lauantai 14. elokuuta 2010

Matkalla osa 1: Budapest

tunnetila: vihdoin valmista!

Image and video hosting by TinyPic

Lupasin tehdä tämän kesän reissumme matkakohteista jokaisesta oman postauksensa, johon laitan muutamia vinkkejä joita tekin voitte hyödyntää tulevilla reissuillanne. Huh, valtava duuni mutta koitetaan nyt kuitenkin. Sarjan ensimmäinen osa tulee siis tässä, olkaa hyvät!

Melkein InterRail matkamme ensimmäinen kohde oli Budapest. Budapestista päällimmäiseksi jäi mieleen Euroopan suurin kylpylä, Széchenyi Spa, sekä hauskat "rauniobaarit". Vietimme yhden aamupäivän Spassa uiden, käyden erilaisissa saunoissa sekä parantavissa kylvyissä, ja päivän lopuksi meitä hemmoteltiin hieronnalla. Huvittavaa oli, että ulkolämpötila oli tuona päivänä sama kuin höyrysaunoissa, +45 astetta. Ei juuri eroa huomannut kun astui ulos saunasta! Virkistystä helteeseen löysi halutessaan altaista, joissa veden lämpötila oli kylmimmillään +12 astetta. Kauniilla säällä kylpylä oli ihana kokemus!

Image and video hosting by TinyPic

Széchneyi kylpylä sijaitsee Kaupunginpuistossa
(Városliget), jossa on kylpylän ohella paljon muutakin nähtävää. Puistosta löytyy mm. eläintarha ja erilaisia museoita, joten puistossa saa helposti kulumaan kokonaisen päivän. Ja illaksi kannattaa ehdottomasti suunnistaa puiston laidalla olevaan Dürerkert ravintola/klubi jne. kompleksiin. Paikka näyttää ulkoa hyvin pieneltä ja rähjäiseltä, mutta sisäpihalla aukenee taivas! Rähjäistä tosin on sielläkin, mutta tunnelma on loistava. Istuimme reissumme ensimmäisen illan Dürerkertissä jossa katsoimme sisäpihalle viritetyiltä valtavilta screeneiltä futiksen MM-finaalin. Go Espanja!!

Image and video hosting by TinyPic

Sain ennen reissua vinkkejä mm. AnneVeeltä sekä Bisquitsilta Budapestin "rauniobaareista" ja ihastuin valtavasti niiden rosoiseen tunnelmaan. Baarien olemassaolosta on tiedettävä, sattumalta niitä ei tule löytämään. Yksi tällaisista baareista, Corvintető, on rakennettu tavaratalon katolle. Baarin alakerrassa on nuorten suunnittelijoiden liike, jossa myydään kaikkea laukuista kortteihin ja koruista vaatteisiin. Suosittelen käymään molemmissa.

Toinen suositukseni saava "rauniobaari" on
Szimplakert. Viihdyimme paikassa, live musiikin soidessa, niin hyvin että päätimme myös testata paikan ruokalistaa. Muutamalla eurolla saimme fetasalaatin ja valtavat lämpimät voileivät. En jaksanut syödä omasta annoksestani puoliakaan, eli jos iso nälkä yllättää niin suosittelen suunnistamaan illanviettoon osoitteeseen Kazinczy utca 14.

Image and video hosting by TinyPic

Szimplakertin läheisyydessä on useampiakin kivoja baareja, joista mukava tunnelma on mm. Garzon Cafessa. Vaikken kokenut Budapestissa kovinkaan suuria kulinaristisia nautintoja, niin yhteen suositeltavaan ravintolaan löysimme kuitenkin.
Ba Bar Munkás Utcalla tarjosi mm. erittäin hyvää tuoretta tonnikalaa wasabilla höystettynä, ja vaikka hintataso oli paikallisiin hintoihin verrattuna hieman korkeampi, niin silti edullisempaa kuin Suomessa.

