torstai 12. elokuuta 2010

Päivä ilman tillilihaa

tunnetila: ihmettely

Kävin eilen hakemassa torilta tuoreita vihanneksia ja juureksia. Miksei aina voi olla kesä?? Tomaatitkin maistuvat nyt aivan toiselta kuin talvella Espanjasta lennätetyt tai kotimaassa kasvihuoneissa kasvatetut.

Ja entäs se toritunnelma? Haitari soi ja karkkikauppias huutelee: "Nyt tyttö ostamaan kilo karkkia!" "Kiitos ei, ostan vaan näitä porkkanoita, täytyy pitää linjoista huolta." "Jaa mistä linjoista? Neiti on niin kaunis ja hoikka että kilo karkkia ei näy missään, kaunistaa vain!" Tuohon olisi tehnyt mieli kertoa totuudenmukaisesti että: "Kiitos, mutta tällä viikolla minulta jo repesi housut kun maha oli liian suuri.
" Jätin tuon kuitenkin sanomatta ja otin kohteliaisuudet hymyillen vastaan. Ja jätin karkit ostamatta.

Image and video hosting by TinyPic

neule H&M, toppi Marimekko, medaljonki ja muhkusormus second hand,
housut Lindex, balleriinat Bronx, kassi Weekday


Torireissulla kävin myös lounaalla Silvopleessa. Herkullista ja hyvin monipuolista kasvisruokaa popsiessani mietin taannoin syntynyttä valtavaa kohua kun päätettiin, että Helsingin kouluihin tulee yksi kasvisruokapäivä viikossa. "Luoja sentään, lapset kuolevat nälkään!!!!!" Niinpä niin. Niinä vanhoina hyvinä aikoina kun olin itse koulussa meillä oli kerran viikossa pinaattilettuja, kesäkeittoa, kasviskiusausta, pinaattikeittoa yms. Minkäänlaista kohua ei tuolloin kouluruoista ollut ja kukaan ei kasvisruokapäiviin kuollut. Onko minun ikäpolveni sitkeämpää sorttia vai mikä ihmisiä nykyään vaivaa?

Jos omana kouluaikanani moinen päätös olisi julkisesti tehty, oppilaat olisivat luultavasti olleet vain innoissaan: "Jee, yksi päivä enemmän ilman tillilihaa!"

14 kommenttia:

 1. Ihan samaa mietin itsekin siitä kasvisruokakohusta. Luulen että kasvisruoka on kirosana osalle ihmisistä eivätkä he ymmärrä että se ei tarkoita mitään pelkkää salaattia ja siementä ;).

  VastaaPoista
 2. Itsekkin olen tuota kohua ihmetellyt.Luulisi että ihmiset ottaisivat tuollaisen ehdotuksen innoissaan vastaan,yleisessä tiedossahan on että Suomessa syödään ihan liian vähän hedelmiä sekä vihanneksia.

  Monissa paikoissahan onkin ollut kasvisruokapäivä käytössä,ilman että siitä on mitenkään kohistu.Kun ruokana on pinaattilettuja ja perunamuusseja,kuka sitä jauhelihasoosia silloin osaa kaivata? ;D

  VastaaPoista
 3. Vitsi mä nauroin tolle kasviruokakohulle. Mistä ne kakarat luulee että hernekeitto on tehty :D? Tai puuro? Mystisestä herne- ja puuroeläimestä? Kai se on vaan se kun jostain tehdään virallisesti pakollista niin pitää olla alaleuka väpättäen inisemässä jostain yksilönvapaudesta, vaikka muuten asia olisi ihan iloisesti ok.

  Ja ihana torimyyjä :D. Ja harmaa neuletakki ♥.

  VastaaPoista
 4. Kohu (mielestäni turha) kasvisruokapäivästä meni itselläkin ihan yli ymmärryksen, kuten varmasti kaikilla tähän kolmenkympin kohdanneet-ikäluokkaan kuuluvilla.

  Nykyajan pullamössö pirkko-petterit ryntäisivät varmasti itku kurkussa äidin helmoihin jos niille tarjottaisiin tillilihaa. Kun sinne lähimpään mäkkiin on ainakin puol kilsaa matkaa ja koulun makeisautomaatista marsit loppu. VOI KYYNEL.

