perjantai 6. elokuuta 2010

Vai hauskaa matkustamista...

tunnetila: ärsytys

Olen lyhyen ajan sisällä matkustanut Suomessa kaksi kertaa junalla pidemmän matkan. Ensimmäisellä reissulla junan ilmastointi ei toiminut ja vaunuun oli kesähelteellä tukehtua. Happi tuntui loppuvan ja jokaisella pysäkillä ihmisiä ryntäsi ovista ulos saadakseen hengittää edes hetken ulkoilmaa. Myös useamman vaunun wc oli tuolla reissulla epäkunnossa ja lopulta pendolino (jonka valitsin tietysti sen nopeuden vuoksi) oli yli tunnin myöhässä.

Eilen matkustin junalla Kuopiosta Helsinkiin. Edellispäivän myrskyn vuoksi oikeaa kalustoa ei oltu saatu tälle linjalle, joten pidempään junaan myydyt paikkaliput eivät pitäneet paikkansa vaan kaikki ahtautuivat neljään vaunuun ja niille paikoille mitkä sattuivat saamaan. Myös ravintolavaunu oli jäänyt puuttumaan kokoonpanosta ja vaunumme wc lainehti käytävälle ja karmea löyhkä täytti koko vaunun. Sain myös kuulla että junan radiot eivät enää toimi, siitä palvelusta ollaan luovuttu kesäkuun alusta. Ilmastointi sentään tällä kertaa toimi ja myöhässä oltiin vain kymmenisen minuuttia.

Palvelut poistuvat ja huononevat, samalla lippujen hinnat nousevat. Pohdimme viimeksi juhannuksena kuinka menisimme Ouluun viikonlopuksi. Yksi vaihtoehto oli yöjunalla makuupaikkojen kanssa jottei muutenkin lyhyt viikonloppu mene junassa istumiseen vaan matkustus tehdään järkevästi yöllä. Junalippu Oulu-Hki-Oulu makuupaikan kanssa maksoi yht. 165,20€ ja matkustusaika yhteen suuntaan oli vähän yli 9 tuntia.

Toinen vaihtoehto oli lentäminen. Meno-paluu matkan hinta 165,63€, lentoaika suuntaansa 50 minuuttia. Vaikka tekisin mielelläni ekotekoja ja eläisin kohtuullisen järkevästi, niin eipä ollut vaikea valita matkustusvälineeksi lentokonetta. Aika absurdeja nuo hinnat, eikö? Lentäminen tuli 43 senttiä kalliimmaksi kuin juna, ja aikaa säästyi yli 7 tuntia (mukaan on laskettu bussimatkat lentokentälle).

Olen ajokortittomana ja autottomana ihmsenä valtavan pettynyt (jälleen kerran) ekologisimpaan matkustusvaihtoehtoon jolla sen toimiessa matkustaisin hyvin mielelläni. Jos minulla olisi auto, ja tietysti myös se ajokortti, kulkisin aivan varmasti näiden kokemusten jälkeen omalla autolla suurimman osan matkoista. Ei tarvitsisi haistella lähes viittä tuntia oksettavaa kusen löyhkää. Onko muilla samanlaisia kokemuksia vai sujuuko junamatkustelu kohdallanne paremmin?

Mikä on bussi tampereeksi? Nysse. Mikäs sitten on juna tampereeksi? Josse.

6 kommenttia:

 1. Kappas, just näppäilin VR:lle hyvitysvaatimuksen netissä:D Matkustan junalla suomessa ollessa ihan jatkuvasti, kesän aikana taitaa olla kolme viikonloppua kun en ole junaan astunut ja lähijunia lukuunottamatta yhden ainoan kerran ollaan oltu ajoissa perillä! Luojalle kiitos ilmastointi on pelannut Ilosaarirokin paluureissua lukuunottamatta mutta ylivoimaisesti eniten ärsyttää vr:n kommunikaationpuutos, jos ollaan 45 minuuttia myöhässä niin olisi vähintään kiva saada tietää etukäteen paljon ollaan aikataulusta jäljessä, harmi vaan ettei asiaa mainittu kertaakaan vaikka kuulutuksia kyllä huudeltiin.. Tähän voisi jo sanoa, että kaikki on paremmin briteissä! Edinistä lähtiessä juna oli puoli tuntia myöhässä ja silti oltiin Lontoossa perillä 45 etuajassa, thats what i call good service! Ja kaiken huipuksi ergonomisilla penkeillä saa datailla koko matkan ilmaiseksi!