Image and video hosting by TinyPic

Budapestin "pakollisiin" nähtävyyksiin kuuluu Linnavuori (Várhegy), jolla on toinen toistaan upeampia rakennuksia mm. Kuninkaanlinna ja Matiaksen kirkko. Helteellä vuorelle kipuaminen oli aika helvetillistä, mutta kun muistaa juoda paljon ja pitää välillä taukoja (ja jokaisella tauolla syödä jäätelöä), niin päivä menee mukavasti. Vuorelta voi myös ostaa pikku kojuista tuliaisia, tosin samoja tuotteita löytää muualta edullisemminkin.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Helteellä tuli kierreltyä hyvin vähän kaupoissa, joten en ostanut Budapestista mitään. Hyviä shoppailuvinkkejä en siis osaa antaa. Keskustassa oli kuitenkin Zara, Stradivarius, Promod, New Yorker sekä muut tavanomaiset eurooppalaiset vaateketjut. Valitsimme viimeisen päivän ohjelmaksi shoppailun sijaan retken Tonavan keskellä sijaitsevalle Margit-saarelle. Saarella on lenkkeilyreittien lisäksi ravintoloita, kahviloita, puisto, maauimala sekä pienen pieni eläintarha. Saari oli hyvin rauhallinen ja valtavilla nurmikentillä puiden varjossa oli ihana levähtää kun helle oli viedä voimat.

Image and video hosting by TinyPic

Budapestissä oleilumme ajan asuimme mukavassa mutta aika vaatimattomassa Star Hotel Budapestissa, jonka valitsin sen sijainnin vuoksi. Olimme lähdössä Budapestista junalla Pécsiin, joten halusin hotellin joka on lähellä rautatieasemaa. Suurin osa muualle Eurooppaan suuntaavista junista lähtee Keletin asemalta, joten tämä hotelli oli oivallinen valinta. Vaikka hotellilta onkin keskustaan ja Tonavalle (suurimmat nähtävyydet) aika pitkä matka, niin hotellin läheisyydessä on mm. Kaupunginpuisto ja Széchenyi kylpylä joista kirjoitin jo aiemmin. Eli omiin tarpeisiimme hotelli täytti kaikki vaatimuksemme!

Kuvat omia tai miehen ottamia, ethän lainaa ilman lupaa.

8 kommenttia:

 1. Heippa!
  Tykkään Budapestistä valtavasti, kiitos hienoista kuvista.
  Korjaisin vain pienen kohdan kirjoituksessasi:
  Sziget festivaali, joka on parhaillaan käynnissä, ei ole Margit saarilla, vaan toisella saarella, nimeltään Laivanrakentaja/Telakka saarilla.
  Pécs on myös lempikaupunkini, joten odotan seuraava kirjoitusta!
  T. Vanda

  VastaaPoista
 2. Vanda: Kiitos tiedosta! Kävellessämme saarta ympäri mietimme missä ihmeessä ne esiintymislavat mahtuvat siellä olemaan. Surin myös kaikkien ihanien kukkaistutusten puolesta jo valmiiksi. :) Eli hyvä jos festareita ei vietetä Margit-saarella. :) Poistin väärän lauseen tekstistä, kiitos korjauksesta!

  VastaaPoista
 3. Vanda: Mietin, miksi luulimme että festarit järjestetään tuolla, niin sehän johtui saaren nimestä: Margit-sziget. Saaren nimi siis johti harhaan.

  VastaaPoista
 4. Budapest vaan ON ihana!! Se on paikka, johon haluaisin todellakin mennä uudestaan, samoin kun Prahaan. Suunnitelmissa olisi ensi keväänä tehdä samanmoinen reissu, tosin noiden edellisten lisäksi haluaisin käydä berliinissä ja pripjatissa. Aina sitä kai saa haaveilla :)

  VastaaPoista
 5. Kauniita kuvia :) On aina niin mukavaa lukea matkapostauksia, saa hyviä vinkkejä tulevia omiakin reissuja varten :)

  http://walkingintheairr.blogspot.com

  VastaaPoista
 6. Ihana ja minulle vielä ajankohtainen postaus, olen lähdössä ensi viikolla viikoksi Budapestiin. Nyt matkakuume senkuin nousee :D

  Olisin vain kysynyt, että kun kävitte tuolla Széchneyi-kylpylässä, niin paljonko sisäänpääsy maksoi ja mitä piti ottaa huomioon. Itse mielelläni kävisin jossain kylpylässä, mutta käytäntö hieman epäilyttää (ei kannata lukea keskustelupalstoja)

  VastaaPoista
 7. Ääh, alkoi taas tehdä mieli tuonne!!

  (ps. Vähän repesin tuolle uudemman postauksen "punaviinin nimeä en muista" -asukuvaukselle:D)

  VastaaPoista
 8. Tuosta sziget-sanasta tuli mieleen, sziget tarkoittaa siis saarta. :-)

  VastaaPoista