  VastaaPoista
 5. No siis, en edes aloita, mitä mieltä olen nykyisestä suomalaisesta koulujärjestelmästä, lapsista siellä ja vanhemmistaan, jotka tulevat nettiä pitkin opettajien kurkkuun kiinni...

  Sen vain haluan sanoa, että liian moni teistä ei ilmeisesti ole saanut maistaakseen oikeaa tillilihaa. Oikeaoppisesti valmistettuna se nimittäin on superhyvää! Mutta lihana täytyy käyttää naudan paistia ja ruokaa täytyy kypsytellä niin kauan, että liha on todella mureaa. Jopa minä, joka en pidä tillistä, rakastan tillilihaa, kun se tehdään oikein.

  Ja näin vannoutuneena lihansyöjänä olisin jo 1980-luvulla vastustanut äänekkäästi, jos kasviruokaa olisi päätetty lisätä vielä aiempaa enemmän kouluruokien listaan. Sillä olihan niitä kasvisruokapäiviä jo tuolloin, kuten mainitsit. (Siis mä rakastan kasviksia, mutta en voi elää pelkästään niillä.)

  VastaaPoista
 6. Anna: Juuri noin! Kuinka monen olenkaan kuullut sanovan "mä en syö kaninruokaa" kun on puhuttu kasvisruoasta. Sen jälkeen kun he ovat erehtyneet kehumaan esim. soijarouheesta tehtyä lasagnea on kiva sanoa että söit muuten just kasvisruokaa. :)

  Cattinen: Sepä se. Ihan varmasti, jos muutos ruokalistaan olisi tehty vaivihkaa ja ilman kohua ja kaupunginhallituksen päätöksiä, lapsista iso osa ei olisi edes tajunnut kouulruokailussa tapahtuneen mitään muutosta.

  Midinetti: Kyllä, yksilönvapautta valita on nyt selvästi taas loukattu. Mitä hittoa, eiväthän oppilaat saa muinakaan päivinä ruokaansa useista vaihtoehdoista valita. Tai ei meillä ainakaan kouluaikana ollut kuin yksi ruoka ja sitä syötiin vaikkei tykättykään.

  Enne: Heh, voi kyynel tosiaan. :) Onneksi muuten noista makeisautomaateista on alettu luopua. Niissä jos missä ei ole tolkun hiventä. (Paitsi olisi mustakin ollut lapsena kiva ostaa koulussa välitunnilla suklaata..)

  Vimps: Mä muuten tykkäsin tillilihasta koulussa, usko pois! :) Mutta olin jossain vaiheessa luokkamme ainut tyttö joka sitä söi. "Räkää", kuten sitä yleisesti kutsuttiin, ei ollut muodikasta syödä. Mutta musta se oli perunoiden kanssa ihan hyvää. :)

  Mun mielestä yksi kasvisruokapäivä viikossa on hyvin kohtuullista. Jos kerran kannattaa syödä monipuolisesti niin viikkohan jakaantuu helposti kala-, kana-, kasvis-, nauta- ja possupäivään. Siinä ei kukaan kärsi aliravitsemuksesta, ei varmasti. (Paitsi ne lapset jotka eivät pidä lihasta joutuvat syömään lähes joka päivä pelkkää salaattia ja perunaa..)

  VastaaPoista
 7. Tilliliha on hyvää, mitä mä kuulen?! Huonolla tuulella rouvani luulen...

  Luulenpa, että jos kasvisruokapäivä olisi vain laitettu menuun, eikä siitä olisi ääneen mainittu, kaikki olisivat syöneet sapuskansa mukisematta.

  VastaaPoista
 8. Shandi: MINÄ kyllä tykkäsin lapsena tillilihasta, en siis viitannut omiin kokemuksiini. ;) Ja olen ihan samaa mieltä tuosta "kaikessa hiljaisuudessa" kasviksiin siirtymisestä.

  VastaaPoista
 9. Mun eksä oli joskus teininä kaksi päivää kasvissyöjä - se söi pelkkää maksalaatikkoa kunnes joku kertoi, että se ei ole kasvisruokaa.