  Ai että, tekipä hyvää taas avautua, VR:n toiminta on ehdottomasti yks mun lempparivalituksista:DD

  VastaaPoista
 2. Olen suhannut jo monta vuotta Helsinki-Keski-Suomi -väliä säännöllisen epäsäännöllisesti ja VR:n toiminta on ollut jokseenkin surkuhupaisaa. Pitää tietysti muistaa, että kaikkea lokaa ei voi kaataa pelkästään VR:n niskaan, sillä Ratahallintokeskus on se, joka huolehtii rataverkosta, kuulutuksista ja ohjausjärjestelmistä.

  Joka tapauksessa, näin opiskelijana olen vielä onneksi saanut lipun hinnan puolitettua, mutta voin vain kuvitella sitä kiukun määrää täyden hinnan maksaneissa, kun Pendolinossa on ilmennyt matkanopeuden mateluksi pudottava turvalaitevika ties monennenko kymmenennen kerran tai mitä tahansa muuta vastaavaa.

  Olen tässä itsekin autottomana miettinyt, mihin matkustustapaan siirryn, kun opiskelija-status tässä kohtapuoliin päättyy. Ymmärrän todella, että tuossa sun tapauksessasi ei ole vaikea tehdä valintaa junaa ja lentokoneen välillä, vaikka ekologisuus kärsisikin. Itsekin haluaisin matkustaa junalla osin samaisesta syystä, mutta oman auton hankkiminen on todella varteenotettava vaihtoehto, hinta painaa nimittäin vaakakupissa sen verran paljon.

  VastaaPoista
 3. Sain iha hillittömän kikatuskohtauksen tosta Josse-jutusta. Kyllä, olen Tamperelainen ja kaikki tommoset kolahtaa ku metrinen leka. :D khihihi... Josse...

  VastaaPoista
 4. Suhkur: Heh, olipa hauska sattuma! Mulla on myös hyviä kokemuksia junista ulkomailta. Juurikin reissattiin Euroopassa ja kaikki toimi.

  Jo: Opiskelijahinnalla matkustaminen on loistava säästö! Puolet tämän hetkisen lipun hinnasta olisikin sopiva hinta kaikelle junamatkailulle, opiskelijat saisi oman alennuksensa sitten tuosta hinnasta. Varmasti matkustus lisääntyisi jos hintakin putoaisi puolella, ja se taas johtaisi siihen että VR ei tekisi alennuksesta huolimatta tappiollisempaa tulosta mitä nykyään.

  Tiitiäinen: Heh, mä nauroin kans tolle "josselle", hauskin pitkään aikaan. :) Kuulin tuon juuri eilisellä junamatkalla ja se oli ainut kiva asia koko matkassa. Kotiin pääsyn lisäksi.

  VastaaPoista
 5. Junamatkailua ahkerasti lähes kymmenen vuotta käyttäneenä ei voi kuin todeta, että tuossa kymmenessä vuodessa lippujen hinnat ovat nousseet todella reippaasti samalla kun palveluja on ajettu alas. Esim. myöhästymiset eivät aiemmin saaneet koko rataliikennettä sekaisin, koska junien aikataulut oli laadittu siten, että juna sai esim. vartin myöhästymisen helposti kiinni. Nyt aikataulut on vedetty niin tiukille, että junat jäävät helposti myöhään ja yhden pääradalla kulkevan junan myöhään jääminen heijastuu samantien muihin juniin. Ja kuitenkin junalippujen hintoja "tarkistetaan" vähintään kerran vuodessa. VR yrittää tuottaa voittoa mahdollisimman monen osakkeenomistajan salkkuun, mutta asiakkaiden kustannuksella. Ah, rautatieläisen tyttärenä voisin jatkaa tästä aiheesta loputtomasti, mutta ehkä parempi antaa olla. :)

  Mielelläni minäkin käyttäisin junaa, mutta kokemukset ovat ajaneet siihen, että kuljen Pohjanmaan reissuni ennemmin autolla kuin taistelen junien kanssa. Oma lukunsa ovat muuten lemmikkiosastot - kerrankin kesällä matkustin täpötäydessä lemmikkivaunussa koiran kanssa käytävällä istuen ja koska ilmastointi oli rikki, vaunussa oli vaatimattomat + 34 (sattui kerrankin mittari vaunuun). Se matka oli jo lähellä eläinrääkkäystä.

  Matkustellessa (varsinkin näin kun on innostunut melkein reilaamisesta ;) sitten tulee verrattua muiden maiden junaliikenteen sujuvuutta VR:n toimintaan, eikä pisteet toistaiseksi ole kotiin päin lähteneet. No mutta NYT ihan oikeasti lopetan tästä aiheesta puhumisen...

  VastaaPoista
 6. Netta: Huomaan aiheen kuumentavan tunteita.. ;) Mutta hei, sinä rautatieläisen tyttärenä varmaan saat asiaamme perille? Kannattaa ainakin yrittää! :)

  VastaaPoista