteli orkesterin säestyksellä erilaisia kansantansseja, mukana olivat kaikki lapsista isovanhempiin, oli kello mitä tahansa.

Asuimme Pécsissä Aranyhajó Fogadó, Gloden Ship Hotellissa. Hotelli on Unkarin vanhin ja sijaitsee aivan keskellä vilkkainta ostos- ja ravintolakatua Király Utcaa. Hotelli ja sen huoneet ovat hieman ränsistyneitä, mutta hotelli on idyllinen ja edullinen, suosituksen arvoinen. Ainut miinus hotellille siitä ettei huoneissa ole ilmastointia. Saimme kuitenkin huoneeseemme ison tuulettimen jotta pystyimme nukkumaan öisinkin paahtavassa kuumuudessa.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Pécs oli reissumme pätsi, pikkukaupungin kujilla oli suorastaan tolkuttoman kuuma. Jopa Thaimaan helteet tuntuivat lasten leikiltä tässä paahtavassa kuumuudessa. Päädyimme siis viettämään paljon aikaa maauimalassa (Pollack Strand) sekä muissa kohteissa joissa oli hieman viileämpää, esim. kiinnostavissa ja hyvin erilaisissa kirkoissa (mm.vanha moskeija) ja upeassa maanalaisessa hautakammiokeskittymässä (Cella Septichora). Maanalaisia juttuja, nähtävyyksiä ja ravintoloita, Pécsissä oli paljon, mutta jestas miten homeessa suurin osa noista paikoista oli. Hengittäminen oli paikoin työn takana vaikken allergikko olekaan.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Vaikka Pécs oli reissumme pienin kaupunki ja ostosmahdollisuudet kaikkein rajallisimmat, niin tein sieltä lähes kaikki ostokseni mitä koko matkalla tein. Kun olin kulkenut viikon samoissa vaatteissa, kaikki muut oli liian kuumia, oli pakko ostaa jotain uutta. Keskustan iso kauppakeskus, Árkàd, josta löytyi kaikki perusvaateliikkeet, oli pelastus ja ostinkin sieltä lisää matkavaatetusta: Promodista silkkitopin ja New Yorkerista shortsit. Niillä lisäyksillä (plus Ljubljanasta löytyneellä lempparihaalarilla) pärjäsinkin sitten loppumatkan.

Kirppiksistä kiinnostuneille tiedoksi: Pécs on ihan täynnä kirpputoreja/käytettyjen vaatteiden liikkeitä. Käytetyt vaatteet on kaadettu isoihin laareihin joista kaivelemalla voi tehdä löytöjä. Vaatteilla ei ole yksittäisiä hintoja vaan löydöt survotaan muovipussiin, pussi punnitaan kassalla ja hinta muodostuu painon mukaan. Ihmiset tuntuivat ostavan näistä paikoista paljon, ainakin kaikissa liikkeissä oli aina niin paljon ihmisiä etten jaksanut jäädä niihin kaivelemaan.

Ravintoloista voin suositella keskusaukiolla (Széchenyi tér) sijaitsevaa Coffeinia jolla on isot terassit ja hyvä ruoka. Lounas viineineen kahdelle oli noin 20€. Myös Pécissä oli ihanan tunnelmallisia baareja joista suosikkini oli Cooltour Cafe. Cooltour Cafen rauhallisella sisäpihaterassilla saattoi istuskella puissa roikkuvien lyhtyjen valossa pitkälle yöhön ja nautiskella Limonadea. Limonade, tuo sitruunapohjainen hyvin raikas alkoholiton juoma oli reissuni kova sana ja join sitä litroittain joka maassa. Unkarissa Limonade (juoman raaka-aineiden sitruunan, sokerin ja soodan suhde) oli kuitenkin ehdottomasti paras, kokeilkaa ihmeessä!

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Yksi syy matkustaa Pécsiin oli se, että seuraava matkakohteemme oli Slovenia ja siellä Ljubljana. Vaikka matka Budapestista Ljubljanaan ei ole kilometreissä pitkä, niin junalla tuo väli kestää noin 14 tuntia. Matkustimme Pécsiin jotta olisimme lähellä Ljubljanaa (välimatka 287km), mutta junamatka kesti silti noin 8 tuntia nopeinta reittiä. Menimme siis Pécsistä Ljubljanaan Kroatian pääkaupungin Zagrebin kautta. Pitkä junamatka tympi, mutta saimme ainakin passiin paljon leimoja kun kävimme rajamuodollisuudet läpi kolmeen kertaan.

Suosittelen matkakohteena Pécsiä lämpimästi, viihdyimme Unkarin viidenneksi suurimmassa kaupungissa todella hyvin! Viikon lomareissulle pelkästään Pécs on ehkä liian pieni paikka, mutta myös sen ympäristössä on paljon kauniita paikkoja joissa ajan saa varmasti kulumaan.

Kuvat omia tai miehen ottamia, ethän lainaa ilman lupaa.

5 kommenttia:

 1. OI voi, mieli palaisi taas jonnekin matkalle, niin kuulosti mukavalta reissunne tämäkin osa!

  VastaaPoista
 2. Hups, pieni kirjoitusvirhe. Eikö se Kroatian pääkaupunki ole Zagreb ei Zargeb? No, mitäs pienistä. Kiitos hienoista matkapostauksista! Lomanne vaikutti upealta kokemukselta.

  VastaaPoista
 3. Joy: Mäkin haluan matkalle ihan koko ajan. En yhtään malttaisi olla kotona/töissä. :) Onneksi olit itse hetki sitten Italiassa. (Paitsi että tiedän, matkustelu aiheuttaa vaan lisää matkustsuhimoja eikä ne millään lakkaa kun kierteeseen joutuu. :))

  Vippe: Heh, KIITOS!!! Joku on selvästi käynyt siirtämässä näppikselläni kirjainten paikkoja. :) :) Kirjoitusvirhe siis, kiitos että huomasit.

  Ja kiitos, loma oli tosi tosi kiva!

  VastaaPoista
 4. Nimenomaan, matkustelu tuottaa lisää matkustelua, heh! Taidan päästä tiistaina yhdeksi yöksiTukholmaan, sekin helpottaa, kun en ole aikuisena käynyt siellä lainkaan! :)

  VastaaPoista
 5. Joy: Jee, Tukholmaan!!! Tukholma on aina kiva, ja varsinkin jos viime käynnistäsi on aikaa. Jee, mäkin muuten pääsen tänä syksynä Tukholmaan. Sitä odotellessa. :) Kivaa reissua teille!!!

  VastaaPoista