  Meidän kouluun tuli tammikuussa yksi pakollinen kasvisruokapäivä viikossa sekä kasvisruoka tuli mahdolliseksi kaikille (ennen sitä sai vain erikseen ilmoittaneet henkilöt). Siitä syntyi kamala kohu - miksei siis olisi yhtä täysin lihapainoista ruokaa tarjolla. Oppilaskunnan puheenjohtaja antoi ihanan ja suoran vastauksen jonka jälkeen kaikki söivät kiltisti myös sen kasvisruuan. Harmi vain, etten enää muista mitä pj julisti.

  Asiasta muuten kolmanteen, terveellinen ruoka menee selkeästi trendeissä. Joskus kymmenisen vuotta sitten puhuttiin paljon sokerista - se on paha juttu ja sitä piti välttää. n 7 vuotta sitten puhuttiin paljon kuinka vettä pitää juoda päivän aikana hurja määrä. Sen jälkeen pahaksi asiaksi tuli valkoiset jauhot. Nyt puhutaan taas paljon superruuista ja raakaravinnosta. Mihin jäi se normaalisti, monipuolisesti ja kohtuullisesti syöminen ja se ala-asteella esitetty, hämärästi muistin syövereistä kaivettu ruokaympyrä?

  Kovasti pisti pohdituttamaan :))

  VastaaPoista
 10. Mikkan: "Mun eksä oli joskus teininä kaksi päivää kasvissyöjä - se söi pelkkää maksalaatikkoa kunnes joku kertoi, että se ei ole kasvisruokaa." Ei oo todellista!!! :) :) :)

  Nuo ruokabuumit on kyllä aika huvittavia. Jos kuuntelee kaikkia tutkimustuloksia yms. niin oikeesti mitään ei voi syödä. Ei mitään. Kaikessa on joku pielessä.

  VastaaPoista
 11. Nauratti tuo housujesi repeäminen :)Mitähän nokkelaa myyjä olisi vastannut jos olisit oikeasti sanonut hänelle tuon :D
  Tosin en usko että se olisi tapahtunut siksi että mahasi on liian suuri vaa siksi että housuissa oli jotain vikaa.

  Mä olen käynyt Silvopleessa viimeksi vuonna 2004, ehkä pitäisi käydä taas joskus uudestaan..!

  Ja kaipaan yhä niitä koulupäiviä ala-asteelta, jolloin ruokana oli lihapiirakkaa ja suklaapuuroa. Ja päiviä jolloin ruokana oli vain pannukakkua ja hilloa. Ja sitä sai syödä niin paljon kuin jaksoi. Hmmmmm....

  VastaaPoista
 12. Kamalaa, että jo näin 3-kymppisenä tulee tää "silloin kun minä olin nuori..."-vaihe, mutta oikeasti. Ei voi kuin ihmetellä kun lukee mm. kasvisruokakohusta. Myös mun kouluaikana oli tasan yksi ruoka, jota kaikkien piti syödä (toki jos oli allerginen tai uskonto esti, niin sitten oli eri ruoka).

  Onhan se nykyään kiva, että saa valita eri vaihtoehdoista, mutta jossain sen vinkumisenkin raja pitäisi sentään olla. Vai pitäisikö kouluruokakin saada tilata suoraan Mäkistä tai Subwaystä?

  Ihana torikauppias :). Lisää tuollaisia kohteliaisuuksia heittäviä kauppiaita vain kehiin :).

  VastaaPoista
 13. Tänään minua korkeimman omakätisesti opastettiin, että oikea tilliliha valmistetaan vasikasta, ei siis naudan paistista. Tillilihan toinen nimikin on kuulemma vasikanviillokki. Ja sehän jos mikä kuulostaa herkulta!

  Lisäksi haluan kertoa, että tillilihaterapia on purrut jo useampaan tillilihakammoiseen - mutta me vaadimme OIKEAA tillilihaa. Juuh. Nam.

  VastaaPoista
 14. Ilona: Mitäh, lounaaksi pelkkää pannukakkua ja hilloa?! Ei meillä vaan oppilaita hemmoteltu noin.

  h_eidi: Niinpä, kyllä me ollaan kuule jo siinä iässä että voidaan muistella menneitä ja ennen kaikkea vanhoja hyviä aikoja. :)

  Vimps: Vasikanviillokki on tehty vauvalehmästä. Nyyh! :(

  VastaaPoista